Hlavní navigace

Jak připravit kartu k placení na internetu?

31. 3. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Platit kartou na internetu není jen tak. I platební karty, které placení na "síti" běžně umožňují, je třeba mnohdy "připravit". Jaké kroky je třeba provést, aby klient mohl kartu pro placení na internetu použít, a jak bezpečně postupovat při samotném placení? Zeptali jsme se odborníků.

Mít platební kartu k platbám na intenetu nestačí. Řadu platebních karet na internetu nelze použít vůbec, některé je třeba „připravit“ – aktivovat. Mnohem častěji lze zprovoznit k platbám na internetu tzv. embosované (reliéfní) karty, např. Visa a MasterCard, a zcela jistě nezprovozníte elektronickou kartu Maestro, kterou nedovoluje k platbám na internetu použít vydavatelská asociace, a s největší pravděpodobností ani Visu Electron, již pro platby na internetu blokují české banky.

V případě, že máte embosovanou kartu, přeptejte se ve své bance, jestli ji standardně blokuje pro platby na internetu či nikoli, případně jaký limit je nastaven. Některé banky neumožňují odblokování ani embosovaných karet, ale nabízejí alternativu – internetové platební karty. A co musíte před použitím karet na internetu udělat? Zeptali jsme se v několika bankách.

Marie Hešnaurová - ČS

Marie Hešnaurová ředitelka odboru Obchodní politika kartového programu České spořitelny

Klienti České spořitelny mohou využívat pro platby na internetu platební embosované karty (s reliéfem) Visa a MasterCard. Od 15. ledna 2006 je možné používat k těmto platbám také elektronickou kartu Visa Electron. Karty mají mezinárodní platnost, tj. klienti s nimi mohou platit i na mezinárodních portálech. S platebními kartami mohou klienti platit i v systému PayPal (PayPal je platební prostředek fungující na principu elektronické peněženky využívaný k platbám za zboží a služby u obchodníků, umožňující danou službu nebo k převodu peněz).

Standardní limity pro použití karty pro transakce bez fyzické přítomnosti karty (platby kartou na internetu, transakce kartou uskutečněné na základě písemné nebo telefonické objednávky zboží – objednávky z katalogů zásilkových společností) jsou u karet typu Visa Electron a karet Visa Classic a MasterCard nastaveny na 0 Kč. Pokud má klient zájem o platby kartou na internetu, může pro tento typ transakce požádat o navýšení limitu na pobočce, telefonicky na klientském servisu kreditních karet a nebo přes Servis 24.

Při placení po Internetu doporučujeme klientům pečlivě vybírat obchodníka, u něhož budou transakci realizovat. Měl by být důvěryhodný a měl by mít zabezpečený přenos dat o platební kartě. Bezpečný internetový obchodník má na svých stránkách instalován certifikát potvrzující SSL zabezpečení, který je graficky znázorněn ve formě zlatého zámečku a zároveň v prohlížeči se změní stránka obchodníka na https://www.xyz.cz.

Do zabezpečených obchodníků dále patří obchodník poskytující platby kartou na platformě 3D-Secure označený logy Verified by Visa a MasterCard SecureCode. Při transakci se zabezpečením 3D-Secure se údaje z karty klienta odesílají v zašifrované podobě přímo do banky, tedy nikoli obchodníkovi, u kterého klient nakupuje. Tím se odstraní možnost zneužití platební karty při transakcích na internetu a také možnost zneužití karty obchodníkem. Nezabezpečený obchodník nemá na svých webových stránkách žádným způsobem vyřešenu otázku bezpečného přenosu údajů o držiteli karty a jeho kartě. U těchto obchodníků Česká spořitelna nedoporučujeme nakupovat.

Markéta Staníčková - GE MB

Markéta Staníčková, manažerka bankovních karet GE Money

GE Money Bank nabízí klientům pro platby na Internetu speciální platební kartu MasterCard Internet (u ostatních platebních karet jsou platby po Internetu z bezpečnostních důvodů zablokovány).

Pro placení kartou je třeba znát pouze údaje, které jsou uvedené na její lícové straně (přestože se vlastně jedná o virtuální produkt, GE Money Bank ji svým klientům zasílá v klasické podobě plastové karty): jméno a příjmení držitele, platnost karty a – u obchodníků, kteří tento další bezpečnostní prvek využívají pro ověření klientů – také kód CVC2.

Dále karta nabízí klientovi velice příjemné podmínky pro případné rozporování zaúčtovaných transakcí a komfort oddělení od běžně používané platební karty, která je takto zcela chráněna od případného pozdějšího zneužití provedením transakce na internetu

Vedení karty stojí měsíčně pouze 9 Kč a držiteli nabízí možnost měnit si individuálně počet transakcí, které může v jednom dni provést (již od 0 = blokace karty), stejně jako měnit si výši denních limitů (v Kč) pro platby na internetu.

Jana Navrátilová - KB

Jana Navrátilová, vedoucí produktový manažer, Rozvoj akceptace platebních karet Komerční banky

Platby za nákupy na internetových obchodech (tuzemských i zahraničních) je možné uskutečnit:

1/ speciální virtuální kartou Komerční banky určenou výhradně pro placení na internetu, E-card (MasterCard i VISA). E-card lze použít ve všech elektronických internetových domech, které umožňují platbu kartami VISA a MasterCard.

E-card je číselný kód. Nemá tedy podobu standardní plastikové karty a je určena pouze pro nákupy na internetu. K vydání e-card stačí OP a mít v současné době vydánu klasickou platební kartu KB, embosovanou nebo elektronickou.

Virtuální kartu lze použít pouze pro platby na internetu, nelze použít pro rezervaci letenek ani hotelu, ani pro poštovní nebo telefonické objednávky (tzv. MO/TO transakce). Při realizaci platby je požadováno číslo virtuální karty a její platnost. Někdy může být klient ještě požádán o zadání tzv. CVV nebo CVC kódu, což je třímístné číslo, které obdrží společně s číslem virtuální karty.

2/ klasickou embosovanou platební kartou KB (debetní či kreditní), kde je možné při vydání požádat o její odblokování pro placení na internetu. U těchto plateb si lze nastavit limit pro platby na internetu, který je shodný s limitem pro platby v klasickém obchodě (liší se dle druhu karty a zvoleného pásma limitů). Výjimkou jsou platební karty American Express, které zablokovány nejsou.

Bezpečnost

Téměř všichni obchodníci spolupracující s KB mají již systém 3D Secure pro platby na internetu: MasterCard SecureCode, Verified by VISA. Na webových stránkách karetních asociací jsou uveřejněny internetové obchody, které jsou prověřeny, mají 3D Secure – nejvyšší možné zabezpečení.

skoleni_15_4

Dále je dobré

  1. nechat si např. v rámci internetového bankovnictví posílat SMS zprávy o autorizaci platby,
  2. kontrolovat si pravidelně svůj výpis,
  3. zkontrolovat si webové stránky, na kterých nakupuji, zda působí důvěryhodně: reklamační řád, podmínky zaslání, jestli je v objednávce adresa, atd.,
  4. dávat si pozor na svou platební kartu. Minimalizovat rizika zneužití platební karty je možné zejména tím, že si platební kartu ukládáme na bezpečném místě, odděleně od ostatních osobních dokladů, nikam si nepoznamenáváme osobní číslo PIN, platební kartu nenecháváme v zaparkovaném automobilu atd. Vždy je nezbytné vědět, kde platební karta je a v případě ztráty/zcizení okamžitě tuto skutečnost nahlásit bance, která platební kartu vydala. Při podezření na zneužití platební kartu okamžitě stoplistovat, zvláště v případě, že platební karta byla použita k transakci v nezabezpečeném prostředí Internetu.

Důležité je nikdy nereagovat na výzvy (např. e-mailové) o zaslání údajů týkajících se platební karty nebo účtu.

Redakce

Zatímco některé banky standardně umožňují placení embosovanými (reliéfními) kartami na internetu, jiné banky je ani na žádost klienta pro internetové transakce neodblokují. Pokud máte elektronickou platební kartu, pravděpodobně si také příliš „nezaplatíte“.

Zajímavou alternativou embosovaných karet jsou tzv. internetové platební karty, což jsou virtuální platební karty, kdy vlastníte pouze číslo karty, datum (tj. měsíc a rok) expirace (vypršení platnosti) a bezpečnostní kód (CVV2, CVC2 apod.). Její výhodou je především nižší cena (oproti klasickým embosovaným kartám) a zpravidla flexibilnější nastavování limitů karty, její nevýhodou omezení použitelnosti pouze na internetové transakce.

Máte platební kartu, kterou můžete platit na internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).