Hlavní navigace

Na platbu daně z nemovitostí máte jen pár dnů. Jak neplatit sankce?

28. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Blíží se termín pro platbu daně z nemovitostí. Skutečně máte čas jen do konce května? Kdo se může s platbou beztrestně opozdit?

Přiznání k dani z nemovitostí už máte nějaký čas podané. Povinnost se vztahovala na ty, kteří se  stali nově majiteli nějaké nemovitosti nebo na poplatníky u nichž došlo ke změně okolností rozhodujících pro výměru daně. O novinkách v této oblasti jsme vás informovali v článku Stáhněte si formulář k dani z nemovitostí. Novinky pro rok 2012.

Teď přichází na řadu ta méně příjemná povinnost, daň je nutné zaplatit. Do kdy tak musíte učinit a co vám hrozí, když se opozdíte?

Platí všichni, někdo na dvakrát

Pokud vám v daňovém přiznání, které jste podávali na počátku letošního roku, vyšla daň menší než 5000 Kč, máte povinnost ji uhradit do konce května v plné míře.

Pokud daň překročila hranici 5000 Kč, můžete si ji rozdělit na dvě stejné poloviny a do konce května zaplatit alespoň první splátku. Ta druhá má pak splatnost 30. listopadu 2012.

Výjimku v tomto případě mají poplatníci, kteří provozují zemědělskou výrobu a chov ryb. Pro ně se termín splatnosti první splátky posouvá na konec srpna. Druhou splátku musí uhradit opět do konce listopadu.

Splatnost daně a vznik sankce se rozcházejí

Daň z nemovitostí je splatná k 31. květnu 2012. Už neplatí, že stačí tento čtvrtek pouze peníze odeslat. Dnem platby je ten den, kdy se vaše platba připíše na účet banky finančního úřadu. Zaplatit byste proto měli s předstihem. Platíte-li bankovním převodem, měla by transakce trvat jeden den, na složenku byste si měli vyhradit času víc.

V redakci se setkáváme s tím, že čtenáři jsou zmatení z 5denní lhůty, kterou dává daňový řád poplatníkům k dobru. Tato lhůta se vztahuje na podání daňového přiznání. Daň z nemovitostí je opravdu splatná ke konci května.

Nicméně podle daňového řádu se začínají úroky z prodlení účtovat počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Letos je tímto dnem 7. červen. Bez penalizace vám tedy bude stačit zaplatit daň tak, aby se sedmého připsala na účet finančního úřadu.

Kalkulačka daně z nemovitostí

Spočítejte si, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí

Nepodávali jste přiznání? Výši daně najdete na složence

Nepodávali jste daňové přiznání a výši daně si z loňska nepamatujete? Prohledejte došlou poštu. Už nějakou dobu byste v ní měli mít složenku od finančního úřadu. Na alonži bude uvedena aktuální výše vaší daňové povinnosti. Najdete zde také číslo účtu a potřebné předčíslí, které třídí platby daní podle jejich druhu. Daň z nemovitostí má kód 7755. Variabilním symbolem je u fyzických osob rodné číslo.

Pro jistotu připomínáme, že už se nejedná o tzv. daňovou složenku. Projekt byl zrušen, takže poplatníci obdrželi složenku typu A. Chcete-li s její pomocí daň i zaplatit, počítejte proto s běžným poplatkem.

Komu hrozí sankce?

Za pozdě zaplacenou daň vám žádná pokuta ve výši 500 Kč nehrozí. Ta platí pouze za pozdě podané daňové přiznání. Za pozdní platbu správce daně účtuje podle daňového řádu úroky z prodlení.

Jak už jsme uvedli, začíná se účtovat pátým pracovním dnem po dni splatnosti až do dne platby. Výše odpovídá ročně výši repo sazby vyhlášené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů.  

Úrok z prodlení je splatný dnem, ve kterém jsou splněny zákonné podmínky pro jeho vznik a předepisuje se nejpozději do desátého dne po skončení měsíce který následuje po tom, ve kterém uplynul den jeho splatnosti. 

Pokud ale vaše úroky z prodlení nepřekonají hranici 200 Kč u jednoho druhu daně za jedno zdaňovací období, nebude vám je správce daně předepisovat.

Pokud tedy máte například daňovou povinnost ve výši 1300 Kč, ani za celý rok se ještě vaše úroky z prodlení, jejichž roční sazba nyní činí 14,75 %, nevyšplhají přes hranici 200 Kč. Tím však nechceme tvrdit, že byste platbu daně měli záměrně zdržovat. Pokud ale neplatíte na dani z nemovitostí významné částky, nemusíte si s pár dny zpoždění v souvislosti s úroky z prodlení dělat vrásky.

skoleni_15_4

V případě, že máte přeplatek na jiné dani a žádáte o jeho vrácení, může se vám také stát, že finanční úřad ho poníží o váš nedoplatek na dani z nemovitostí a vám vrátí pouze rozdíl. 

Pokud naopak budete dlužit na dani z nemovitostí vyšší částku, počítejte s tím, že v krajním případě může správce daně vymáhat nedoplatek i daňovou exekucí. Podle zákona ale musí finanční úřad zvolit takový způsob vymáhání, aby výše nákladů s tím spojená nebyla ve zjevném nepoměru k výši nedoplatku na dani.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).