Hlavní navigace

Pokud se vám letos nedaří jako loni, požádejte o snížení záloh

27. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Pracujete nebo vyděláváte letos výrazně méně než loni? Můžete ulehčit své peněžence a nechat si snížit zálohy na pojistné.

Pokud byl minulý rok ve vašem podnikání z hlediska příjmů znatelně silnější než tento, pravděpodobně přeplácíte na zálohách na zdravotní a sociální pojištění. Místo vytváření přeplatku si můžete požádat o snížení záloh na pojistné a peníze využít raději hned.

Co bylo loni, nemusí být letos

Měsíční záloha na zdravotní a sociální pojištění se u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) odvozuje od zisku v předchozím roce. Nová záloha se stanovuje vždy po podání přehledu o příjmech a výdajích (přehled OSVČ).

Pokud se vašemu byznysu v minulém roce dařilo výrazně lépe než letos, je to sice pěkné, ale nyní vám to moc nepomůže. Naopak. Platíte zálohy vyvozené ze zisku, kterého nyní už nedosahujete. V těchto případech je možné požádat příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) a vaši zdravotní pojišťovnu o snížení záloh na pojistné.

Pro snížení záloh alespoň o třetinu hůře

Abyste si mohli nechat zálohy snížit, musíte o to OSSZ i zdravotní pojišťovnu požádat na speciálním formuláři.

U OSSZ si za tímto účelem stáhněte formulář Žádost o snížení měsíčního vyměřovacího základu a u vaší zdravotní pojišťovny zase Žádost o snížení záloh na pojistné (tento formulář je pro klienty VZP, ostatní klienti musí hledat na webu své zdravotní pojišťovny nebo přímo na pobočce).

Podávat žádost má smysl jen v případě, že bude váš průměrný měsíční zisk v tomto roce alespoň o třetinu nižší než průměrný měsíční zisk za předchozí rok. Průměr za aktuální rok se stanovuje vždy nejméně za tři po sobě jdoucí měsíce, takže nejdříve si můžete o snížení záloh požádat na začátku dubna a pak dokládat výši průměrného zisku za leden až březen.

Žádost o snížení měsíční zálohy je potřeba doložit např. peněžním deníkem, z něhož bude patrný zisk za poslední tři měsíce. Příslušné instituce žádost posoudí a žadateli buď vyhoví, nebo jeho žádost zamítnou, popřípadě si můžou vyžádat doplňující informace, vysvětlila podrobněji pro server Měšec.cz Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Zálohy si můžete snížit nejdéle do podání dalšího přehledu o příjmech a výdajích. Pokud byste si tedy nyní snížili zálohy, budete je v této výši platit do měsíce před podáním přehledu v roce 2016 (za rok 2015).

Snížení záloh nikde dál hlásit nemusíte. OSSZ a zdravotní pojišťovna ostatně budou mít změnu vedenou v evidenci. Při podání daňového přiznání není nutné dokládat snížení záloh ani správci daně, dodala Ivanco. 

Uvažovali byste o tom, že si požádáte o snížení záloh na pojistné?

Pod minimum se nedostanete

Kromě podmínky, že máte letos minimálně o třetinu nižší průměrný měsíční zisk, platí ještě jedno pravidlo. Zálohy vám může OSSZ či zdravotní pojišťovna snížit, vždy ale jen do hranice minimální zálohy platné pro daný rok. Takže méně než 1943 Kč měsíčně na důchodové a méně než 1797 Kč na zdravotní pojištění při hlavní činnosti prostě nezaplatíte.

skoleni_15_4

Příklad

OSVČ vykonávající hlavní činnost měla za rok 2014 příjmy ve výši 936 400 Kč a výdaje 381 423 Kč. Za leden až červenec v roce 2015 dosáhla příjmů 123 411 Kč a výdaje 48 600 Kč. Může si tento podnikatel požádat o snížení záloh na zdravotní a sociální pojištění?

Průměrný měsíční zisk za rok 2014 odpovídá částce, kterou vypočteme podle vzorce:

(936 400 Kč – 381 423 Kč) : 12 = 554 977 Kč : 12 = 554 977 Kč : 12 = 46 248 Kč

Průměrný měsíční zisk za měsíce leden – červenec roku 2015 zjistíme analogicky jako:

(123 411 Kč – 48 600 Kč) : 7 = 74 811 Kč : 7 = 10 687 Kč

OSVČ si na příslušném formuláři může požádat o snížení záloh na pojistné, protože její průměrný měsíční zisk v letošním roce je o více než třetinu menší než v roce 2014.

Podmínky podnikatel splní, zálohy ale do podání dalšího přehledu nebude moci platit nižší než 1943 Kč měsíčně na důchodové pojištění a 1797 Kč na zdravotní pojištění.

Potenciální přeplatek využijte lépe

Pokud si říkáte, že si peníze budete prostřednictvím vyšších záloh raději „spořit“ u OSSZ nebo zdravotní pojišťovny, tak se ještě zamyslete. O peníze samozřejmě nepřijdete, přeplatek si vypočtete při podávání přehledu OSVČ. Můžete ho použít na úhradu dalších záloh nebo si jej nechat vyplatit poukázkou nebo na účet. Peníze se vám ale do podání přehledu nijak nezhodnocují, reálně tedy ztrácí hodnotu o inflaci.

Jaké platí minimální zálohy pro letošní rok pro zdravotní a sociální pojištění? Jaké zálohy bude mít ten, kdo vstoupil do druhého pilíře, a kolik minimálně zaplatí OSVČ na nemocenském pojištění? Velký přehled i s výpočty najdete v článku Zdravotní a sociální pojištění 2015: O kolik si připlatíte?

Když si zálohy snížíte, budete moci peníze využít hned a zlepšit si o ně své cash-flow. Pokud byste trvali na tom, že si z nich budete budovat jakousi rezervu, můžete si rovnou nastavit trvalý příkaz a částku, o kterou byste přepláceli zálohy, poukazovat na spořicí či termínovaný účet, kde budete mít aspoň nějaký úrok. Tato rada se vyplatí tím víc, čím větší zálohy platíte. Pokud je jejich výše naopak jen kousek nad minimem, nebude mít pro vás toto řešení větší efekt.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).