Hlavní navigace

Lidé si stěžují, že nemají peníze, a v bance jim leží zapomenuté miliardy

11. 6. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chybí vám prostředky? V současnosti je to dost možné. Proto zapátrejte, jestli nemáte v bance vklad. Vyberte ho dříve, než bude pozdě.

Přemýšlíte nad tím, jak je možné hromadně „zapomenout“ v bance dvě miliardy? Snadno. Vkladní knížky jsou už historickým produktem a inventářem nejedné domácnosti. Dokonce takovým inventářem, že je neregistrujete a necháváte na ně sedat prach. To by se vám ale nemuselo vyplatit.

Anonymní vkladní knížky už se neúročí 10 let

Řeč je o anonymních vkladních knížkách, tedy vkladních knížkách na doručitele, které na konci roku 2002 zrušil parlament na popud EU, která jejich existenci zakázala v obavě před praním špinavých peněz resp. legalizací výnosů z trestné činnosti.

Knížky už tedy nesměly být od ledna 2003 bankami dále úročeny a klienti měli na jejich výběr 10 let. Přesněji – ještě mají. Mohou si je vybrat do konce tohoto roku. Pak by měly peníze podle zákona připadnout bance.

Vkladních knížek na jméno se změny netýkají.

Zapomenuté miliardy

Před novelou, tedy na počátku roku 2002, bylo na anonymních vkladech uloženo 121 mld. Kč. Do konce téhož roku si střadatelé převedli 82,5 % objemu a prostředků na jiný produkt. 

Přesto, že byly vkladní knížky na doručitele zrušeny takřka před deseti lety, eviduje na nich Česká spořitelna stále ještě 2,39 mld. Kč. 

Z anonymních vkladů si lidé podle banky momentálně vybírají měsíčně desítky milionů Kč. Během kampaně, kterou Česká spořitelna spustila minulý týden v tištěných médiích, by se na základě minulých zkušeností banky měl objem převáděných prostředků výrazně zvýšit.

Prohrabejte šuplíky

Pokud máte dojem, že občas tuto malou knížečku vídáte zapadlou za krabicí se starými doklady, prohrabejte skříň. Jak ale odlišit vkladní knížku na jméno a vkladní knížku na doručitele (tedy anonymní vkladní knížku)?

Ve vkladní knížce na jméno (u tohoto typu k žádným změnám nedochází, fungují dál beze změny) je vepsán nebo natištěn text „na jméno“ a logicky obsahuje také jméno a příjmení klienta, adresa a datum narození resp. rodné číslo.


Zdroj: Česká spořitelna

Vkladní knížka na jméno a na doručitele

V případě, že některý u vedených údajů chybí – stačí, aby chyběl jediný z nich – nedržíte v ruce vkladní knížku na jméno, ale vkladní knížku na doručitele.

Historický exkurz vkladních knížek na doručitele

Vkladní knížka je téměř 200 let starý produkt. Klient ji získal po uložení peněz v bance jako potvrzení o vkladu i dalších úložkách. Kdo chtěl s penězi dále nakládat, musel knížku opět předložit. 

Majitel knížky mohl uvést skutečné či smyšlené jméno nebo jakýkoli jiný název.

V minulosti umožnila vkladní knížka spořit v bance i chudším vrstvám obyvatel, protože finanční domy tehdy sloužily jen společenské smetánce.

Tlačí vás lhůta?

Podle novely zákona č. 21/1992 Sb., o bankách schválené v roce 2002, máte na vyzvednutí úspor z vkladních knížek na doručitele čas do konce tohoto roku. Pak by měly vklady propadnout bance.

Česká spořitelna 8. června odstartovala kampaň, která má držitelům jejich vklady připomenout.

Za převod vkladní knížky na doručitele na vkladní knížku na jméno neplatíte u České spořitelny žádný poplatek. Pokud ale chcete vklad z anonymního vkladu vybrat v hotovosti, zaplatíte poplatek 100 Kč.

Pokud se v lednu 2013 přesto chytnete za hlavu nad zapomenutou anonymní vkladní knížkou, nezoufejte. Česká spořitelna snad prodlouží dobu pro vyzvednutí vkladů do konce roku 2015. Záměr ale musí posvětit i legislativa.  

Co s nevyzvednutými vklady?

Dá-li legislativa, banka prodlouží termín pro výběr prostředků do roku 2015. Podle odhadů banky by na vkladech mělo nakonec zbýt 1,3 mld. Kč.

Zbylé prostředky pak hodlá věnovat na rozvoj konkurenceschop­nosti ČR prostřednictvím investic do vědy, výzkumu a vzdělání. 

Za tímto účelem proto zakládá novou nadaci. Ta by měla odborníkům ve vybraných oborech (například medicína či jaderná energetika) umožnit vycestovat na špičková zahraniční pracoviště a po nějaké době jim zpátky v Čechách umožnit aplikovat získané poznatky.

skoleni_15_4

Tip: Přehled vkladních knížek – kompletní nabídka.

Anonymní vkladní knížky téměř nikdo jiný neřeší

Proč jsou anonymní vkladní knížky téměř výhradní záležitostí České spořitelny? Kdysi je měly v nabídce všechny banky, ale Česká spořitelna spravovala 99 % celého objemu, protože je zde nejstarší bankou. 

Kromě České spořitelny nabízela vkladní knížky na doručitele také Waldviertler Sparkasse von 1842. Podle Radima Lukeše díky masivní kampani banky zůstal nyní na těchto vkladních knížkách jen malý objem finančních prostředků.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).