Hlavní navigace

Nevyplněný formulář vás může připravit o sociální dávky

23. 10. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Někteří rodiče musí na úřad práce do konce října odevzdat formulář o bydlišti, jinak přijdou o rodičovský příspěvek nebo pěstounské dávky. Přinášíme podrobnosti.

Do konce října musí někteří příjemci dávek státní sociální podpory dodat na úřad práce formulář „Prohlášení o bydlišti“ které potvrzuje, že rodič a dítě mají bydliště na území ČR. V opačném případě jim bude v listopadu pozastavena výplata dávky.

Zpráva ale není důvodem k hysterii. Některá média novinku interpretovala tak, že jsou úřady práce zasypány formuláři od těch příjemců dávek, kteří je vůbec nosit nemuseli. Faktem je, že byste na pracák měli zamířit v případě, že si ten od vás prohlášení výslovně vyžádal. 

Kdo by měl zkontrolovat schránku?

Povinnost dodat vyplněný formulář úřadu práce vyplývá ze zákona 366/2011 Sb. pro příjemce dávek, kteří toto prohlášení nedodali již dříve. Jedná se ale pouze o osoby, které pobírají rodičovský příspěvek nebo pěstounské dávky. Čtěte více: Rodičovská 2012: mění se k lepšímu, někoho ale připraví o 15 tisíc

Formulář tak nemusí nosit na „pracák“ všichni. Pro nárok na dávky státní sociální podpory je podle § 3 odst. 2 až 4 zákona č. 117/1995 Sb. podmínkou bydliště na území ČR. Pokud nemá Úřad práce ČR pochybnost o tom, že tuto podmínku splňujete, nemusí po vás prohlášení o bydlišti vyžadovat. 

Povinnost dokládat své bydliště se vztahuje hlavně na rodiče s dávkami přiznanými před 1. lednem 2012. Po 31. 10. 2012 musí splňovat podmínky bydliště každý žadatel o předmětné dávky. Není rozhodné, kdy si žádost uplatnil. Zákon pouze uvádí, že do 31. 10. je čas na to ověřit podmínky bydliště u klientů, kterým nárok vznikl před 1. 1. 2012. Tam, kde vznikl nárok na dávku v průběhu roku 2012, tato podmínka už musela být zkoumána vždy, vysvětlil podrobnosti serveru Měšec.cz mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl. Čtěte také: Kdy vás vyjde levněji poslat na mateřskou a rodičovskou otce?

Lámete si hlavu spíše nad svými dluhy nebo zaměstnavatelem, který možná porušuje vaše práva? Zeptejte se na řešení našich odborníků v poradně zaměřené na oddlužení nebo pracovněprávní problematiku.

Bydliště v ČR vs. bydliště v zahraničí

Podmínka bydliště v ČR může být zachována i v případě, že příjemci dávek jezdí do zahraničí. Ve zprávě Úřadu práce ČR se konkrétně uvádí, že: Podmínka zachování bydliště v ČR je samozřejmě zachována i při krátkodobém pobytu v zahraničí – např. dětský lékař je v ČR, byt v ČR, je zachován pracovní poměr apod. – (podmínky stanoví zákon č. 111/2006 Sb. § 5 odst. 6)

Zákon č. 111/2006 Sb. § 5 odst. 6 ale přesně nestanoví, jak může být tento pobyt v zahraničí dlouhý. Mást mohou hlavně kouzelná slovíčka „zejména pokud“, která přesně nestanovují a jmenují pouze příklady. Kdo z lidí, kteří cestují za hranice ČR, si tedy může být jist tím, že splňuje podmínku bydliště v ČR, a kdo už ne?

Je to na posouzení našich zkušených pracovníků, kteří mají mnohaleté zkušenosti. V některých případech nám pomohou též evropská nařízení, např. pojem „vyslaný zaměstnanec“ lze též pokládat za splnění podmínky bydliště, upřesnil Reichl. Čtěte také: Jak přivést na svět potomka a nepřijít na mizinu?

Počkejte si na výzvu

Pokud jste letos úřad práce navštívili, pravděpodobně už k ověření této náležitosti došlo. Ve zbylých případech bude pracovní úřad postupovat individuálně a sám takovéto osoby kontaktovat. V případě, že jste tedy žádnou takovou výzvu prostřednictvím SMS, e-mailu, telefonicky nebo písemně neobdrželi, povinnost odevzdat formulář se na vás nevztahuje.

Žádná ze zpráv Úřadu práce ČR ale neřeší situaci, kdy vám výzva odešle poštou, ale vám do schránky už tento dopis nedorazí. Čtěte více: Fikce doručení: Z banky vám nic nepřišlo a ještě za to zaplatíte

Fikce doručení se vám zdá:

Jak na to?

Vyplněné prohlášení můžete na úřad práce na podatelnu doručit osobně nebo ho zaslat doporučeným dopisem. Ačkoli by měl být formulář doručen na místně příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce, pod které spadáte a ze kterého vám jsou vypláceny dávky, jde to i jinak.

Jako kterékoliv jiné podání, lze i tento formulář odevzdat kdekoliv na úřadu práce. Klient však v takovém případě musí počítat s tím, že se jeho doručení na místně příslušný úřad protáhne, upozornil server Měšec.cz Reichl.

Potvrzení o bydlišti má standardizovanou formu, které se musíte držet. Formulář, který musíte odevzdat, najdete na webu ministerstva práce a sociálních věcí

Pospěšte si, ať v listopadu nejste překvapení

Protože každý termín má svůj konec, zeptali jsme se pana Reichla, zda pokud budou příjemci dávek zasílat svá prohlášení poštou, může být na podacím lístku dnem podání ještě 31. říjen nebo je nutné, aby k tomuto dni už byl formulář příslušnému úřadu doručen: Jde o termíny výplat, kdy bude prohlášení doručeno. Zpravidla v prvních 3 dnech nového měsíce ještě výplaty dávek neprobíhají, tedy postačí, jak uvádíte, odpověděl nám Jiří Reichl. I v tomto případě ale asi raději platí, že čím dříve, tím lépe. 

skoleni_15_4

Pozastavení nebo odejmutí?

Pokud svou povinnost v určeném čase nesplníte, bude vám čerpání dávky pozastaveno do doby, než prokážete bydliště na území ČR. Nárok tím sice neztratíte a úřad práce vám pak začne dávky opět vyplácet, o nějaké prostředky byste ale přijít přece jen mohli. 

Jiří Reichl totiž potvrdil, že příjemce dávek, kterému ty budou pozastaveny, je dostane vyplaceny zpátky poté, co svůj nárok doloží. V případě rodičovského příspěvku ale budou vyplaceny maximálně tři měsíce zpětně. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).