Hlavní navigace

Přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovny. Jaké jsou termíny a sankce?

4. 4. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: isifa.com
Jaké jsou termíny a lhůty pro podání přehledů na sociální a zdravotní pojištění? Jaké jsou sankce, když termín prošvihnete? A co dělat, když se jen spletete?

Přehledně a jednoduše všechny informace a data pro správné podání přehledů pro Českou správu sociálního zabezpečení a vaši zdravotní pojišťovnu.

Termíny pro podání přehledů

Termíny pro platbu pojistného

Česká správa sociálního zabezpečení Příslušná zdravotní pojišťovna
Nedoplatky z přehledů je nutné vyrovnat nejpozději 8 dní od podání přehledu, max. 10. května 2019

Když máte daňového poradce

Termíny pro podání přehled

Česká správa sociálního zabezpečení Vaše zdravotní pojišťovna
31. července 2019

Je nutné tuto skutečnost ČSSZ i vaší zdravotní pojišťovně nejpozději 30. dubna 2019 oznámit předložením plné moci podepsané daňovým poradcem.

Termíny pro platbu pojistného

Česká správa sociálního zabezpečení Příslušná zdravotní pojišťovna
pondělí 1. července 2019 Nedoplatky z přehledů je nutné vyrovnat nejpozději 8 dní od podání přehledu, max. 8. srpna 2019

Co když jste měli dvě zdravotní pojišťovny?

V průběhu roku 2018 jste mohli k 1. 7. změnit zdravotní pojišťovnu. Pokud jste to udělali, podáváte přehledy dva, jeden první zdravotní pojišťovně za období od 1. 1. 2018 do 30. 6. 2018 a druhý následné zdravotní pojišťovně za období od 1. 7. 2018 do 31. 12. 2019.

Nebudete samozřejmě případné doplatky platit dvakrát, ale jen poměrnou část za jeden a za druhý půlrok pojištění.

Kde najdete formuláře

Máte několik cest, jak podat přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu.

Můžete si stáhnout daňové formuláře na Měšci včetně přehledů. Autorské formuláře jsou placené, většina je jich ale zdarma. Vždy však u nás najdete bezplatné formuláře a přímé odkazy na portály státní správy pro snadné online podání.

Přehled pro ČSSZ můžete snadno podat online na ePortálu a odeslat pomocí datové schránky, nebo s elektronickým podpisem.

Přehled pro zdravotní pojišťovny můžete podat buď prostřednictvím formuláře pro offline vyplnění (hledejte v sekci „Zdravotní pojištění“), anebo přímo online u vaší zdravotní pojišťovny. To je ostatně nejpohodlnější způsob podání přehledu. Potřebujete však registraci do klientského portálu vaší dané pojišťovny.

Seznam zdravotních pojišťoven:

  1. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna – 205
  2. Oborová zdravotní pojišťovna – 207
  3. Revírní bratrská pokladna – 213
  4. Vojenská zdravotní pojišťovna – 201
  5. Všeobecná zdravotní pojišťovna – 111
  6. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda – 209
  7. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra – 211

Sankce a pokuty

V případě platby sociálního pojištění a zdravotního pojištění běží penále již od prvního dne prodlení, a to ve výši 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den (18,25 % p.a.), ve kterém dluh na pojistném trvá. Pokuta za nedodání přehledů může činit max. 50 000 Kč u sociálního pojištění i zdravotního pojištění (za každé).

Jak zaplatit pojistné

Daň z příjmů a sociální pojištění hraďte nejlépe bezhotovostně bankovním převodem. Platby se dnes připisují rychle, nejpozději v režimu D+1 (v pondělí peníze odešlete, v úterý se připíšou).

Alternativně můžete platit hotově na pokladnách finančních úřadů a ČSSZ. Nebo použít poštovní poukázku „A“.

U zdravotních pojišťoven můžete kromě výše uvedeného často použít i platbu kartou na pobočce pojišťovny. Mnoho zdravotních pojišťoven platbu kartou podporuje, informujte se proto, na které pobočce kartou můžete dlužné pojistné uhradit. Při využití bonusů za platbu kartou tak můžete získat při platbě svých povinností další benefity.

Co když uděláte chybu

Opravný přehled pro ČSSZ a ZP můžete podat kdykoliv v mezidobí mezi podáním řádného daňového přiznání a uplynutím lhůty pro jeho podání. Po jeho podání se k původnímu přehledu nepřihlíží (tj. jako by nebyl). Pokud zjistíte chybu až následně, opět podáte opravný přehled. Pokuta se v praxi zpravidla neuplatňuje, ale může vám být dopočítáno penále, pokud ve výsledku budete doplácet pojistné.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).