Hlavní navigace

Německé banky začaly odškodňovat své klienty, ale na všechny se nedostane

4. 6. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Poslední roky před vypuknutím finanční krize bylo zejména Německo poblázněné do investičních certifikátů. Banky i zprostředkovatelské sítě nabízely ve velkém stylu stovky a tisíce těchto produktů drobným střadatelům bez náležitého poučení o tom, že tyto instrumenty nesou i kreditní riziko emitenta. Pohroma pro ně nastala pádem investiční banky Lehman Brothers.

Co jsou vlastně certifikáty

Použijeme-li oficiální brožuru pražské burzy, lze investiční certifikáty definovat jako finanční instrumenty, které se svým charakterem podobají dlužním úpisům, což znamená, že emitent, který certifikát vydává, má právo disponovat s vloženými prostředky investorů. S investicí do certifikátů nevznikají – tak jak je tomu například u akcií – žádná akcionářská práva (právo na dividendu, právo na řízení společnosti). Zjednodušeno řečeno, jedná se v případě certifikátu o dlužní úpis, který investor kupuje od emitenta s tím, že si je může nechat v budoucnosti proplatit zpět.

Hodnota certifikátu závisí na vývoji hodnoty podkladových aktiv, kterými mohou být například burzovní indexy, měny, komodity apod. Výhoda pro investora je zřejmá – jediným cenným papírem může jednoduše a levně participovat na vývoji podkladového koše. Nevýhoda se projevila v případě krachu Lehman Brothers – investor nemá žádná majetková práva k uvedeným podkladovým aktivům, má jen slib od emitenta, že mu peníze se splatností certifikátu vrátí. Čtěte více: Státní dluhopisy pro občany jsou ambiciózní plán s nejistou budoucností

Kde udělali soudruzi v NSR chybu?

Největší rozmach certifikátů v Německu nastal v letech 2005 až 2008, na trh vstoupily desetitisíce produktů, stovky a tisíce různých konstrukcí, od participací 1:1 na podkladovém aktivu až po pákové alternativy. A investoři kupovali a kupovali, vždyť je vydávali prvotřídní emitenti s nejvyšším ratingem. Události září 2008 zasadily tomuto odvětví těžkou ránu v podobě krachu jednoho z největších emitentů těchto produktů, investiční banky Lehman Brothers.

A začaly dohady, kdo nese svůj díl zodpovědnosti za situaci, kdy tisíce drobných investorů mají najednou místo své bezpečné investice velkou nulu. Banky se ohánějí tím, že nabízely investice od emitenta s nejvyšším ratingem, zprostředkovatelé pochopitelně také, navíc s tím, že sestavovali portfolia klientům z nástrojů s různou mírou rizika, ani dozorové orgány nechtějí přiznat svůj díl pochybení. Čtěte více: Kdy se akciové trhy postaví na nohy?

Banky přicházejí s prvním odškodněním

Přiznání svého podílu viny nabídly až na jaře letošního roku některé německé banky, které začaly s odškodňováním klientů, držitelů certifikátů Lehman Brothers. Jak píše Frankfurter Allgemeine Zeitung, příkladem může být Hamburger Sparkasse, která certifikáty prodala 3700 klientům v celkové výši 54 milionů eur a odškodňuje ty klienty, kteří se díky této investici ocitli v prokazatelně tíživé životní situaci nebo kterým byla prokazatelně podána chybná či zavádějící informace při prodeji.

Také Frankurter Sparkasse odškodní celkem 13 procent z celkového počtu asi 5 000 postižených klientů. Asi procento klientů s prokazatelným poradenským pochybením bude odškodněno v plné výši, dalších 12 procent (tj. cca. 570) klientů bude odškodněno částečně. Celkem věnuje Frankfurter Sparkasse na odškodnění klientům 10 milionů eur. Čtěte více: Jak si stojí komodity během krize a co můžeme od nich čekat?

Minulý čtvrtek oznámila i Citibank Deutschland, že počítá s odškodněním části svých klientů, majitelů certifikátů padlé Lehman Brothers. Vyčlenila na to částku 27 milionů eur s tím, že se odškodnění bude týkat zhruba čtvrtiny postižených klientů, kteří obdrží náhradu ve výši od 30 do 70 procent způsobené škody.

skoleni_15_4

Česko boom nezažilo a je v klidu

Certifikátový boom sousedního Německa Česko příliš nezasáhl, důvodem je zejména charakter produktu, který není nabízen na provizní bázi a chybí proto v nabídce zprostředkova­telských sítí, a jednak v drtivé většině jeho eurová denominace. Poradenství placené klientem, kde mohou být certifikáty díky své příznivé poplatkové struktuře nabízeny, je v Česku stále okrajovou záležitostí, a tak se problém s krachem Lehman Brothers dotkl především větších investorů v souvislosti s některými fondovými konstrukcemi navázanými na dluhopisy této společnosti.

Autor je ředitelem oddělení e-commerce Broker Consulting, a. s.

Co si myslíte o odškodňování klientů v Německu?

  • Investiční nástroje by neměly být pojištěny
    17 %
  • Vyplácením odškodného přiznávají banky svůj podíl viny
    45 %
  • Odškodnění by se mělo týkat všech, a ne jen úzké skupiny
    28 %
  • Peníze by měly být vynaloženy spíše na osvětu
    10 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).