Hlavní navigace

O kolik podraží pojištění domácnosti

17. 1. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pojišťovny na českém trhu začaly rychle zvyšovat své pojistné. Lidé budou muset hlouběji sáhnout do svých peněženek, a nebo zůstat bez pojištění. Pojišťovny jsou nekompromisní a klienti platí. A kdyže bude lépe? Lépe už přece bylo.

Pojistný trh se pořádně otřásl. Nezačalo to teroristickými útoky z 11. září předloňského roku, začalo to ještě dříve. Za posledních několik let dramaticky narůstá frekvence pojistných událostí neživotních (a zejména majetkových) pojištění.

Jenom povodně z loňského léta stály evropské pojišťovny zhruba čtyři miliardy dolarů. Pouze málokterá pojišťovna je ochotna nést plně riziko živelných pohrom. V takovýchto případech velkou část rizika postupuje zajistiteli. V našich podmínkách se hovoří např. o tom, že 80 % všech nákladů loňských povodní nesly zajišťovny.

Jsou to právě zajišťovny, které z titulu svých ztrát zvýšily zajistné katastrofických rizik až trojnásobně. Pojišťovny jsou tedy nuceny toto zvýšení promítnout do svých sazeb. Aby ale nedocházelo k omylům – navýšení zajistného není dáno pouze katastrofami z posledních let. Některé zajišťovny také prodělaly slušný balík peněz na ztrátových investicích.

Jak již bylo řečeno, pojišťovny začaly zvyšovat své sazby. Tyto rostou někde o deset procent, jinde o sto. Vše závisí na lokalitě nemovitosti a na skutečnosti, zda zmíněnou nemovitost již v minulosti postihla povodeň.

Tabulka č. 721
Roční pojistné u domku v ceně 2,5 mil. Kč mimo záplavovou zónu u vybraných pojišťoven
Česká pojišťovna 2 580 Kč
Kooperativa 2 125 Kč
UNIQA pojišťovna 1 900 Kč
Pojišťovna České spořitelny 2 600 Kč
Allianz 3 250 Kč

Zdroj: Pojišťovny
Česká pojišťovna pojistí domek v ceně 1,5 mil. Kč za cca 1500 Kč. Pokud byl tento domek za posledních deset let postižený povodní, klient zaplatí na pojistném dvojnásobek. Pokud zasáhla povodeň nemovitost vícekrát, lze ji pojistit pouze za předpokladu, že budou vyloučena rizika povodně nebo záplavy.

V Union pojišťovně se sazby zvyšují přibližně o 10 %, v záplavových oblastech o dalších 30 %. UNIQA pojišťovna taktéž deklaruje desetiprocentní růst sazeb pro normální nemovitosti a vyšší růst pro ty, které jsou ohodnoceny jako rizikovější.

Podobně jako Česká pojišťovna, i UNIQA pojišťovna bedlivě sleduje počet povodní, které zastihly v uplynulých letech pojištěnou nemovitost. Na rozdíl od ČP ale UNIQA toleruje dvě pojistné události (záplavy/povodně). Jsou-li však tři, klient má smůlu.

Ostatní pojišťovny se k této otázce staví obdobně. Jelikož zajistitelé již nejsou ochotni krýt tak velké škody, musí pojišťovny převzít na svá bedra značnou část rizika s pojistnými smlouvami spojeného. Jelikož je známo, že je bližší košile než kabát, pojišťovny urychleně zavádějí nová opatření, která zkvalitní jejich pojistné kmeny. Dosud většinu velkých škod stejně zaplatil zajistitel.

Najdou se i pojišťovny, které zřejmě od pojišťování katastrofických rizik (mezi která patří i povodeň) upustí. Ve Spojených státech to udělala např. Aviva (u nás známá pod jménem Commercial Union), která se přeorientovala výhradně na méně riziková pojištění života nebo motorových vozidel.

Kromě nárůstu sazeb pojistného ale roste i zájem o tato pojištění. Lidé si postupně uvědomují, že nepojištěný domek, který stojí v cestě záplavové vlny, dokáže pořádně zalomcovat rodinným rozpočtem. Také postupně roste osvěta ohledně majetkových pojištění.

dan_z_prijmu

Některé pojišťovny zaznamenávají zájem klientů o reformulaci svých pojistných smluv. Mnozí lidé jsou totiž stále podpojištěni, tedy mají svou nemovitost pojištěnou na nižší částku, než jaká je její hodnota. V případě pojistné události pak dostanou pouze proporcionální podíl na vzniklé škodě. Klienti si to postupně uvědomují a nechávají si své smlouvy nastavit tak, aby částka v nich uvedená odrážela skutečný stav jejich nemovitosti.

Lze očekávat, že sazby majetkových pojištění v budoucnu neklesnou. Zajišťovny totiž v rámci svých výzkumů vynakládají obrovské finanční částky na výzkum rizikových faktorů, tedy také klimatu. A pokud se rozhodly zajistné zvýšit, zřejmě pro to měly dobrý důvod. Žádné klidné a stabilní počasí (a pojistné) nás tedy pravděpodobně nečeká.

Zvýšila vám vaše pojišťovna pojistné na pojištění domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).