Hlavní navigace

Peněžní trh je v slzách a společně s dolarem padá k zemi

23. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Další více než miliardový odliv peněz z našich fondů jde opět skoro ze tří čtvrtin za peněžáky. Dostávají tedy od investorů jasně palec dolů a není se co divit. Na finančních trzích se opět strhla pěkná bouře s akciemi letícími vzhůru a dolarem padajícím k zemi.

Ztráty pokračují a podívejme se jen na poslední měsíc: ISČS Sporoinvest –0,81 % a KBC Multi Cash CZK ČSOB –0,52 %. Další z poslů špatných zpráv, IKS Peněžního trhu, se sice v těchto týdnech drží lépe, ale na půlroce svítí hrůznými –7,48 %. Tahle „velká trojka“ spravující dohromady 54 miliardy korun se také sama rozloučila se 770 miliony korun.

Poněkud lépe se drží menší fondy jako Pioneer Sporokonto s měsíční ztrátou jen –0,37 %, ČPI Peněžní trh –0,32 % a v plusu s 0,1 % je jen superkonzervativní KB Peněžní trh, ale ten jen supluje vklady a jeho půlročních 1,36 % je také jen chabá náplast. Kdybychom například extrapolovali poslední měsíc, tak za rok bude roční výnos 1,2 %. To raději na termíňák. U ostatních se ukazuje, jaký rozptyl může být i v jedné kategorii fondů. A znovu připomínám –bohužel málo komunikovaný – tzv. výnos do splatnosti, tedy potenciál výnosů portfolia. A takových 4,45 % při duraci 0,4 vůbec není špatný (údaj konkrétně za Multi Cash). Jistěže a vždy půjde o ty „delší“ papíry, samozřejmě z dluhopisové zahrádky. Tím se dostáváme opět k rizikové prémii u státních dluhopisů, která citelně roste a zřejmě není ještě všem dnům konec.

Vývoj podílových fondů ve 12. týdnu
Fondy v mil. Kč
peněžního trhu  –731
dluhopisové  –129
smíšené  –184
akciové 12
zajištěné  –1
Celkem  –1 033

Takže ani dluhopisové fondy se stále nemohou vymanit z nepříznivých týdnů, i když některé malé plusy již tu tam najdeme. Pád jejich obliby to však zdaleka nezbrzdilo a odliv 100 milionů korun za týden je úspěch. Ale ještě až třikrát rychleji podílníci opouštějí smíšené fondy, kterým bude také pochopitelně trvat ještě hodně dlouho, než získají jak ztracené výnosy, tak rozladěné investory.

Snad jen z akciových trhů přilétla další vlaštovka potěšit zemdlené a zdecimované trosky kdys chrabrých akciových bojovníků. Ti čekají na jaro jak na smilování, i když se s polovinou hodnoty svých investic již nadobro rozloučili. Takže jen to nejzdravější jádro stále loví mezi bahnem u akciového dna. Těch pár milionů, co si utrhnou od úst, se přesto již od začátku roku blíží čtvrtmiliardě. Asi nemusím zdůrazňovat, jakou mi dělají právě tito „odvážní“ radost – to, že hubnou fondy peněžního trhu a zajištěné, je dobře – vždyť to stejně nejsou žádné „pořádné“ investice. Z barometr stále špatné nálady považuji spíše smíšené fondy.

dan_z_prijmu

Fondy 12. týden

Akciové trhy dostaly v týdnu další doping (po prohlášení šéfa Citigroup předchozí týden, že první dva měsíce roku jsou již ziskové) prohlášením FED, že jeho nákupy aktiv na volném trhu přesáhnou 1,3 bilionu dolarů (státní dluhopisy s delší dobou splatnosti až za 300 miliard dolarů, papíry zajištěné hypotékami o dalších 750 miliard dolarů). FED chce zabránit dalšímu prohlubování recese ekonomiky právě pumpováním dalších financí do ekonomiky.

Na finančních trzích se strhla pěkná bouře s akciemi letícími vzhůru a dolarem padajícím k zemi. Týden však zdaleka nebyl tak úrodný, jako ten předminulý: americké indexy získaly jen kolem 1,5 %, Praha se díky čtvrtečnímu výletu o 5 % zotavila lépe. Stále však jsme jen na úrovni února, takže jaro si dává na čas – ostatně jako v tom počasí.

Investujete v některém z těchto fondů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).