Hlavní navigace

Pojistit už můžete i dobré počasí. Připravte se ale na řadu podmínek

5. 8. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jste na dovolené a stále prší? Dnes už si můžete pojistit i dobré počasí. Žádné zázraky od tohoto produktu ale nečekejte a připravte se na podmínky a omezení.

Pojištění dobrého počasí? V minulosti vtipný příměr poukazující na nějakou utopickou myšlenku. Dnes realita už i v ČR.

Cestovní agentura Invia.cz totiž představila ve spolupráci se společností AXA Assistance produkt Pojištění klidné dovolené. Ten v sobě zahrnuje pojištění slunečních dní a pojištění právní asistence. Samostatně si toto pojištění nesjednáte, jedinou možností je přes cestovní agenturu.

Pojistit je možné pobyt, který netrvá méně než 7 dní a ne více než 15 dní. Pojištěná dovolená ale musí začínat nejdříve 1. června a končit nejpozději 30. září. Mimo toto období produkt, který se vztahuje pouze na turistické cesty, nesjednáte. Čtěte také: Pojištění kol: Téměř žádný výběr ale výluk spousta

Pojištění klidné dovolené kryje události, ke kterým došlo na území vybraných států *. Aby to ale nebylo tak jednoduché, zároveň se musí jednat o územní pásmo do 2 km od Středozemního, Černého nebo Rudého moře a nadmořskou výšku do 300 m. Dále se pojištění vztahuje i na území Kanárských ostrovů v územním pásmu do 2 km od pobřeží Atlantského oceánu do 300 m nadmořské výšky.

* Pojištění kryje události na území: Bulharska, Francie, Itálie, Turecka, Řecka, Slovinska, Albánie, Monaka, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Sýrie, Libanonu, Egypta, Libye, Tuniska, Alžírska, Malty, Maroka, Španělska (vč. Kanárských ostrovů), Kypru, Gibraltaru, Saúdské Arábie, Jordánska a Izraele.

Dále pojistné podmínky vztahující se k pojištění slunečních dní i právní asistenci například obsahují ujednání, podle kterého vám pojišťovna musí vyplatit plnění do 15 dnů od ukončení šetření. Drobností, kterou byste také měli vědět, je i fakt, že jste povinni v případě pojistné události zabezpečit na vlastní náklady úřední překlad dokladů nutných k šetření škodné události do českého jazyka. Čtěte také: Banky karty na internetu nechrání. Pojištění pomůže, jen když budete kličkovat

  • Cena pojištění: 200 Kč/osobu/pobyt
  • Pojistná částka u pojištění slunečných dní: 2500 Kč
  • Pojistná částka u pojištění právní asistence: 20 000 Kč
  • Výše spoluúčasti: 0 Kč

Pojistěte slunko, plnění uplatníte jen na další nákup

V rámci pojištění slunečných dní je pojistnou událostí situace, kdy skutečný počet slunečných dní nedosáhne alespoň průměrného počtu slunečných dní.

Za slunečný den se přitom považuje  den, kdy byl stupeň oblačnosti alespoň čtyři hodiny mezi 10. a 18. hodinou klasifikován jako jasno, skoro jasno, s malou oblačností nebo polojasno, přičemž se musí jednat o čtyři po sobě jdoucí hodiny.

Průměrný počet slunečných dní je přitom podle všeobecných podmínek hodnota, která se stanoví jako 0,5× doba účinnosti pojištění, po zaokrouhlení na celá čísla. Tedy obecná hodnota nijak nepřizpůsobená konkrétním podmínkám běžným v dané oblasti. Čtěte také: Pojištění pokut: plnění získáte jen s trochou štěstí

Kromě podmínek a omezení obsahuje toto pojištění další „ale“. V případě pojistné události totiž nedostanete plnění v podobě finančních prostředků, ale jen v podobě slevového poukazu, který můžete uplatnit do konce října příštího roku dalším nákupem u cestovní agentury Invia.cz.

Jako každé pojištění i toto má své výluky. Plnění neuvidíte třeba v případě, že bude pojistná událost způsobena například vulkanickou činností, ohněm či explozí, jadernými riziky, biologickou pohromou nebo například zvýšenou prašností či smogem.

Klidné spaní s právní asistencí, ale jen pro dražší případy

Pojištění právní asistence zahrnuje telefonickou službu právních informací, administrativně-právní asistenci a právní ochranu do výše souhrnného limitu 20 000 Kč.

Pokud uvedeme pár příkladů za všechny, v rámci telefonické služby právních informací získáte například kontakt na advokáty, exekutory, ambasády, státní zastupitelství a další instituce. Informace o cílové zemi, rady při postupech s různými institucemi nebo úřední hodiny. Pokud je ale potřeba informace dohledat, vymiňuje si pojišťovna lhůtu na odpověď do 48 hodin od vznesení dotazu. Pokud potřebujete radu dříve a plánujete se obrátit na právního zástupce vybraného na vlastní pěst, dejte pozor. Právního zástupce totiž musí schválit pojistitel, jinak vám nemusí vyplatit plnění. Výjimkou je pouze případ, pokud byste tím mohli odvrátit škodu nebo se vyhnout vazbě či zadržení.

 V rámci administrativně-právní asistence získáte informace například o postupech při řešení problémových situacích, získáte asistenci při ztrátě či krádeži dokladů, zprostředkování právních služeb s jejich vhodným dodavatelem nebo třeba asistenci při jednání v cizím jazyce.

V rámci právní ochrany vám budou například poskytnuty služby za účelem řešení pojistné události v soudním či exekučním řízení.

S čím počítat v rámci všech třech jmenovaných služeb najdete v rozsáhlém výčtu v pojistných podmínkách

Pojistnou událostí je přitom narušení vašich oprávněných zájmů třetí osobou, například situace, kdy vyžadujete po třetí straně náhradu škody. Pojistka se ale vztahuje i na situace, kdy je vůči vám zahájeno trestní nebo správní řízení. Zde je potom pojistnou událostí spáchání skutku, pro které je řízení proti vám vedeno. Čtěte také: Nabídka pojištění psů a koček je malá, v nouzi musíte pro půjčku 

Nemyslete si ale, že s touto pojistkou můžete zapomenout na civilizované chování. Výluky z pojištění totiž zahrnují široký výčet situací, kvůli nimž se budete moci s plněním rozloučit. Namátkou lze zmínit například spáchání úmyslného trestného činu či přestupku, hájení právních zájmů souvisejících se sebevraždou nebo psychickou poruchou nebo logicky pojistné události vzniklé v situaci po požití alkoholu nebo jiných omamných látek. S penězi nepočítejte ani pokud se dostanete do křížku se zákonem při řízení vozidel, k nimž nemáte řidičské oprávnění, nebo si způsobíte pojistnou událost na závodech či v souvislosti s vaší podnikatelskou činností.

Podstatným faktem je také to, že pojistka nekryje situace, u nichž hodnota sporu nepřesáhne částku 120 eur.

skoleni_15_4

Důležité je také upozornit na fakt, že pokud obdržíte po rozhodnutí soudu či správního úřadu náhradu nákladů soudního řízení, jste povinni ji vrátit pojistiteli v rozsahu, v jakém se s vámi na úhradě nákladů soudního řízení podílel. Stejně tak pokud obdržíte náhradu za vzniklé výlohy, které byly předmětem pojistného plnění, musíte z těchto prostředků vrátit částku, kterou vám na tyto účely poskytl pojistitel.

Možná, že vás toto pojištění rozesmálo. V zahraničí ale tento produkt nabízejí cestovní kanceláře už nějaký čas. Již v roce 2008 začaly ve Francii nabízet cestovní kanceláře Pierre et Vacances a FranceLoc speciální pojištění proti špatnému počasí, na jehož základě dostane klient zpátky z ceny dovolené až 400 EUR, pokud z týdne proprší alespoň 4 dny. Podle údajů těchto cestovních kanceláří  proprší v průměru 10 %  klientů dovolená tak, že získají nárok na peníze, okomentoval českou novinku v pojištění Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur s tím, že o rok později začala tento produkt nabízet také Barbadoská státní centrála cestovního ruchu a v témže roce podobný produkt také německá Lufthansa.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).