Hlavní navigace

Kolik stojí mít doma školáka?

3. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zvýšené nároky na peněženku s sebou vaše ratolest přináší už od narození, kdy už jen základní výbavička dokáže pěkně provětrat peněženku. Dalším podstatným a pro rodinný rozpočet bolavým obdobím je obvykle nástup do školy. Na jaké náklady se připravit a jaké se nabízejí možnosti podpory od státu?

Rodiče prvňáčků budou mít začátky školy levnější

Ačkoliv s sebou každý začátek školního roku nese zvýšené náklady, nástup do první třídy je asi nejdražší, protože je potřeba koupit všechny pomůcky nové. Rodiče letošních prvňáčků budou mít ale nástup své ratolesti do školy levnější. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) totiž vyhlásilo rozvojový program Školní vybavení pro žáky 1. ročníků základních škol, na jehož realizaci vyčlenilo 80 milionů korun. Prostředky obdržely základní školy, které žákům prvních tříd nakoupily základní vybavení. Jedná se o nákup písanek, desek na sešity, písmen a desek na písmena, psacích a rýsovacích potřeb, výtvarných potřeb, pracovních sešitů k učebnicím a podobně, uvedla Kateřina Böhmová z MŠMT. Na každého žáka dotace činila něco kolem 800 korun, sdělila serveru Měšec učitelka Základní školy v Jablonci nad Nisou – Kokoníně.

Program nahradil tzv. pastelkovné, které bylo často kritizováno a označováno jako předvolební populismus ČSSD. Koncepce příspěvku totiž dostatečně neumožňovala kontrolovat účel, na který byly nakonec prostředky vynaloženy.

Pomůcky jsou jen vrchol ledovce

Pořízením školních pomůcek ale výdaje na žáka či studenta zdaleka nekončí. Pravidelně se platí například starý známý příspěvek do Sdružení rodičů a přátel školy (SRPŠ – ale ne v každé škole používají stále tento název), jehož výše je se liší školu od školy. Příspěvek se většinou hradí na jeden školní rok za celou rodinu. Například na Základní škole (ZŠ) Choltice rodiče za tento příspěvek zaplatí 120 korun ročně, na ZŠ a MŠ Ústavní se platí příspěvek ve výši 400 korun za školní rok a na ZŠ Petřiny sever 300 korun za rok. Překvapit může ale i vyšší částkou. Například Obchodní akademie a VOŠS v Ostravě vyžaduje platit příspěvek ve výši 2000 korun za celé studium.

Dalším nákladem je školní družina, jejíž poplatek se nejčastěji hradí za měsíc nebo pololetí. Například na ZŠ Jablonec nad Nisou – Kokonín družina stojí 300 korun na pololetí a v ZŠ a MŠ Ostravě – Svinově se platí 100 korun měsíčně, stejně jako v ZŠ Bosonožské v Brně. V Praze ale například na ZŠ Vodičkova účtují 2500 korun za obě pololetí. Celkové náklady za školní rok tedy závisí i na tom, do jaké školy své dítě umístíte. Podobné téma: Kdy musí studenti platit zdravotní a sociální pojištění?

O slevách, které mohou studenti čerpat jsme psali v článku: Jste mladí? Vytřískejte maximum na slevách

studium, student, učení, škola

Ilustrační foto


Neméně nákladné je také vyplnit čas dítěte mimoškolní aktivitou. Například za docházení do Dramatického kroužku Kašpárek v Ostravě zaplatíte za půl roku 1140 korun. V Centru volného času v Praze vás pololetí vyjde na 900 korun, v jičínském K klubu 800 korun za rok. Při školách jsou kroužky většinou podstatně levnější než u soukromých organizací. Určitě stojí za to se zkusit domluvit i na ukázkové hodině a zjistit, jestli bude dítě kroužek bavit. Více o mimoškolních aktivitách čtěte v článku Září není jen škola, ale i dětské kroužky.

S věkem dítěte také rostou náklady na různé školní výlety a exkurze, ke kterým se na střední škole přidá oblíbený lyžařský nebo vodácký výcvik. Vícedenní školní akce už se na stavu rodinné kasy odrazí více, protože náklady se pohybují zhruba mezi 2 až 5 tisíci, v závislosti na druhu školní akce. Starším studentům je také často potřeba pořídit i počítač, který se v dnešní době pro studium stává pomalu nutností.

Orientační přehled nákladů za základní školní pomůcky
Vybrané školní potřeby Cena (v Kč)
Batoh 500
Penál 150
10 sešitů A4 180
10 sešitů A5 100
Voskovky 30
Vodové barvy 30
Sada štětců 40
Desky na sešity 40
Lepidlo na papír 25
Bačkory 200
Cvičky 150
Nůžky 50
Mikrotužka 30
Pero 50
Skicák 30
Pravítko 15
Kružítko 30
Sáček na boty 50
Sada obalů na sešity 50
Celkem 1750

Ceny jsou zprůměrované a zaokrouhlené, mohou se proto od cen v jednotlivých obchodech lišit


Podle mezinárodní ankety GE Money Bank ale Češi za školní potřeby utratí obvykle více. Ačkoliv je podle ankety v Česku obvyklejší nákup školní výbavy jen jednou za dva roky, průměrná útrata se pohybuje kolem 2500 korun. Přesto je u nás vybavení pro školáky levnější než v ostatních zemích, ve srovnání s Austrálií dokonce až třikrát, uvedla Markéta Dvořáčková z GE Money Bank s tím, že rodiče v zahraničí častěji vybírají školní pomůcky podle trendů, které jsou v dané době u dětí populární. V Čechách a například na Slovensku se rodiče nejprve orientují dle funkčnosti školní výbavy, teprve poté vybírají dle motivů školních pomůcek, dodala Dvořáčková.

Při nákupu školních pomůcek je možné využít četných slev, které ke konci prázdnin obchodní řetězce připravují ve svých letácích a tematických katalozích. V obchodech Tesco jsme zahájili rozšířený prodej školních potřeb 29. července. Prodej všech pomůcek pro školáky několikanásobně roste zhruba od druhé poloviny prázdnin, největší zájem zákazníků o toto zboží však tradičně zaznamenáváme v posledním prázdninovém a v prvním školním týdnu, sdělila serveru Měšec Jana Háková z Tesco Stores. Uvedla také, že obecně se začínají zákazníci více zajímat o zdravotní nezávadnost výrobků a jejich ekologičnost. Slevy školních pomůcek se pohybují nejčastěji kolem třiceti procent, v některých případech ale přesahují i 50 %, doplnila Háková. Podobné téma: Má nezaměstnaný čerstvý absolvent školy nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Co si myslíte o slevách pro mladé lidi?

Čím rodičům přispívá stát

Stát rodičům na školáky přispívá prostřednictvím tzv. žákovského a studentského jízdného, které vystřídalo zrušený příspěvek na dopravu. Průkazy jsou vydávány pro žáky do 15 let s maximální 37,5% slevou z plného jízdného. Studentské průkazy pro osoby od 15 do 26 let umožňují maximálně 75% slevu z plného jízdného. Sleva ale platí jen pro jízdu ze zastávky nejbližší místu bydliště do zastávky nejbližší místu konání vyučování a pouze pro období školního roku. Uplatnění slevy není vázáno na příjem domácnosti. Podobné téma: Jak se dostat snadno na vysokou školu 

Zahrnout by se do této skupiny dal i přídavek na dítě, ačkoliv není v přímé spojitosti s podporou žáků a studentů. Nárok na tuto dávku má rodina s příjmem nižším než je 2,4násobek životního minima. Jeho výše se odvíjí od věku dítěte:

dan_z_prijmu

  • do 6 let – 500 korun za měsíc
  • 6 – 15 let – 610 korun za měsíc
  • 15 – 26 let 700 korun za měsíc

Pro rodiny, ve kterých je nezaopatřené dítě a hranice příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí nedosahuje dvojnásobku životního minima rodiny, stát vyplácí ještě sociální příplatek. Jeho výše se zvyšuje právě i kvůli faktu, že nezaopatřené dítě studuje na střední škole v denní formě studia nebo na vysoké škole v prezenční formě studia.

Ve specifických případech lze ještě uvažovat o možnosti čerpání dalších příspěvků, jejich podrobnější výčet se nachází na webu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR:

  • Příspěvek na bydlení
  • Dávky pěstounské péče
  • Příspěvek na úhradu potřeb dítěte
  • Příspěvek při převzetí dítěte

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).