Hlavní navigace

Limit pro trestní stíhání za krádež z 5000 na 10 000 Kč. Kdo tím co získá?

19. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zvýšení hranice pro trestní stíhání za krádež má odlehčit soudům, více práce ale budou mít přestupkové komise městských a obecních úřadů. Kdo tím tedy získá?

Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou, tedy ten, kdo ukradne věc v hodnotě 5000 Kč a vyšší, se dopustí trestného činu krádeže. Za ten mu hrozí mimo jiné trest odnětí svobody až na 2 roky.

  • Stejně tak se dopustí trestného činu krádeže a hrozí mu stejný trest, a to bez ohledu na hodnotu (cenu) odcizené věci (!), ten, kdo čin spáchá vloupáním (tím se míří například na vykradače chat), bezprostředně po činu se pokusí uchovat si věc násilím nebo pohrůžkou bezprostředního násilí, čin spáchá na věci, kterou má jiný na sobě nebo při sobě (tato skutková podstata trestného činu míří na kapsáře), nebo čin spáchá na území, na němž je prováděna nebo byla provedena evakuace osob (tato skutková podstata míří zejména na rabování, plenění apod.).
  • Zloději recidivisté, tedy ti, kdož byli za trestný čin krádeže odsouzeni nebo potrestáni v posledních 3 letech, mohou dostat vyšší trest, a to odnětí svobody na 6 měsíců až 3 léta.
  • Trest odnětí svobody na 1 rok až 5 let, jakož i peněžitý trest hrozí, pokud pachatel způsobil větší škodu, tedy odcizil věc nebo věci v hodnotě 50 000 Kč a vyšší.
  • Odnětím svobody na 2 až 8 let může být pachatel potrestán, pokud krádež spáchá jako člen organizované skupiny (zlodějského gangu), za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, nebo způsobí-li takovým činem značnou škodu, tedy odcizí věci nebo věc v hodnotě půl milionu korun.
  • A konečně 5 až 10 let trestu odnětí svobody hrozí, pokud pachatel způsobí krádeží škodu velkého rozsahu, tedy 5 milionů korun, nebo spáchá-li takový čin v úmyslu umožnit nebo usnadnit spáchání teroristického trestného činu, trestného činu financování terorismu nebo vyhrožování teroristickým trestným činem.

Jak vidno, výše škody, cena odcizené věci, rozhoduje o výši trestu za krádež. Pokud je
hodnota odcizené věci nižší než 5000 Kč, jde o přestupek, který neprojednávají soudy, ale
přestupkové komise jako zvláštní orgány obcí.

Dvojnásobná výše škody, takže poloviční trestnost?

Navrhuje se však, aby se zvýšily hodnotové hranice rozhodující o trestnosti činu a hrozícím trestu za něj, a to na dvojnásobek. Takže nově by se škodou nikoliv nepatrnou rozuměla škoda dosahující částky nejméně 10 000 Kč, škodou nikoli malou škoda dosahující částky nejméně 50 000 Kč, větší škodou škoda dosahující částky nejméně 100 000 Kč. Značnou škodou škoda dosahující částky nejméně 1 000 000 Kč a škodou velkého rozsahu škoda dosahující částky nejméně 10 000 000 Kč. Trestného činu krádeže by se tak dopustil zloděj, pachatel až odcizením věci v hodnotě 10 000 Kč, nikoliv 5 000 Kč jako dosud.

Změnu navrhují poslanci různých parlamentních stran, vláda je neutrální

Předkladateli návrhu na změnu trestního zákona jsou poslanci Helena Válková (ANO 2011), Marek Benda (ODS), Jan Chvojka (ČSSD), Zdeněk Ondráček (KSČM), Marek Výborný (KDU-ČSL), Tomáš Kohoutek (ANO 2011), Dominik Feri (TOP 09). Jak vidno, politicky jde návrh napříč politickým spektrem. Mezi navrhovateli nejsou zástupci pouze Pirátů, hnutí SPD Tomia Okamury a hnutí STAN. Což ale neznamená, že změnu trestního zákona třeba nepodpoří. Vládní legislativci, vláda totiž na začátku legislativního procesu zaujímá odborné stanovisko ke každému návrhu zákona, pokud není z její vlastní dílny, má k předloze novely stanovisko neutrální.

Jistěže v důsledku inflace, ale i zvyšování mezd, rostou ceny všeho, ostatně kdysi v 90tých letech minulého století byla hranice trestnosti krádeže jen 1600 Kč, pak 2000 Kč, pak od roku 2002 nynějších 5000 Kč. Ovšem předkladatelé argumentují, že prý inflace způsobuje zvyšování trestní represe. Takový a takhle terminologicky přepjatě vyjádřený názor musím odmítnout, protože kdo nepáchá trestnou činnost, zvláště tedy, pokud jde o probírané téma, nekrade, přece není předmětem trestní represe, ani jakési standardní nebo zostřené, když už chtějí používat předkladatelé takový pojem. Chápu argumentaci, že se má ulehčit soudům, ale na druhou stranu se přitíží přestupkovým komisím například městských a obecních úřadů. To se dá jistě administrativně zvládnout, ale z principiálního hlediska prostě nesouhlasím s tím, aby se snižovala hranice trestnosti, tudíž snižovala trestní odpovědnost, čili aby se dávala možnost krást věci vyšší hodnoty nebo páchat jiné trestné činy, ale s nižší trestní sazbou, nebo krást, ale ve více případech se ještě nedopouštět trestného činu, ale pouze přestupku.

dan_z_prijmu

Přečtěte si také:

Připomeňme si, jak přitvrdilo trestání krádeží v zaměstnání nebo jiných protiprávních forem odčerpávání majetkových a finančních hodnot zaměstnavatele ze strany zaměstnance.

Nepokradeš!

Krádež je krádež, i když někdo ukradne věc za 10 Kč. Trestání pak je jenom otázkou způsobu postihu. Správní postih je mírnější, rozhodně v jeho rámci nelze uložit trest odnětí svobody, který může uložit toliko soud. A ten, kdo krade opakovaně, pravidelně, takříkajíc jako profesionál, zlodějina je prostě jeho řemeslo, a není při krádeži přistižen, daří se mu unikat spravedlnosti, si na peněžitý postih v rámci přestupkového řízení může docela dobře vydělat. Jistě by bylo absurdní používat trestní represi u hodnoty způsobené škody, odcizené věci třeba 50 nebo 100 Kč. Doby Bídníků a Jeana Valjeana, který dostal 5 let na galejích za krádež chleba, minuly. Nicméně se domnívám, že 5000 Kč, 6000 Kč je dostatečně vysoká hodnota, aby si lidé, a zvláště obchodníci, prodejci, mám totiž na mysli pro ilustraci typické přečiny krádeže v obchodech, zasloužili ochranu prostřednictvím obavy pachatelů z trestní represe včetně případného trestu odnětí svobody již od hodnoty odcizené věci stávajících 5000 Kč. Jaký je váš názor?

Dodejme na závěr, že se nezmění trestnost a postih kapsářství nebo vykrádání zejména chat, protože, jak už jsme si v úvodu řekli, trestnost této kriminality neodvisí od výše způsobené škody, hodnoty ukradené věci. A když už jsme zmínili Bídníky, mám za to, že dnes už není třeba krást z nouze. Paleta sociálních dávek pamatujících na kdejakou sociální událost je v České republice poměrně široká, nicméně jsou i případy nešťastníků, kteří se na šikmou plochu dostali někdy ani ne vlastní vinou a k páchání trestných činů je skutečně dohnala životní nouze, soudy pak většinou přistupují k takovým případům citlivě, ukládají nižší tresty, a věřme, že se snad pachatelům dostane i potřebné výchovné a sociální pomoci. Jak to vidíte vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nenadávejte právníkům, zákony netvoří zdaleka jen oni. Oni je pak jen zašmodrchávají ve prospěch svých klientů, třeba zrovna vás. Budu se však snažit vám je vysvětlovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).