Hlavní navigace

Novinky v červenci: delší fixace u hypoték, multibanking a výběry z auta

2. 8. 2018
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Otestujte multibankovní aplikaci, založte si běžný účet v pojišťovně nebo si vyberte z bankomatu z auta na benzinové pumpě. Podívejte se, s čím novým přišly banky a pojišťovny během července.

Pojišťovnictví

Česká pojišťovna: sjednáme vám účet od MONETY

Česká pojišťovna navázala s MONETA Money Bank strategickou dohodu a od září tak na pobočkách pojišťovny sjednáte například běžný účet.

Na dvanácti pobočkách pojišťovny si budete moci založit a ovládat běžný účet Tom. Na pobočkách banky si zase budete moci sjednat pojištění nemovitosti a později rovněž životní pojištění. Nabídka vzájemně poskytovaných služeb se postupem času rozšíří.

Zdravotní pojištění: zubní amalgám částečně končí

Začalo také platit nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2017/852, podle něž se nesmí zubní amalgám používat při stomatologickém ošetření mléčných zubů, dětí mladších 15 let a těhotných či kojících žen. Výjimkou jsou případy, kdy lékař vyhodnotí, že je to nezbytně nutné z důvodu specifických zdravotních potřeb klienta.

K dalšímu omezení pak dojde 1. ledna 2019. Od té doby budou moci stomatologové používat pouze dózovaný (kapslový) amalgám.

Bankovnictví

Banka CREDITAS: spouštíme multibanking Richee

Banka CREDITAS spustila pilotní provoz mobilní aplikace Richee, která slouží k ovládání účtů dalších bank. Do září 2018 bude aplikace dostupná pouze v testovacím režimu, do kterého má přístup jen ten, komu banka zašle pozvánku. O tu ale můžete zažádat na webové stránce aplikace.

Od září bude aplikace dostupná všem, přičemž v říjnu chce banka přijít s dalším vylepšením. Využívat aplikaci budou moci i ti, kdo nejsou klienti banky. Kromě přehledů o financích aplikace generuje také statistiky příjmů či výdajů a umožní zadávat platby. 

V aplikaci Richee lze v testovacím provozu mít účty Banky CREDITAS, Equa bank, Fio banka a Air Bank. Během léta se přidá Česká spořitelna a MONETA Money Bank. Ostatní banky připojíme, hned jak zpřístupní svá API rozhraní. Čekali jsme, že se tak stane už v lednu s počátkem účinnosti směrnice, jde to ale pomaleji. S ohledem na bezpečnost citlivých klientských dat chceme připojovat banky pouze přes zabezpečené API rozhraní, riskantnímu screen scrapingu se budeme vyhýbat, říká Kamil Rataj. Například ČSOB oznámila, že se otevře až na konci roku.

Richee nabízí přehled o celkovém zůstatku i zůstatcích na jednotlivých účtech, automaticky generuje statistiky příjmů a výdajů, včetně jejich kategorizace, a usnadní tak správu rozpočtu. Od podzimu přibude možnost z Richeeho zadávat a autorizovat platby, a to z kteréhokoli z připojených účtů, v nabídce se objeví také Richee účet a karta a možnost zřizování nových produktů.

Richee bude umět také různé typy notifikací, možnost nastavení platebních šablon nebo přidání příloh k transakcím, jako jsou účtenky či faktury. Nabídne i možnost vytvářet a spravovat osobní či rodinné rozpočty, přičemž ohlídá, nakolik se plány potkávají s realitou.

Podrobně jsme se tématu věnovali v článku Banka CREDITAS spustila pilot multibankingu pro všechny. Otestovat betaverzi můžete i vy.

ČNB: nové správní řízení s WPB Capital

V červnové aktualitě jsme vás informovali o tom, že Městský soud v Praze rozhodl, že Česká národní banka odebrala licenci družstvu WPB Capital neoprávněně. Věc tak byla vrácena ČNB k dalšímu řízení, kdy banka musí přehodnotit postup vůči WPB Capital.

ČNB tak v červenci zahájila se záložnou nové správní řízení. Představenstvo kampeličky ale tvrdí, že tím ČNB obchází soudní rozhodnutí z června.

ČNB také koncem června vydala předběžné opatření, kterým WPB Capital zakazuje nakládat s majetkem, poskytovat úvěry nebo přijímat vklady svých členů.

Soud dal přitom před měsícem za pravdu WPB Capital, která po odebrání licence v roce 2014 napadla postup centrální banky jako nezákonný. I nyní vedení záložny kroky ČNB kritizuje.

Představenstvo WPB Capital vnímá postup ČNB jako nerespektování a obcházení rozhodnutí soudu, které budou mít za následek další výraznější škody a mohou být pro družstvo likvidační, uvádí Martin Jaroš, mediální zástupce představenstva. To považuje kroky ČNB za pokračování snahy o likvidaci WPB.

ČNB na celou situaci zareagovala tak, že koncem července 2018 vydala dvě nová předběžná opatření vůči záložně.

V jednom zakazuje likvidátorovi WPB Capital poskytovat jakékoli informace týkající se družstva. V druhém pak družstvu samotnému provádět jakékoli zápisy změn údajů v obchodním rejstříku.

Představenstvo firmy chce proti opatřením podat rozklad.

Česká spořitelna: fixace i na 20 let, nové pojištění sportovní výbavy na autě

Od července si u České spořitelny můžete sjednat hypotéku s fixací úrokové sazby až na 20 let. Úroková sazba u banky začíná na 3,49 % a platí pro hypotéky do 80 % LTV. Stejnou sazbu u dvacetileté fixace má například i Hypoteční banka.

Pod vlivem opakovaných regulačních opatření České národní banky a rostoucích úrokových sazeb je mezi klienty patrná nejistota, a proto preferují hypotéky s dlouhými fixacemi úrokových sazeb. V rámci akční nabídky snižujeme úrokové sazby hypoték u vybraných fixací a jako jedna z mála bank na trhu nabídneme hypotéky s fixací úrokové sazby na 20 let, říká Radek Vachulka, manažer hypoték České spořitelny.

Další novinkou je pojištění sportovní výbavy, kterou budete mít umístěnou na střeše vozu, případně v zadní části vozu. Spořitelna v rámci nového pojištění pojistí:

  • jízdní kola,
  • lyže,
  • snowboardy,
  • rekreační nemotorová plavidla,
  • nosiče,
  • přepravní boxy.

Doplňkové pojištění s názvem PROSPORTY se vztahuje na odcizení, havárii, poničení živelnými pohromami či poškození vozidla pádem sportovní výbavy při nakládání a vykládání nebo při jízdě vozidla. Platí pro osobní a užitková vozidla do 3,5 tuny, a to ve všech zemích Evropy a také v Turecku.

Cena doplňkového pojištění. Autor: Česká spořitelna

Cena doplňkového pojištění.

Pojištění sportovní výbavy se týká i sportovní výstroje, jako jsou ochranné přilby, obuv, horolezecká a potápěčská výstroj a samozřejmě se vztahuje i na nosiče a boxy, uvedla Jana Součková, která má na starost segment neživotního pojištění v České spořitelně.

ČSOB: bankovnictví otevřeme až koncem roku 2018

Ačkoli Evropská směrnice PSD 2 jasně nařizuje, že všechny banky měly svá API zpřístupnit již začátkem roku, nestalo se tak. O důvodech jsme podrobně psali v článku Kdo vám umožní ovládat účty dalších bank z jednoho internetbankingu? Hlavní problém je především absence prováděcího předpisu a komplikovanost bankovních systémů jednotlivých bank.

Například Československá obchodní banka tak oznámila, že otevře bankovnictví až na konci roku 2018. Přístup k účtům v ČSOB přes přímá bankovnictví jiných bank nebo přes aplikace jiných licencovaných subjektů bude možný nejdříve v listopadu. Klienti ČSOB pak mají dostat možnost ovládat přes internetové bankovnictví v této bance i účty v jiných bankách od prosince. 

Zpoždění se zaváděním otevřeného bankovnictví oproti některým konkurenčním bankám ČSOB vysvětluje péčí o bezpečnost klientů. Ta je pro nás vždy prvořadá. Máme tak za sebou i před sebou řadu měsíců příprav a testování všech systémů a platforem. Na základě důkladného interního a následně externího pilotního provozu se pak rozhodneme o spuštění ostrého provozu. Nyní předpokládáme, že k němu dojde od letošního listopadu, uvedl Jan Blažek, programový manažer z ČSOB.

Fio banka: Brno má nové hypoteční centrum

Fio banka otevřela v Brně specializovanou pobočku zaměřenou výhradně na hypoteční úvěry. Jde o druhé hypoteční centrum banky. To první otevřela v roce 2017 v Praze. Nové hypoteční centrum se nachází v Brně vedle současné pobočky Fio banky v centru města v Joštově ulici.


Autor: Fio banka

Brněnské hypoteční centrum zvenku.

Hypoteční úvěry si kromě specializovaných center můžete samozřejmě sjednat i na standardní pobočce. Banka prodává hypotéky bez poplatků za sjednání i vyřízení a s možností úvěr kdykoliv bezplatně splatit. K hypotéce banka navíc zřizuje takzvané Hypospořicí konto, které umožňuje snižování splátek, protože jistina hypotéky ve výši aktuálního zůstatku na kontě není úročena.


Autor: Fio banka

Hypoteční banka: 30 % hypotéky můžete použít na cokoli

Hypoteční banka se také rozhodla inovovat svou nabídku hypoték. Začala nabízet tzv. neúčelovou část hypotéky. Ta může být maximálně 30 % ze schválené hypotéky a těchto 30 % můžete použít na cokoli. Banka nebude chtít v tomto případě prokázání účelu na její použití. Peníze tak můžete využít na 4% daň, vybavení apod.

Sazba pro úročení neúčelové části je stejná jako u hlavního účelu hypotéky a je zajištěna samotnou nemovitostí, tak jako hypotéka. Například u hypotéky ve výši 2 100 000 Kč lze využít neúčelovou část až do hodnoty 630 000 Kč.

Kromě toho si banka připravila ještě jednu novinku. U Jasné hypotéky rozšířila možnosti fixací. Nově si můžete hypotéku sjednat s 15letou fixací.

U hypoték s kratší fixací naopak banka přikročí k mírnému zdražení.

Komerční banka: u nás vyberete i z auta

Komerční banka testuje nový typ bankomatu. Ten je zaměřen na motoristy. Na zkoušku jsou tyto bankomaty instalovány na benzinové stanici společnosti Benzina v pražských Holešovicích.

Službu založenou na americkém modelu DRIVE mají u nás motoristé spojenou s některými restauracemi rychlého občerstvení. Nyní jako první banka v ČR umožníme řidičům pohodlně vybrat peníze z bankomatu bez toho, že by museli opustit své auto. Další rozšiřování této služby bude záviset na zájmu motoristů, uvedla Jana Švábenská, výkonná ředitelka pro Platební a transakční služby.


Autor: Komerční banka

Drive up bankomat na Benzině.

Speciální bankomat je uzpůsoben tak, že je možné jej ovládat z okénka automobilu. A to i v případě SUV či dodávek. Bankomat Komerční banky, který byl instalován na Argentinské ulici v Praze, je v provozu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Kromě výběru hotovosti přijímá i vklady.

Modrá pyramida: na léto snižujeme poplatky u hypoúvěru

Modrá pyramida – stavební spořitelna zvýhodnila přes léto své nabízené úvěry. V případě Hypoúvěru do výše 80 % LTV nebudete při sjednání během léta platit poplatky za zpracování úvěru a za ocenění nemovitosti. Žádost ale musíte podat do konce srpna 2018.

U poplatku za ocenění nemovitosti jde o vynulování poplatku vždy. Kdo zastavuje byt, ušetří 2900 Kč, kdo dům, tak 4500 Kč. Pokud tedy budete úvěr čerpat před zřízením zástavního práva, zaplatíte po slevě poplatek 1500 Kč.

Hypoúvěr je překlenovací úvěr Modré pyramidy, u kterého je požadováno zajištění zástavním právem k nemovitosti. Jde tedy o alternativu k hypotéčnímu úvěru. Tomu odpovídá i doba splatnosti, která může být až 30 let.

MONETA Money Bank: rozšiřujeme nabídku podílových fondů a měníme pobočky

MONETA Money Bank rozšířila svou nabídku podílových fondů, které můžete koupit přes internetové bankovnictví nebo na jejích pobočkách. Nově tak můžete investovat do 15 podílových fondů, které banka nabízí.

Banka přidala šest fondů od společností Franklin Templeton a Fidelity International, s nimiž zahájila v červenci spolupráci. Dále do nabídky přidala po jednom fondu od každého ze stávajících tří investičních partnerů – Generali Investments, NN Investment Partners a Budapest Fund Management.

Na rozdíl od přímého investování například do akcií nebo dluhopisů jsou podílové fondy zpravidla méně rizikovou investicí a nevyžadují odbornou znalost fungování kapitálových trhů, řekl Josef Libertín, manažer investičních fondů v MONETA Money Bank.

Investovat lze do podílových fondů už od 300 Kč. Banka vybírá vstupní poplatky od 0,5 do 2 %. Poplatky za obhospodařování investovaných peněz pak vybírají jednotlivé investiční společnosti.

Kromě toho banka pokračuje v modernizaci svých poboček. Jednu novou tak otevřela v Litoměřicích. Jde o dvacátou zrekonstruovanou pobočku v posledních dvou letech.

Po Litoměřicích se na otevření poboček MONETA Money Bank v novém stylu mohou těšit také obyvatelé například Kladna nebo Zlína, v případě rozšiřování sítě bankomatů jde o Lednici, Pelhřimov či Prahu 2 a 3, říká Aleš Sloupenský, Chief Retail Distribution Officer MONETA Money Bank.

Uspořádání interiéru modernizovaných poboček je podle banky řešeno s velkým důrazem na soukromí klientů. Příjemný pocit z návštěvy mají podpořit například jemná hudební kulisa a speciální jednací místnosti pro delší schůzky.


Autor: MONETA Money Bank

Modernizovaná pobočka v Litoměřicích.

V modernizované pobočce vám banka nabídne kávu, tablet s připojením na internet a Wi-Fi síť. Novinky a další informace ze strany banky pak můžete sledovat na velkoplošných LCD obrazovkách, které nahradily papírové letáky.

Banka zároveň postupně zavírá zhruba desetinu poboček, protože se lidé přesouvají na internet.

UniCredit Bank: rezervujte si úrokovou sazbu dopředu

UniCredit Bank nově umožní prodloužit si dobu čerpání refinancování hypotečního úvěru, a to na maximálně 24 měsíců. Úrokovou sazbu a měsíční splátky si tak můžete zafixovat dva roky před koncem fixace.

Sjednáním refinancování s předstihem si klient včas zajistí aktuálně stále výhodnou úrokovou sazbu a nízké měsíční splátky, říká Tomáš Drábek, člen představenstva a ředitel retailového a privátního bankovnictví UniCredit Bank.

Banka poskytuje klientům sazbu od 2,39 % p.a.

Odložit čerpání o 24 měsíců umožní banka zájemcům o sedmiletou a desetiletou fixaci úrokové sazby. Pro pětileté fixace lze čerpání hypotéky odložit o 18 měsíců, pro všechny ostatní fixace platí standardní možnost odložit čerpání o 12 měsíců.

Wüstenrot: hypotéku schválíme, i když nemáte nemovitost

Wüstenrot rozšířil svou nabídku hypoték a zařadil do svého portfolia Hypotéku dopředu. Ta umožňuje uzavřít hypoteční úvěr ještě před tím, než máte vybranou nemovitost, kterou budete chtít pomocí hypotéky financovat.

Pokud si budete přát o tuto hypotéku zažádat, doložíte pouze podklady ke svým příjmům, výdajům domácnosti a případné doplňující informace. Pak bude posouzena vaše bonita a bude vám nabídnuta smlouva s maximálním úvěrovým rámcem. Následně musíte do 12 měsíců vybrat nemovitost a poté doložit další dokumenty jako ocenění, výpis z katastru nemovitostí, kupní smlouvu atd.

Klient ví, jak velkou částkou může disponovat, a podle toho si vybírá nemovitost. Na nalezení má 12 měsíců od podpisu smlouvy. Zároveň klienty nijak neznevýhodňujeme na úrokové sazbě – Hypotéku dopředu si mohou pořídit již od 2,34 % ročně, říká Marian Holub, produktový manažer hypoték Wüstenrot.

Fixace je možná na 1, 2, 3, 5 nebo 7 let. Maximálně je s hypotékou možné uhradit 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) stanovené bankou. Do 30. září 2018 navíc platí poplatkové prázdniny za zpracování a poskytnutí úvěru.

Spotřebitelská témata

Airbnb musí změnit nejasné zobrazování poplatků

Služba Airbnb má podle Evropské unie a Evropské komise nejasné zobrazování poplatků za poskytované služby. To bylo vyhodnoceno jako porušení spotřebitelských pravidel a do konce srpna musí společnost navrhnout potřebné úpravy.

Airbnb by měla například upravit způsob informování o cenách tak, aby zákazníci už při prvním vyhledávání viděli konečnou cenu, včetně všech poplatků.

Společně s úřady na ochranu spotřebitelů v členských zemích vyzýváme Airbnb, aby uvedla své postupy a podmínky do souladu se spotřebitelskými pravidly EU a při uvádění cen byla transparentní, cituje agentura ČTK Věru Jourovou, komisařku pro spravedlnost a ochranu spotřebitele.

Evropské unii se také nelíbí, že zájemce nemůže jednoduše zjistit, jestli si bydlení pronajímá od soukromé osoby, nebo od profesionálního poskytovatele služeb. Toto má přitom být zcela jasné, protože v takových případech platí různá pravidla ochrany spotřebitele.

Euronics do konce roku zmizí. Stane se z něj Datart

Většina prodejen s elektronikou Euronics do konce roku zmizí z českého trhu. Přejmenují se totiž na Datart. Tato změna se bude týkat přibližně 50 prodejen z celkových 67, které Euronics v České republice má. V tiskové zprávě to oznámila společnost HP Tronic, která obě značky od loňska vlastní.

Postupné přejmenování vybraných prodejen Euronics na Datart začne v srpnu. Do konce roku 2018 budeme mít v ČR téměř 100 prodejen a v příštím roce plánujeme další expanzi. Vytvoříme tak nejhustší síť elektroprodejen u nás, uvedl generální ředitel skupiny Daniel Večeřa.

FlixBus: jízdenky zaplatíte i přes Google Pay

Autobusový dopravce FlixBus nově umožňuje zaplatit jízdenku i přes Google Pay. Jde to přes aplikaci dopravce pro smartphony s operačním systémem Android. Doposud šlo jízdenky u zeleného dopravce bezhotovostně zaplatit platební kartou a přes PayPal.


Autor: FlixBus

Platit můžete kartou, přes Google Pay nebo PayPal.

Uživatelé aplikace FlixBusu s operačním systémem Android během nákupu jízdenek nově vidí ikonu ‚Koupit s Google Pay‘. Stačí pár kliknutí a jízdenka i s dokladem o zakoupení přijde do uživatelského účtu ve službě Google, říká Martina Čmielová, mluvčí FlixBusu.

O2: za 5 Kč vám u předplacenek půjčíme kredit

Operátor O2 začal nabízet půjčování kreditu. Službu s názvem O2 Rezerva můžete využít v případě, že máte předplacenou kartu. Pak za poplatek 5 Kč získáte půjčku kreditu ve výši 50 Kč.

O rezervu je možné požádat v momentě, kdy kredit klesne pod 50 Kč. Dělá se tak v online samoobsluze Moje O2 nebo bezplatným odchozím hovorem ve tvaru *107*#. Operátor pak obratem připíše bonusový kredit 50 Kč. Ten umožní po dobu jednoho měsíce volat, posílat SMS i surfovat na internetu za sazby podle tarifu, jaký máte. S dalším dobitím vám pak O2 bonusový kredit odečte společně s poplatkem za službu.

O2 Rezervu můžete využít v případě, že předplacenou kartu používáte alespoň 6 měsíců. O2 rezervu můžete využít i opakovaně, vždy však jen jedenkrát po dobití předplaceného kreditu částkou minimálně 200 Kč za uplynulé dva měsíce.

Leo Express a ŠKODA nabízejí sdílení aut přes HoppyGo

Služba sdílení aut SmileCar a HoppyGo jsou již sloučené. Pokud jste používali původní službu, musíte od července přesedlat na novou aplikaci HoppyGo. Ta je k dispozici na platformách iOS a Android a nově funguje i na webovém rozhraní.

Služba HoppyGo funguje pod záštitou firem ŠKODA AUTO DigiLab a Leo Express a nabízí výběr z více než 1000 vozů.

Do služby se mohou registrovat v případě, že si chcete auto půjčit, i v případě, že jej chcete dát k dispozici.

Nová aplikace umí například automaticky dopočítat rozdíl stavu paliva po dojetí a přímé vyúčtování, možnost rezervací na webu, okamžitou rezervaci bez nutnosti potvrzení majitelů vozů, možnost určení vlastní ceny za extra kilometry, nastavení vlastní délky rezervace a další možnosti filtrování.

Leo Express: jízdenky můžete platit skrze Twisto

Kromě toho si evropský dopravce Leo Express připravil ještě jednu novinku. A tou je rozšíření možnosti placení za jízdné. Nově máte k dispozici také platební metodu Twisto, a to jak na webu, tak v mobilní aplikaci.

V případě využití této platební metody stačí v košíku vybrat Twisto a dát pokračovat. Twisto v tu chvíli zaplatí Leo Express a vy jízdenku uhradíte do čtrnácti dnů Twistu, a to bez navýšení ceny.

Reklamujete zájezd? Pozor, nově na to už nemáte 30 dnů

Pokud se vám dovolená nevydařila a vy plánujete podat reklamaci služeb či ubytování, neotálejte s tím. Od 1. července totiž nabyla účinnosti novela zákona 159/1999 Sb. a také novela občanského zákoníku, které přinášejí řadu změn nejen v oblasti cestovního ruchu. Informovala o tom Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Cestovní kanceláře mají nově povinnost předat klientovi před uzavřením smlouvy standardizovaný formulář s informacemi, zda se jedná o zájezd, nebo spojené cestovní služby, a o způsobu právní ochrany zákazníka, vysvětluje prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek.

dan_z_prijmu

Formulář navíc musíte vidět dříve, než provedete závaznou objednávku nebo uzavřete smlouvu. Ve formuláři musí být jasně uvedeno, zda se jedná o zájezd, nebo o spojené cestovní služby. Podrobnější informace k zájezdu, jako je například čas nebo místo odjezdu, budou součástí Potvrzení o zájezdu.

Kromě toho došlo i ke změně definice samotného zájezdu, kterým se rozumí kombinace alespoň dvou typů cestovních služeb pro účely téže cesty nebo pobytu. Zájezdem se chápe i zapůjčení motorového vozidla, prohlídka s průvodcem anebo okružní plavby a potápění, to vše v kombinaci s pobytem. Vaše ochrana coby zákazníka se rozšiřuje i na spojené cestovní služby, které jsou novým produktem cestovního ruchu a mohou je zprostředkovávat pouze cestovní kanceláře s příslušným živnostenským oprávněním. Na změnách v legislativě vydělají ale i samotné cestovní kanceláře. V případě reklamace zákazníci již nebudou moci využít třicetidenní lhůty. Namísto toho budou muset zájezd reklamovat bez zbytečného odkladu, doplňuje prorektorka VŠO Iveta Hamarneh.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).