Hlavní navigace

Názory k článku Pět odvážných záměrů ministra práce

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2011 3:28

    webb (neregistrovaný)

    „Nezaměstnaný půjde ráno zametat městský chodník, odpoledne se ohlásí úředníkovi na Czech Pointu a večer nakoupí za sociální platební kartu...“

    ...Hledat práci už nebude mít kdy, takže tohle bude náplň jeho života na dosmrti.

    Nebo ještě jinak, protože sociální platební kartou nakoupí jen 1 z 5 nezaměstnaných, ti ostatní už ani dneska od státu nic nedostávají, musejí ti ostatní ještě před nákupem zaběhnout si něco na černo přivydělat nebo ukrást, jinak by neměli za co nakupovat.

  • 12. 8. 2011 9:12

    MMM (neregistrovaný)

    A copak pan chudák nezaměstnaný bude dělat mezi polednem a večerem? Ono té veřejné práce zas až tolik nebude, jestli budou dělat tři, čtyři hodiny denně, tak to bude maximum (ale díky Bohu i za to). Takže ráno milý nezaměstnaný vstane na sedmičku, jako každý normální člověk, od osmi zametá chodník a v poledne odevzdá koště a cestou na oběd se staví na Czech pointu. A má celé odpoledne na to, aby sháněl práci - to se dají stihnout i 3 pohovory. Kdyby to takhle měl každý pracovní den, stihne 60 pracovních pohovorů měsíčně - a ještě nebude mít roupy. Tohle opatření se má týkat hlavně lidí, kteří si po třech měsících nejsou schopni najít práci (což není úplně normální, když pominu starší lidi, kteří můžou mít opravdu problém). Moc dobře všichni víte, proti komu je tohle opatření namířené, tak vemte rozum do hrsti a neházejte vládě klacky pod nohy - stihli udělat už spoustu kopanců, ale tohle se mi jeví jako krok dopředu.

  • 12. 8. 2011 9:40

    Petr (neregistrovaný)

    Myslíte jako že si určíte dobu pro pohovor podle toho jak se vám hodí? Bydlíte mimo trvalé bydliště a sháníte práci a tak se budete vracet třeba 100 km domů si odpíchnout na Czech Point (nebo si domluvíte kompromis někde na půli cesty?)? Další ani nemá cenu komentovat, jeden nesmysl vedle druhého. Nedokážeme kontrolovat zaměstnance tak znepříjemníme život co nejvíce lidem, připomíná mi to další čerstvý předpis této "pravicové" vlády a to posílání policií na STK, taky nejsou schopní odstranit STK za úplatek tak znepřijemní život všem řidičům. Je to tady jeden velký blázinec.

  • 12. 8. 2011 11:08

    benzin (neregistrovaný)

    "Záměr počítá s tím, že nezaměstnaní by měli docházet na Czech Point nejbližší adrese jejich trvalého bydliště. V případě, že bydlí jinde, budou se moci s úředníky dohodnout na kompromisu. Návštěvy mají být častější, než je běžné u klasických návštěv pracovních úřadů. Jestliže se v požadovaném termínu nedostaví, budou muset doložit například potvrzení od lékaře."

    Nebo dolozi ze byli na pohovoru - dovam ja

    Takze s tim shanenim prace fakt neni problem v tom se klacky pod nohy hazet nebudou.

  • 12. 8. 2011 11:19

    Juk (neregistrovaný)

    A bude to vypadat takhle - přijde smažka do firmy posadí se a začne zavazet.

    "Co tu chcete?"

    "Skoro nic, jen vyplašit pár zákazníků. Ale když mi tuhle podepíšete, že jsem tu byla na pohovoru, tak hned půjdu"

  • 12. 8. 2011 13:34

    benzin (neregistrovaný)

    :-DDDDDDD. A proc by sla nekoho vydirat do firmy, kdyz si muze zajit na Czech Point? Tohle je prave opatereni proti tem, kteri pracuji nacerno, ne proti smazkam kteri maji cas nekde sedet.

  • 14. 8. 2011 0:02

    lukáš (neregistrovaný)

    Poseďte si, kde je vám libo. Pokud budete sedět někde, kde to není žádoucí, tak buď po výzvě odejdete nebo dostanete přes držku. To není žádný problém.

  • 15. 8. 2011 7:34

    SRS (neregistrovaný)

    On má pravdu, někteří, kterým se nechce makat, chodí do firem, protože je tam poslal pracák. Na pohovoru pak dají jasně najevo, že makat nebudou a že jediné, co potřebují je potvrzení, že o ně nemáte zájem. Pak jdou s potvrzením zpátky k úředníkům a vyběhají si sociální dávky.

  • 12. 8. 2011 9:44

    Anonym, ale znalec věci (práva soc. zabezpečení) (neregistrovaný)

    Nemáte pocit, že podpora v nezaměstnanosti není jen sociální dávkou, ale svého druhu pojistným plněním!? (Odlište, prosím, na straně jedné podporu v nezaměstnanosti, nemocenské a jiné dávky - tedy dávky explicitně nebo implicitně pojistné - a na straně druhé třeba rodičovský příspěvek, dávky hmotné nouze - tedy dávky neodvislé od předchozího příjmu, doby pojištění - zaměstnání či jiné výdělečné činnosti.) Takže analogicky: Souhlasili byste s tím, aby podmínkou výplaty živelního pojištění třeba po povodni bylo současně to, že místo toho, abyste se mohli věnovat opravám své nemovitosti, budete muset povinně odpracovat něco na obecním, jinak pojistné plnění, byť jste řádně platili pojistné, pojistná událost nastala, neobdržíte!!!??? Samozřejmě,uvedl jsem příklad z oblasti komerčního pojištění - ale není to v principu to samé??? Pokud bude uložena pracovní povinnost nezaměstnaným (předpokládám, že z povahy věci práce nehonorovaná, ale i kdyby placená byla) jako podmínka vyplaty dávky ještě v době jejich nároku na podporu v nezaměstnanosti (nikoliv až po vyčerpání zákonem stanovené podpůrčí doby), kladu si otázku (nejsem odborník na mezinárodní právo, omluvte tedy, že se považuji za znalce, myslím tím vnitrostátní úpravu), zda se nejedná o otrockou práci, zda ČR neporuší mezinárodní úmluvy, které ji zavazují!?

  • 12. 8. 2011 11:13

    benzin (neregistrovaný)

    Je to pojistnym plnenim. Ale kazda pojistovna plni jenom v pripade, ze k pojistne udalosti skutecne doslo. Jinak se jedna o pojistny podvod. Takze kdyz budete tvrdi ze vam dum zaplavila voda a pritom byly nejvetsi sucha v historii, nedostanete ani floka a pritom budete jeste soudne stihany. A kdyz pak skutecne vyplaveni jste musite dokladovat co presne bylo poskozeno. Proste mate s tim spousty prace.

    Stejne jako ted budete mit pri vybirani "pojistky za nezamenstnost".

    P.S.: Presne analogie se tu stavet nedaji, protoze ani dnes nemusite pri cerpani podproy v nezamestnanosti dokladovat vyplaveny majetek, tak u pri ceprani pri vyplaveni domu, nemusite dokladovat ze nemate jine zamesntani treba prihlasovnaim na Czech Point atd.

  • 12. 8. 2011 13:21

    Anonym, ale znalec věci (práva soc. zabezpečení) (neregistrovaný)

    Benzíne, benzíne, když se do mne pouštíte dnes tak, tak se ohradím i podruhé. Můj příměr není dokonalý, jistě, že ne, to jsem uvedl sám rovnou, ale Váš pokulhává ještě mnohem více. Já kladu na roveň principielně podporu v nezaměstnanosti s nemocenským - musí snad někdo s úrazem, kdo pobírá nemocenské, prokazovat, že nemá majetek? Proč by měl? Je to zcestné. Tak proč by měl u podpory v nezaměstnanosti? A tohle není a nemá být součástí zákona (ale mohl byste to současné koalici poradit, třeba si takový nápad osvojí a přetvoří jej v předlohu novely zákona). A hlavně - i kdyby to bylo či mělo být součástí právní úpravy - koneckonců,proč ne - tak ale musí být pojištění dobrovolné. Potenciální účastník systému musí mít možnost si vybrat, a to výdělečně činný občan nemá - platí zaměstnanec (samozřejmě pěkně i jeho zaměstnavatel) i OSVČ!!! Dobře, majetní lidé, nebudou mít tedy nároku na podporu v nezaměstnanosti, když přijdou o práci (pomíjím, že dokážete snadno vlastnictví nemovitosti, ale co třeba tunu zlata,že?), ale pak je nenuťme k účasti na systému a platit pojistné resp. příspěvek na státní politiku v nezaměstnanosti. OSVČ se nemusí účastnit nemocenského pojištění, ale příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, který je v podstatě pojistným pro případ nezaměstnanosti, platit musí. Ad absurdum doveden Váš příměr, to by mohl někdo (zaslepený politik) říci, že kdo má 2 domy a 1 mu vzala voda, tak je stále bohatý, a proto neobdrží pojistné plnění na ten zničený, přestože pojistné řádně platil. Mně je tady relativně často v čtenářských debatách podsouváno, že jsem velký levičák, myslím, že neprávem (ačkoliv přiznávám, že když vidím současnou koalici a její představitele, tak je pro mne (stává se pro mne) ČSSD velmi přijatelnou stranou, když by existovala třeba volební povinnost). Znovu bych rád poukázal na svou původní myšlenku - normotvorbu je třeba dělat především rozumně, logicky, se znalostí věci, ne jen v pravicovém nebo levicovém, ideologickém, nadšení.

  • 12. 8. 2011 13:42

    benzin (neregistrovaný)

    Srovnani s nemocenskyma je mimo. Jedna se proste o jiny typ pojisteni a jiny typ udalosti, ktery ma jina pravidla. U nemocenske musi nejprve nejaky odbornik dojit k tomu, ze ji skutecne mate pobirat. To uz je prvni sito, druhe sito je to ze dodrzujete stanoveny rezim. Chodite na kontroly a vysetreni na ktere chodit mate, jste doma presne v case ktery je stanoveny. Kdyz jste na nemocenske delsi dobou muze dojit i k prezkumu vase zdravotniho stavu konsiliem atd.

    Nic z toho u pobirani prispevku v nezamestnanosti neni. Proto se zavadi principy, ktere umoznuji hlidat, ze nekdo skutecne nepracuje nacerno. A onou nucenou verejne prospesnou praci se navic zajistuje i to, aby clovek neztratil kontakt s pracovnim procesem. Muzete hledat paralely, treba s pravidelnymi kontrolai u lekare = kontrola na Czech Pointu, nebo treba s lecebnym procesem = udrzovani kontaktu se zamestnanim a udrzovani stalych pracovnich navyku. Atd.

    Jen tezko muzete hledat paralely mezi ruznymi typy pojisteni. Kazdopadne tam kde nastavaji problemy je je potreba resit. Postupy jsou ruzne, kazdopadne argumment -> u nemocenskeho pojisteni, nebo zivelneho tohle neni, nema vubec zadnou vahu.

  • 22. 8. 2011 21:05

    petr (neregistrovaný)

    Tak bych také přidal další síto. Např. nekonzumujete maso nebo nemáte nadváhu či kouříte? V těchto případech by se nemělo nemocenské vyplácet také a nemocní by se měli dostavit na kontrolu na poštu na Czech Point. Doufám, že podobných blbostí se naši kašpaři nechytnou. I když.........

  • 12. 8. 2011 20:20

    Patrik Chrz

    Nemáte pocit, že podpora v nezaměstnanosti není jen sociální dávkou, ale svého druhu pojistným plněním!?
    Ale proč ne, v tom případě ale není nic špatného na tom, když si pojišťovna ověří, že ke škodní události opravdu došlo. Pokud budu mít u pojištění soukromé zdravotní pojištění, tak má právo mě kontrolovat, že v době neschopnosti jsem skutečně doma (a opravdu to dělá), když budu mít majetkovou újmu tak za mnou vyšle likvidátora, který jí zdokumentuje, atd.

  • 1. 7. 2012 14:09

    hela (neregistrovaný)

    at jde delat tu verejnou sluzbu delat sam zatu almuznu a delat blbce nevi coby lidma us delalali at daj lidem praci nemeli rozprodar republiku stejne budou lide delat na cerno stou almuznou se neda lidi chcipaj tady delaj technickich ty se flakaj a verejny sluzby makaj jak otroci kdeto zijem lidi neco us delejte to neni mozny co snama delaj vemte hole a vypraskat je je malo

  • 12. 8. 2011 13:11

    :-)Pedro (neregistrovaný)

    Najít si práci do třech měsíců?Jste velký optimista.Moje žena po dvouletém rodičáku, sháněla práci pět měsíců a má vysokou školu a to denně rozesílala životopisy. Na jedno místo -vysokoškoláka- se hlásí 50-100 lidí a to umí dobře anglicky. Po dvou letech chtěla pracovat a byla vyhozena pro nadbytečnost-proč asi? Tři měsíce, žila z odstupného, od pracáku nedostala ani korunu. Takže ať se pan dementní Drábek vzpamatuje a nevymýšlí takové hajzloviny. Je mi na blití z této vlády.

  • 12. 8. 2011 13:44

    benzin (neregistrovaný)

    A co je to za lokalitu? V Praze by s dobrou anglictinou nemela vubec zadny problem.

    Btw. taky si myslim, ze by zamestnanost mela byt rizena spise po krajich (mozna okresech) nez centralne. To co plati v Praze neplati v Ostrave a naopak.

  • 12. 8. 2011 14:27

    děda Eda (neregistrovaný)

    Kdyby se ten - š.u.l.í.n.e.k - Drábek ... a všichni ti hlup.ci

    ... ve vládě,
    ... v Parlamentu,
    ... v Senátě
    ... a na Hradě
    ... a vůbec ve všech těch "dementních" partajích

    mrkli na Švýcarsko, jak to mají zařízeno v těch jejich "KANTONECH" ( kde to - dlouhé roky - opravdu funguje ), tak jsou ( všichni tito naši "zdatní" státní úředníci ) v tomto našem "bimbo-státě" ... za HVĚZDY nejvyššího kalibru !!!
    Ale protože je to jenom stádečko ... NAPROSTO tup.ch hlav, ... tak jsou tu jenom za opravdové ... v.o.l.y !!!

    Vždyť se na ně podívejte:
    ... na Drábka
    ... na Kalouska
    ... na Nečase
    ... na Dobeše ( školství )
    ... na Vondru
    ... a další ... ... ... a hned nám všem musí být všechno jasné !!!

  • 12. 8. 2011 15:16

    benzin (neregistrovaný)

    Tak by to znamenalo kompletne prekopat komplet cely pravni system, ale i uplne cele hospodarstvi a v neposldeni rade i mysleni lidi.

    Btw. vy jste snad cekal ze pujdou cestou Svycarska? Ze treba budou donekonecna zadrzovat cirkevni majetek (jako Svycarske banky zadrzuji zidovske zlato)? Nebo ze prekopou vsechny uzemnespravni celky? Protoze v CR snad neni jedina politicka strana, ktera by chtela takovym zpusobem reformovat spolecnost.

    P.S.: Muzete s tim zacit a zkusit zalozit stranu, kera by navrhla zpusob jak prejit na Svycarsky system. Mozna uspejete. Ale ocekavat to jakychkoli dnesnich politku je hloupost, protoze neco takoveho nikdy nedeklarovali.

  • 12. 8. 2011 18:07

    děda Eda (neregistrovaný)

    Nezaměstnaný, ... máte velkou pravdu v tom, že by ten přechod nebyl vůbec jednoduchý. V tom Švýcarsku tento svůj systém začali budovat téměř před 100 lety ... a neustále jej zdokonalují.
    Vždyť není potřeba hned přejít na "hurááááá-systém" ( jako byla např. u nás ta "debilní" zlodějská privatizace, ... ve které se "rozprodalo" ... {:-))))))) ... nejdříve všeho to, co státu ty "groše" opravdu vydělávalo. Švýcarsku hodně také "nahrálo" to, že ty horské oblasti musely najít systém, jak by se vůbec na těch vysokohorských "kotárech" ti lidé udrželi na živu.
    On ale obdobný způsob hospodaření už začíná i u nás ... jako např. "Prodej ze dvora", "Místní prodej bioproduktů", "Farmářské trhy" ... a další regionální podnikatelské aktivity.
    Centrální řízení, které ... ať chceme, nebo nechceme ... tady pořád je ... a stojí ... za velké "kulové".
    Když se chce, tak hned jde všechno.
    Ale máte pravdu, že ta vůle by tady nejprve musela být ... a to - zcela zjevně - tady vůbec není !!!
    Prostě ty "groše" se musí ( co nejrychleji ) "otáčet" a "živit" ekonomiku státu ... a ne je ( pofidérním způsobem ) nacpat na konta několika stovek jedinců, které je ( pouze pozvolna ) proměňují na mizerný ( a ještě soukromý ) zisk ... protože, ti jedinci, jej neprotočí několikrát dokola ... a tady jdou ztráty státu do stovek miliard ročně.
    Ale tady v tom našem "bimbo-státě" se třeba za provoz kamionové dopravy po dálnicích dlouhé roky ( po revoluci ) neplatilo vůbec nic, přestože tak vynikající místo ( ve středu Evropy ) mohlo našemu státu vydělávat opět další stovky miliard.
    Ale protože náš stát dvacet let vedou "kašpárci", kteří neměli téměř vůbec žádný zájem nějak rozumně ( ve prospěch státu ) hospodařit, ... ale stali se pouze drahými vyžírkami toho, co v tomto státě bylo dobrého ... a ten "šmejd" nám tu ( na památku ??? ) velkoryse ponechali !!!
    Když náš nejvyšší Hradní pan před několika měsíci se slavnostně zúčastnil otevírání nových linek v tabáčce v Kutné Hoře, tak řekl, že je to příklad ... opravdu, ale opravdu ... úspěšně provedené privatizace, ... což je největší blábol, který nemohl pronést ani ten nejhloupější ekonom, ale mohl jej pronést pouze nejsměšnější nesvéprávný ekonomický diletant. Proč si třeba ti Rakušáci ty tabáčky stále drží jako státní podniky ( Austria Tabak ) ?
    No, protože ví, že jim budou - do té státní kasy - vydělávat ještě další desítky let, ... což náš stát ( ... díky velmi "úspěšné" privatizaci tabáček, ... že Hradní pane ) už nemůže NIKDY "potkat".

    Pokud se zmiňujete o návratu majetku církvím, tak pokud je majetek kohokoliv, tak by mu měl být navrácen v plném rozsahu ... a to i s úroky a náhradou veškerých způsobených škod, které mu nezákonným jednáním kohokoliv ( tedy i státu ) byly způsobeny. Vždyť třeba náhrada způsobených škod - např. v kauze televize Nova, či v kauze Diag Human a dalších případech ... se také děje ... v plném rozsahu, tak jaképak výjimky pro církve !!! Když je ten majetek jejich, tak ať jej dostanou ... a hospodaří si se svým majetkem církve samy.
    Vezmete-li to do důsledku, tak stát by vyplacením majetku církvím jenom vydělal. A to hned několikrát.
    1) Zbavil by se každoročního opakovaného podporování vlastního provozu církví ... na vlastně nekonečnou dobu dopředu.
    2) Církve by tak byly vázány obhospodařováním svého majetku, kdy tato skutečnost by státu přinesla další alternativní trh pracovních míst ... tj. daně, pojistné a další související platby do státní kasy.
    ( Církve by se tedy - jako kdysi - musely o svůj majetek starat ... a byla-li by úplná finanční odluka od státu ... a církve by ve svém hospodaření neuspěly, tak by jednoduše "krachly", ... nebo by fungovaly /jako nyní náš "bimbo-stát" - tj. na narůstající dluh {:-))))) / ... až třeba do vybírání nějaké členské finanční podpory své církve, ... nebo do svého konečného krachu. Vlastně, ... jak jinak ??? )

    Pokud se zmiňujete, že by bylo potřeba překopat celý náš právní systém, tak to máte naprostou pravdu ... A BYLO BY NA ČASE !!!
    Protože tento náš současný právní systém ( jak je vidět ) vůbec nefunguje, či funguje hodně mizerně. No a když přece jen "trochu víc" zafunguje, tak ... na rozhodnutí se čeká i DESÍTKY let ( což je úplná katastrofa, ... ale soudci tak mají - na dlouhé roky dopředu - zajištěnou bohatě placenou práci ) ... a výsledky těch řízení jsou na tak ubohé úrovni, jako by se ( v mnoha případech ) jednalo o rozhodování méně úspěšných absolventů těch nejposlednějších vesnických pomocných škol ... z dob socialismu. Vždyť je to "humus", takže pořádná změna by jenom prospěla !!!
    Co se týká hospodářství, tak k té změně už pomalu dochází ( viz již zmínka nahoře ) ... a jednou se provede ( třeba i přirozenou cestou - z popudu samotných lidí v daných regionech ) úplně !!! To je, že si budou menší hospodářské celky hospodařit samostatně ... jako ty švýcarské kantony, ... nebo jednotlivé státy v USA, či kdekoliv jinde, kde ještě zůstala alespoň špetka toho zdravého rozumu, ... což mezi našimi současnými politiky nenajdete - patrně - ani se "svíčkou", či dokonce s pořádnou "hromničkou".
    A co se týká změny myšlení lidí ? - No, tak to se změní "raz-dva" ... až nebudou mít co jíst, ... což už je v některých regionech ( či dokonce státech - např. Slovensko, kde již rozdávají základní druhy potravin, aby lidé "nepošli" hlady ) už velmi aktuální !!!

    Souhlasím s Vámi, že s dnešními politiky s tím nejde udělat ... vůbec nic !!!

    A zakládat novou stranu je k ničemu. Protože je potřeba úplně změnit celý systém hospodaření státu. K "veslu" se musí dostat skuteční odborníci ( a to opravdu dobře zaplaceni ), ... ALE také s patřičnou ODPOVĚDNOSTÍ za to, když svým jednáním "zkur.í" svěřené hodnoty a cíle. Tj., aby ručili celým svým majetkem ... a třeba i majetkem celé své rodiny ... jako u některých volených státních funkcí ... právě u těch Švýcarů.

    Jinudy cesta nevede ... a to dříve, ... nebo později !!!

    ... přeji Vám příjemný den.

  • 12. 8. 2011 19:43

    AAA (neregistrovaný)

    Tak tvrdit ze centralni rizeni je nanic a v zapeti si styskat ze stat se zbavil statnich podniku mi prijde tak nejak ... dosti mimo ...

  • 12. 8. 2011 22:05

    děda Eda (neregistrovaný)

    :-)))
    No tak, ... zbavovat se STRATEGICKY důležitých podniků pro stát, ... to může udělat samozřejmě jenom "magor", který nemá "všech pět" pohromadě.
    A samostatné hospodaření na úrovni regionů ( v rámci jednoho celku ) není ve vyspělém světě také ničím neobvyklým, ... ba dokonce může být velmi významným přínosem pro celou oblast ( či oblasti ), protože výsledky hospodaření toho regionu ( rozuměj i zisky z prodeje případné nadprodukce do jiných oblastí ) tento region opět využije zase jen pro svoje obyvatelstvo ... a zcela ZBYTEČNĚ "nekrmí" centrálně "živeného" ( mnohdy hodně rozežraného ) státního "šimla" !!! ( Kdyby to tady totiž fungovalo, tak se tady nikdy nebudou zbytečně "vyhazovat" žádné miliardy NAVÍC, které se {v tom celku} prostě "rozkradou", přestože se tomu oficiálně říká třeba ... provize za zprostředkování, ... nebo odměna poradenské firmě, ... či podpora zájmových "lobingových" skupin ... a pod.. )
    To všechno je ale na hodně dlouho debatu ...
    Ale to není vůbec nic nového pod sluncem.
    V podstatě jde totiž pouze o maximální zainteresovanost zúčastněných na výsledcích své práce ve svém regionu, a to nejenom pro sebe ( např. ve formě výdělků, odměn ... a následně i důchodů a také finanční podpory dalšího jiného - např. v podobě nízkých různých povinných poplatků ), ale ( v podobě rozsahu možnosti nabízených služeb ) i pro obyvatelstvo v nejbližším okolí ... tedy k využití po všechny v daném regionu, či i dalších přilehlých oblastí.
    Kdo má zájem toto pochopit, pak to může přijmout ... i s případnými náměty na vylepšení tohoto systému. ( ... jen tak mimochodem ... ve svých fabrikách obdobný systém velmi úspěšně - dlouhá léta - praktikoval ... i sám Baťa, což kdysi "omrkl" právě v Americe )
    Kdo má ale zájmy jiné, tak nejspíš bude hledat pouze dílčí negativa ( a to u jakéhokoliv systému ), která jsou mnohdy pouze drobnostmi vhodnými právě pro další operativní řešení vzniklých situací ( tedy zdokonalování využívaného systému ), které ( zejména v počátku využívání ) nelze - v plném rozsahu - nikdy předpokládat, což je vlastně tím prostorem pro další postupné "pilování" navržených a již využívaných postupů.
    Ale to je "běh" na velmi dlouhou trať, o čemž by se dalo polemizovat i dlouhé hodiny ...

  • 13. 8. 2011 14:23

    AAA (neregistrovaný)

    A co je to STRATEGICKY dulezity podnik? Statni pivovar (ten jeste kupodivu mame) ? Statni vyrobna cigaret? Co treba statni pestirna marihuany, ta by taky vydelavala, ne?

  • 14. 8. 2011 6:11

    Jarmila (neregistrovaný)

    No, ono prodat třeba UNIPETROL, navíc zahraniční polostátní firmě, je tah hodný mistra, stejně jako privatizovat firmy s přirozeným lokálním monopolem, jako vodárenskou soustavu, ČEZ a JETE a další.

  • 14. 8. 2011 21:42

    AAA (neregistrovaný)

    Ale dotycny si nestezoval nad Unipetrolem, nybrz nad Tabakem, ze...
    A CEZ a JETE jsou snad stale majoritne statni, ne?

  • 14. 8. 2011 16:15

    děda Eda (neregistrovaný)

    No, abych řekl pravdu, tak docela mne překvapuje Vaše otázka - cituji:
    "A co je to STRATEGICKY dulezity podnik?"

    Velmi stručná ( a snad i dostatečně srozumitelná ) odpověď na Vaši otázku by mohla mít i následující podobu - takže pouze stručně:
    Za strategicky důležité podniky pro stát ... ( alespoň já ) považuji právě ty výrobní, obchodní a jiné firmy a služby ( zejména ty "celoplošné" ) ve státě, které ( bez větších "výkyvů" ) státu dovedou zajišťovat TRVALÝ PŘÍJEM a to:
    a) ... nejenom z DANÍ,
    b) ... ale také ze ZISKU té které firmy ( či provozovatele služeb, bez kterých se obyvatelstvo státu prostě vůbec neobejde ... jako je např. pošta a pod.; ... je pochopitelné, že takovou firmu lze provozovat buď samostatně, či formou akciové, či jiné, spoluúčasti, čímž se nevylučuje ani případná jiná konkurence )
    Obě tyto oblasti příjmů jsou ... skutečnými příjmy do státní kasy.

    Je tady ale i jiná možnost "příjmů" ... a to v PODOBĚ ( i hodně vysokých ) ÚSPOR ( tj. úsporných, tedy systematických, nákupů - a to nejenom potřebného odborného zařízení a vybavení, ale i nezbytného spotřebního materiálu, ... ale také dalšího potřebného pro provoz ), kterých je možné využít zejména:
    A) ... ve STÁTNÍ SPRÁVĚ STÁTU (bez které se společnost prostě neobejde)
    B) ... ve ZDRAVOTNÍ PÉČI ( kterou stát musí prostě garantovat, kdy podle "Ústavy ČR" má stát pořád ještě povinnost zajišťovat potřebnou zdravotní péči - a to vlastně za platbu zdravotního pojištění nás všech; ... že to tak nefunguje, ale všechno "maká" úplně jinak ... je jenom směšný výsledek "hospodaření" a opravdu "lopotné" práce našich "zdatných" politiků )
    C) ... ve ŠKOLSTVÍ ( vzdělání snad také garantuje - každý rozumný - stát )
    D) ... no a při trošce snahy ... by se velmi lehce našly další ÚSPORY i v mnoha dalších jiných oblastech NEZBYTNĚ řízených státem ( např. podle vytvořených - opravdu rozumně fungujících - MINISTERSTEV, ... protože k čemu - tomu státu - pak ta ministerstva jinak vůbec jsou ??? )

    AAA,
    ... už jenom z tohoto výčtu je zřejmé, že jen těchto několik oblastí může státu zajistit docela "šikovný" zisk a ( tolik potřebný ) koloběh kapitálu, což by ale, samozřejmě, zdaleka nestačilo.

    Mně skutečně "není VŮBEC jasné"... <{:-)))))))) ... , proč se stát zbavuje takových firem, jako jsou:
    1) ... i Vámi zmiňované pivovary ( ... píšete, že nějaký pivovar ještě i vlastníme ??? - No, já mám dojem, že ty naše nejzvučnější pivovary už hodně dávno mají ti dobře opálení Jihoafričané, ... ne ??? )
    2 ... nebo i ty tabáčky ( sice s daněmi placenými u nás, ale s "odcváláním" zisků do "teplejších" krajin - do sídla firmy PHILIP MORRIS )
    3) ... nebo dnes již historicky zaniklá POLDI KLADNO ( s kvalitní, zejména "protetickou" - a také jinou kvalitní, ocelí - se zájmem po celém světě )
    4) ... či nejznámější naši českou výrobu čokolády, kterou si "pod svá křídla" vítězoslavně vzala firma NESTLE
    5) ... ale i třeba ... Česku úplně "zbytečná" ... BECHEROVKA ( k čemu ji držet, ... i když má trvalé zisky ... a je známá a žádaná po celém světě, ... že ??? )
    6) ... ale i náš tradiční výrobce úspěšných "dakarských" TATROVEK ( jako jeden z mála "zdatnějších" výrobců náklaďáků ... se vzduchem chlazeným motorem ... tedy se sníženou možností případných poruch, které jsou nejenom hodně "bolavé" u chlazení vodu, ale také zvyšující servisní nároky; ... jen tak mimochodem: před několika dny se "VELKORYSE" rozhodlo, že ty naše TATROVKY budeme zase dál u nás vyrábět, ... ale s jinými motory ... a my - údajně - dodáme jen podvozky a "plechařinu" na kabiny !!! ... ... no, tolik úspěchu najednou, to snad nejde ani přežít ... !!! )
    7) ... či výroba klasického obalového skla ... prodaná ( již výše zmiňovaným ) Švýcarům ( přesněji firmě pana Kornase ) - a jiným ???
    8) ... a další "úlety" našich ... opravdu, ale opravdu ... zlatých, zcela "nezaměnitelných", politiků !!!

    Velmi aktuální ( a to trvalou ) otázkou je:
    To nešlo ... tyto prosperují firmy ... "podržet" třeba jako firmy se státní spoluúčastí ( tedy polostátní - jako je třeba dnes ČEZ a jiné ??? ), ... když už stát ( v předcházejícím zřízení státu - tedy před rokem 89 ) získal bohatá a trvalá odbytiště na mnoha západních trzích, kam se i významnější evropští výrobci ( díky dobré konkurence-schopnosti některých našich výrobků ) vůbec nedostali ???
    Odpověď je také jednoduchá: NEŠLO !!!
    A to jenom proto,že tento stát ... 20 let ... řídili absolutní "diletanti", kteří to o sobě moc dobře věděli, ... takže využili těch několika "svých" let pro to, aby pomohli ... především sobě !!!
    Nejjednodušší prostě bylo prodat ještě to, co je dobrého, než se - u takových firem - postarat o pokračování v dalším dlouhodobém přínosu ... pro celou společnost.
    Z toho, co je možné vidět kolem nás je zřejmé, že tady ten zájem asi vůbec nikdy ani nebyl !!!
    ( Budu velmi rád, když mi někdo ukáže na skutečně kvalitní rozsáhlejší rozhodnutí některého z politiků, které bylo pro tento stát opravdovým přínosem ... !!! - Já tady nic takového, bohužel, vůbec nevidím. )

    Závěrem k tomuto ... opravdu, ale opravdu ... "vele-úspěšnému" dlouhodobému hospodaření s našimi prosperujícími ( "prodanými" ) firmami ... je třeba uvést jednu velice dobře známou poučku ( kterou všichni ti, kteří se podíleli na těch "super-prodejích" našich prosperujících podniků ... , určitě moc dobře znají ) - a ta zní:

    "Chceš-li zničit konkurenci, ... TAK JI KUP !!!" ( ... a je "vymalováno" !!! )

    A ještě pohled z jiného úhlu ?

    "Jenom sedlák-BLB ... prodá ta svá nejúrodnější pole ... !!!" ( ... a je také "vymalováno" !!! )

    Tak se mi zdá, že ... za posledních 22 let ... tady máme podobných "sedláků" tolik, že náš stát by ... zejména ty "podařené kousky" ... mohl ( i hluboko pod cenou - a hodně rychle) konečně začít také prodávat ( ... a nejlépe vyvážet - ZADARMO ) !!! ( ... pokud by je ovšem někdo rozumný vůbec chtěl, ... ... ale nám tady ... ty směšné "KREATURY" ... desítky let "úspěšně" vládnou !!! )

    Co si může normální člověk myslet například o tom, že ... za vlády Miloše Zemana ... se nevyrovnané pohledávky Ruska Česku, ve výši kolem 3.2 MLD dolarů, nakonec ... z části ... prodali nějaké neznámé údajně "nastrčené" ruské firmě ( mám dojem, že se jmenovala Falcon, či jak se to jmenovala) ... za "horentních" 20% ( !!! ) z výše prodávané pohledávky ( ... a to pro úúúúúúdajnou "nedobytnost" ... :-))))), ... no, ale teď jim ještě navíc, dost draze, platíme za jejich plyn ... :-((( ; ... Kdyby tenkrát - z naší strany byl skutečný zájem, mohli jsme mít - třeba ještě dnes - ruský plyn i za polovinu !!! )
    No, nic ... Kalousek - z nás - ty "chechtáty" "vytluče" jinak !!! ( ... jak máme možnost denně vidět ... ty jeho "úlety" !!! )

    No a to, s tou pěstírnou marihuany, ... to beru jako podařený vtip.
    Bohužel, u této komodity už ale mají ... patrně velice dobře "zrekognoskovaný" terén ... naši spolubratři Rááááááákosníčci, ... takže, ze strany státu, je tu velmi hruhá "nechytačka" !!!
    ( Já bych jim to za to ... opravdu, ale opravdu ... "k.revsky" ZDANIL !!! <{:-(o))))) )

  • 14. 8. 2011 21:46

    AAA (neregistrovaný)

    Tak to jsme vlastne mohli zustat v socialismu, ne? Vzdyt vsechno patrilo statu a vsem a vsechno to krasne fungovalo...

  • 15. 8. 2011 2:20

    děda Eda (neregistrovaný)

    AAA, ... to není o socialismu.
    Tu dobu si docela dobře pamatuji ... a měl jsem také celkem dobrou možnost nakouknout do poměrně hodně "zákoutí" toho uměle udržovaného budování, které v konečném důsledku nemohlo dopadnout jinak než krachem.
    Ale nechat dojít stát ke krachu, to prostě nešlo, proto to ( již dávno před listopadem 89 ) poměrně dost velká "banda" maníků ( nejenom na prognosťáku ) "linkovala" pro přechod na jiný systém, který měl ale "naběhnout až o několik let později, než v roce 89. Ke změně muselo zákonitě dojít, protože z mnoha fabrik byly vlastně jenom "zaopatřovací" instituce, kde jakákoliv iniciativa byla téměř zbytečná ( protože systém nedovolil odměňovat podle schopností a dosažených výsledků, ale většinou podle partajních knížek ) ... no a tak pracovní morálka byla na úrovni ... kdo si co ( k tomu "paušálnímu" výdělku ) ukradne navíc, to bude mít.
    Ale bylo jasné, že do nekonečna to jít takto nemohlo, takže muselo přijít ke zlomu, který by přehodil "vyhybku" a mělo se frčet zase ( socialisticky ) dál.
    Ty pravé otáčky to dění nabralo, když toho chaosu měl už i sám velký Gorbi dost ... a odmítnutím podpory všem socialistickým "satelitům" tak vlastně nepřímo nabídl volnost všem bývalým socialistickým státům, které si ten přechod začali dělat po svém.
    U nás se to jedné partě soudruhů hodně "zvrtlo" ... no a ta jiná parta budovatelů "socialistického kapitalismu" ... začala patrně s největší hospodářskou "improvizací", která nemá v dlouhé historii tohoto státu obdoby, kdy tento český chaos nakonec dopadl tak, jak ho tady máme dnes, ... kdy vlastně normálně nefunguje ... "lautr" vůbec NIC !!!
    To, co tady dnes je, ... nejde prostě vůbec pojmenovat.

    Je pochopitelné, že stát nemůže bránit v jakémkoliv svobodném podnikání ( v mezích zákonů ) a hrát si pouze na "policajta", který dá přes prsty těm iniciativním.
    Ale jakousi "ekonomickou" jistotu přece jen ten stát musí mít.
    Hodit všechno na "krk" někomu jinému ... a "halekat", že všechno vyřeší trh ... to byla "ptákovina", která nemá obdoby. ( Také to tak ... v tom našem "bimbo-státě" ... dopadlo. )

    Podle mne je dnes naše země v takovém stavu, že nám patrně nezbude nic jiného, než začít od samého začátku, ... protože v tomto státě ( normálně ) vlastně nefunguje už vůbec nic.

    Když tak člověk "hodí oko" na to, jak se tady zase hospodaří, tak dojde k jednoznačnému názoru, ... že ocenění jakékoliv iniciativy a ohodnocení skutečně poctivé práce je opět na "vedlejší" koleji ... a jak jsme denně svědky zpráv ... vlastně důkladně dovedeme zase jenom rozkrást patrně všechno, co není ... uvázané, ... přivařené, ... zamčené, ... či zakopané hluboko v zemi.

    Je ale potěšitelné, že ne všichni již rezignovali ... a jdou si cestou, která je může přivést k solidním výsledkům, ... pokud jim nějací nejenom ... Kalouskové, ... Drábci, ... Nečasové a jim podobní nebudou "házet klacky" pod nohy, což se tady ( podle mého názoru ), bohužel, běžně stále více děje.

    Pokud si stát podrží ( a skutečnými odborníky také bude řídit ) jakoukoliv PROSPERUJÍCÍ firmu ( která státu přináší nejenom daně, ale také finance ve formě zisku z hospodaření té firmy ),
    ... pak to není o socialismu,
    ... ale je to o vytváření trvalého pevného finančního základu ... pro smysluplné hospodaření státu ( ... pokud to zase někdo nerozkrade !!! )

    Vždyť všichni moc dobře každoročně vidíme, jak se ( v době vyplácení dividend z hospodaření státních, či polostátních, podniků ) naši politikové ... DOSLOVA "TŘESOU" ... na každou "kačku".

  • 15. 8. 2011 8:59

    lojza (neregistrovaný)

    Začít od samého začátku by byla nádhera. Od začátku by znamenalo od 0, jenže už teď jsme v těžkym mínusu a skoro jediný co nám tady patří jsou dluhy.

  • 15. 8. 2011 11:30

    děda Eda (neregistrovaný)

    lojzo,
    s tím, že bychom začínali s obrovskými dluhy ... v tom máte teda velikou pravdu. - Ale i zpětně jde všechno dohledat a dát těm různým "vykukům" i dodatečně pořádně "po šlapkách", ... jen k tomu musí být vůle.
    Pokud jsem uvedl, že by bylo potřeba začít od začátku, pak jsem měl na mysli, ... že k uvedení toho chaosu do "jakž-takž" přijatelného pořádku by stačilo jen začít důsledně využívat všechny stávající zákony, které by navíc bylo potřeba doplnit o zákony nové, které povedou k ODPOVĚDNOSTI, která je ZÁKLADEM všeho, co má vést ke smysluplným výsledkům.
    No a kdo by neměl zájem o takové řešení, tak by měl být jednoduše "vykopnut" od "válu" ... a těm, kteří by si to zasloužili, tak jim "ustlat" třeba i za "katrem".
    Podle mne je potřeba se ... z důležitých postů ... zbavit garnitury těch, kteří si myslí, že jsou ekonomičtí ( a jiní ) géniové ... a ( s prominutím ) k.rví, na co sáhnou.
    Ty dluhy jsou skutečně problém. Je ale také jasné, že je neudělali ti obyčejní lidé, ... ale tu největší zásluhu na tom mají ti naši VYVOLENÍ ... a dělají jako by se nic špatného nikdy nestalo, ... což je přímo "ALARMUJÍCÍ" !!!

    Ty dluhy jsou nepříjemné, ale ta situace je stále ještě řešitelná. Jen se ale musí chtít to začít ( KONEČNĚ !!! ) řešit.
    Ale NE ( !!! !!! ) s takovýma Kalouskama a jemu podobnýma "kreaturama", které si ( v každém státním rozpočtu na další rok ) klidně zase odhlasují "schodky" převyšující i 100 MLD. ( Jejich rodiny by jim doma daly pěkný "kartáč", kdyby tak chtěli hospodařit doma ... hlupáci !!! )
    Vždyť oni - ti "kašpárci" - všechno řeší POUZE ZVYŠOVÁNÍM DANÍ ( a to mnohdy v takové výši, kterou nezná žádná z civilizovaných, nejenom evropských, zemí ), což zcela likviduje důvěryhodnost tohoto státu ... a nesmyslně brzdí - tak potřebné - veškeré aktivity, jak domácích, tak zahraničních investorů !!!
    Kdyby byl ... mezi těmi našimi politiky ... už konečně alespoň výraznější zájem
    ... ZAČÍT ( důkladněji ) PROPAGOVAT NAŠE VÝROBKY
    ... a ( v rámci možností ) ZAČÍT PODPOROVAT NAŠE ... "zbylé" <):-((( ... ČESKÉ FIRMY ( což by konečně hodně pomohlo pořádně nastartovat domácí ekonomikou ), tak by to již bylo hodně dlouhé "našlápnutí" v té cestě "do předu".
    Ale je hodně i dalších možností, jak v tomto státě podpořit to, co tady Ti naši političtí "diletanti" ... za těch 22 let ... úplně "zdeformovali" ... a, mám dojem, že nestydatě likvidují pořád dál !!!
    Podle mne je jedinou rozumnou cestou ... "vykopat" všechny ty pohodlné "kmety", kteří se v tom chaosu pouze pohodlně "vezou" ... a je jim za to ještě ( z našich daní ) královsky placeno, ... z čehož je zřejmé, že si do politiky přišli patrně jenom dobře vydělat ... a po nás "potopa".
    Otázkou je, jak toho nového stavu dosáhnout.
    Jak výsledek posledních voleb ukázal ... tudy patrně cesta nevede ( i když by mohla ), takže asi nezbývá, než jiná ... méně populární ... velmi důkladná změna.

    Bohužel, alespoň já to na jinou cestu nevidím.

  • 15. 8. 2011 10:26

    AAA (neregistrovaný)

    Hmm a co kdyz ta firma prestane byt PROSPERUJICI a zacne byt ZTRATOVA? Tak danovi poplatnici zacvakaji tu ztratu? To asi ne, ze. Stat je obecne nejhorsi hospodar a socialismus proste nefunguje.

  • 15. 8. 2011 19:12

    děda Eda (neregistrovaný)

    AAA,
    ... těmi firmami, které by měly finančně podporovat to základní hospodaření státu, by měly být především takové firmy, jejichž služby ... obyvatelstvem státu např.:
    1) ... nelze nevyužívat - tj. např. nákup všech druhů energií pro domácnosti a pro firmy (... např u dodavatelů energií si vůbec nedovedu představit "zkrachování", ... snad jen při rozkradení,... či při řízení úplnými diletanty ),
    2) ... nebo angažování se ve službách, jejich využívání je založeno např. na dlouhodobé tradici ( pro Česko ... třeba i to pivo a jiné "vyhledávané" ),
    3) ... či ( i formou spoluúčasti ) profitovat i z toho, co je trvale ve výraznějším kurzu ( tedy, bohužel, i to "kuřivo" a jiné )
    4) ...
    5) ...
    ...
    ...
    Pro opravdu dobré ( nejenom ) ekonomy by ... stanovit okruh prosperujících
    oblastí ... neměl být vůbec žádný vážný problém.
    V Česku je ale problém jinde - a to ve stále ještě v socialistickém přístupu:
    A) ... v odpovědnosti kompetentních
    B) ... což souvisí s hledáním - pro firmu - nejlepších možných řešení
    C) ... a ve finále ... s důsledností prosazování toho, co je pro firmu opravdu skutečným přínosem

    A tady už to NENÍ o nějakém socialismu, ... ale je to:
    ... o ODBORNOSTI,
    ... o PŘÍSTUPU,
    ... o ODPOVĚDNOSTI.
    ... ale také o NESENÍ NÁSLEDKŮ Z CHYBNÝCH ROZHODNUTÍ ( ... tedy z toho, co kdo "zplundroval" )

    S Vašimi slovy: "Stat je obecne nejhorsi hospodar ... " úplně souhlasím !!!

    Ale ten stát jsou zase jen lidé, kteří mají tendenci využívat všeho, kde je to jen ( i malinko ) možné, ... zejména je-li to "požehnáno" zákony.

    Je to vlastně o dnešní realitě, protože např.:
    ... poslanci v Parlamentu,
    ... členové vlády,
    ... Senátní politici,
    ... soudci,
    ... státní zástupci,
    ... exekutoři,
    ... zaměstnanci státní správy ( na všech stupních )
    ... ale i mnoho dalších
    ... ... ... za nic nenesou odpovědnost ( či jen odpovědnost minimální )
    ... ... ... a případné jimi způsobených škod ... tyto škody ( velkoryse, pořád ještě ) hradí stát ... a to z těch "grošíků", které by mohly být využity třeba pro školy, či k jiným rozumnějším a potřebnějším účelům, než je napravovat a "flikovat" chyby ... neschopných "lemplů" !!!

    To máme ... v tom našem Česku ... ale "vychytávky", ... že ???

  • 15. 8. 2011 20:50

    AAA (neregistrovaný)

    mozna byste radeji mohl rict ... kde takovy model ... na svete ... uspesne funguje?
    pokud vubec ... nekde.

  • 16. 8. 2011 5:17

    děda Eda (neregistrovaný)

    AAA,
    ... tady nejde o to NĚKOHO ( či něco ) NAPODOBOVAT, ... ale jde tady o to - ty problémy ( které tady již, bohužel, existují a také již vážně ohrožují:
    1) ... jednoznačně pojmenovat
    3) ... najít příčiny, proč ty problémy vůbec vznikly
    2) ... a všechny ty identifikované problémy začít konečně už také skutečně řešit
    ... ... ... a ne před nimi "strkat hlavu do písku",
    ... ... ... či třeba ( stále pořád dokola - jako "debil" ) navrhovat pouze zvýšení daní ( což je vlastně ten nejjednodušší, ale velmi krátkodobý, krok, který ale vůbec neřeší podstatu problémů ) ... a "hlásat" o tom, že jde třeba o důchodovou reformu, ... což je nesmysl nejhrubšího zrna.
    ( Stejně tak, jako je úplným nesmyslem prohlašovat to, že poplatky u lékařů, a vůbec všechny platby, jsou kroky vedoucí k reformě ve zdravotnictví. - No, takové vysvětlení mohl vymyslet jenom "super-magor" !!! )

    Každému uvažujícímu člověku musí být přece jasné, že u jakékoliv REFORMY musí být ZCELA JASNÁ PŘEDSTAVA a potřebné KROKY ( tedy CELKOVÁ KONCEPCE REFORMY ), které ( ty kroky ) je ( a to i třeba postupně ) NEZBYTNĚ udělat, ... ale tak, aby to všechno zapadalo do té konečné "mozaiky".
    Není vůbec žádným tajemstvím, že stát je v podstatě "firma", ... no a ve firmě když cokoliv nefunguje, tak se ten problém MUSÍ prostě VYŘEŠIT ( aby firma "nekrachla" ), ... což se ve firmě "Česko" ( mám takový dojem ) vůbec neděje, ... ba děje se naopak to, že se "likviduje" téměř všechno to, co má ještě nějakou hodnotu !!!
    Bohužel, když naši "zlatí" "vyvolení" si ( bez jakýchkoliv následků ) pořád myslí, že lze každoročně hospodařit se ( stále rostoucími ) dluhy, ... tak je patrně na místě si myslet, že stát řídí pouze skupina "vyžírků", kteří - zcela viditelně - vůbec nehledí na - rozumné - zájmy těch, kteří je na ty jejich "posty" navolili ( a to za jejich sliby, kterých se ti zvolení ... svým zvolením - téměř do důsledku - úplně vzdali ), ... ale o to "hlasitěji" hájí téměř pouze SVOJE ZÁJMY, bez ohledu na to, jak by měli sloužit svým voličům.
    lze pak už jenom povědět, že takové jednání je - zcela jasně - vážně VARUJÍCÍMI projevy PSYCHOPATŮ, kteří ( z medicínského hlediska ) NEJSOU sice např. blázny ( či jinak zdravotně postiženými osobami), ... ale v podstatě jde o MORÁLNĚ VADNÉ jedince, kteří jsou ( z právního hlediska ) ZCELA ODPOVĚDNÍ za svá jednání, ... ale úplně záměrně využívají svého vlivu ... třeba i na tvorbu zákonů, které umožňují "hodně HRUBOU" benevolenci k nezákonnému jednání lidí stejného ( či podobného ) - doslova - POSTIŽENÍ !!!

    No a takové "člobrdíky" ... v jakékoliv

  • 16. 8. 2011 15:35

    děda Eda (neregistrovaný)

    <}:-)))))
    AAA,
    ... a co by na tom výše uváděném mohlo nefungovat, ... když by byl skutečný zájem s tím "chaosem" cokoliv rozumného udělat ???

    Vlastně to chce ( na patřičných "postech" ) se pouze chovat malinko víc "civilizovaněji" ( a mít vše pod patřičnou kontrolou, což by neměl být problém )... a "časem" by mohlo být i po těch nejzávažnějších problémech.
    ( ... ono k tomu ale stejně jednou musí dojít !!! - ... a čím dřív to přijde, tím líp !!! )
    Ale jak jste ( mám dojem, že i Vy sám ) uvedl,
    ... partaje to prostě nemají ve svých programech, ... takže ... ahoj ???
    ( vlastně to je ... to nejpohodlnější )

    No, kdo to všechno ... u nás ... dá někdy dohromady ( bez vážných následků ... pro celou tu naši "osadu" uprostřed Evropy a přilehlé okolí ), toho by měli "nosit na rukách".

    Do nekonečna to totiž nemůže fungovat tak, že:
    A) ... několik "psychopatických" jedinců se postará o devastaci téměř všeho
    B) ... a aby vše mohlo zase dál ( byť jen nějak "pofidérně" ) fungovat, tak se "oderou" ti, co za nic nemohou ( tj. obyčejní lidé ) ... ... dobré, ne ???

    To je skutečně zajímavá filosofie, která je nám tu "vtloukána" do těch našich "mysliven" ... <{:-))) ))) )))

    ... přeji příjemný den

  • 16. 8. 2011 16:05

    AAA (neregistrovaný)

    Jak rikam, pokud je to vsechno tak skvele a funkcni, jiste uz tento model na rade mist s uspechem funguje? Pokud ne, tak se obavam ze tam skvely a funkcni asi nebude. Argument "co by tom mohlo nefungovat" je pomerne ... chaby.

  • 17. 8. 2011 18:59

    děda Eda (neregistrovaný)

    <{:-)))
    AAA,
    ... ve Vaší poslední větě je pouze malá část mé rozsáhlejší úvodní věty ( přesněji řečeno pouze to, co je níže uvedeno - v těch jednoduchých - uvozovkách uvnitř věty ) ... a to ještě neúplně ( což také - ještě navíc - poměrně dost mění i celkovou podobu té části mé věty, ... ... což vůbec nepovažuji za úmyslné "očesání" té mé části věty, ... ale považuji to pouze za obyčejný "překlep" ) - viz Vaše:
    ""Argument "co by tom mohlo nefungovat" je pomerne ... chaby.""
    ( ... moje vyjádření této části věty {VELKÝMI PÍSMENY tedy UPRAVENO do původní podoby} je:
    ""... A co by NA tom VÝŠE UVÁDĚNÉM mohlo nefungovat, ... ... ... ???"" )

    AAA, ... máte pravdu v tom, že ten Váš "výcuc" pouze té části z mé věty, by byl opravdu ( podle Vás ) ... POMĚRNĚ CHABÝ argument ... .
    No a - podle mne - to, co jste z mého vyjádření vybral Vy ... vlastně ani ŽÁDNÝM argumentem prostě VŮBEC NENÍ, ... protože teprve až ta druhá část mé věty by mohla být ( snad ) i chápána jako nějaký možný argument.
    Z uvedeného je ale zřejmé, že jde pouze o nějaké obecné konstatování ( ... bez jakéhokoliv náznaku případného bližšího řešení ), kdy toto obecné sdělení je uvedeno ale až teprve ve druhé části mé věty - a to, jako nabídka, k diskuzi s Vámi.

    No a ... z té mé úplné první věty ... je ale zřejmé také to, že - celá - věta vůbec není postavena jako ARGUMENT, ... ale je koncipovaná jako OTÁZKA ( ... i se třemi - snad nepřehlédnutelnými - otazníky ).
    Takže moje celá první věta je OTÁZKOU ( která byla vlastně výzvou k diskuzi s Vámi ) ... a která zněla - doslova takto:

    ""AAA,... a co by na tom výše uváděném mohlo nefungovat, ... když by byl skutečný zájem s tím "chaosem" cokoliv rozumného udělat ???""

    Takže, jak je vidět, tak v té druhé části mé OTÁZKY ( tj. v části Vámi neuvedené ) je již naznačena ( zatím jen obecně ) případná možná náprava toho všeho.
    No a ještě dále ( v tom následujícím dalším textu ) je už ( i malinko blíže ) specifikováno, kde ( podle mého názoru ) "sedí" ty "žabky" ( až pěkné "ropuchy" ) na prameni - viz můj další odstavec - a to ve znění:

    ""Vlastně to chce ( na patřičných "postech" ) se pouze chovat malinko víc "civilizovaněji" ( a mít vše pod patřičnou kontrolou, což by neměl být problém )... a "časem" by mohlo být i po těch nejzávažnějších problémech.
    ( ... ono k tomu ale stejně jednou musí dojít !!! - ... a čím dřív to přijde, tím líp !!! )""

    AAA, ... a to už by se ... za argument ... snad i dalo považovat, ... nebo ne ???

    No, a pokud by se ta moje argumentace ... pořád ještě ... zdála hodně "mlhavá", tak ji přiblížím ještě víc.

    Dle mého názoru ... stěžejními těžkostmi ( v té naší české "bimbo-osadě" ) je problém ( přesněji: NEEXISTENCE ) skutečně důsledné kontroly ... a to všude, kam jen ( i obyčejný ) člověk "hodí" své "slídivé oko", ... čímž bylo myšleno třeba i toto:

    1) ... aby např. šéf NKÚ ... SÁM ... zbytečně neplýtval penězi daňových poplatníků - např. na SVÉ ( značně nadstandardní ) BYDLENÍ ( údajně - v plné "nehorázné" výši - hrazené ze státních "grošíků", ... ale prý schválené "partou" nějakých "hej-nebo-počkej" ) ... A DALŠÍHO méně pochopitelného ( až úplně nepochopitelného ) , ... protože hlavním posláním a náplní právě jeho úřadu - tedy NKÚ - je:
    """zajistit, aby v našem státě bylo nakládáno hospodárně s prostředky daňových poplatníků, s prostředky vybíranými na základě zákona a s majetkem státu, kdy k naplnění kontrolní působnosti NKÚ jeho Kolegium každoročně sestavuje a schvaluje plán kontrolní činnosti na příslušný rozpočtový rok, ... kdy konečným výstupem z kontroly zařazené do plánu je schválený KONTROLNÍ ZÁVĚR."""
    K tomu jen malý dovětek:
    a) ... obyčejnému člověku by se chtělo povědět: "Tak k.rva, oni to neúměrné "vyhazování" financí v tom našem "bimbo-státě" nevidí ... ???
    b) ... podle mne jsou ale mnohem vážnějším problémem třeba ... "anonymní akcie - tedy akcie na doručitele" ( možná by nás i Staníííík Grossů mohl docela dobře pobavit, jak se - takřka přes noc - stát patrně nejbohatším "mašinfírou"
    ... nejenom v té naší "Czech-Bananas-Republik",
    ... ale je docela možné, že i v celé Evropské unii,
    ... či dokonce na světě ... ... ale přejme mu to !!! )

    2) ... nebo třeba ( v tom lepším případě ) i nesčíslné "duplicitní" přístrojové vybavení státních zdravotnických zařízení v těch oblastech, kde to není často ani vůbec zapotřebí; ... kdy by takové ( drahé ) zařízení stačilo třeba jenom jedno, ale "makalo" by i víc než osm hodin denně ...
    ( ... neměl se tedy pan Heger { a to i společně s Drábkem} - už dávno - tedy třeba pořádně zaměřit i na tuto oblast, kdy mu - právě tady - přinejmenším desítky milionů ... berou "do zaječích"??? - To asi ne !!!
    Oni asi raději vymýšlí "ptákoviny", jak "oškubat":
    ... ty nemocné nejenom důchodce,
    ... či ty téměř bezbranné ... vážně tělesně postižené ... naše spoluobčany
    ... nebo již zoufalé rodiče s malými dětmi,
    ... a nebo nejlépe finančně "vyždímat" ... trvale vážně nemocné pacienty,
    ... ... ... kteří ( ti všichni !!! ) si sice celý svůj život poctivě platí svoje zdravotní pojištění, ... ale ( protože ten zdravotní a sociální systém ) ... "někdo" "systematicky" "tuneluje" ... tak, tito pacienti ( ve "finále" - tedy v jejich nemoci ) ze svého uhrazeného zdravotního pojištění ... mají ... úplné, ... velké, ... "kulové" ... !!! )

    3) ... a co ty desítky let ... "prošvihnutá" možnost ( ekonomicky výhodných hromadných ) nákupů - např. nejenom pro státní správu, ale i pro soudy, pro státní zastupitelství, pro Policii ČR, pro školy, ... tedy nákupy ve větším množství ... s možnostmi nemalých slev ???

    4) ... o zbytečně předražených státních zakázkách se asi ani není potřeba vůbec zmiňovat.
    V tom už jsme k "huróóónskému" smíchu snad celému světu, když ty náklady máme takové, že by se ( i obyčejný ) člobrda mohl domnívat:
    a) ... že ty naše dálnice jsou patrně "lemovany zlatem" ...
    b) ... že ty naše "pandury" ( 3x dražší, než za kolik je koupili Portugalci, či kdo to byl ) ... tam snad mají zabudované už i "solárko" ... i s umělými krápníkovými jeskyněmi ...
    c) ... ale také nákup letadel, které nelze vůbec využít právě v té oblasti, kam se předpokládalo, že budou pravidelně nasazovány ...
    d) ... nebo také Topolánkova ( vládní ) "nominace" - patrně nejhloupějšího - "zvukaře" v Evropské unii, který - ve spolupráci s firmou PromoPro ( či jak se ti kouzelníci jmenují ) ... doslova "pr.drbal" údajně kolem 250.000.000 Kč - a to údajně jen během několika měsíců ...
    e) ... nebo ten náš "švarný" Ivan ( zvaný "ÍÍÍÍčko" ), který prý zajistil pro své policajty takové "pradleny", které ty policajty "odrbali" ( jako malé "budulínky" ) také o několik těch desítek milionů ...
    f) ... či bez důraznějšího "povšimnutí" ( rozuměj potrestání ) necháme v Plzni "studovat" elitu národa, z nichž někteříani pořádně neví, kde vůbec ( na jaké adrese ) vůbec studovali, ... popř. ani nemohou u sebe doma najít to, čím by prokázali, že ... opravdu, ale opravdu ... tu "vysokou" zvládli legální cestou ...
    g) ... a další beztrestné ( ? ) "tunelování"
    té naší ... pěkné, ... české, ... republiky "střediskové" ... <{:-(((((

    ... ale ten výčet - toho ostatního - by byl snad NEKONEČNÝ ... !!!
    .............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.......

    A jaký je můj názor k úvodní části Vašeho příspěvku ?
    ( Váš příspěvek:
    "Jak rikam, pokud je to vsechno tak skvele a funkcni, jiste uz tento model na rade mist s uspechem funguje? Pokud ne, tak se obavam ze tam skvely a funkcni asi nebude." )

    Tak k tomu je možné povědět toto:
    A) ... domnívám se, že vše výše uvedené - již samo o sobě - dalo patřičnou odpověď.
    B) ... a jen stručně navíc k tomu:
    Všehno je to:
    ... o motivaci,
    ... o odbornosti,
    ... o "kvalitě" těch, kteří to všechno mají pod "palcem",
    ... o nesení odpovědnosti,
    ... ale také o vlastních prioritách ... všech těch, kteří jsou svými voliči navoleni na posty, na kterých by měli - ti zvolení - ty své voliče patřičně zastupovat ... a nejenom svými výroky, ale hlavně svým jednáním, lidem život neznepříjemňovat ... a doslova neházet těm obyčejným lidem ty pořádné "klacky" po nohy.
    A to už i z toho důvodu, že ty klacky se dají také zvednout ... a naši ( velmi ) drazí politikové ... by se asi mohli i pořádně divit, ... kam až to svojí nezměrnou "pílí" dotáhli.

    Prostě někde to funguje víc ... a někde méně. ( Já nabývám stále silnějšího dojmu, ... že u nás to už nefunguje vůbec !!! )

    No a i podle toho, jak se prezentujeme světu, ... je možné hodnotit ... i úroveň každého národa.

    U některých národů je třeba ... pod úroveň ... "přisvojit si" cokoliv, co není jeho.
    No a u nás není vůbec žádnou ostudou ( přímo před televizními kamerami celého světa ) ... "přisvojit si" "protokolární" ( speciálně vyráběné ) pero ( ... které je pak "bohorovně" ještě navíc nazváno pouze "obyčejnou PROPISKOU".
    Nejtrapnější na té celé události je ale to, že ten náš "vševědoucí" Vašííík
    ... tam VŮBEC NIC NEPODEPISOVAL ... a patrně tam byl pouze na jednom ze svých výletů, který mu - z našich daní - platíme ... i my dva !!!

    ( ... takže třeba já ... takovému jednání říkám ... obyčejná krádež !!! )

    V té naší české "bimbo-osadě" ... je ta "přemístěná" "obyčejná" protokolární "propiska" ( svojí hodnotou ) ale jen "mrňavou" prkotinou, ... proti tomu, co se ( v tom našem Česku ) záhadně ( kdo-ví-kam ) přemístilo ... a patrně již nenávratně je všechno v h.jzlu, ... protože žádné pořádné snahy ( o potřebnou nápravu ) tu nejsou téměř nikde vůbec vidět. ( ... bohužel !!! )

    ... díky za trpělivost <):-)))
    ... a přeji Vám příjemný den.

  • 17. 8. 2011 23:00

    AAA (neregistrovaný)

    K neduhům stáří, postihujícím hlavně intelektuály, patří podle Cimrmana dvě vady komplementárně spojené: neschopnost udržet myšlenku, a naopak neschopnost myšlenku opustit.

  • 18. 8. 2011 1:45

    děda Eda (neregistrovaný)

    <):-)))
    AAA,
    ... děkuji za Vám za poučení, které ( až jej budu potřebovat ) třeba i přijmu jako možný ( a třeba i neměnný ) fakt.

    Nicméně, i když jsem ( a to celkem dost jemně ) naznačil, že bych si - v té naší debatě - přečetl také i Váš názor ( a oblast pro vyjádření byla poměrně hodné široká ) , ... přesto se tak nestalo, protože ( pokud jsem si všiml ) jste se vlastně ( k "nastíněným" problémům ) ani nijak blíže vůbec nevyjádřil.
    Ale ani toto mne nijak netrápí, protože i to, co jsem si od Vás, v té naší konverzaci, mohl přečíst, mi povědělo poměrně hodně k tomu, abych si - na "spoludiskutu­jícího" - dovedl udělat i svůj vlastní názor, ... což se také stalo.

    Ještě jednou Vám děkuji za společnost
    ... a přeji Vám příjemný ... každý nový den.

    P.S.:
    Docela mne pobavilo, jak "šikovně" Vás zmátl můj nick ( děda ... ), podle kterého mi zasíláte pozdrav od Járy Cimrmana ... o stáří. <):-(o)))
    Jen vás mohu ujistit, že ten věk ale vůbec není můj problém.
    A stejně tak není mým problémem ( v jakékoliv diskuzi ) povědět svůj názor ... a také si svůj vyslovený názor dovést i zdůvodnit, což ... v diskuzích na podobná témata ... nebývá vždy pravidlem.
    No, a že se ty mé názory ( byť doloženy docela "hmatatelnými" fakty ) někomu nelíbí, ... tak to už můj problém není vůbec.
    Ve Vašem dalším životě Vám - upřímně - přeji ... hodně úspěchů.

  • 13. 8. 2011 14:26

    AAA (neregistrovaný)

    A jinak samostatne hospodareni na urovni regionu, no zkousel to Pol Pot se svymi zemedelskymi komunami, moc se to neosvedcilo, ani izraelske kibucy nefunguji zdaleka idealne...

  • 14. 8. 2011 16:52

    děda Eda (neregistrovaný)

    AAA, ... tady nejde jen o to zemědělství, ale o kompletní nastavení rozumného ( nic jiného v tom není ) hospodaření v daném regionu, či oblasti.
    Jak jste již výše - velmi správně !!! - uvedl, ... muselo by se to všechno hodně "hluboko" překopat. - Věřte, že k tomu důslednému "překopání" celého toho našeho "bimbo-hospodaření" jednou ( a věřím, že už brzy ) určitě dojde.
    ... přeji příjemný den

  • 13. 8. 2011 10:19

    jezek (neregistrovaný)

    vystihl jste to naprosto spravne kdyby se tady byl pravni stat a fungovalo jak to ma tak by to bylo fajn ale bohuzel co je povoleno BOHOVI neni doprano VOLOVI

  • 12. 8. 2011 16:54

    :-)Pedro (neregistrovaný)

    Česka republika není jen Praha. Je vidět, že jste pražák a vůbec nemáte přehled.

  • 15. 8. 2011 7:45

    SRS (neregistrovaný)

    Je pravda, že najít dobrou práci trvá asi 6 měsíců. Firmy jsou někdy neskutečně pomalé, často trvá 2 měsíce, než si vás pozvou na pohovor. Na druhou stranu to ale neznamená, že mám právo sedět doma, nic nedělat a brát peníze z daní jiných.

    Ještě mám otátku, začala žena práci hledat až po tom, co ji skončil rodičák nebo třeba 6 měsíců před skončením? To máte jako se studenty, někteří začnou hledat práci už v posledním ročníku studia, jiní počkají až po prázdinách a po tu dobu jsou nezaměstnaní.

  • 15. 8. 2011 14:45

    :-)Pedro (neregistrovaný)

    Práci nehledala dřív, protože si vzala rodičák na dva roky a na dva roky si vzala proto, protože se chtěla vrátit rychle do práce. Po celé dva roky udržovala kontakt se svou firmou a pak najednou přišli personální změny a místo pro ní nebylo.......­.......tak to tu u nás prostě chodí .........a to nebyla žádná malá firmička.

  • 15. 8. 2011 15:14

    :-)Pedro (neregistrovaný)

    Ještě jednu malou poznámku: moje žena neseděla " zbůhdarma" doma, ale starala se o dítě, malé ditě, je vidět, že jste bezdětný zamindrákovaný kretén, který uráží matky, které vychovávají budoucí generaci a nemáte vůbec ponětí co je to za těžkou práci. Ona dost dlouho pracovala, odváděla dost velké daně, na to, aby dva roky mohla být se svým dítětem doma. Takové dementní argumenty, že VY platíte mojí ženu ze svých daní si vykládejte někde v hospodě u půllitra

  • 15. 8. 2011 23:21

    benzin (neregistrovaný)

    Tu poznamku o sezeni a brani penez z dani jinych SRS smeroval k dobe kterou je clovek nezamestnany. To nevstahoval k dobe po kterou je clovek na rodicaku. Proste obecne to vztahoval na cele tema vcetne verejne prospesnych praci atd.

  • 16. 8. 2011 7:31

    :-)Pedro (neregistrovaný)

    Ano, dostala za dva měsíce 65 procent platu. První tři měsíce žila ze svého odstupného. .........Podle Vás by nezaměstnaný neměl pobírat podporu vůbec, po dvou měsících by měl jít prospěšně pracovat, s košťátkem, našemu milému starostovi vysbírat vajgly před radnicí, dítě by si vzala na záda......... a jak by tady bylo krásně v té naší malebné zemi. ,
    ale ona vlastně nemusí, je to dobrovolné, ať si to zaplatí ze svého, a bude svobodná, přece se nenechá živit druhými, sice oddváděla nehorázné peníze, této krásné zemi, ale proč by po ní něco chtěla vrátit.

  • 14. 8. 2011 22:36

    JC (neregistrovaný)

    Pokud myslíš cikány, tak ti si určitě najdou něco z oblasti diskriminace a rasismu a udělají si děti a z přídavků si budou žít jako lordi.
    A tomu, komu je přes padesát a celý život makal, nezbyde než se pověsit, protože psychicky tuto šikanu neunese - blbe !!!

  • 2. 1. 2012 20:24

    HA HAAAAAAAA (neregistrovaný)

    Pane chytrej!!!! Až budeš 18let makat a pak te vyrazi protože Město nedostane dotace,ja osobne bych te chtela videt jak makaš za almužnu :D :D :D kretene vymaštenej

  • 27. 4. 2012 16:02

    Petr Ondrejek (neregistrovaný)

    A proč má tedy moje 54 letá matka, která nepobírá žádné sociální dávky, ani podporu v nezaměstnanosti, chodit každé ráno zametat chodník? Dojíždět za peníze do města? Kupovat si jídlo na, na které nemá a ještě zadarmo? Zaměstnáte jí snad na vesnici v severomoravském kraji Vy? Pane toto opatření je zaměřeno právě na lidi, kteří jsou starší a nenajdou si žádnou praci... Naopak vyvolených se to netýká :D

  • 27. 4. 2012 16:03

    Petr Ondrejek (neregistrovaný)

    A proč má tedy moje 54 letá matka, která nepobírá žádné sociální dávky, ani podporu v nezaměstnanosti, chodit každé ráno zametat chodník? Dojíždět za peníze do města? Kupovat si jídlo na, na které nemá a ještě zadarmo? Zaměstnáte jí snad na vesnici v severomoravském kraji Vy? Pane toto opatření je zaměřeno právě na lidi, kteří jsou starší a nenajdou si žádnou praci... Naopak vyvolených se to netýká :D

  • 1. 9. 2011 15:12

    petra (neregistrovaný)

    Kdyby radši ti naši poslanci vymysleli něco lepšího a ne jen hovadiny.Jo jim se to kecá, oni mají práci a za nic berou tolik prachu!!!
    To bych taky dokázala tam sedět a něco vymyslet.Ale starat se o lidi pořádně to oni neumí,jen lidem berou prachy a nezařídí něco aby měli kde pracovat.Já bych tak šla pracovat,ale nemám kde!!!Oni by se měli zamyslet nad sebou a radši vymyslet,aby lidé měli kde chodit do práce.A ne pořad blbosti a jen ponížujou lidi.Jo jo oni tak před televizi hrají a za zády se nám smějí.Řeknou si no co něco vymyslíme,však my máme prachy.Že se nestydí ukázat na těch jejích zasedání,plno jídla a blbosti jen řeší a pomlouvají se a uráží a prí jsou inteligetní.Jo někteří chudáci lidi, jak se dívají na tel.a nemají co dát svým dětem co jíst to at si vezmou do hlavy jak chudáci lidi by se taky rádi najedli!!Takových dobrot no jo prí Česka rep.musí šetřít hm.Tak at šetří první u sebe a ne na chudácích.No co dodat máme špatné vedení ,proč tam jsou?????Hlavně že oni jsou zabezpečení do budoucna a my jen budem koukat jak hlupáci.

  • 12. 8. 2011 3:30

    webb (neregistrovaný)

    Někteří lidé by udělali pro společnost víc, kdyby nedělali nic, nebo kdyby vůbec neexistovali.

    Drábek nám v podstatě ruší podporu v době hledání práce, ale platit si na ni musíme dál. Po 2 měsících na ÚP se bude muset každý odhlásit, jinak by byl poslán na nucené práce (a to určitě většina nepůjde), takže kdo měl odstupné, nedostane podporu žádnou, kdo odstupné neměl, dostane jen pár korun, které na přežití stejně stačit nebudou, takže nebude mít pro nikoho smysl se tam hlásit. To už by bylo lepší úřady práce rovnou zavřít, ušetřily by se desítky miliard a nikomu by nechyběly.

  • 12. 8. 2011 6:58

    Anonym, ale znalec věci (neregistrovaný)

    Pan ministr Drábek je nadšený svou prací a úřadem, entusiasta, háček je v tom, že on (a nejspíš i jeho poradci, jestliže jim naslouchá) citlivé sociální problematice nerozumí - prostě (a to není míněno jako urážka, to je terminus technicus) nadšený diletant, vždyť vzděláním je kybernetik. Nahlédněte to jeho životopisu - k problematice práce a sociálních věcí se dostal až vstupem do vrcholné politiky a nástupem do úřadu, nikdy předtím se jí nevěnoval. Je jedno, jestli je ministr práce a sociálních věcí pravičák nebo levičák, musí jí rozumět. Ing. Drábek je nejhorší ministr tohoto resortu! Největším odborníkem byl jednoznačně pan Špidla (původním vzděláním sice historik, archeolog), ale vše si osvojil praxí na úřadu práce - nyní, když má za sebou i funkci evropského komisaře v resortu, jakkoliv s jeho názory souhlasit můžeme, anebo naopak nemusíme, je to odborník na slovo vzatý. Tolik za levici. A za pravici? Ani pan Nečas, někdejší ministr PSaV, nyní premiér, nemá příslušné vzdělání, ale resortu se dříve věnoval léta jako politik, problematiku si osvojil. Kdežto pan Drábek bez sebemenší praxe a znalostí věci začal uskutečňovat reformy a chrlit chybné návrhy zákonů, které protlačuje silou - vahou momentální koaliční většiny.

  • 12. 8. 2011 7:24

    Roman (neregistrovaný)

    Nemyslím si, že by Špidla byl nějakým zvláštním odborníkem v tomto směru. Ano, má za sebou působení evropského komisaře, ale přestože navenek na něj pěli chválu, tak jim byl spíš pro smích. Což je u většiny komisařů, kteří tam nejsou posláni pro své schopnosti, ale proto, že je potřebují odklidit z jejich domácí politické scény vykopnutím nahoru.

  • 12. 8. 2011 8:30

    Anonym, ale znalec věci (neregistrovaný)

    Musím se zastat pana Špidly a oponovat Vám. Pan Špidla byl a je skutečně mimořádně neschopný a neúspěšný politik - nejen, že nezvládl funkci premiérskou, nedokázal se dostat ani do Senátu atp., působí v dnešní formě politiky dosud trapně, jakkoliv se v mnohém zlepšil, to ano (netvrdím ovšem, že je to vada pana Špidly, nelíbí se mi spíš současná podoba politiky, do níž on se vůbec nehodí), ale v oboru práce a sociálních věcí JE ODBORNÍK!!! (Mezi politiky nemá sobě rovného - úspěšně mu oponovat mohou jen odborníci mimo politiku.) Nemusíte souhlasit s jeho názory, s jeho návrhy řešení (opravdu mnohdy nejsou už ani levicová, ale až levičácká), ovšem zaposlouchejte se někdy do jeho projevů či začtěte do jeho příspěvků. Problematiku ovládá, rozumí jí do hloubky, správně užívá pojmového aparátu. Věci má nastudované, rozmyšlené. Kdežto jiní - jeho političtí oponenti z řad pravice, jen plácají, omýlají jen nějaká ideologická klišé..., zjednodušené naučené fráze... Nejsou schopni odborného dialogu, jen svého věci neznalého monologu. A abych se nepouštěl jen do pravice. Porovnejte erudici pana Špidly se schopnostmi pana Škromacha, kolegy z ČSSD a též někdejšího ministra PaSV. Někdo ho nazval politickým rutinérem, docela přesné, vždyť on léta opakuje dokola jednoduché větičky na úrovni hádky v hospodě a ne vrcholné politické diskuse, natož pak odborné diskuse. Uznejte, prosím, objektivně - pan Špidla je odborník!

  • 12. 8. 2011 9:01

    Fany (neregistrovaný)

    Vláďu Špidlu znám osobně. To, co píšete je pravda, ale patří spíše do nějaké vzdálené vize budoucnosti. Léta děla šéfa pracáku v J. Hradci. Jeho problémem je, že je slušný člověk, tudíž dnes nepoužitelný. A dalším problémem dnešní doby je to, že na jeho vize nikdo nemá peníze. Tudy se budoucí svět ubíhat nemůže. Nejdříve si na to musí vydělat.

  • 12. 8. 2011 11:17

    benzin (neregistrovaný)

    Jenze tohle je politika. A tam neni vubec potreba, aby clovek byl odbornikem na danou problematiku. V politice nejde o nejlepsi reseni problemu z hlediska problemu, ale z hlediska vnimani lidmi.

    P.S.: Pisete tento prrispevek z PC? A piste ho z OS WIndows? A tusite ze treba daleko lepsi jsou Macky? A ze Linux ma daleko lepsi vnitnri filozifii? No ale co naplat, dulezite je, ze lide chteji Windows. Neco jedno je odborna problematika a neco jineho je co lidi chteji. To je rozdil mezi politikou a odbornosti. (Btw. nebo byste chtel, aby zakony pro exkutori delali exekutori sami? Jakozto odbornici na tuto problematiku? To bychom dopadli).

  • 12. 8. 2011 11:55

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    „A tusite ze treba daleko lepsi jsou Macky? A ze Linux ma daleko lepsi vnitnri filozifii?“

    A toto přesně je politika. První skutečný odborník by Vám omlátit o hlavu, že sousloví „daleko lepší“ je pojem hodící se tak maximálně do politiky či manipulace, protože v seriózním podání musí být vždy uvedena kritéria, podle kterých se hodnotí, stejně jako situaci a použití, podle kterého se hodnotí.

    Pokud je nemáte uvedena, pak jde právě o amatéřinu a nikoli odbornost.

    Tudíž se Vám příklad odbornosti silně nepodařil. Na Vašem příspěvku je silně vidět, že ani Vy ani většina lidí už dávno ani netuší, co je skutečně odborný názor a podložený a vyargumentovaný názor. Už se považují za odborné i formulace, které se neliší od výroků politiků nerozumějící o daném oboru vůbec nic.

  • 12. 8. 2011 13:48

    benzin (neregistrovaný)

    Tohle neni odborny clanek. Nebo snad mate pocit, ze tohle je odborny clanek? Ja sem reagoval na nekoho kdo prohalsi ze Spidla je odborni a on vi lepe. Ja pouze kontruju sejny "odbornym" prohlasenim. A to sice z oboru PC.

    P.S.: Z ceho jste usoudil ze muj prispevek byl prikladem odbornosti? Nebo je to dalsi z prikladu "vlozim vam do ust tezi a tu pak jednoduse vyvratim".

  • 12. 8. 2011 21:12

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    „Z ceho jste usoudil ze muj prispevek byl prikladem odbornosti? Nebo je to dalsi z prikladu "vlozim vam do ust tezi a tu pak jednoduse vyvratim".“

    Přečetl jsem si Váš příspěvek. Cituji „něco jiného je odborná problematika a něco jiného co lidi chtějí“ – postavil jste do konstrastu odbornost × chtění lidí. A přesně tento kontrast jste předtím představil na příkladech.

    Ale pokud se nehlásíte k tomu co jste napsal, stačí říct. Já si pro příště budu pamatovat, že mám Vaše příspěvky přeskakovat.

  • 12. 8. 2011 13:08

    Anonym, ale znalec věci (práva soc. zabezpečení) (neregistrovaný)

    Benzíne, benzíne, Vy se do mne dnes pouštíte - hned dvakrát. Ale já jsem samozřejmě jenom prostý uživatel PC, mně je fuk, jak to funguje (a s jakým programem to funguje, od toho mám svého IT), hlavně, když to funguje, nejsem odborník - ale mne přece neplatí za to, že si s Vámi píši nebo smolím na PC něco jiného, daňoví poplatníci!!!... Cítíte ten rozdíl? Nezastupuji stát vůči občanům ani ČR na venek v resortu informatiky. Je Vám ten rozdíl zřejmý? Právě kdybych třeba já řídil resort informatiky, momentálně takové ministerstvo není, nebo prostě jinak kafral do problematiky PC, to by to vypadalo - asi tak jako když politici dělají věci, kterým nerozumějí!

  • 12. 8. 2011 14:01

    benzin (neregistrovaný)

    To vy nechapete obsah meho clanku.

    Politik neni placen a nikdy ani placen nebyl, za to aby byl odbornikem na problematiku. Politik je placen za komunikaci s lidmi a za prosazovani nazoru lidi. Demokracie je vlada lidu, nikoli vlada odborniku. A stejne jako sl lide (evidentne vcetne vas) voli napr. z bezpecnostniho hlediska vyrazne horsi SW vybaveni. Voli si stejne tak z jinych hledisek horsi zastupce.

    A proc to delaji? No jednoduse protoze kladou durazy nekde jinde. Kladou duraz na to, aby pocitac dostali do vyrobce uz pokud moznose vsim SW, aby s tim SW meli zkusenost z prace atd. To same plate i o politice. Vubec neni dulezite aby byl socialni system nejlepsi, dulezite je aby byl dobry v parametrech, ktere lidi chteji. A to dokonce muze byt v prikrem rozporu s tim co by o danem oboru prohlasil odbornik.

    Pokud lide budou chtit, aby nezamestnany drel spinu s nouzi tak si zvoli politika, ktery toto prosadi i kdyz bude Spidla a jini odbornici tisickat tvrdi (a budou nejspis i pravdu), ze to je ze socialniho hlediska spatne.

    Takze i vy muzete vest odbor informatiky ve statni sprave, pokud Vas tam voleny zastupce dosadi, protoze si bude myslet ze nejlepe naplnite to za co ho nasledne volici zvoli. To je princip demokracie.

    Btw. napr. ja bych byl rad kdyby ministerstvo zivotniho prostredi vedl treba archytekt, nebo tovarnik. Aspon by se vys... na neustale bojovani za prirodni prostredi na sumave v jesenikach a zemeril by se na to at nam to pekne sype a muzeme si na stara kolena za pekne vydelane penize koupit nemovitost treba ve zchudle, ale krasne ekologicke Italii. To je politika, to neni odbornost.

  • 12. 8. 2011 14:06

    Anonym, ale znalec věci (práva soc. zabezpečení) (neregistrovaný)

    A co kdybychom nalezli alespoň minimální kompromis, že by to měl být samozřejmě člověk s politickým mandátem (demokraticky zvolený nebo jinou demokratickou procedurou dosazený - tím třeba myslím, že ministr není volený, ale jmenovaný zvoleným prezidentem a odpovědný zvolené sněmovně...), ale současně i odborník!? Jestli tohle není pro Vás přijatelné, tak končím naši výměnu názorů, protože se nedohodneme. Přitom Vám vůbec nevnucuji svůj pohled na věc - totiž, že demokracie je nejlepším možným systémem..., ale respektuji, že se v takovém systému nacházíme a v něm (v jeho rámci) řešíme společenské a jiné potřeby... To jen na okraj.

  • 12. 8. 2011 14:08

    Anonym, ale znalec věci (práva soc. zabezpečení) (neregistrovaný)

    Omlouvám se - v dodatku jsem samozřejmě chtěl říci, že DEMOKRACIE NENÍ...
    A co kdybychom nalezli alespoň minimální kompromis, že by to měl být samozřejmě člověk s politickým mandátem (demokraticky zvolený nebo jinou demokratickou procedurou dosazený - tím třeba myslím, že ministr není volený, ale jmenovaný zvoleným prezidentem a odpovědný zvolené sněmovně...), ale současně i odborník!? Jestli tohle není pro Vás přijatelné, tak končím naši výměnu názorů, protože se nedohodneme. Přitom Vám vůbec nevnucuji svůj pohled na věc - totiž, že demokracie NENÍ nejlepším možným systémem..., ale respektuji, že se v takovém systému nacházíme a v něm (v jeho rámci) řešíme společenské a jiné potřeby... To jen na okraj.

  • 12. 8. 2011 16:36

    benzin (neregistrovaný)

    Ale ten kompromis je preci v tom, ze na ministerstvu je zamestnano velke mnozstvi odborniku. Ze navrhy zakonu nepripravuje primo ministr ale odbornici na jeho ministerstvu. A kdyz pak zakon jde do parlamentu (a schaluji ho naprosto nedoborni poslanci) prochazi legislativnim procesem ve kterem se k nemu vyjadruji odbornici, odbory a zajmove zdruzeni. A nakonec muze libovolny poslanec, ktery je odbornik podat pozmenovaci navhr takove, ze bude zakon "spravny".

    No a politik odbornik na danou problematiku v tom se skutecne neshodneme. Protoze teziste prace ministra je v popularizaci prace uradu (herec, konferencier, psycholog), vedeni lidi (manager), hlidani lidi, aby mu nerozkradali ministerstvo (auditor) a nakonec v priprave a schalovani zakonu (pravnik). Skutecna odbornost na danou problematiku je v podstate tim nejmene dulezitym aspektem prace politika. Je to sice asi dobry bonus, ale neni vubec nutny.

  • 12. 8. 2011 18:37

    Anonym, ale znalec věci (práva soc. zabezpečení) (neregistrovaný)

    Už jsem si říkal, že nebudu reagovat, ale přece. Obecně - k čemu jsou podřízení odborníci, když nemají rozhodovací pravomoc - s čím se (s jakým finálním návrhem) půjde ven? To si vždy rozhodne politik. Koneckonců i oni - kvalifikovaní úředníci - jsou jen zaměstanci, ustrašení o svá dobrá úřednická bydla, nepředřou se, mají skvělé platy a v podstatě definitivu, pokud si pana ministra nerozhází!!! Proč by tedy šli do konfliktu s ním, byť jen názorového? Proč by přesvědčovali nějakého zatrvzelce? A jak má pak neodborník nebo vysloveně diletant vstřebat odborná stanoviska, rozhodnout se mezi 2 či více variantami, když na to prostě nemá kapacitu, i kdyby nakrásně chtěl přejímat odborně podložené názory, nadto on mnohdy ani nechce? Určitě jste nikdy na takovém úřadu nepracoval. Podívejte, já jsem pracoval na vrcholném úřadu státní správy asi rok a čtvrt a zdrhl jsem tam odsuď do hospodářského sektoru. Houbeles jsem tam dělal, resp. původně mnoho, ale posléze jsem seznal, že je jedno jestli makám nebo se flákám a vezu (viz dále) - jen jsem ztrácel kvalifikaci (čím déle bych tam byl, tím bych byl pro soukromý sektor nepoužitelnější a nepoužitelnější) a neustále narážel na to, že rozhodující není pracovní výkon, nasazení, kvalita a množství práce, natož kreativita navržených řešení, ale jen a jen servilita vůči nadřízeným! Proto trvám na tom, že když už se musejí vrcholná místa obsazovat politickou cestou, tak je třeba dbát, aby druhým předpokladem vedle dohromady stranické knížky, výsledků voleb a koaličních jednání byla právě ta odbornost.

  • 13. 8. 2011 18:59

    benzin (neregistrovaný)

    Ze stejnych zkusenosti delate uplne jine (a dle meho spatne) zavery. Pokud ve statni zprave neni prace dobre odvadena je potreba dostat do vedoucich funkci managery a lidi, kteri umi podrizene motivovat a zvysit jejich efektivitu. A v tomhle pan Spidla prilis nevynika (aspon takovy sem mel z jeho pusobeni na postu premiera pocit). Btw. a prave v soukromem sektoru je to zcela bezna situace ze vedouci (a vubec ty nejvyssi posty) obsazuji profesionalni manageri, kteri velmi casto nemaji s oborem vubec nic spolecneho. Ono se to ani od nich nevyzaduje, dulezite je aby lidi pod nimi (i kdyz maji daleko mensi pravomoce nez generalni reditel) vykonvali svou praci dobre a firma z toho profitovala.

    Bohuzel i manazerske schopnosti jsou az tim druhym (ne-li tretim kriteriem) podle ktereho se ministri vybiraji. 1) jsou zajmove skupiny ktere mu pujdou na ruku (a kterym pujde na ruku on), druhe je jeho politicke vystupovani (schopnost si ziskat davy) a az treti je jak schopny je v organizaci.

    Ale muzete to zmenit. Muzete zalozit stranu, ktera preora nas demokraticky system. Proste vysvetlete lidem, ze odbornici (prestoze 2 odbrocnici 3 odborne nazory) je budou zastupovat vyrazne lepe, nez ti, ktere si lide sami voli. Vysvetlete lidem, ze se neumi rozhodovat a ze si neumi vybrat ty spravne zastupce, narozdil od Vas. (P.S.: Ja sem volil TOP 09 a jsem neskonale radsi ze tam je Drabek nez Spidla. A to je demokracie.)

    Btw. na okraj. Opravdu ste tak naivni, ze si myslite ze ministr ma skutecne nejakou odbornou dulezitost? Ze je to on kdo rozhoduje o politice strany v dane oblasti? Skutecne si myslite, ze ministr odbornik neco prosadi, kdyz pujde proti zajmum vlivnych skupin? Treba odboru? Treba na ministerstvu zdravotnictvi ted mame lekare. Mate pocit ze je to v necem lepsi?

  • 14. 8. 2011 12:47

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    Dělals někdy ve státní správě? Asi ne, co? Pokud tam přijde schopný člověk, je velmi záhy nemilosrdně vyštípán lemply, kteří tam sedí už od bolševiků a mají strach, že by někdo mohl poukázat na to, jak velké houno tam dělají.

  • 14. 8. 2011 14:07

    Jarmila (neregistrovaný)

    Pár lidí ze státní správy znám. Řada z nich taky není spokojena s tím, co dělají a chtěli by to zěnit. Bohužel státní úředník musí za všech okolností dodržovat zákony. Takže lidi dole vymyslí akci, dobrou, určenou pro lidi, třeba i neziskovou, ale protože nemají zdroje na to, aby akci sponzorovali, tak by chtěli, aby jim státní správa pomohla s dotacemi. Ty třeba získají, ale následně přijde kontrola a rozcupuje vyúčtování třeba i pět let zpátky. Jistě, kontrola být musí, ale podmínky jsou někdy tristní. Vezměte si třeba teš současné dotace na činnost dětí a mládeže. Je třeba hřiště, na něm roste tráva, tu je třeba po celý rok kosit a zalévat. Jak chcete odlišit, co je pro mládež a pod dotací a co ne, když na tom trávníku hrajou i dospělí? Když přijde kontrola, částku na údržbu trávníku vyškrtne, lidi to dodatečně zaplatí ze svého ... a s tréninkem dětí skončili, protože mají takhle malé platy a ještě mají dotovat činnost, kterou dělají ve volném čase a zadarmo? Tak na to zvysoka hodí bobek, děcka se poflakujou po ulicích a neví, čeho by se chytila, a ministerstvo vymýšlí další hovadiny, kde by se utopily nesmyslné dotace, protože na daních se vybere tolik peněz, že je možno je přehazovat vidlema. Takže se následně rozkradou, protože dotacemi se zpátky mezi lidi nevrátí (nebo se vrátí tam, kde kontrolor přivře oko).
    Jsem v obecní komisí, v dalších mám známé. a tak vidím, co se schválilo, co ne, a taky to, co je na dotační programy navrženo a jaké jsou podmínky některých dotací. Fakt by nad tím jeden zaplakal. A teď si vemte, že státní úředník to musí zaúřadovat tak, aby to všecho vyhovělo kdejakým nesmyslným zákonům a nařízením. Já se jim ani nedivím, že nakonec na to dlabou, protože zúřadovat všechno bez chyby, to aby měli na hlavách svatozáře.

  • 14. 8. 2011 16:09

    benzin (neregistrovaný)

    Schody se nikdy nezametou zespodu nahoru. Prave proto by nahore mel sedet nekdo kdo ten chliv umi vymest, aby se to o cem pisete, nedelo.

    P.S.: Jestli to dobre chapu tak se mnou v jadru souhlasite. Dokud nahore bude sedet odbornik na uplne jinou problematiku, nez je rizeni ministerstva (managemant), tak to nikdy nepujde dobre.

  • 12. 8. 2011 7:42

    pastelka (neregistrovaný)

    když budu chtít dělat na černo.....a být současně v evidenci....ne­zabrání mě v tom .....ani ministr ...přeci každý ví....že je vše v tomto státě o známostech....a když budu mít známou na pracáku...tak se s ní vždycky domluvím .....

  • 12. 8. 2011 7:55

    Fany (neregistrovaný)

    Přesně tohle je problém českých občanů. Jak kde co očurat, ale v hospodě nadávat na tu mizérii v politice a na ty zloděje a podvodníky...... zloděj křičí, chyťte zloděje.

  • 12. 8. 2011 9:47

    Petr (neregistrovaný)

    Jestli ono to není spíš nesmyslnými zákony a nařízeními. Zákon který nejsem schopen prosadit je k ničemu.

  • 12. 8. 2011 9:50

    bez přezdívky

    Tieto nápady nie sú kontroverzné a odvážne ani náhodou. Upravujú iba bezvýznamné parametry súčasného systému. Nič zásadné sa nemení. To je najväčší problém politikov - vyrastali v nejakom prostredí a sú absolútne neschopní myslenia "out of the box".

    Odvážne by bolo zrušiť všetky podpory a na oplátku znížiť dane a odvody a prestať buzerovať zamestnancov a zamestnávateľov. Nechať ľudí nech sa na práci dohodnú sami medzi sebou bez toho, aby im do toho nejaký byrokrat strkal nos. Keď príde nejaký minister s takýmto návrhom, potom sa bude dať hovoriť o odvahe.

  • 12. 8. 2011 9:52

    Úředník (neregistrovaný)

    Jde v podstatě o znesnadnění možnosti „černé práce“ a spočívá v tom, že uchazeč, který bude podezřelý z této činnosti bude muset třeba několikrát týdně docházet na terminál Czech pointu a učinit tam kontakt. Je otázkou, zda projekt, který bude stát 400 milionů bude natolik efektivní, aby nelegální práci skutečně zabránil a vrátil peníze do státní kasy v podobě daní a povinných odvodů. Myslíme si, že v těchto případech jde pouze o přihrávání lukrativních veřejných zakázek. Dokonce se objevují informace, že jsou tyto záměry činěny ve prospěch firem, které jsou již připraveny tyto služby poskytovat a nitky míří k lidem spojovaným s Hospodářskou komorou, která je bývalým působištěm ministra Drábka. Veřejné zakázky zveřejňované na webu ministerstva práce a sociálních věcí jsou každopádně zajímavým čtením. Zakázka č. 4/2011 má předpokládaný finanční objem 29 000 000,- Kč bez DPH, avšak ve smlouvě, která je přiložená se stát zavazuje za tyto služby zaplatit 359 146 902,- Kč včetně DPH.

  • 12. 8. 2011 11:14

    padesátnice (neregistrovaný)

    Souhlasím plně s Vaším názorem, jiný logický důvod to nemá. Lidé, kteří nejsou schopni vidět věc z tohoto úhlu nemají žádnou a snad ani zprostředkovanou zkušenost s nezaměstaností a ti podjatí za vším vidí soc. dávky pro naše jisté spoluobčany, kterým se skutečně pracovat nechce, nebo ani nemohou, neboť nic neumí a nemají vzdělání.
    Dnes už se i na uklízečku dělá výběrové řízení a já pevně doufám, že se mi podaří tuto práci získat v jedné firmě, kde mám známého. Ani mi nebude vadit, že polovinu mzdy projezdím. Je mi 52 let, snad na to ani nevypadám, jsem zdravá a energická. Z posledního zaměstnání jsem byla odejita na dohodu, nemělo cenu se vzpírat, neboť smlouva stejně byla na dobu určitou. Dnes běžná praxe. Na mé místo nastoupila stejně stará matka zetě mé vedoucí. Během půl roku jsem osobně absolvovala přes 30 osobních pohovorů, cca 20% úspěšnost u oslovených potencionálních zaměstnavatelů. (Dle úřadu práce VELMI vysoká, při evidenčních schůzkách mi gratulují.) Většinou si ani nepřečtou CV. U osmi z těchto vystoupení se ani netajili tím, že výběrové řízení je jen zástěrka. Jinde mi oznámili, že vzali vhodnější osobu. Nedostala jsem se ani na reklamní manažerku, ani na asistentku, prodavačku a dělnici na sítotisku. Mám 35 let praxe, vzdělání vyšší střední, práce na PC samozřejmostí. Hledám i v okolních městech a jsem vděčná za jakokouliv možnost práce i na černo, jinak bych neměla na nájem. Žiji totiž sama a podpora právě skončila. Snad se mi tímto povedlo někomu osvětlit, čím prochází nezaměstnaný. A podotýkám, že ÚP pomohl pouze tím, že mi úřednice 2x vytiskla inzerát, o kterém jsem už stejně věděla. Co je cílem úřadu práce - POMOCI nezaměstnaným práci zprostředkovat, nebo ještě z toho mála, co dělají, přehodit náplň práce na někoho jiného?

  • 12. 8. 2011 12:04

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    A všimněte si, jak na Vás nikdo nebude reagovat. Ono se to dalším diskutujícím nehodí do krámu. Všichni chtějí jen lynčovat nezaměstnané, vidět je pod represemi a těžko skrývají svou nenávist.

    To, že jde pravděpodobně také o kšeft shora, který lze přihrát spřáteleným příbuzným politiků – on ten systém bude něco stát ani neuvažují až na výjimky.

    Pro mnoho lidí není práce a mnoho lidí by zoufale chtělo pracovat a není kde.

    Navíc si nedokáži představit, jak budou shánět práci, když budou muset chodit na nucené práce, dále někam do háje k Czech Pointu, atd. To jim opravdu zvýší šance na hledání zaměstnání.

  • 12. 8. 2011 22:39

    Tak jste mě vyprovokoval k reakci. (neregistrovaný)

    Jsem půl roku v důchodu, kam jsem šel po ročním přesluhování. Můj šéf soukromé firmy mě žádal abych ještě pracoval, že nemají náhradu. Jsem středoškolák, neumím anglicky ani německy a jen s PC jsem dobrý kamarád. Jistě mám nějakou odbornost a znalosti, ale není to nic výjimečného. Když čtu ten pláč nezaměstnaných odborníků nechápu proč se nezajímají o naši firmu působící celorepublikově. Nabídka byla i na internetu.

  • 12. 8. 2011 15:26

    piškotka (neregistrovaný)

    Ahoj..jsem taky nad 50sát.....každý den jezdím po výběrových řízeních a to už 5tý měsíc, kde je předem znám vítěz....mám SŠ, PC, ŘP, NJ.....jsem všem jenom k smíchu....přitom sportuji víc jak 20ti letí....mám energie na rozdíl od nich na rozdávání...jsem svědomitá, pečlivá, pracovitá a časově neomezená...

  • 12. 8. 2011 16:46

    Flasi (neregistrovaný)

    Tak ještě zapilujte na češtině. 50sát, 5tý a 20ti letí je děs.
    Píše se 50, 5. a 20letí - a myslím, že jsme číslovky brali někdy ve 4. třídě základní školy.

  • 12. 8. 2011 19:15

    piškotka (neregistrovaný)

    ......no jen se z toho nezblázni....já jsem opustila ZDŠ před 40 roky....víš prdelko....

  • 13. 8. 2011 13:03

    Flasi (neregistrovaný)

    Tak já se z toho nezblázním, ale děkuji za starost.
    Já jenom, že čeština může být pro mnoho českých zaměstavatelů celkem důležité kritérium pro přijetí pracovníka.
    A jestli přistupujete i ke svým ostatním nedostatkům ve stylu - nezblázni se, už jsem dlouho ze školy - tak to při hledání práce taky nepomáhá.

  • 13. 8. 2011 9:14

    Martin (neregistrovaný)

    Souhlasím s Vámi a pevně věřím,že si co nejdříve najdete práci, přesně tak, tady píšou lidé,plní nenávisti,kteří někdo po škole nastoupili do fabriky a už tam jsou 20 let. Jenže pánové a dámy pracovat 20 let ve fabrice není schopnost - ale neschopnost!!!
    Je to smutný,že se takhle někdo chvoá k lidem, kteří si aktvině hledají práci.

  • 12. 8. 2011 12:06

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    To se neřeší. Hledání zaměstnání je něco, co Drábek ani vláda nepovažují za důležité nijak zohlednit.

    Nevím proč mi u Drábka a celé vlády vyvstává na mysli jedno staré heslo: „Aktivní blbec je horší, než třídní nepřítel“

  • 12. 8. 2011 12:26

    thr

    Prosím vás zamyslete se co píšete! Jednak to navržené opatření zas tolik času nebere. Za druhé (jak už to padlo) je potvrzený pohovor se zaměstnavatel výsledně uveden mezi důvody, proč se na Czechpoint muset nebude - v čem bude podle vás mít za nových podmínek nezaměstnaný těžší podmínky k hledání než dosud?

    V tom návrhu jsou určitě sporné body - třeba se mi nijak nezdá myšlenka "karty pro nezaměstnané", to opravdu smrdí spíš kšeftem pro někoho. Úplně jasné mi není ani fungování veřejně prospěšných prací, při jistém výkladu by to také nebylo moc chvályhodné. Takže ano, důvody, kde může být kritika návrhu oprávněná tu jsou. Ale ten argument, že "nebude čas na hledání práce" mi připadá opravdu hodně směšný, sorry...

  • 12. 8. 2011 13:27

    Jarmila (neregistrovaný)

    A víte kolik je zaměstnavatelů, kteří potvrzení o pohovoru nevyplní s tím, že žadatel, který se do firmy dostavil, chce jen toto potvrzení? Hodně lidí, kteří hledají práci, se totiž nespoléhají jen na inzeráty, vyvěšené na úřadu práce, na netu nebo inzertních serverech, ale osobně obcházejí firmy, hlavně ty větší. Jenže práce i tak není, a zvláště pro ty, co mají malé děti a žádné hlídání, lidi 45+, lidi se zravotním omezením atd. A tyto lidi teda pošleme rovnou na nucené práce zametat ulice?

  • 12. 8. 2011 21:20

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    „Prosím vás zamyslete se co píšete!“

    Nápodobně.

    „Jednak to navržené opatření zas tolik času nebere.“

    Pokud máte Czechpoint za rohem, tak ne.

    „Za druhé (jak už to padlo) je potvrzený pohovor se zaměstnavatel výsledně uveden mezi důvody, proč se na Czechpoint muset nebude - v čem bude podle vás mít za nových podmínek nezaměstnaný těžší podmínky k hledání než dosud?“

    V tom, že sliby se slibují, ale realizace v úředním podání spousty slibů vypustí.

    Kapišto?

    Jinak pokud přesně víte jak to bude s takovou jistotou, pak doporučuji na Vašem místě kariéru kartéře, či práci s křišťálovou koulí. Vidět s takovou jistotou do budoucnosti, to budete žádaný.

    Jinak zatím mi zkušenosti nepotvrzují, že co se slibuje, že BUDE, že to tak dopadne, spíše naopak.

    Jinak řečeno, zamyslete se probvoha nad tím co píšete abych Vás parafrázoval.

  • 12. 8. 2011 17:32

    zmrzlinka (neregistrovaný)

    Současný pan ministr Drábek jaksi pozapomněl na jednu zásadní věc:
    500 000 lidí je vsoučasné době evidováno bez práce a je pouze
    39000 volných míst, tzn. práce je pouze pro každého 12tého uchazeče...ostatní mají smůlu...když přijde na výběrové řízení 11 lidí z pracáku kterým je 20 -35 let....a jeden uchazeč nad 50sát...hádejte koho si zaměstnavatel vybere...no toho 50ti letého asi težko ...že!

  • 12. 8. 2011 17:59

    Nox (neregistrovaný)

    Pokud ma ministr potrebu smirovat co a kde nezamestnani nakupuji, mel by si nechat tu svoji uchylku lecit. Dopadne to stejne tak, ze karty budou neskutecne drahe, prijimat je budou jen drahe obchody. Uz se to zkouselo nekde resit poukazkami do urcitych obchodu, bohuzel dotycna pak ani nemohla koupit detem do skoly ucebnice, coz je patrhe hrozny zlocin.
    navic predpokladam, ze verejne prace budou nejlepe v dobe od 6 do 15 hodin, aby dotycny nemel moznost zastihnout nekoho ve firme pri hledani zamestnani, ze?

  • 12. 8. 2011 19:23

    PAT + MAT (neregistrovaný)

    SOUHLASÍME SE ZMRZLINKOU...nám je přes 50sát....6 měsíců marně ale velmi důsledně hledáme práci.......dnes jsme ve fázi.....že už berem SNAD každou....bohu­žel...zaměstna­vatel nám opakuje pořád stejnou písničku: absolventům nad 20 roků stačí min. mzda...bydlí u rodičů.....na osobní potřeby jim ta mzda stačí....nám co je víc jak 50sát....MUSÍ dát zaměstnavetel větší mzdu.....máme větší odbornost, zkušenosti...tak volí kvantitu před kvalitou.....ško­da....vždy to odskáže....obyčejný člověk....kterým kdysi byl i p.Drábek......

  • 12. 8. 2011 19:38

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    "50sát" - proboha, co to je? Jestli se takhle předvádíte u těch potencionálních zaměstnavatelů, tak se jim ani moc nedivím :-/.

  • 12. 8. 2011 19:54

    PAT + MAT (neregistrovaný)

    ...TAK NEVÍME.....JESTLI JE TO TADY O NÁZORECH NEBO O GRAMATICE....asi se ke slovu hlásí...nějaký propuštěný učitel....co ho nechtějí NIKDE zaměstnat.......nic ve zlém.....všichni jsem jen omylní lidé...že pane ministře...toho kritizujte.....né naši mluvnici...

  • 12. 8. 2011 20:04

    Anonym, ale... (neregistrovaný)

    Tady je to občas opravdu ne o tom, oč má jít - tedy o tématu - ale o tom, co nejvíce urazit nebo zesměšnit jiného diskutujícího, bohužel. Na druhou stranu je fakt, že správná gramatika, by měla být součástí každého kulturního projevu, takže určitého drobného odsudku se Vám dostalo po zásluze, věřte, že někteří diskutující umějí být pěkně vulgární a zlí, že až administrátor musí příspěvky mazat, nečeho jako explicitních urážek se Vám naštěstí nedostalo, však on ten Váš gramatický prohřešek není tak hrozný a hlavně dnes tu nicky diskutujících ukájejích se obvykle urážkami nevidím, naštěstí je dnešní téma a debata k němu nezaujaly... Rovnou se omlouvám a beru vítr z plachet těm, kteří by chtěli kritizovat můj příspěvek, ano výraz "je to o tom" je příšerný, používám ho výjimečně, nerad a záměrně - navazuji na předchozí příspěvky. Ale právě tento hrozný výraz zavedli politici ve svých debatách a obyčejní lidé jej vstřebali a používají. Hrůůůůůůza.

  • 12. 8. 2011 21:03

    GÉNIUS (neregistrovaný)

    uvědomte si jednu jedinou věc....obyčejný lidi ....ministra Drábka nezajímají...bude dělat všechno proto...aby zrušil pracovní úřady....aby si posléze založil svoji vlastní pracovní agenturu...a všechno bude dodavatelsky.....a za všechno se bude platit... zruší se většina pracovních agentur....bude jich jen několik.....a to ty největší + ta Drábkova....musí spěchat.... tuší, že v příštích volbách nebude zvolený

  • 13. 8. 2011 8:59

    Martin (neregistrovaný)

    Najít si práci do třech měsíců?Jste velký optimista.Moje žena po dvouletém rodičáku, sháněla práci pět měsíců a má vysokou školu a to denně rozesílala životopisy. Na jedno místo -vysokoškoláka- se hlásí 50-100 lidí a to umí dobře anglicky. Po dvou letech chtěla pracovat a byla vyhozena pro nadbytečnost-proč asi? Tři měsíce, žila z odstupného, od pracáku nedostala ani korunu. Takže ať se pan dementní Drábek vzpamatuje a nevymýšlí takové hajzloviny. Je mi na blití z této vlády.

    MÁTE PRAVDU JEDNOZNAČNĚ S VÁMI SOUHLASÍ, TAKŽE ODPOVĚD PRO PANA MMM CO NAPSAL,TAK ABSURUDNÍ PŘÍSPĚVEK - PANE PROBERTE SE... ABSOLOVENTI BEZ PRAXE SI HLEDAJÍ STÁLOU PRÁCI I 6 MĚSÍCŮ.

  • 13. 8. 2011 9:03

    Martin (neregistrovaný)

    Jo a ještětě něco pro lidi,kteří si myslí,že tento krok je spravedlivý.. moje přítelkyně je Ing. mluví plynule anglicky, má rozsáhlou,kvalitní praxi a sháněla si práci 8 měsíců'!!!! a kdyby si někdodovolil dát jí koště do ruky,tak bych mu řekl z plných plic co si myslím, a koště bych mu narval do otvroru,který by si vybral!!!!

  • 14. 8. 2011 4:00

    TVK (neregistrovaný)

    A to si po "rozsáhlé a kvalitní praxi" nedokáže najít místo? V době, kdy firmy už několik let shání lidi, co skutečně něco umí a ne se jen honosí tituly? To asi na té kvalitní praxi moc nezapůsobila...

  • 15. 8. 2011 14:59

    :-)Pedro (neregistrovaný)

    Byl jste v současné době na nějakém pohovoru? Mě se zdá, že vůbec nemáte ponětí.

  • 15. 8. 2011 23:24

    benzin (neregistrovaný)

    Mozna kdyz uvedete lokalitu a obor, bude vsem jasnejsi proc si nemohla praci sehnat.

    P.S.: V Praze totiz sezene pracovni misto i zena s ditetem a pouze zakladnim vzdelanim behem jednoho mesice. Ostatne pokud vim tak i Ostrava a Opava tyhle mista nabizi. Strejda mistruje v technickych sluzbach a pracovniku maji porad malo. Nebyt romu, kteri jsou jedini ochotni tuhle praci delat byla by Opava hodne spinava.

  • 16. 8. 2011 7:47

    :-)Pedro (neregistrovaný)

    Pane Martine, vydíte, pan "benzin" to za Vás vyřešil. V Opavě v Technických službách berou, Vaše žena nestudovala zbytečně 5 let vysokou školu, takové skvělé místo. Spřátelíte se s menšinou, naučíte je anglicky, samé dobré skutky.
    Ještě, že jste tu vysokou školu vystudovala zadarmo, vlastně ne zadarmo, z našich DANÍ.

  • 16. 8. 2011 16:22

    benzin (neregistrovaný)

    Jeno protoze nekdo studoval tak nema pracovat? Divna logika.

    Btw. to ze nekdo z nasich DANI vystudoval vysokou skolu, kterou v praxi neuplatni je sice smutne (a melo by se s tim asi neco delat v rezortu ministerstva skolstvi), ale to neznamena ze by tuto chybnou volbu nezamestnaneho mela byt opetovne placena jeste z rezortu ministra socialni prace.

  • 16. 8. 2011 18:22

    :-)Pedro (neregistrovaný)

    To neni divna logika, to je logiga normálně inteligentního člověka. Plete hrušky a jablka. Já jsem pochopil, že mladá paní vystudovala a po osmi měsících pracuje. Hledala aktivně práci a našla ji. Platila daně a má nárok na podporu.
    O tom, že jste se zamiloval do fanatika "Náhlovského", za to nemúžete, Hitlera taky zbožňovali a jak to dopadlo, asi jste chorý člověk.

  • 13. 8. 2011 14:44

    Krakonoš (neregistrovaný)

    Máme 490 tisíc nezaměstnaných a i kdyby těch 39 tisíc pracovních míst bylo ze dne na den obsazeno, tak pořád zbývá přes 450 tisíc lidí bez práce. Cílem tohoto návrhu je vyštípat nezaměstnané z úřadů práce, nechat je zaplatit pojistné, pokud mají dávky, tak sebrat i dávky a nakonec propustit úředníky z ÚP. Taky nevím, jakým způsobem si pan Drábek představuje, že bude cca 450 tisíc lidí vykonávat veřejně prospěšné práce. To znamená nakoupit 450 tisíc košťat, pracovního oblečení, pracovních rukavic atd. a hlavně nevím, jakým způsobem chce organizovat práci tak obrovského množství lidí. Na okres to vychází asi na 6 tisíc nezaměstnaných, tolik lidí na našem okrese nezaměstnává ani 20 největších zaměstnavatelů dohromady. Kde ovšem má průměrný člověk najít práci, už nikdo řešit nechce. Proč by to taky pan Drábek dělal? Přemýšlení bolí, navíc nejsou peníze a podle pana Drábka vlastně stejně půlka lidí dělá na černo a druhá půlka zneužívá sociální systém. Se zvyšujícím se daňovým zatížením a slabou ekonomikou nová pracovní místa vznikat nebudou, ale pan Drábek bude spokojen, nezaměstnanost se bude díky těmto opatřením "snižovat". Je jasné, že jediným cílem je ušetřit peníze a ještě se pochválit, jak vláda snižuje nezaměstnanost. Být bez práce bude totiž těžký zločin.

  • 14. 8. 2011 0:07

    lukáš (neregistrovaný)

    Zdravím frajera, který chce strašně pracovat, akorát se mu to od roku 1995 nějak nedaří. Vláda ti má najít místo a donutit tě pracovat? Nebuď směšný.

  • 14. 8. 2011 10:24

    Krakonoš (neregistrovaný)

    Jeden o koze, druhý o voze. Já přece nechci po vládě, aby někomu hledala místo, ani mi nevadí vyšší nároky na nezaměstnané a škrty v sociálních dávkách. Co mě však vyloženě vadí, že vláda nedělá nic pro zlepšení zaměstnanosti. Od krize se snížila zaměstnanost o 350 000 lidí, z toho jen lidí pracujích v průmyslu ubylo téměř 200 000, ale na zlepšení stavu nemá vláda zájem. Mimochodem jsem pracoval celou dobu, až posledních pár měsíců jsem bez práce, nepřál bych nikomu hledat v dnešní době práci, je to horší, než jsem si představoval. Polovina zaměstnavatelů vůbec neodpovídá, dalších 30% napíše, že nemá zájem, u těch zbylých je to mnohdy fraška, kdy už je rozhodnuto vše dopředu nebo si člověk jede vyplnit dotazník a na ty zbývající místa je taková tlačenka, že by tomu Drábek nevěřil. Ono to bude i tím, že náš kraj patří mezi nejvíce postižené nezaměstaností, věřím, že v Praze je situace lepší. A taky věřím, že sytý (Vy a Drábek) hladovému nevěří.

  • 15. 8. 2011 7:47

    PAT + MAT (neregistrovaný)

    Konečně někdo popsal krutou realitu-tak jak ve skutečnosti je.....Krakonoš má pravdu....víme o čem píše.....

  • 16. 8. 2011 16:26

    benzin (neregistrovaný)

    Vlada pro zamestnanost delal opatreni co ji sili staci. Treba dava financni pobitky zahranicnim investorum. Take dava vice jak 40 miliard do zemedelstvi, aby udrzela zamestnanost v zemedelstvi. Take zamestnava obrovskou armadu uredniku. To vam prijde malo?

  • 16. 8. 2011 17:03

    Krakonoš (neregistrovaný)

    Investiční pobídky jsou většinou minulostí, vláda sice udělala několik opatření pro udržení stávajících míst v době krize, ale nedělá vůbec nic pro vznik nových pracovních míst, to je zásadní problém. Dokud nebudou vznikat nová pracovní místa, tak se situace nezlepší.

  • 14. 8. 2011 23:36

    Pepin (neregistrovaný)

    1)Pokud si platíme "pojištění", nebo-li příspěvek na státní politiku zaměstnanosti v průběhu zaměstnání, máme morální nárok na plnění "pojištění" v okamžiku nezaměstnanosti. Pokud stát chce tuto podporu redukovat, ať umožní vyvázání se ze systému politiky zaměstnanosti, nebo úplně ze sociálního systému, potom se bude muset každý kdo nebude platit o sebe postarat sám. Každý bude mít možnost rozhodovat sám o sobě.
    Platit v okamžiku zaměstnání na možnost vytvoření nového místa mi připadá ze strany státu nemorální pokud za tuto odvedenou daň nemá následovat plnění, nehraničí-li to s podvodem.
    2)Dva měsíce na nalezení zaměstnání je dnes příliš krátká doba, výběrová řízení v agenturách se více a více protahují ( 3 až 4 měsíce i déle ), o tom samozřejmě ministerští mimoňové nic nevědí, proto Vás po dvou měsících pošlou zametat a vy již potom ani k tomu případnému pohovoru nemůžete vyrazit protože za nedostavění se " na nucené práce " následuje trest v podobě vyřazení z registru...
    Proč platit za něco co nedostanu...

  • 16. 8. 2011 16:29

    benzin (neregistrovaný)

    Coz povede k tomu, ze pracovni agentury sice zapocnou pracovni pohovor, ale na dalsi kola se jim uz nikdy nikdo nedostavi, pac bude na "nucenych pracech" a pracovni agentury bud zkrachuji a az nam zamestnani lidi postupne zestartnou a odejdou do duchodu zustanou jiz jenom neobsazena pracovni mista a spousta nezamestnanych "nucene pracujicich", kteri nikdy nebyli na vice nez prvnim kole pohovoru.

  • 21. 8. 2011 9:41

    :-) Pedro (neregistrovaný)

    Přesně tak. Jenže nežijem ve Spojených státech, jsme středoevropský stát, ze sociálním myšlením a boužel i s korupcí na úrovni Jížní Ameriky.

  • 3. 7. 2012 1:37

    sandrasita (neregistrovaný)

    prala bych vam vsem co sedite vte vlade aby jste byli nezamestnany vy aspon 5 let aby vas takhle pnizovali clovek se tu octe v nouzi a vy zneho hned detate lenocha uz nevite jak chudym sebrat a vy si nahrabat vy zeuzivate statni penize a nam budete neco vycitat at nevysilaj ty televize vase podvody a pak tuto vladu bude nekdo brat vazne stydte se tam vsechny co na nas kujete pikle podivejte se na sve ucti uz tam neni nikomu co verit meli by jste vsichni odejit kdyby jste meli hrdost netunelujte fabryky a neprodavejteje a nemuseli by lidi doslova zebrat tu vasi davku nevit jak zijem a rozhodujete

  • 27. 12. 2012 11:27

    chose2 (neregistrovaný)

    mili drabku zapoměls nebo jeto tvuj zaměr že skarty se zmrazi mnoha lidem a tim ohroziš tisice lidi na životě?ty jsi masovy vrah!!!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).