Hlavní navigace

Na anonymní web lákající klienty Bohemia Energy míří trestní oznámení. Podali jej Piráti

26. 11. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Nad anonymním webem poplatky-zpet.cz, nabízejícím právní služby, se stahují mračna. Státní zastupitelství se bude zabývat trestním oznámením, které poukazuje na hrozící rizika.

Již ve středu 24. 11. 2021 jsme vás na Měšci jako první informovali o nekalých praktikách provozovatele webu poplatky-zpet.cz. Během dopoledne se k nám přidali kolegové z Peníze.cz, kteří popisují totéž, co my.

Mají však jednu informaci navíc. Den po publikaci je kontaktoval údajný mluvčí projektu a napsali jim e-mail, ve kterém se k jejich článku ohradil. Redakci Měšce žádný e-mail nepřišel. Tato reakce (box níže) je však součástí trestního oznámení, které podal Janusz Konieczny, analytik Poslaneckého klubu Pirátů. Celé trestní oznámení má Měšec.cz k dispozici.

E-mail zaslaný redakci Peníze.cz

Od: Radim Molnar <r.molnar@poplatky-zpet.cz> Date: čt 25. 11. 2021 v 10:39
Subject: Doplnění vyjádření
To: redakce@penize.cz <redakce@penize.cz>

Dobrý den,

v úterý 23.11. jste na svém webu publikovali článek: „Nový podvod na klienty Bohemia Energzy. Zneužívá známá jména“.

Důražně se ohrazujeme proti vašim trvzení a vyznění článku a žádáme o doplnění našeho vyjádření:

Iniciativa poplatkyzpet.cz je držitelem ochranné známky tohoto projektu, kterou v současné době vlastní zahraniční investor. Politik Patrik Nacher, advokáti Petr Toman a Petr Němec nikdy nebyli vlastníky tohoto projektu, ale pouze v minulosti spolupracujícími subjekty. Korektně uvádíme, že tito lidé v minulosti s projektem poplatkyzpet.cz prokazatelně spolupracovali a to je nezpochybnitelný fakt. Současně nikde neuvádíme, že tito pánové s projektem i nadále spolupracují.

Iniciativa poplatkyzpet.cz využívá novou doménu vzhledem k tomu, že po ukončení původního projektu spojeného s bankovními poplatky, byla doména uvolněna. Až v roce 2018 si ji zakoupil někdo jiný a nebyla v současné době znovu k dispozici.

Radim Molnár

Tiskový mluvčí

Radim Molnár, pakliže jde o skutečnou osobu toho jména, protože to není možné ověřit, v reakci uvádí, že je držitelem ochranné známky tohoto projektu. Budeme-li se držet ochranných známek evidovaných na Úřadu průmyslového vlastnictví, žádost o ochrannou známku „Poplatky zpět“ podala 7. 2. 2013 reklamní agentura Marcus and Art spol. s r.o. Přihláška č. 501587 však byla úřadem zamítnuta a právní moc zamítnutí nabyla 15. 9. 2014. Ochranná známka tohoto slovního spojení registrovaná v České republice proto ke dni publikace článku neexistuje. Pokud existuje, je registrovaná v jiné zemi. To není nelegální, ale je to značně nedůvěryhodné, pakliže chce daná společnost zastupovat české klienty.

Všimněte si jednoho detailu. V prohlášení výše se uvádí doména poplatkyzpet.cz. Ano, to je ta pravá, původní doména, která je odstavena a nyní je nefunkční. Jejím vlastníkem je od 12. 3. 2018 Petr Němec, který si ji preventivně zaregistroval, aby někoho nenapadlo ji zneužít. Jenže my tady celou dobu píšeme o nové doméně poplatky-zpet.cz,která patří neznámému subjektu. A vypadá to, že ani údajný mluvčí v tom nemá jasno a v doménách se sám ztrácí.

skoleni_15_4

Trestní oznámení míří na Vrchní státní zastupitelství v Praze a je datováno 25. 11. 2021. V oznámení se popisují pochybnosti, které uvádíme ve článku, kdy oznamovatel navrhuje zahájit prověřování jednání pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Tato kauza bude pokračovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).