Hlavní navigace

Podraží zdravotní pojištění?

5. 6. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jednou z vizí současného systému veřejného zdravotního pojištění je zavedení placení pojistného i z kapitálového majetku. Následkem takového kroku by zřejmě podražilo nájemné a vznikla by další nesmyslná daň.

Stejně jako všechny resorty spadající do veřejných financí není ani zdravotnictví výjimkou a požaduje stále větší množství peněz na svůj provoz. To lze dokumentovat např. nedávnou snahou České lékařské komory tlačit na zvýšení sazeb zdravotního pojištění ze 13,5 na 14 %.

Ačkoliv může být cesta k prosazení takového cíle dost složitá, existuje další, mnohem jednodušší způsob, jak zvýšit odvody zdravotního pojištění a současně ponechat stávající sazby beze změny.

Do nynějška platili zdravotní pojištění pouze lidé. Podle ministra financí by ho mohly do budoucna platit i domy. A firmy. Zdravotní pojištění by se platilo i z příjmů z pronájmu a z výnosu kapitálového majetku.

Je pravděpodobné, že existují lidé, kteří se živí pronájmem nemovitostí a kteří unikají placení zdravotního pojištění právě tím, že si vykazují pouze tento příjem (tedy ne plat). Není ale zcela zřejmé, proč by něco podobného měli odnést všichni.

Placení dalších poplatků z pronájmu nemovitostí způsobí mimo jiné i růst nájmů. Je tedy obtížné na jedné straně podporovat lidi k bydlení a současně prostřednictvím jiné fiskální politiky jim bydlení znesnadňovat.

To lze přirovnat pouze k nedávnému bizarnímu předvolebnímu návrhu jedné z politických stran, která si přála zavést daň z nově nabytého majetku. Na jedné straně by poskytovala daňové úlevy a státní podporu lidem stavícím dům, na straně druhé by je ale o tyto prostředky obrala ihned po jeho dokončení.

V případě, že by se zdravotní pojištění opravdu platilo i z kapitálového majetku, čímž by se promítlo do nájmů, lze dojít logickou úvahou k zajímavým závěrům.

  • Nejzdravější je být bezdomovec

Jelikož je systém placení zdravotního pojištění spravedlivý, tak ti, co platí nejvyšší nájmy, jsou také potenciálně nejvíce nemocní. Ti, co neplatí nájmy vůbec, jsou ti nejzdravější. Chcete-li dostat zápal plic, nejjistěji ho dostanete při bydlení v luxusním bytě v centru Prahy. Pokud tedy nebydlíte ve vlastním – pak jste vůči nemocím imunní (nemáte příjmy z kapitálového majetku, a tudíž z nich nemusíte platit zdravotní pojištění).

skoleni_15_4

  • Není zdravé vyměňovat byty

Představme si občana A a občana B. Každý z nich bydlí ve svém domě. Jednoho dne se ale rozhodnou si své domy vyměnit a navzájem si je pronajímat za stejnou cenu. V podstatě se nestane nic, až na to, že se oběma výrazně zvedne zdravotní pojištění. Chcete-li zůstat zdraví, bydlete zásadně ve svém. Bydlíte-li v cizím, jste mnohem náchylnější k nemocím.

Alternativní vizí, jak zlepšit finanční situaci ve zdravotnictví, by mohlo být zavedení soukromého zdravotního pojištění pro určitou vrstvu obyvatel (kterým není běžný standard dost dobrý). V některých zemích už tomu tak je a např. v Německu lidé s ročním příjmem nad 40 tisíc eur nemusí být členy systému zdravotního pojištění, ale mohou si ho zařídit individuálně na komerční bázi.

Myslíte si, že by se mělo platit zdravotní pojištění i z příjmů z kapitálového majetku?

  • Rozhodně ano.
    13 %
  • Spíše ano.
    12 %
  • Spíše ne.
    12 %
  • Rozhodně ne.
    30 %
  • Nevím.
    11 %
  • Je mi to jedno, zdravotnímu pojištění unikám.
    11 %
  • Je mi to jedno, pracuji v zahraničí.
    11 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).