Hlavní navigace

Porodné - chabý pokus o omlazení populace

9. 8. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Země Evropské unie jsou ze všech oblastí světa postiženy stárnutím populace nejvíce. Jako jediné se pokoušejí stav zvrátit porodným. Bez úspěchu. Proč porodné nemůže zvýšit porodnost? Jaká je výše porodného v zemích evropské patnáctky? Kde dostanou maminky nejvíce?

Téměř všechny země Evropské unie procházejí demografickými změnami. Rok od roku se rodí méně dětí a průměrný věk populace se zvyšuje. Mladí lidé nemají děti, neboť preferují kariéru před založením rodiny nebo nemají finanční prostředky na to, aby svému potomkovi mohli zabezpečit vše potřebné pro jeho bezstarostné dětství. A tak jsou raději bezdětní.

Vlády jednotlivých zemí si jsou vědomy nízké porodnosti a stárnutí populace, co ale dělají pro zlepšení podmínek pro mladé lidi? Jak zvyšují motivaci pro zakládání rodiny?

Porodné = netestovaná dávka

Porodné samozřejmě nijak dramaticky nezvýší porodnost v zemi, ale může mladému páru výrazně pomoci v prvních měsících po narození dítěte. Přestože téměř všechny země Evropské unie vyplácejí maminkám porodné (což se v ostatních vyspělých zemích světa neděje), je evropská porodnost na světě nejnižší.

Porodné se ve většině zemí vyplácí jednorázově a vzhledem k průměrnému příjmu v zemi se nejedná o nijak vysoké finanční částky. Podívejme se tedy na jednotlivé členské země.

Pouze ve třech zemích EU15 není zavedeno porodné (Nizozemí, Portugalsko a Rakousko). V některých zemích je porodné vypláceno měsíčně po dobu několika let (Dánsko, Francie, Německo), v ostatních se jedná o jednorázovou dávku.

Na porodné mají všichni rodiče nárok bez ohledu na svou finanční situaci; jedná se o netestovanou dávku (vzhledem k nízkým částkám by bylo zjišťování finančních poměrů finančně nákladnější než samotné porodné). Nejvyšší porodné je ve Francii a Dánsku, naopak nejnižší je ve Finsku a Řecku.

Porodné v jednotlivých zemích EU15

Belgie

Mladý pár dostává v Belgii při porodu prvního dítěte 964 euro, při narození každého dalšího dítěte jen 726 euro. Částka je vyplacena jednorázově. Při adopci je náhradním rodičům státem vyplácena částka ve výši 964 měsíčně do zletilosti dítěte.

Dánsko

Rodiče dítěte dostávají od státu částku ve výši 72 euro, a to od narození dítěte do věku 6 let. Při adopci je náhradním rodičům vyplacen jednorázový příspěvek ve výši 4991 euro.

Finsko

Čerstvá maminka si může ve Finsku vybrat mezi novorozeneckým balíčkem nebo příspěvkem ve výši 140 euro.

Francie

Maminka ve Francii dostává od státu od 4. měsíce těhotenství do věku 3 let dítěte částku ve výši 157 euro měsíčně. Při adopci dostávají náhradní rodiče částku ve výši 157 euro po dobu 21 měsíců.

Irsko

Při narození dítěte obdrží rodiče od státu jednorázový příspěvek ve výši 635 euro.

Itálie

Při narození dítěte obdrží rodiče jednorázový příspěvek ve výši 775 euro, při adopci jednorázový příspěvek ve výši 1549 euro.

Lucembursko

Při narození dítěte obdrží rodiče jednorázový příspěvek ve výši 1576 euro.

Německo

Rodiče dostávají od státu měsíční příspěvek ve výši 77 euro po dobu prvních 3 let věku.

Řecko

Rodiče dostanou při narození dítěte jednorázový příspěvek ve výši 389 euro.

Španělsko

Při narození dítěte obdrží rodiče jednorázový příspěvek od státu ve výši 451 euro.

Švédsko

Rodiče dostanou při narození dítěte jednorázový příspěvek ve výši 889 euro, při adopci dostanou náhradní rodiče jednorázový příspěvek ve výši 4309 euro.

dan_z_prijmu

Velká Británie

Při narození dítěte dostanou rodiče jednorázový příspěvek ve výši 479 euro.

Pramen: „Sozial Kompass Europa“, Herausgeber: Bundesministerium fur Gesundheit und soziale Sicherung – Bundesrepublik Deutschland

Mělo/má porodné vliv na vaše rozhodování o počtu dětí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).