Hlavní navigace

Maminky a podpora státu

13. 9. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Maminky mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství ve všech státech Evropské unie. Její délka a výše je však ve všech zemích rozdílná. Kde je peněžitá pomoc v mateřství poskytována nejdéle a kde v nejvyšší výši? Jak se o maminky stará český stát?

Nejdéle je peněžitá pomoc v mateřství poskytována ve Švédsku, kde je vyplácena 480 dní. V ostatních zemích se pohybuje od 14 do 28 týdnů. Výše peněžitého příspěvku v mateřství je nejnižší v Řecku (50 % z předchozího příjmu), nejvíce naopak v Nizozemí, Lucembursku, Španělsku a Portugalsku, kde činí 100 % hrubého příjmu. V Německu a Rakousku činí 100 % čistého měsíčního příjmu.

Peněžitá pomoc v mateřství v zemích EU15

Belgie

Žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství 7 týdnů před porodem a 9 týdnů po porodu. Prvních 30 dní je výše peněžité podpory v mateřství 82 % vyměřovacího základu, od 31. dne ve výši 75 %.

Dánsko

Žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství 4 týdny před porodem a 24 týdnů po porodu. Výše peněžité podpory je závislá na dosahovaném příjmu před porodem (90 % vyměřovacího základu). Výše peněžité podpory v mateřství činí minimálně 405 euro týdně.

Německo

Žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství 6 týdnů před porodem a 12 týdnů po porodu. Výše podpory dosahuje 100 % dosahovaného průměrného čistého příjmu za poslední pracovní čtvrtletí.

Finsko

Peněžitá pomoc v mateřství je ve Finsku poskytována po dobu 105 dní (z toho 30 až 50 dní před porodem). Výše peněžité podpory je závislá na dosahovaném příjmu před porodem (90 % vyměřovacího základu). Minimální výše činí 10 euro na den.

Francie

Peněžitá pomoc v mateřství ve Francii je poskytována 6 týdnů před porodem a 10 po porodu u prvního dítěte, u dalších dětí 8 týdnů před porodem a 18 týdnů po porodu a u dvojčat 12 týdnů před porodem a 22 týdnů po porodu. Výše peněžité podpory v mateřství činí 85 % z vyměřovacího základu, minimálně 8 euro denně, maximálně 63 euro denně.

Řecko

Žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství po dobu 56 dní před porodem a 56 dní po porodu. Výše peněžité podpory v mateřství činí 50 % z vyměřovacího základu.

Velká Británie

Žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství po dobu 18 týdnů, a to ve výši 90 % z vyměřovacího základu pro prvních 6 týdnů. Následující týdny činí peněžitá pomoc v mateřství 99 euro týdně pro všechny bez rozdílu.

Irsko

Žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství po dobu 18 týdnů, a to ve výši 70 % z vyměřovacího základu. Minimální výše činí 136 euro a maximální 232 euro týdně.

Itálie

Peněžitá pomoc v mateřství v Itálii je poskytována dva měsíce před porodem a tři měsíce po porodu. Výše peněžité podpory činí 80 % z vyměřovacího základu za přecházejících pět měsíců.

Lucembursko

Peněžitá pomoc v mateřství je v Lucembursku poskytována 8 týdnů před porodem a 8 týdnů po porodu, a to po celou dobu ve výši 100 % hrubé měsíční mzdy.

Nizozemí

Peněžitá pomoc v mateřství je v Nizozemí poskytována 8 týdnů před porodem a 8 týdnů po porodu, a to po celou dobu ve výši 100 % hrubé měsíční mzdy.

Rakousko

Peněžitá pomoc v mateřství je v Rakousku poskytována 8 týdnů před porodem a 8 týdnů po porodu (na příkaz lékaře i 12 týdnů), a to po celou dobu ve výši 100 % průměrné čisté měsíční mzdy za poslední tři měsíce.

Portugalsko

Peněžitá pomoc v mateřství je v Portugalsku poskytována po dobu 120 dní, a to ve výši 100 % z průměrné hrubé mzdy za uplynulého půl roku.

Švédsko

Žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství po dobu 480 dní, a to ve výši 80 % z vyměřovacího základu.

Španělsko

Žena má nárok na peněžitou pomoc v mateřství po dobu 18 týdnů, a to ve výši 100 % průměrného hrubého příjmu za uplynulého půl roku.

A jak je to u nás?

Aby žena měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musí být účastna na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 dní v posledních dvou letech před porodem. Výše peněžité pomoci v mateřství činí 69 % denního vyměřovacího základu (mzdy a dalších započitatelných příjmů). Maximální denní výše peněžité pomoci v mateřství činí 419 Kč.

Doba poskytování peněžité pomoci v mateřství je různá: 14, 22, 28, 31 nebo 37 týdnů. Nejběžnější je 28 týdnů (platí pro vdané ženy) a 37 týdnů (platí pro osamělé ženy – svobodné, rozvedené nebo ovdovělé). Každá žena musí nastoupit na mateřskou dovolenou alespoň 6 týdnů před očekávaným porodem.

skoleni_15_4

Prameny:

Zákon č. 88/1968 v platném zněni – o dávkách v mateřství
„Sozial Kompass Europa“, Herausgeber: Bundesministerium fur Gesundheit und soziale Sicherung – Bundesrepublik Deutschland

Peněžitá pomoc v mateřství by měla být...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).