Hlavní navigace

Od 1. října 2021 si za některé zásilky ze zahraničí připlatíte. Co musíte nově vyřizovat?

1. 10. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ode dneška při nákupu z e-shopu mimo EU zaplatíte u většiny balíků navíc i DPH. Kromě toho musíte u všech takových zásilek podat i celní prohlášení. Pokud nechcete vyřizovat papíry sami, zaplatíte i za to.

Od 1. října začíná platit novela zákona o DPH (sněmovní tisk 867), kvůli které budeme platit daň z přidané hodnoty i u malých zásilek z tzv. třetích zemí.

Velká Británie po brexitu spadá do kategorie třetích zemí a zboží odtud podléhá přísnějším dovozním limitům.

Novela implementuje do českého práva evropské nařízení, které ruší výjimku z placení DPH právě pro drobné zásilky ze třetích zemí (tedy ze zemí mimo EU), u kterých se také musí podávat elektronické celní prohlášení.

Celní prohlášení v předstihu

Navzdory tomu, že povinnost platit DPH i u menších zásilek ze třetích zemí byla odložena na říjen, protože Sněmovna neschválila předlohu včas, celní legislativa – nezávislá na implementaci evropských pravidel do české legislativy – platí už od července. Od července už tedy platí povinnost při objednávání drobných zásilek ze třetích zemí podávat elektronicky celní prohlášení.

Tomu se můžete vyhnout, protože někteří dopravci vás v celním řízení zastoupí a celní prohlášení podají za vás. Za službu jim ale musíte samozřejmě zaplatit.

U zásilek do 22 eur (cca 560 Kč) dopravovaných poštovním operátorem (což je drtivá většina) navíc platila do 30. září 2021 výjimka a elektronické celní prohlášení nebylo nutné podávat. Toto pravidlo se však s říjnem ruší a povinnost elektronického celního prohlášení už bude platit pro všechny zásilky bez ohledu na hodnotu.

Nově Celní správa ČR umožní, aby si objednané zboží projednali v celním řízení i sami občané. Pro zásilky do hodnoty 150 eur, které jsou ze zemí mimo EU dopravované poštovním operátorem (to platí pro 99 % zásilek), funguje pro podání celního prohlášení aplikace eCeP.

Limit hodnoty zásilky se počítá z hodnoty zboží, samotné DPH se vypočítává z celkové ceny zásilky, tedy kromě hodnoty zboží se započte i poplatek za dopravu. Pro zásilky do 150 eur je stále zachováno osvobození od cla.

Co nyní platí?

U všech zásilek ze zemí mimo EU se nově vyměřuje DPH bez ohledu na hodnotu obsahu (hodnotu DPH může vybrat už přímo e-shop).

Výjimku tvoří příležitostně zasílané dary mezi fyzickými osobami. Pro ty platí osvobození od DPH do hodnoty 45 eur. I ty ale musí být nově celně projednány.

I u zásilek do hodnoty 22 eur je vždy nutné podávat elektronické celní prohlášení.

U zásilek nad 150 eur i u zásilek podnikatelských se nic nemění. Stále je potřeba projít standardním celním řízením a zaplatit DPH i clo.

Ačkoli obvykle u zásilek do 150 eur clo neplatíte, existují výjimky.

Clo musíte uhradit u zásilek obsahujících tabák a tabákové výrobky, alkoholické výrobky a parfémy a toaletní vody. U tohoto druhu zboží také není možné použít zjednodušené celní prohlášení, není tedy možné použít aplikaci eCeP.

Sami, nebo za poplatek?

V souvislosti se splněním povinnosti podat elektronické celní prohlášení se rozhodujete, zda tak učiníte sami, nebo se necháte zastoupit.

Podáte si elektronické celní prohlášení sami

Chcete-li si vyplnit prohlášení sami, použijete k tomu zmíněnou aplikaci eCeP celní správy, která je od října určena i pro prohlášení pro zásilky přepravované Českou poštou do hodnoty 150 eur. Aplikace by měla být rozšířena i pro další, hlavně expresní přepravce.

Potřebovat budete následující informace:

  • podací číslo zásilky (číslo přidělované poštovním přepravcem),
  • přesný popis zboží,
  • údaje o odesílateli (jméno, adresa, PSČ, země odeslání),
  • cena zboží a cena za dopravu,
  • hmotnost zboží,
  • číslo IOSS (daňové identifikační číslo prodejce – e-shopu – v případě, že pořizovací cena zahrnovala DPH).

Do aplikace se přihlašujete například přes e-Identitu nebo login k vaší datové schránce.

Při procesu tvorby celního prohlášení musíte nejprve zvolit, o jaký typ zásilky se jedná:

  • poštovní zásilka do hodnoty 150 eur,
  • dar od fyzické osoby do hodnoty 45 eur zasílaný bezúplatně poštou,
  • poštovní zásilka v hodnotě vyšší než 150 eur.

V době přípravy tohoto článku ještě nebyla v aplikaci zpřístupněna možnost podat celní prohlášení k zásilce o hodnotě 0,01–22 eur zakoupené mimo režim jednotného správního místa (IOSS). 

Pokud musíte zvolit poslední z uvedených možností, nebudete moci aplikaci eCeP využít a musíte projít standardním celním řízením. To platí i v případě podnikatelské zásilky.

Pokud jste v prvním kroku zvolili jednu ze dvou prvních možností, můžete pokračovat v aplikaci na další krok, kterým je ověření existence zásilky.

Nejprve musíte uvést dopravní společnost, která zásilku doručuje, a do druhého řádku napíšete podací číslo zásilky. Poté tlačítkem ověříte zásilku u dopravce.

Pokud se na stránce objeví zelený pruh, můžete pokračovat dál. V opačném případě musíte zkontrolovat správnost údajů nebo u dopravce ověřit, jestli neeviduje zásilku pod jiným číslem.

V dalším kroku musíte vyplnit požadované údaje o zásilce. Za tímto účelem byste měli mít pořádek v terminologii:

  • deklarant je ten, kdo podává celní prohlášení,
  • dovozce je ten, kdo si nechává zásilku poslat – příjemce,
  • odesílatel je ten, kdo zásilku odesílá ze země mimo EU.

Na stránce musíte potvrdit, že jste deklarant i dovozce. Pokud dovozce a deklarant není jedna osoba, nemůžete aplikaci využít.

Dále musíte vypsat informace o obsahu zásilky (zapsat položky v zásilce). Musíte zadávat jednotlivé kusy zboží, které přidáváte po položkách.

Po zadání všech položek přejdete na shrnutí, kde se zobrazí všechny zadané údaje. Případné chyby opravíte volbou „krok zpět“. Nakonec data odešlete a tím celní prohlášení řádně podáte.

Aplikace poté zobrazí číslo celního prohlášení a cPortál celní správy vám informaci o novém celním prohlášení zašle e-mailem.

Velké e-shopy odvedou práci za vás

Velké e-shopy jako AliExpress a Wish začaly ve spolupráci s Českou poštou zařizovat administrativu a vybírat DPH u zboží samy. Daň do zemí EU odvádí přes systém IOSS.

Přes doručenou zprávu se můžete dostat na přehled všech celních prohlášení, které jste v minulosti vytvořili, a přes ikonu oka se podívat na detail.

E-mail dostanete i po tom, co dopravce předloží celní správě zboží k celnímu řízení a ta přijme celní prohlášení. Pokud ověření deklarovaných informací proběhne v pořádku, obdržíte údaje k platbě DPH.

Podklady k platbě najdete i v detailu přehledu celních prohlášení pod tlačítkem „Informace k zaplacení“. To ale jen za podmínky, že jste informace o výši vyměřené DPH dostali e-mailem.

Necháte se zastoupit

V případě, že se necháte zastoupit přepravcem, zaplatíte kromě DPH i za vyřízení celního prohlášení.

Pokud se necháte zastoupit například Českou poštou, zaplatíte 97 Kč v případě, že dodáte poště všechny potřebné údaje. Bez vaší součinnosti si je pošta najde sama a vy uhradíte 150 Kč.

Příklad růstu nákladů na zásilku z třetích zemí při zastoupení Českou poštou

Pokud si objednáte např. obal na mobil z čínského e-shopu za 3 americké dolary, vyjde vás při kursu zhruba 21 Kč za dolar na 63 Kč. Předpokládejme, že poštovné činilo 45 korun. Celkem jste zaplatili 108 Kč.

I pokud kurs i cena výrobku setrvají na stejné úrovni, zaplatíte od října podstatně více. Necháte-li se ve věci celní deklarace zastupovat Českou poštou a poskytnete součinnost a podklady, zaplatíte 97 Kč. Pokud ji neposkytnete, pak 150 Kč. Teprve z této částky se pak počítá DPH.

V případě součinnosti tedy zaplatíte 108 Kč + 97 Kč + 43 Kč DPH (zaokrouhleno), takže celkem 248 Kč. Tedy o 140 Kč víc než nyní. Těchto 140 Kč zaplatíte při převzetí zásilky.

Neposkytnete-li součinnost, zaplatíte 108 Kč + 150 Kč + 54 Kč DPH (zaokrouhleno), takže celkem 312 Kč, což je o 204 Kč více než nyní. Těchto 204 Kč navíc zaplatíte při převzetí zásilky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).