Hlavní navigace

Názor k článku Miroslav Kalousek: Navrhovat vystoupit z EU je totéž co vlastizrada od * - "A kolik nás vlastně ty dotace, jako stát...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2017 9:21

    * (neregistrovaný)

    "A kolik nás vlastně ty dotace, jako stát ročně stojí??? "

    Na tom je zajímavé, že ta čísla nejsou nikde k dohledání. Nejen kolik nás to stojí, ale dokonce i kolik dostáváme. Tedy ani kvalifikované odhady, protože přesné číslo nejde říci.

    Proč nejde říci? U příjmů by to bylo nejjednoduší, tam "hapruje" jen doba udržitelnosti. Takže mnohé dotace se třeba po osmi letech vrací.
    Oproti tomu se v tisku objevují jen nesmysly typu "Dostaneme 150 miliard". No, úplná lež to není, ale těch 150 miliard není ročně, ale za 5 let z nějakého fondu (tedy jen část příjmů), a ty nemusíme dostat všechny. Je to jen maximální mez.

    U výdajů je to složitější. Například se nikdy neobjevuje ve statistikách příjem z cla. Proč? Přijede loď do Rotterdamu, tam ji na hranici EU proclí. Zboží poté putuje do různých států, jen část do ČR. Příjmy z cel jsou přímým příjmem EU, přes národní rozpočty vůbec nejdou. Takže přesné číslo je nevyčíslitelné. Nicméně odhaduje se na 15-20 miliard Kč ročně v případě zboží spotřebovaném v ČR. Dalším výdajem jsou náklady na povinné členství v různých organizacích EU, odhadem ročně 2-3 miliardy Kč. Také se to ve statistikách neobjevuje.

    Celkem jde říci, že udávaný příjem je 30-60 miliard ročně v plusu. Do toho plusu se ale zásadně neudávají výše uvedené výdaje, takže počítejte o cca 20 miliard ročně méně. Takže hovoříme o několika málo desítkách miliard ročně.
    Od nich je nutno odečíst náklady na administrativu, pro získání dotací nutnou, jež je v řádu procent z příjmů. Takže odhaduji, že jsme kolem nuly.

    Další kapitolou je volný přístup na trhy EU, což je plus. Ovšem je otázka, zda vyrovná 300 miliard ročně, co odejde na dividendách, ztráty ze zemědělství v dotačním prostoru EU atd. Těch 300 miliard je také složité, ony by nějaké odcházely i bez EU, nicméně z velké části je to způsobeno podmínkami, jaké byly nešťastně vyjednány při vstupu do EU (zde by Rouček, hlavní vyjednávač, měl jen tiše sedět a šoupat nohama, a né rozdávat rady). Ale i Lidovci, (tehdejší) strana Miroslava Kalouska má na tomto špatném stavu velký podíl, hlavně v zemědělství.

    Takže co se týče "dotací", to rozhodně není argument pro setrvání v EU, natož důvod pro nějaký vděk. Zas tak moc nedostáváme, a ještě mnohem více dáváme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).