Hlavní navigace

Kdy se vyplatí fixovat cenu elektřiny a kdy raději ne?

30. 1. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud se obáváte zdražení elektřiny, má pro vás fixace smysl. Je ale dobré vědět, že se s tím pojí i určité omezení a musíte si hlídat lhůty pro ukončení smlouvy. Pokud naopak máte rádi možnost odejít kdykoli jinam, pak je pro vás fixace akorát svazující a je lepší nechat cenu být.

V souvislosti s dodavateli elektřiny a typy produktů, které nabízejí, se často mluví i o tzv. fixaci ve smlouvě. Zjednodušeně řečeno to znamená, že si ve smlouvě pojistíte cenu elektřiny na nějakou dobu dopředu, například na dva roky. To může být výhodné, ale i nevýhodné, pokud fixaci zvolíte ve špatný čas.

Když cena elektřiny stoupá

Jednou z variant je, že cena za elektrickou energii roste. O tom jsme se mohli přesvědčit v roce 2018, kdy někteří dodavatelé elektřiny oznámili, že plánují zdražovat i o 4 %. Na velkoobchodních burzách navíc ceny elektřiny za poslední dva roky stouply na dvojnásobnou částku, a ke zdražování tak byl důvod.

Pokud se chystá další zdražení a vy se mu chcete vyhnout, je dobré cenu elektřiny zafixovat. Pak se vás po dobu fixace, typicky rok, dva nebo tři, žádné zdražení týkat nebude. Obecně se fixace vyplatí v době, kdy se předpokládá růst velkoobchodních cen elektřiny, protože během fixovaného období platí zákazník stále stejně, i když ceny na burzách rostou, říká Roman Gazdík, tiskový mluvčí energetické společnosti ČEZ. Fixace může být výhodná i v případě, že cena je velmi nízká a rádi byste si tuto cenu za elektřinu udrželi.

Jak to řeší dodavatel?

Jak to vlastně funguje u dodavatele, když si zařídíte fixaci ceny elektřiny? Pro vás je to určitá pojistka a pro obchodníka jasný signál. Obchodník pro zákazníka nakoupí elektřinu dopředu za aktuální ceny, říká Roman Gazdík.

Dodavatel energie tak není tratný, pokud vy máte fixaci a ceny případně stoupnou. Jednoduše elektřinu nakoupí dopředu i s předstihem několika měsíců za stanovenou cenu, kterou si domluvíte.

Pozor na smlouvu na dobu určitou

Ovšem ne vždy je dobré hledět jen na cenu elektřiny a na výpočet nejrůznějších srovnávačů. Mějte na paměti i to, že taková smlouva se uzavírá na dobu určitou, a to znamená, že se z ní hůře vystupuje.

V praxi to funguje následovně. Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, máte například 2měsíční výpovědní lhůtu. Kdybyste se tedy v lednu 2019 rozhodli, že chcete smlouvu ukončit, podáte výpověď a od února vám běží výpovědní lhůta. Ta skončí 31. března 2019 a od 1. dubna 2019 můžete přejít k jinému dodavateli. Velmi jednoduché.

Pokud ale máte smlouvu na dobu určitou, už to tak lehce nefunguje. Musíte si totiž pohlídat, na jak dlouhou dobu tuto smlouvu uzavíráte a kdy vám končí. Zároveň bude v této smlouvě uvedeno, kdy ji můžete vypovědět. To totiž není jen tak. Běžnou součástí smlouvy je to, že ji můžete vypovědět například dva měsíce před jejím ukončením. Pokud tedy zjistíte, že vám smlouva končí 28. února 2019, už ji vypovědět nestihnete. A prodlužuje se vám automaticky na stejně dlouhé období za stejných podmínek. Co pro vás ale bylo výhodné před 2 lety, nyní být vůbec nemusí.

Finty různých společností

Některé energetické společnosti mají dokonce ujednání, že musíte smlouvu vypovědět v době, kdy do jejího konce zbývají např. 2–4 měsíce. Tedy ani dřív, ani později. Pouze v přesně vymezeném okně. Pokud si to nepohlídáte, smlouva se automaticky prodlužuje.

V praxi samozřejmě můžete vypovědět smlouvu na dobu určitou i v jiný termín, než jaký vám stanoví energetická společnost. Dostanete za to ale smluvní pokutu, která může být v řádu několika tisíc. Vzhledem k takové sankci si pak hodně lidí tento přechod rozmyslí, protože v konečném důsledku by kvůli pokutě vlastně nic neušetřili.

Zdražení se možná stejně nevyhnete

I při sjednání fixace se možná zdražení nevyhnete. Fixace cen elektřiny totiž platí pouze na silovou složku elektřiny. Tedy na tu, kterou dodavatelé nakupují na energetické burze. Z čeho se platba za elektřinu skládá, jsme si vysvětlili v článku Co najdete na faktuře za elektřinu a plyn? Podrobně jsme ji rozebrali.

Platba za elektřinu se totiž skládá z několika částí. Regulovanou cenu elektřiny stanovuje Energetický regulační úřad a zahrnuje hlavně cenu za distribuci elektřiny. Naproti tomu neregulovaná složka elektřiny je právě ta silová a její cenu si určuje dodavatel. Jde o samotnou surovinu, která je vyrobena v elektrárně a následně je distribuována až k vám. Součtem obou složek pak získáte finální cenu.

V praxi v ceně elektřiny platíte toto:

  • spotřeba elektrické energie v kWh,
  • DPH za služby,
  • příspěvek na obnovitelné zdroje,
  • zajištění provozu sítě,
  • měsíční poplatek,
  • ekologická daň,
  • platba za příkon elektrické energie podle velikosti hlavního jističe,
  • distribuce elektřiny,
  • poplatek operátorovi trhu s elektřinou.

To znamená, že pokud během vaší fixace zvýší Energetický regulační úřad cenu za regulovanou složku elektřiny, týká se to i vás. Pokud ale zdraží samotný dodavatel, pak se vás situace netýká.

Když cena elektřiny klesá

Když cena elektřiny klesá, pak fixace nemá smysl. Jednoduše byste na ní nevydělali. Pokud si zafixujete současnou cenu, když je zároveň klesající trend ceny elektřiny, budete mít po další například 2 roky stejnou sazbu za elektřinu, ačkoli její cena bude reálně klesat a bývali byste mohli uzavřít mnohem výhodnější smlouvu. V tomto případě je tedy lepší nechat fixaci být a spíše čekat, jaký bude další vývoj.

Každý má jiné preference

Vše ale samozřejmě záleží i na vašich preferencích. Někteří zákazníci preferují fixované produkty, protože mají rádi jistotu do budoucna a chtějí vědět, jaké budou mít náklady. Jiní zákazníci se zas preferují nemít u obchodníka dlouhodobé závazky a mají raději produkt na dobu neurčitou, dodává Roman Gazdík.

V konečném důsledku tedy fixace nebude to pravé pro vás, pokud chcete mít vždy kontrolu nad tím, kdy můžete smlouvu ukončit, a chcete mít vždy možnost rozhodnout se hned, nikoli až v předem stanoveném intervalu. A naopak, pokud máte rádi „své jisté“, tedy chcete vědět dopředu, kolik za elektřinu zaplatíte, a nechcete se obávat případného zdražení, je dobré zvolit právě možnost fixace. Tak budete dopředu vědět, na čem jste a nemusíte se bát případných změn na trhu s elektřinou.

dan_z_prijmu

Na podomní prodejce vůbec nereagujte

Se smlouvou na dobu určitou s vybranou fixací se můžete setkat i u podomních prodejců elektřiny či u prodeje po telefonu. Pokud vám ale někdo zavolá nebo na vás zaklepe s „výhodnou nabídkou“, rozhodně zbystřete. Takové nabídky totiž vůbec výhodné být nemusí.

Fixovaná cena elektřiny pro vás nemusí být vůbec výhodná a jinde byste pořídili levněji. Kromě toho z průzkumů vyplývá, že ti, kteří uzavírají smlouvy touto formou, většinou nevěnují dostatečnou pozornost všem detailům, což těmto prodejcům nahrává v používání nekalých praktik. Často je navíc smlouva podepisována ve spěchu, podomní prodejce na vás tlačí, aby ve vás vyvolal pocit, že když hned nepodepíšete, tato jedinečná nabídka se už nebude opakovat. A vy pak ze strachu honem podepíšete a pořádně ani nevíte, jaké jsou podrobné podmínky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).