Hlavní navigace

Lákají vás diamanty? Projděte si manuál základních informací

25. 4. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno 26. 4. 2018 8:49
Hodnota diamantů je vysoká a neklesá, nabízí se tak jako uchovatel hodnoty pro peníze, které máte navíc. Shrnuli jsme, co byste o nich měli vědět, než se vydáte na jejich nákup.

Diamanty jsou ve své podstatě krystalickou formou uhlíku. Tvoří hlavně jednotlivé krystaly, typický je pro ně vypouklý a vzácně až kulovitý tvar. Podle takzvané Mohsovy stupnice tvrdosti je diamant nejtvrdším minerálem, patří do 10. skupiny.

Některé přírodní kameny mohou imitovat diamant – jedná se o zirkon, křemen, topaz, beryl, safír, spinel nebo živec (neboli ortoklas). Existují ovšem také syntetické diamanty. Technické diamanty ale mají špatnou čistotu nebo barvu, a proto je nelze využívat pro výrobu šperků. Hodí se „pouze“ v obráběcím průmyslu.

Diamanty se těží hlavně v Brazílii, Venezuele, v Rusku (na Sibiři), v Kanadě a v Africe. Tam konkrétně v Jihoafrické republice, Sierra Leone, Botswaně, Angole a Demokratické republice Kongo. Největší diamantové doly světa jsou Mirnyj na Sibiři, Big Hole v Kimberley v Jihoafrické republice, Diamond Head na Havaji (USA) a Diavik Diamond Mine v Kanadě.

Chemicky čistý a strukturálně perfektní diamant je dokonale čirý, tedy bez jakýchkoli odstínů nebo zabarvení. Jeho barva může být způsobena chemickou nečistotou nebo strukturálními kazy v krystalové mřížce. Sytost a barva odstínu může zvýšit nebo snížit cenu diamantu. Například čiré diamanty s odstínem žluté nebo hnědé jsou většinou levnější, zatímco růžové, červené, sytě žluté nebo modré diamanty jsou velmi ceněny. Pro použití ve šperku je nejoblíbenější výbrus, nazývaný briliant.

Přibližně polovina diamantů vykazuje po svém ozáření ultrafialovým světlem fluorescenci (luminiscenci). Některé nažloutlé diamanty vykazují na slunečním světle různě intenzivní modrou fluorescenci (sluneční světlo totiž obsahuje ultrafialové záření).

Jak poznám kvalitu diamantu?

Zásadní kritéria pro určování kvality diamantů jsou označována jako 4 C – carat (váha), clarity (jasnost), colour (barva) a cut (brus).

Diamantový brus je způsob opracování surového diamantu. Slovo „brus“ označuje souhrnně proporce, symetrii a lesk diamantu. Broušení diamantů je šperkařská činnost, při které jsou ze surových diamantů broušením vytvářeny drahokamy, použitelné do šperků. U větších a dražších kamenů je broušení prováděno takzvaným fasérem ručně, u menších kamenů se dnes většinou používá strojového broušení.

U kvality brusu diamantů se hodnotí:

  • proporce – úhly a procentuální poměry jednotlivých částí brusu. Nejlépe vybroušený kámen má dokonalý soulad mezi brilancí, ohněm a jiskřením. Nejdokonalejším typem brusu je briliantový brus s 57 fasetami, které jsou vybroušeny do přesně stanovených proporcí.
  • povrchové opracování – kvalita vybroušeného povrchu faset, tedy zda je dokonale vyleštěný, neobsahuje stopy po broušení apod.  Nejčastější vady, které se vyskytují, jsou rýhy a škrábance, linie po broušení, prohlubně a důlky, stopy po broušení nebo nadbytečné fasety.
  • symetrie brusu – hodnotí, zda jsou všechny fasety stejně velké a broušené pod stejnými úhly atd.

Mezinárodní stupnice kvality brusu vypadá takto:

  • Excellent/Ideal Cut – Excelentní neboli ideální výbrus označuje špičkově vybroušené diamanty té nejvyšší kvality. Do této kategorie spadají pouze zhruba tři procenta produkce všech diamantů. Diamanty této třídy odrážejí téměř všechno světlo, které na ně dopadá.
  • Very good – Tato třída označuje brus s velmi dobrým provedením, díky němuž kámen odráží většinu světla, které na něj dopadá. Pro oko laika je tato třída nerozeznatelná od třídy Ideal Cut. Asi 15 procent všech vybroušených diamantů spadá do této kategorie.
  • Good – do této kategorie spadá zhruba 25 procent diamantové produkce. Odrážejí většinu světla.
  • Fair – Tato třída představuje ještě stále dobře vybroušené diamanty, ale odraz světla je o poznání menší a diamanty se tak méně třpytí.
  • Poor – Tyto diamanty nesplňují nároky na kvalitní brus. Většina světla, které na diamant dopadá, se ztrácí, čímž kámen přichází o svůj třpyt.

Nejvýznamnější brusírny diamantů se nacházejí v Antverpách (Belgie), v Haifě (Izrael) a v New Yorku (USA).

Jak se určuje velikost diamantů?

Veškeré drahé kameny (včetně diamantů a perel) se historicky vážily a stále váží v karátech, jakkoli tato váhová jednotka nepatří do mezinárodního systému jednotek (SI). Tato jednotka byla historicky odvozena z hmotnosti semene takzvaného svatojánského chleba, které bylo ve středověku používáno v Persii a v Arábii k určování hmotnosti (a tedy také ceny) drahých kamenů. Velikost těchto semen je totiž prakticky stejná a jsou v této oblasti běžně dostupné. 

V současnosti se používá metrický karát, který se rovná 200 miligramům neboli 0,2 gramu. Jako jeho název se ovšem používá „karát“ a jako zkratka je používáno „ct“.

Přehled největších nalezených diamantů v surovém stavu

  1. Culinann, 3106 karátů, nalezený roku 1905 v jižní Africe
  2. Excelsior, 995,2 karátu, nalezený roku 1896 v jižní Africe
  3. Diamonds of Sierra Leone, 968,9 karátu, nalezený roku 1972 v západní Africe
  4. Velký Mogul, 787,5 karátu, nalezen byl roku 1650 v Indii
  5. Woyie River Diammonda, 770 karátů, nalezený v roce 1945 v západní Africe
  6. Diammond President Vargas, 726,6 karátu, nalezen v roce 1938 v Brazílii
  7. Janker, 760 karátů, nalezený v jižní Africe v roce 1934
  8. Jubilee Diammond, 650,8 karátu, nalezený roku 1895 v jižní Africe
  9. Dutoispan, 614 karátů, nalezený roku 1974 v jižní Africe
  10. Baumgold, 609 karátů, nalezený v roce 1922 v jižní Africe

Jak jsou prováděny obchody s diamanty?

V současnosti působí na celém světě celkem 28 diamantových burz. V Antverpách sídlí hned čtyři světové burzy s diamanty. Jedná se například o Beurs voor Diamanthandel  nebo Vrije Diamanthandel, které mají dohromady více než 2000 členů. V Antverpách je také na 1500 firem, které se zabývají  broušením nebo obchodem s diamanty. 

Dubai Diamond Exchange (DDE) je první diamantovou burzou v arabském světě, která je členem World Federation of Diamond Bourses (WFDB). Burza má vlastní laboratoř hodnotící diamanty a zajímavostí je i její vlastní patentovaný brus – Dubai Cut diamond, který má 99 faset.

Přibližně 60 procent světové těžby diamantů ovládá společnost De Beers Consolidates Mines, za jejímž vznikem stál dravý britský obchodník Cecil Rhodes (1853–1902). Jeho společnost De Beers Mining totiž postupně pohltila všechny svoje jihoafrické konkurenty, zejména společnosti Barnyho Barnata a Alfreda Beita.

Dceřiná firma této společnosti, která se nazývá Diamond Trading Company a která sídlí v Londýně, prodává diamantovou surovinu vybraným zákazníkům. Ti mají právo desetkrát ročně uplatnit svoji objednávku a účastnit se v Londýně prohlídky nabídnutých kamenů.

dan_z_prijmu

Těmto prohlídkám se říká „sights“ a společnostem s právem účasti se říká „sightholders“. V průběhu sights si mohou nákupčí prohlédnout nabízenou surovinu a seznámit se s cenou. Není připuštěna diskuze o obsahu balíčku, nákupčí ho může odmítnout jako celek, což se ovšem nestává často. Jednání o ceně se také nepředpokládá. Výjimkou jsou takzvané „specials“ neboli diamanty nad 10,8 karátu, které jsou nabízeny individuálně a zákazníci mají právo smlouvat o ceně nebo kámen odmítnout.

Sightholderů je dnes okolo 90 a jejich počet není stabilní. V zásadě platí, že sightholdery si vybírá Diamond Trading Company na základě vlastních kritérií, na členství v tomto elitním klubu neexistuje žádný nárok. Vynikajícím doporučením je profil progresivní firmy, která je zárukou efektivního marketingu a rychlé cesty diamantů k zákazníkům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě věnuje tématům bankovních služeb.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).