Hlavní navigace

Z hotelového pokoje byt. Hotely začaly nabízet dlouhodobé pronájmy

9. 2. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: CZECH INN HOTELS s.r.o.
Některé hotely předělávají část nevyužitých pokojů na byty a nabízejí je k dlouhodobému pronájmu. Nejkratší doba pronájmu je 1 měsíc, nájemníci mohou využívat hotelové služby.

V lobby pražského hotelu Don Giovanni to vypadá, jakoby ani žádná epidemie nebyla. Nebýt roušek, které mají hosté na obličeji, připadáte si tady úplně normálně. Funguje bar i recepce, u níž se právě ubytovává posádka letecké společnosti. Pravděpodobně Emirates, soudím podle typického červeného kloboučku s bílým šátkem, které mají na hlavě letušky.

Snažíme se, aby vše, co není zakázané, fungovalo dál tak, jak jsou naši hosté zvyklí, říká jednatel skupiny Czech Inn Hotels Jaroslav Svoboda.

Skupina, kterou vlastní, provozuje v Praze 23 hotelů se 6000 lůžky. Ještě v roce 2019 ubytovala milion hostů, loni však tržby kvůli epidemii koronaviru a omezení cestování spadly o stamiliony korun a naděje na brzký obrat k lepšímu je zatím v nedohlednu. Letošní turistickou sezonu Svoboda považuje za úplně odepsanou a myslí si, že pokud se situace bude vyvíjet dobře, turisté se začnou vracet příští rok, ale návrat k předkoronavirovému normálu bude trvat dalších několik let.

Pronájem bytů v hotelu Don Giovanni v Praze. (8.2.2021)
Autor: Veronika Němcová

Pronájem bytů v hotelu Don Giovanni v Praze. (8. 2. 2021)

Proto se rozhodl, že část (přibližně 20 až 30 %) pokojů v několika hotelech vyčlení na dlouhodobé pronájmy a udělá z nich malometrážní byty. Na podzim to s apartmánovým bydlením zkusil v menších hotelech v centru města, teď je začíná nabízet i v těch větších a v dalších pražských čtvrtích. A to i ve zmíněném čtyřhvězdičkovém hotelu Don Giovanni, kde dříve bydleli hlavně turisté a hosté cestující kvůli práci.

Některé pokoje musely kvůli novému konceptu doznat změn. Především v nich přibyla kuchyňská linka a mikrovlnka, další vybavení kuchyně jako třeba příbory či talíře může hotel poskytnout po domluvě s nájemníkem.

Nájemní smlouva nejméně na jeden měsíc

V nabídce jsou byty s kuchyňkou i bez ní. Jinak jsou to však stále hotelové pokoje, plně vybavené tím, na co je u nich člověk zvyklý – k dispozici jsou ručníky, povlečení, televize a Wi-Fi. Vyhovovat budou především těm, kdo potřebují rychle bydlet a nechtějí s tím mít starosti.

Ceny startují na částce 6500 Kč plus poplatky, které jsou přibližně 1500 Kč. Záleží na velikosti a vybavení bytu. Byty bez kuchyňsky jsou levnější, ty vybavenější a v lepším hotelu pak dražší. Ceny jsou kalkulované na jednu osobu, za další je příplatek.

I dlouhodobí nájemníci mohou za příplatek využívat hotelové služby jako recepci, prádelnu či úklid nebo parkování v garáži. Řada hotelů disponuje taky posilovnou, spa či dalšími službami jako kadeřník, manikúra a pedikúra. Ty jsou aktuálně zakázané, do posilovny se může jednotlivě po předchozí domluvě.

Nejkratší možná doba, na kterou je možné nájem sjednat, je jeden měsíc. Zájemci volí podle Svobody většinou dobu pronájmu mezi 3 až 6 měsíci. Nevadí nám ale ani delší smlouva, třeba na rok nebo na dva. My ty pokoje potřebovat nebudeme, máme jich opravdu hodně, říká Svoboda. Výpovědní lhůta je podle něj také o domluvě. Nájemníci si většinou volí 2 až 3 měsíce.

Pronájem bytů v hotelu Don Giovanni v Praze. Lobby hotelu. (8.2.2021)

Pronájem bytů v hotelu Don Giovanni v Praze. Lobby hotelu. (8. 2. 2021)

Aktuální nabídka bytů je na webu Czech Inn Hotels. Zájemci se můžou ozvat buď přes něj, nebo mohou přijít přímo na recepci konkrétního hotelu. Pokud je pokoj volný, nájemní smlouvu je možné uzavřít přímo na místě.

Apartmánové bydlení cílí buď na zaměstnance firem, kteří jezdí do Prahy služebně, nebo obecně na lidi, kteří potřebují mít v hlavním městě druhé bydlení. Dále jde o lidi, kteří řeší nějakou momentální životní situaci a potřebují rychle bydlet, dodává Svoboda.

V současné době už má pronajato přibližně 200 bytů, do konce prvního čtvrtletí plánuje dvojnásobek.

Na dlouhodobé pronájmy šly i Airbnb byty

Hotelové bydlení nabídne další možnost nájemního bydlení v hlavním městě, které bylo před epidemií koronaviru špatně dostupné (o jeden byt se ucházely i desítky zájemců) a tím pádem i drahé. Byť služba míří na specifickou klientelu, mohla by oslovit třeba i studenty nebo pracovníky ze zahraničí, tedy klienty, kteří preferují plně vybavené byty a minimum starostí s vyřizováním nájmů.

skoleni_15_4

Konkureci teď bydlení v hotelů představuje hlavně pro byty, které dřív sloužily na krátkodobé pronájmy přes Airbnb. Ty bývají také plně vybavené, podobně jako hotelové pokoje či apartmány a majitelé těchto bytů je kvůli absenci turistů na jaře a ve druhé vlně také na podzim poskytly na dlouhodobé pronájmy. Na druhou stranu tyto byty v klasických bytových domech nenabízejí hotelové služby, jako je zmíněná recepce, úklid, spa a další.

Pandemie koronaviru tak dál proměňuje trh s nájemním bydlením. Nájemních bytů loni na trhu přibylo a jsou levnější. Očekává se, že nižší ceny i vyšší nabídka vydrží tak dlouho, dokud budou chybět nájemníci z řad studentů či expatů. V Praze to bude záviset na návratu turistů a znovuoživení krátkodobých pronájmů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).