Hlavní navigace

Jak ovlivní přechod na euro finanční produkty?

8. 7. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ačkoli je přechod na euro ještě vzdálenou budoucností bez konkrétního stanoveného data, mnozí z vás si již teď kladou otázku, jak tato změna ovlivní například již smluvené hypotéky. České banky se zatím zdráhají sdělit přesnější údaje, proto jsme se ptali na Slovensku.

Jak ovlivní vstup do eurozóny smluvené hypotéky? Dá se čekat nárůst úrokových sazeb nebo mohou klienti v tomto ohledu zůstat klidní? Jak vlastně budou hypotéky na euro převedeny? Ptali jsme se za vás a zjistili, že toto téma není pro české banky ještě aktuální.

K euru zase o krok dál

Datum přijetí eura se díky finanční krizi a ekonomickému propadu odsunul. Někteří politici odhadují, že nejdříve by k němu mohlo dojít v roce 2014, najdou se ale i skeptičtější scénáře. Konečné datum stanoví pravděpodobně až nová vláda. V současné chvíli je větší prioritou pomoci české ekonomice se zotavit a obnovit její růst. Pro vstup do eurozóny je podstatný udržitelný vývoj ekonomiky v dlouhém období, plnění maastrichtských kritérií a dobrá konkurenceschopnost české ekonomiky. Ke všem těmto cílům vede ale poměrně dlouhá cesta.

Právě narůstající schodek veřejných financí může znamenat hlavní překážku v podobě nesplnění maastrichtských kritérií. Ta totiž mimo jiné stanovují, že schodek veřejných rozpočtů by měl odpovídat maximálně 3 % HDP. Bude záležet zejména na výsledku voleb, které určí, zda se bude nová vláda snažit deficit snížit nebo jej porušováním fiskální disciplíny ještě více prohloubí. Čtěte více: Spořicí účet v cizí měně se příliš nevyplatí

Banky: Euro? Ještě máme čas

Zástupci samotných bank na dotazy ohledně přechodu na euro a následný převod hypoték nechtěli příliš odpovídat s tím, že je to otázka příliš vzdálené budoucnosti. Přechod na euro budeme řešit komplexně za všechny úvěry podle podmínek, které stanoví vláda. Zkušenosti budeme čerpat samozřejmě i od kolegů z jiných bank Erste Group, kde přechod na euro již proběhl, sdělila neurčitě Pavla LangováČeské spořitelny.

Vzhledem k tomu, že k přechodu na euro dojde i za optimistického scénáře až za několik let, se na euro zatím připravujeme na celobankovní úrovni, ne na detailu jednotlivých produktů, uvedl pro server Měšec Tomáš KofroňRaiffeisenbank. Na otázku, zda je možné připustit s přechodem na euro i změnu úrokových sazeb hypoték odpověděl s tím, že úrokové míry, které se nově budou odvíjet od sazeb Evropské centrální banky a záviset budou i na řadě dalších faktorů, jako je zájem o hypotéky, makroekonomická situace v Česku, rizikovost nesplácení hypoték a dostupnost dlouhodobých finančních zdrojů. Ani Monika KlucováKomerční banky neuvedla žádné bližší informace. Až bude přechod na měnu euro aktuální, budeme samozřejmě plně připraveni. V tuto chvíli ještě ani neznáme termín zavedení eura, považujeme proto za předčasné spekulovat o jakýchkoliv dopadech, informovala server Měšec. Zatím to v ČR není aktuální. Nicméně klientům by zůstala sazba dle fixace, uvedl Ivo MěšťánekČSOB. Pro našeho klienta se pravděpodobně změní jen úprava smluvní dokumentace na euro, upozornila Helena DuškováWüstenrot. Pokud nastanou změny v legislativě, tak je možné, že dojde ke změnám také u koncového uživatele. Pokud nebudou, může s přechodem na EUR dojít ke změně tržních podmínek, upozornila Pavla HávováHypoteční banky. Čtěte více: Na pestrou nabídku valut v bankách raději zapomeňte


Eurobankovka 500

Ilustrační foto


Jaké jsou zkušenosti na Slovensku

Protože české banky příliš informací neposkytly, obrátili jsme se na Slovenskou spořitelnu. Všechny zůstatky úvěrů, stejně jako ostatní finanční hodnoty, se přepočítaly na měnu euro konverzním kurzem, který stanovila Evropská komise, prozradil serveru Měšec Štefan Frimmer ze Slovenské spořitelny. Uvedl také, že úrokové sazby se uprostřed fixačního období nijak neměnily a ani po skončení tohoto období nebylo zavedení eura důvodem ke zvýšení sazeb. K přepočítání jsme použili oficiálně stanovený konverzní kurz, kterým se podle zákona přepočítaly i všechny ostatní finanční sumy, například mzdy, ceny v obchodech, důchody, sociální dávky nebo účty za elektřinu, doplnil Frimmer s tím, že ve všech těchto případech byla použita stejná pravidla přepočítání a zaokrouhlování. Potvrdil také, že pro občana se tak přechodem na euro vlastně nic nezměnilo, jen se hodnoty vyjádřily v jiné měně. Čtěte více: S výměnou peněz na dovolenou nemusíte spěchat

Pro klienta banky, který platí hypotéku, by se tedy ve výsledku mohla změnit úroková sazba. Ke změně by ale banky měly přikročit nejdříve po skončení fixačního období. Při přechodu na euro se hypotéka převede na euro dle fixního kurzu, který stanoví Česká národní banka na pokyn Evropské komise. Následně také dojde ke změně nominální splátky úvěru, která bude nově v eurech.

Výrazné změny úrokových sazeb se podle analytiků bát nemusíme

Změnou s nejpodstatnějšími dopady na klienty, kteří splácí hypotéku, je bezesporu změna úrokových sazeb. Podle analytiků by ale k výrazným výkyvům dojít nemělo. Domnívám se, že se sazby moc nezmění, jelikož v době těsně před vstupem do EU by dlouhodobé úrokové sazby v ČR měly být podobné sazbám v EU, sdělil serveru Měšec Patrick Vyroubal ze společnosti Atlantik. Podobný názor zastává i Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum. Predikce změny úrokové sazby při přechodu na euro je předčasná a může být jak kladná, tak i záporná, což bude záviset na několika faktorech. Dá se však říct, že změna nebude skoková, ale postupná, protože sazby se budou s blížícím se datem přechodu navzájem přibližovat. Lépe řečeno české sazby půjdou za evropskými, uvedl Tomčiak.

Změní české banky své chování po přistoupení k jednotné měně euro?

Sazby hypoték jsou v praxi ovlivňovány dvěma hlavními faktory. Prvním je stav hypotečního trhu. Důležité je pozorovat jak stranu nabídky, tak i stranu poptávky po hypotékách, vysvětlil Tomčiak. Stranou nabídky chápeme banky, které hypotéky poskytují. Pokud bude na trhu vládnout silná konkurence, nedovolí si právě kvůli boji na trhu nastavit sazby příliš vysoko. Bude-li naopak konkurence málo, prostor pro vyšší úrokové sazby se zvětší. Stejně tak důležité je i hledisko poptávky po hypotékách. Je-li vysoká, nebude nutit bankéře úrokové sazby snižovat třeba i přes fakt, že tržní sazby budou klesat. V případě, že by se poptávka náhle snížila, v rámci boje o zákazníky se na trhu objeví sazby nižší.

Druhým důležitým faktorem jsou mezibankovní úrokové míry, od kterých se pak odvíjejí úrokové míry pro podniky a domácnosti. Ty se můžou v různých zemích odlišovat v závislosti na hospodářském vývoji, monetární politice, inflaci a dalších faktorech. Všechny tyto makroekonomické ukazatele se můžou výrazně změnit i v průběhu jednoho roka, proto bývají dlouhodobé prognózy tržních úrokových sazeb dosti nepřesné, doplnil Tomčiak. Čtěte více: Proč, jak a kdy se hýbe forex

Mezi další faktory, které úrokové sazby hypoték také ovlivňují, patří náklady na refinancování, kdy banky emitují hypoteční zástavní listy a investorům platí úrok a také riziková přirážka, doplnil Patrick Vyroubal.


Eurobankovka 20

Ilustrační foto

skoleni_15_4


Co jsou vlastně maastrichtská kritéria

Maastrichtskými kritérii je vlastně soubor měřitelných podmínek, na jejichž splnění závisí vstup členského státu do eurozóny.

Základními kritérii jsou:

  • Cenová stabilita – průměrná roční inflace nesmí o více než 1,5 % překročit průměrnou roční inflaci tří členských zemí s její nejnižší úrovní.
  • Stabilita kurzu – nejméně po dva roky musí ČR dodržovat stanovené rozpětí pohybu své měny v mechanismu směnných kurzů (± 15 %)
  • Konvergence dlouhodobých úrokových sazeb – dlouhodobé úrokové sazby nesmí přesahovat o více než 2 % průměr tří zemí s nejnižší cenovou hladinou
  • Výše celkového veřejného dluhu – podíl veřejného dluhu na HDP nesmí překročit 60 %
  • Schodek veřejných rozpočtů – schodek veřejných rozpočtů nesmí v běžném roce přesáhnout 3 % HDP

Dodatečným kritériem je i nezávislost centrální banky a její orientace na cenovou stabilitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).