Hlavní navigace

Koruna oslabuje, vyplatí se v ní spořit?

23. 7. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je česká koruna stabilním přístavem v rozbouřeném moři finančního neklidu, nebo se jedná o měnu, která v příštím roce zaznamená oslabování? A co na to má vliv?

Predikovat kurz nějaké měny se často rovná věštění z křišťálové koule. Analytici v mnoha případech vydávají i měsíční doporučení vývoje kurzu koruny, která ukážou jako mimo realitu. Ukazuje se, že předpovídat kurz v krátkém a střednědobém horizontu je téměř nemožné. Na druhé straně však lze vysledovat dlouhodobé trendy vývoje určité měny. Jak se tedy vyvíjí koruna? A vyplatí se v ní spořit, nebo ji vyměnit za jinou měnu? 

Měnová politika je zásadní

Pro to, jak se bude vyvíjet česká koruna, je zásadní měnová politika, kterou u nás řídí Česká národní banka. Ta nedávno na svém posledním zasedání reagovala snížením dvoutýdenní repo sazby na 0,5 %. V regionu východních států jsme země se zdaleka nejnižšími úrokovými sazbami. A máme i nižší úrokové sazby než v eurozóně, ve které jsou Evropskou centrální bankou nastaveny na 0,75 %.  

Co se týká úrokových sazeb, tak by Michala Moravcová, analytik finančních trhů ve společnosti BOSSA, očekávala spíše jejich zvýšení než snížení, a to ze dvou důvodů. Prvním z nich je, že podle prognóz ČNB by česká ekonomika měla příští rok už růst, čímž pomine důvod k další stimulaci ekonomiky ze strany ČNB. Druhým důvodem je, že inflace se momentálně nachází nad inflačním cílem dvou procent, uvádí Moravcová. 

Podle ní je otázkou, nakolik je inflace tažena zvýšením daní, jelikož tento jev by měl časem vyprchat a vrátit inflaci na původní hodnoty. Pro ČNB však hraje dodržení inflačního cíle klíčovou roli. Vynaloží všechno úsilí na jeho dosažení. Když tedy budou inflační tlaky i nadále v budoucnu přetrvávat, domnívám se, že sazby půjdou spíše nahoru, dodává. Ekonom Aleš Michl z Raiffeisenbank je však opačného názoru. Jsem připraven na sazbu 0, uvádí.  

Nízké úrokové sazby však mohou také vypovídat (a vypovídají) o slabé kondici české ekonomiky a nedostatku investičních příležitostí v ekonomice. Můžeme se však utěšovat tím, že naše centrální banka podniká rozumnou měnovou politiku a nenásleduje Evropskou centrální banku v politice odkupování dluhopisů zemí PIGSu (Portugalska, Irska, Řecka a Španělska), a může proto udržovat úrokové sazby relativně nízko. 

U měnověpolitické inflace (čistá měnová inflace, kde nejsou zahrnuty politické vlivy například v podobě zvyšování daní) se také daří plnit 2% inflační cíl. Na druhé straně se predikce ČNB z května letošního roku, kdy předpokládala kurz v tomto roce za  24,7 Kč za euro, ukazuje jako krajně nepravděpodobná.


Zdroj: cnb.cz

Prognóza ČNB – vývoj koruny od roku 2010 a predikce na rok 2013

Stav hospodářství je také důležitý 

Makroekonomicky si na tom stojíme podle Moravcové dobře. Bezpečí koruny vidím i v kvalitních fundamentech ekonomiky. Obchodní bilance je přebytková, čímž je Česko odolné vůči vnějším tlakům zahraničních peněžních toků. Zadluženost země lehce nad úrovní 40 % poukazuje na udržitelnost veřejných financí. Z fundamentálního pohledu tedy momentálně neexistuje nic, co by mělo způsobit výraznější výkyvy kurzu české koruny vůči euru nebo dolaru, uvádí.

Na druhé straně je tu však vláda, která přiznala, že se jí nepodaří vyrovnat rozpočet do roku 2016. Rozpočtová opatření jsou také z velké části založena na zvyšování zdanění. Čtěte také: Schodek ve výši 0,9 % HDP v roce 2015? Nereálné, přiznává ministerstvo financí. To by mohlo zvýšit úroky u dluhopisů a vést k prodeji koruny.

Průmysl, jenž je u nás hlavním tahounem mezinárodního obchodu a vytvářející obchodní přebytek,  to nebude mít lehké. Průmyslové podniky nerozšiřují výrobu, snižují zásoby a snaží se být dostatečně flexibilní, pokud by nastala situace, že krize v Evropské unii se dále prohloubí. Konkurenceschopnost chtějí držet i mzdovou střídmosti. Pro tento rok tak mzdy v průmyslu nejspíše zaznamenají reálný pokles. Čtěte více: Pracujete v průmyslu? Místo jisté mít nebudete. Růst obchodního přebytku se zpomaluje a rok 2013 bude pro exportéry značně obtížný, především v případě kulminace situace v EU.

Průměrný kurs koruny v jednotlivých letech vůči dolaru a euru a roky, kdy byla koruna nejslabší/nejsilnější vůči těmto měnám (v závorce je rok) 
Měna 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Min Max
CZK/EUR 29,784 28,343 27,762 24,942 26,445 25,29 24,586 25,5 38,59 (2000) 24,586 (2011)
CZK/CZK 23,947 22,609 20,308 17,035 19,057 19,111 17,688 20,9 36,882 (1999) 17,035 (2008)

* Zdroj: ČSÚ 

Spořit v koruně nebo vyměnit? Nebo něco jiného? 

Lze v našem regionu najít další atraktivní měny? Nedávno jsme psali o polských spořicích účtech, které nabízejí atraktivní zhodnocení. A zdejší centrální banka se také snaží vést rozumnou měnovou politiku. Čtěte více: Chcete garantovaný 9% úrok? Zajeďte si do Polska

A pokud český investor váhá mezi dolarem nebo eurem, čemu dát přednost?  Dolar dlouhodobě těží z problémů evropských ekonomik a stabilně posiluje. Vzhledem k tomu, že z USA přichází relativně pozitivní makrodata a v Evropské unii se situace dále horší, se nezdá, že by se příští rok dluhová krize vyřešila, uvádí Moravcová. 

Kdybych si tedy měla vybrat mezi eurem a dolarem, vybrala bych si dolar. Rozhodla bych se pro něj zejména z toho důvodu, že USA jsou na rozdíl od eurozóny flexibilnější v řešení svých problémů a přijímání konkrétních opatření, dodává Moravcová. 

dan_z_prijmu

I přes nelichotivý vývoj koruny v posledních letech není vhodné korunu prodávat a spekulovat na růst jiné měny. O bezpečí koruny je také přesvědčená Moravcová. Ano, myslím si, že česká koruna je bezpečnou měnou, o čemž také svědčí pondělní potvrzení ratingu České republiky agenturou Moody‘s na úrovni A1 se stabilním výhledem, uvádí. A s korunou je možné dosáhnout i 5% výnosů s nízkým nebo středním rizikem. Čtěte více: Čtyři horké tipy, jak zhodnotit peníze v roce 2012

A euro? Podle Moravcové máme štěstí, že jsme se s jeho přijímáním neunáhlili. Myslím si, že když teď máme možnost vidět, s jakými problémy musí eurozóna bojovat, si všichni Češi vydechli, že jsme s eurem počkali, dodává. A je ještě reálné, že přijmeme společnou evropskou měnu? Říkám si, bude dřív euro v Česku anebo koruna na Slovensku? uzavírá Michl. Čtěte více: Hrozí nám rozpad eurozóny? 

Jakým směrem se podle vás koruna vydá v příštích měsících?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).