Hlavní navigace

Kupte si ropu na pražské burze!

15. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pražská burza se v posledních dnech dala do pohybu. Jsou tomu tři měsíce, kdy zahájila obchodování s deriváty, konkrétně s futures na index PX, a již má na svém kontě dvě primární emise akcií (IPO) za dva týdny. Od včerejšího dne můžete na pražské burze nakoupit i zlato a ropu…

Investoři čekali dlouho, ale dočkali se. Po letech, kdy jediným oživením byla primární emise akcií Zentivy před dvěma a půl lety a duální kotace akcií Orco před necelými dvěma lety, se pražská burza dala do pohybu.

Prvním impulsem bylo zahájení derivátových obchodů s futures indexu PX počátkem letošního října poté, co Burza cenných papírů Praha 18. července 2006 obdržela od České národní banky licenci na organizování trhu s deriváty. Jeden den před zahájením obchodování s burzovními futures uvedla na trh Raiffeisenbank první dva investiční certifikáty (CTX a CECExt).

Nejplodnějším měsícem je ale nepochybně prosinec. Minulý týden byla úspěšná primární emise společnosti ECM Real Estate Investments, kdy ceny jejích akcií vzrostly během několika minut o desítku procent, a dnes má být oznámena jednotná upisovací cena další primární emise společnosti Pegas Nonwovens, která bude pravděpodobně desetkrát přeupsána. A tím novinky nekončí.

Včera bylo zahájeno obchodování s dalšími pěti investičními certifikáty. Co je na nich ale zajímavé, jsou především podkladová aktiva – tedy co stojí za růstem a poklesem hodnoty certifikátů. Novinkou je také jeden turbo certifikát.

Nerozumíte certifikátům? Chcete se dozvědět o nich víc? Čtěte článek „Investiční certifikáty – co jsou a jak se chovají“.

Indexové certifikáty na pražské burze

Již od října jsou na pražské burze k dispozici dva certifikáty – CTX a CECExt. První z nich, CTX, je podložen osmi „českými“ akciovými tituly (CME, ČEZ, Erste Bank, Komerční banka, Philip Morris ČR, Telefónica O2, Unipetrol a Zentiva). Obchoduje se v lotech o 200 ks a emitent (Raiffeisenbank) se zavázala držet maximální spread (rozpětí ceny nabídky a poptávky) na 12 Kč.

CECExt je z pohledu složení zajímavějším certifikátem – jako podkladové aktivum mu slouží 45 emisí akcií z celé východní Evropy. Obchoduje se též v 200ks lotech, ale s užším spreadem – 8 Kč.

Dva, dnes již „starší“ certifikáty jsou nepákovými indexovými certifikáty, stejně jako včera na trh uvedené DJ EURO STOXX 50 a RDX. DJ EURO STOXX 50 je podložen 50 největšími evropskými akciemi. RDX je zajímavější v tom směru, že sleduje vývoj ruských cenných papírů, byť se nejedná přímo o akcie, ale ruské depozitní poukázky obchodované na londýnské burze.

Turbo certifikát na pražské burze

Raiffeisenbank uvedla na pražskou burzu také první turbo certifikát (Turbo short CTX) – tj. certifikát s pákovým efektem. Finanční páka, s níž se v současnosti obchoduje, je přibližně 2,6. U turbo certifikátů se páka odvíjí od blízkosti kurzu podkladového aktiva k „Stop Loss“ ceně. Čím více se podkladové aktivum blíží ke stop-lossové úrovni, tím větší finanční páku certifikáty mají.

Certifikát Turbo short CTX je certifikátem, jehož hodnota roste s poklesem indexu PX pražské burzy. V současné době je poměrně blízko své stop-lossové hranici, a tudíž jeho páka je poměrně vysoká, ovšem za cenu vyššího rizika. Pokud index poroste, bude certifikát tzv. knock-outován a vyřazen z obchodování. Pokud ale index bude klesat ze současných rekordních úrovní, slibuje investorům zajímavý zisk.

Ropa a zlato na pražské burze

Díky certifikátům se dostaly na pražskou burzu i komodity – zlato a ropa, které jsou podkladovými aktivy certifikátů Lehká ropa Brent a Zlato. Koupí certifikátů se může investor podílet na růstu (či poklesu) uvedených komodit – u ropy jeden certifikát odpovídá přibližně 12 litrům ropy, u zlata jedné desetině trojské unce drahého kovu.

Oba „komoditní“ certifikáty jsou bez pákového efektu a jejich hodnota roste s růstem ceny komodity.

dan_z_prijmu

Co bude dál?

Pražská burza má pěkně našlápnuto na rozvoj, byť růst zájmu o nové produkty bude zřejmě velmi pozvolný. Je ale velmi pravděpodobné, že na poli certifikátů v následujícím roce získá Raiffeisenbank, zatím jediný „český“ emitent těchto derivátů, konkurenta a nabídka se rozšíří.

V příštím roce se připravují také další primární emise akcií. Smutné je, že ač se jedná jako v případě ECM o ryze české firmy s českým managementem, působící v České republice a listované pouze na pražské burze, nebude žádné IPO (primární emise akcií) podle české legislativy. Podle Petra Koblice, generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha, jsou tři důvody, proč české firmy emitují akcie podle zahraničních právních systémů: daňové, právní a středisko cenných papírů. Rozhodující jsou ale zejména právní důvody – majitelé firem nechtějí podstupovat riziko teroru minoritních akcionářů, tzv. geenmailingu po česku.

Budete investovat do derivátů na pražské burze?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).