Hlavní navigace

Jak se dostat snadno na vysokou školu?

4. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Šance na přijetí na vysokou školu budou letos vyšší než v předchozích letech. Ze středních škol vychází zhruba o 5000 méně absolventů než před rokem a o 7000 méně než v roce 2007. Školy navíc rozšiřují nabídku svých studijních oborů. A některé vysoké školy počítají se stoprocentní úspěšností přihlášek.

Nejatraktivnější jsou pro uchazeče stále humanitní vědy, loni se na ně hlásilo skoro 29 % všech zájemců o VŠ. Téměř stejný zájem zaznamenaly ekonomické fakulty, 27,9 %. Naopak nejméně lidí se hlásilo na zemědělské a lesnické obory, každý dvacátý uchazeč. Celkem se loni hlásilo na vysoké školy, přes 147 000 lidí. Pokud chcete sázet na jistotu, podejte si přihlášku na technicky zaměřenou školu, kde úspěšnost přijetí často přesahuje přes 80 %. Naopak největší konkurence je na uměleckých oborech: například Akademie výtvarných umění v Praze loni přijala jen asi 15 % přihlášených. Téměř stoprocentní úspěšnost přihlášených hlásí také soukromé vysoké školy.

Nebojte se matematiky

Většinu uchazečů odradí již slovo „technická“, které si spojuje s náročnými přijímacími testy z matematiky. Není tomu tak vždycky. Podle Vojtěcha Konopy, rektora Technické univerzity v Liberci (TUL), si uchazeči mohou vybrat ze šesti fakult i přírodovědný, humanitní nebo umělecký směr. Absolventi naší školy nejsou na seznamu nezaměstnaných, naopak, obvykle si vybírají z  několika kvalitních  nabídek na lukrativní zaměstnání, říká Konopa a dodává: K přijetí na fakultu architektury je rozhodující talentová zkouška, stejně jako na obor tělesná výchova, a ani na pedagogické fakultě matematika nehrozí. TUL navíc, jako jedna z mála vysokých škol je schopna poskytnout ubytování na koleji všem přijatým. Podobně je na tom i Vysoká škola polytechnická v Jihlavě. Zde si můžete zvolit například studijní obor Cestovní ruch a management, kde skládáte zkoušky z angličtiny nebo němčiny a obecných studijních předpokladů (OSP). Ani zde matematika není strašákem.

Přijímačky nanečisto

Ať už se rozhodnete pro veřejnou, státní nebo soukromou vysokou školu, ověřte si a vyzkoušejte, zda máte šanci na přijetí. Jednou z cest jsou tzv. Národní srovnávací zkoušky (NSZ), které pořádá Scio. Systém NSZ je výhodný v tom, že jedna zkouška je platná pro více fakult. Test Obecné studijní předpoklady je rozhodující pro většinu zúčastněných fakult. Uchazeč se tak může přihlásit na více škol a složit přitom často pouze jednu zkoušku. Komu se z jakýchkoliv důvodů přijímací zkouška nepovede, má další možnosti, jak špatný výsledek napravit. Navíc si může nastavit garanci náhrady a v případě neočekávaného zmeškání nepřichází ani o peníze. Cena NSZ – 394 Kč – je často nižší než náklady na cestu k přijímací zkoušce. Většina veřejných vysokých škol již dnes přihlíží k absolvování NSZ a nemusíte skládat přijímací zkoušky, pokud jste dosáhli určitých předepsaných bodů.

skoleni_15_4

Než začnete studovat

  • Na webových stránkách www.kampomaturite.cz zveřejňuje naprostá většina veřejných vysokých škol online testy z přijímacích zkoušek z minulých let. Dalším zdrojem informací je www.neskola.cz, www.vysokeskoly.com a webové stránky jednotlivých škol.
  • Zjistěte si, zda musíte dělat přijímací zkoušky. Mnohé vysoké školy přijímají automaticky podle prospěchu na střední škole, známek na maturitním vysvědčení nebo doložené účasti na vědomostních olympiádách.
  • Přihlášku ke studiu akceptují některé školy pouze prostřednictvím internetu.
  • Administrativní poplatek spojený s přihláškou se pohybuje od 400 do 600 korun.
  • Budete-li skládat zkoušku z cizího jazyka, zjistěte si v testu, zda máte dostatečné znalosti a případně si je doplňte v intenzivním kur­zu.
  • Ověřte si možnost ubytování na koleji. Ceny kolejí se pohybují cca od 2000 do 2500 Kč za měsíc. Ve velkých městech (Praha, Brno, Ostrava) je cenově výhodnější najít si s několika spolužáky podnájem.
  • Při rozhodování o výběru školy si na webových stránkách příslušného úřadu práce zjistěte, o které profese je největší zájem.

Nečekejte však na informace od fakulty. Pokud jste se už rozhodli, na kterou fakultu se budete hlásit, informujte se na jejích internetových stránkách nebo na studijním oddělení. Pokud fakulta bude přijímat na základě NSZ, neotálejte a nečekejte. Fakulta vám sice pošle informace, ale až dlouho poté, kdy si podáte přihlášku. Propásli byste několik termínů a výhoda opakování NSZ by vám protekla mezi prsty, ostatní už by měli za sebou několik pokusů. Přihláška na fakultu nestačí. Přihláškou na fakultu jste se ještě k NSZ nepřihlásili. Přihlásit se k NSZ musíte zvlášť a musíte také uhradit poplatek za účast při NSZ (vedle administrativního poplatku fakultě).

Den otevřených dveří

Podívat se předem na vysokou školu nemusí být pro vás ztracený čas. Naopak. Dozvíte se, jak správně vyplnit přihlášku, co všechno je k ní třeba přiložit (některé školy vyžadují seznam literatury, jiné motivační dopis, talentové nebo jazykové zkoušky či lékařské potvrzení). Vypisuje-li škola přípravné kurzy k přijímačkám, jaký je průběh přijímacích zkoušek (zda mají i ústní část, jaké otázky se mohou objevit), jak probíhá zápis (popř. zda je akceptována plná moc), jak probíhá studium a zkoušky (jsou-li spíše formou testu nebo ústní, zda je v průběhu semestru třeba odevzdávat průběžné práce, kde je povinná účast), existuje-li možnost navázat na bakalářský studijní program, zda je možné přestoupit na jinou školu (nebo z jiné školy). Popřípadě – a to je do budoucna zvláště důležité – jaké je uplatnění absolventů. Zajímat vás ale mohou i možnosti vycestovat v rámci studijních zahraničních programů, podmínky udělení stipendia, úroveň výuky cizích jazyků nebo obsah předmětů (ne všude je přístup ke studiu stejný, některé obory se přímo zaměřují na určitou oblast, dávají přednost praxi před teorií apod.).

Plánujete vy nebo někdo z vašich blízkých začít studovat vysokou školu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).