Hlavní navigace

MONETA stáhla úrokové sazby u hypoték pod 5% hranici. První vlaštovka návratu k „normálu“?

14. 12. 2023
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: profit
První banka přichází od dnešního dne s výrazným snížením úrokových sazeb u hypotéky pod 5 %. Jaké sazby nabízejí ostatní banky?

Tak jako v květnu roku 2022 vystřelila MONETA Money Bank jako první úrokové sazby nebývale vysoko, až přeskočily hranici 6 % p.a., nyní je zase jako první vlaštovka snižuje pod 5 % ročně. U hypotéky s délkou fixace na 5, 7 a 10 let od 14. prosince 2023 nabízí sazbu 4,69 % ročně bez pojištění (s pojištěním získáte 4,49 % p.a.). Ještě včera svítila na webu banky u 5leté fixace bez pojištění sazba 5,09 %, banka tedy zlevnila sazbu o 0,4 procentního bodu. Hypotéka s 3letou fixací bez pojištění je nově od 4,99 % p.a.

Ovšem pozor, tuto sazbu získáte pouze v případě, když si hypotéku sjednáte sami online (hypotéka Finanso). Například v případě Pružné hypotéky Aktivní účet se vás budou týkat úrokové sazby ve výši 5,59 % (3letý fix) a 5,29 % (5letý fix).

Tuto sazbu nabízí banka jak pro nové hypotéky, tak i pro refixaci těch stávajících.

Tuto atraktivní sazbu pod psychologickou hranicí pěti procent nabídneme novým i stávajícím klientům od čtvrtka 14. prosince při sjednání online a na našich pobočkách. Sazbu jsme se rozhodli poskytnout u střednědobých a dlouhodobých fixací a věříme, že to klienti ocení, říká mluvčí skupiny MONETA Zuzana Filipová.

Reprezentativní příklad: 

  • Výše úvěru 2 500 000 Kč
  • doba splatnosti úvěru 30 let (360 splátek)
  • měsíční splátka 12 951 Kč
  • roční úroková sazba 4,69 % s RPSN 4,80 % 
  • při fixaci na 5 let s využitím slevy ve výši 0,5 % za aktivní využívání účtu u MONETA Money Bank určeného pro splácení hypotečního úvěru. 
  • Celková částka splatná spotřebitelem 4 676 134 Kč. 
  • Zdroj výpočtu: MONETA Money Bank

Jak jsou na tom s úrokovými sazbami k dnešnímu dni ostatní banky?

Pro pokud možno nejvyrovnanější porovnání úrokových sazeb jednotlivých bank v článku uvádíme úrokové sazby bez úlev za sjednaná pojištění (zastavené nemovitosti, života a schopnosti splácet). Někdy banky uvádějí přímo sazby po slevách, které po jejich dohledání odečítáme, abychom se dostali na základní úrokovou sazbu. V některých případech vycházíme z listu úrokových sazeb, které mají banky na webu, ale v jiných případech ho banka na webu k dispozici nemá, a proto nezbývá než se spokojit s hypoteční kalkulačkou.

Je běžné, že při osobním jednání v bance, nebo pokud za sebe necháte vyjednávat hypotečního zprostředkovatele či makléře, bude nakonec úroková sazba nižší, než jaké najdete v článku. Zde však jde o přibližnou představu, jakou si zájemce o hypotéku udělá, když se podívá na nabídky jednotlivých bank.

Air Bank

Air Bank uvádí na své hypoteční kalkulačce na webových stránkách pro 3letou fixaci úrokovou sazbu 5,79 % a pro 5letý fix 5,77 % ročně.

Česká spořitelna

Česká spořitelna je ve svých podmínkách úrokových sazeb velmi stručná, stejně jako Air Bank. Pro 3leté fixace nabízí úrokovou sazbu ve výši 5,94 % a pro 5leté 5,74 % p.a.

Československá obchodní banka (ČSOB)

U ČSOB záleží úroková sazba na tom, zda máte měsíční příjem nad 50 tisíc Kč, nebo nikoli, a také jestli má pořizovaná nemovitost energetický štítek s hodnotou A, nebo B.

Úrokový lístek banky uvádí, že sazby u ČSOB Hypotéky jsou individuální.

Následující čísla platí pro LTV 80 i 90 %:

  • V případě, že vám na účet chodí více než 50 tisíc měsíčně, bude úroková sazba 6,04 % p.a. na 3 roky a 6,14 % p.a. na 5 let.
  • S nižším příjmem povyskočí o desetinu procentního bodu, tedy na 6,14 % a 6,24 % p.a.
  • Pokud kupujete nemovitost s nižší energetickou náročností, pak se vás týká sazba 6,24 % na 3 roky, nebo 6,34 % ročně na 5 let (v případě příjmu nad 50 tis. Kč). 
  • S nižším příjmem pak dostanete 6,34 % a 6,44 % p.a. (Informace na webu banky)
  • Banka má nyní akci na 3letou fixaci u hypotéky se 70% LTV ve výši 5,84 % p.a.

Fio banka

Úrokové sazby u Fio banky mohou být ovlivněny různými druhy slev. Ta základní sazba je u 3leté fixace 5,18 % p.a., u 5leté fixace dostanete sazbu 5,08 % p.a. (úrokový lístek).

Konečnou výši sazeb může ovlivnit hned několik faktorů, a to vložení volných finančních prostředků na Hypospořící konto ve výši alespoň 50 tisíc Kč a více. Po celou dobu, kdy peníze na tomto účtu necháte, dostanete na úrokovou sazbu slevu. Jestliže bude výše vkladu stejně vysoká, jako je jistina, tedy výše hypotečního úvěru, bude vaše úroková sazba nulová.

V případě, že byste měli během celého splácení na Hypospořicím kontě částku ve výši jistiny, bude váš úrok 0 % p.a., a budete tak splácet pouze jistinu. Tím pádem nepřeplatíte vůbec nic navíc. Své úspory přitom máte neustále k dispozici a můžete s nimi libovolně nakládat, třeba je všechny kdykoliv vybrat, uvádí banka na svém webu.

Další slevy:

  • Sleva za refinancování 0,40 %,
  • Sleva za koupi 0,30 %,
  • Sleva za nabytí členského podílu v bytovém družstvu 0,30 %,
  • Sleva za vypořádání vlastnických vztahů 0,30 %,
  • Sleva za zpětné proplacení vlastních zdrojů 0,30 %,
  • Sleva při úvěru nad 1 mil. Kč 0,10 %.

Hypoteční banka

„Hypotečka“ nabízí podle své hypoteční kalkulačky na webových stránkách pro průměrnou výši hypotéky 3 mil. Kč s 3letých fixem sazbu 5,99 % a s 5letým 6,09 % p.a. Nyní má akci na hypotéku s LTV 70 % s fixací na 3 roky ve výši 5,94 %. 

Vstupní předpoklady pro tyto výpočty však v sobě zahrnují (podobně jako u ČSOB):

  • slevu za sjednané pojištění (0,2 p.b.),
  • slevu za průkaz energetické hodnoty ve třídě A, nebo B (0,2 p.b.),
  • slevu za splácení z účtu v ČSOB, na který chodí každý měsíc alespoň 50 000 Kč (0,1 p.b.)
  • slevu za splácení inkasem a minimálně 3 platby platební kartou a použití aplikace ČSOB Smart (0,3 p.b.).

Bez pojištění by tedy úrokové sazby byly ve výši 6,19 % (3 roky) a 6,29 % p.a. (5 let).

Komerční banka

Podle sazebníku úroků dává nyní „Komerčka“ úrokovou sazbu k hypotékám s LTV 80 % a s 3letou i 5letou fixací ve výši 5,99 % ročně.

Slevu můžete získat jako obvykle za pojištění, směřování příjmů na bankovní účet u KB a energetický štítek třídy A, nebo B, pak můžete mít sazbu 5,79 % ročně. Další 1 procentní bod můžete ušetřit, když si hypotéku sjednáte v mobilní aplikaci MojeBanka.

mBank

Tato banka je zřejmě nejdražší, pokud jde o úrokové sazby. U mHypotéky s fixní úrokovou sazbou budete platit 7,99 % p.a. u 3leté fixace, a pokud si sjednáte 5letou, pak vás vyjde na 6,99 % ročně. Podle podmínek banky jsou však tyto sazby označené jako zvýhodněné, kde je započítaná sleva ve výši 0,65 % p.a., a to pouze v případě, že máte u banky sjednaný další úvěrový produkt (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Pokud některý z uvedených úvěrů už máte a poctivě splácíte, pak bude vaše úroková sazba u 3letého fixu 7,34 % a u 5letého 6,34 % p.a.

Oberbank

Tato banka na svých webových stránkách nemá uveřejněný dokument o úrokových sazbách a její kalkulačka neumožňuje nastavení variant na různé doby fixace, pouze 5letou. Proto si v tomto případě musíme vystačit jen s tím málem, že v případě 5leté fixace banka uveřejňuje sazbu ve výši 6,1 % p.a.

Raiffeisenbank

U Raiffeisenbank podle hypoteční kalkulačky na webových stránkách dostanete u 3leté fixace úrokovou sazbu 6,09 % ročně a u 5leté 5,89 % p.a. Slevu pak můžete dostat za energeticky úsporné bydlení, pokud dodáte energetický štítek nemovitosti, ve výši 0,10 % p.a. Banka neuvádí, zda je v této sazbě započítané i pojištění, ani informaci, jakou slevu můžete dostat, pokud si některé pojištění jejím prostřednictvím sjednáte.

UniCredit Bank

Podle úrokového lístku UniCredit Bank je úroková sazba u účelové hypotéky do LTV 80 % s 3letou fixací 5,39 %, s 5letou činí 5,49 % p.a. Avšak podle hypoteční kalkulačky na webu je zřejmé, že se jedná o úrokovou sazbu s podmínkou pojištění, protože pokud si v ní zvolíme variantu bez pojištění, pak sazba vyskočí na 5,59 % (3 roky) a na 5,69 % p.a. (5 let).

Kam až mohou úrokové sazby klesnout?

Banky odhadují, že v průběhu nejbližších 2 let se úrokové sazby mohou dostat maximálně na úroveň 3,5–4 % p.a.

Pokud věříme České národní bance, že inflace bude 2%, k čemuž si banky přikládají marži ve výši přibližně 1 procentního bodu, a sečteme-li tato dvě čísla plus základní úrokovou sazbu, ze které banky vycházejí, tak je kousek nad inflací. Moje osobní prognóza je, že hypoteční sazby by se měly ustálit v dlouhém období někde kolem 4 %, uvedl nedávno ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Úrokové sazby hypoték zlehka klesají. Vrátí se ještě někdy ke 2 procentům? Přečtěte si také:

Úrokové sazby hypoték zlehka klesají. Vrátí se ještě někdy ke 2 procentům?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).