Hlavní navigace

Jak nakupovat a platit dárky nejen z ciziny

12. 11. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dárky nejen pod stromeček se na internetu nakupují snadno, ale některé dárky je lepší koupit v zahraničí. Lákavá cena však má občas hendikep v podobě nákladů na zaslání i na zaplacení. Přesto je několik tipů, jak lze ušetřit na drahých převodech do zahraničí.

Od dobírky přes kartu až po Peyska

Nakoupit zboží v českých e-shopech je dnes velmi snadné. Intuitivní ovládání vás snadno dovede až k virtuálnímu košíku a pak už stačí jen vybrat si způsob platby. Českému internetu stále vévodí dobírka. Je to hlavně tím, že někteří spotřebitelé stále mají nedůvěru, že objednané a zaplacené zboží bude dodáno. U neznámých obchodů je opatrnost nezbytná, ale u zavedených a známých internetových obchodníků jsou obavy zbytečné.

V současné době se můžete setkat s několika možnostmi, jak lze na českém internetu platit:

  • Dobírkou,
  • platební kartou,
  • online aplikací internetového bankovnictví,
  • bankovním převodem (platba předem),
  • platebním portálem PaySec,
  • financováním úvěrem.

Placení platební kartou se rozšiřuje i vlivem zvyšujícího se používání karet klienty bank. Pro placení kartou potřebujete mít embosovanou kartu s povolením plateb přes internet, anebo elektronickou kartu Visa od České spořitelny, ČSOB nebo mBank. Kartou Maestro na internetu nezaplatíte (alespoň ne kartou vydanou v České republice).

Bankovní převod patří mezi další z oblíbených forem převodů financí. Jeho výhodou jsou hlavně nízké náklady. Má-li obchodník účet ve stejné bance jako vy, peníze jsou navíc připsány okamžitě a v některých bankách vidíte i název účtu obchodníka.

Online aplikace internetového bankovnictví zaručují okamžité provedení plateb. Obchodník se těší z připsaných prostředků a může okamžitě expedovat zboží. Vy naopak nemusíte volit platbu kartou. Nevýhodou je, že musíte mít účet u té banky, která tuto formu podporuje. Známá je především Raiffeisenbank (ePlatby), ČSOB (Platební tlačítko), mBank (mTransfer) a nedávno přibyla i Komerční banka (Mojeplatba).

Platební portál PaySec provozovaný ČSOB umožňuje velmi levné převody a dělá tak prostředníka mezi vámi a obchodníkem, navíc pod bankovní licencí. Můžete si na něj peníze nejprve dobít z účtu nebo z platební karty.

Financování úvěrem patří mezi oblíbené formy zvláště u dražších spotřebičů. Na internetu dominují především dva rivalové, a to Cetelem a GE Money Multiservis. Obchodník vám zajistí vše potřebné pro sepsání smlouvy, a pokud je schválena, při dovozu zboží zároveň jen podepíšete úvěrovou smlouvu a je vše zařízeno.

Poštu nezatracujte

Zakoupené zboží si můžete vyzvednout osobně podle pokynů obchodníka. Ušetříte za dopravu a můžete si jej hlavně prohlédnout a zkontrolovat. Jenže tím odpadá výhoda internetového nakupování. Pokud si chcete online nakupování vychutnat naplno, zvolte si dodání zboží až do domu. Obchodníci dnes nabízejí kromě poštovní zásilky i rozvoz prostřednictvím soukromých společností, například PPL či DHL, jejichž ceny jsou mnohdy i levnější než např. služba Obchodní balík od České pošty. Jenže zatímco Česká pošta vám zásilku doručí kamkoli (a když vás nezastihne doma, můžete si pro ni na poštu přijet), u soukromých přepravců je doručení zvláště do odlehlých míst komplikované. Může se vám přihodit, že vám z depa zavolají, že u nich máte zásilku a že vám ji dovezou, až tím směrem pojede jejich rozvoz.

Cizina láká na levné ceny

Nakupování na zahraničních webech je spíše pro jazykově zdatnější spotřebitele, ale v době online překladačů již není těžké i pro běžného uživatele internetu cokoli v cizině přes web nakoupit. Internetových obchodníků je nespočet, proto je velmi náročné rozeznat jejich poctivost. Zatímco na území České republiky jste chráněni českými zákony (připomeňme si možnost vrácení zboží bez udání důvodu), v cizině platí místní zákony. Musíte si proto předem pročíst podmínky obchodníka, kdy lze zboží vrátit či jak reklamovat.

Velmi dobré ceny můžete najít například v aukčních síních. Mezi vyhlášené patří eBay či Aukro. eBay má několik jazykových mutacích, nechybí němčina či polština, ale česky neumí. Za to Aukro češtinu ovládá, zároveň je i v polské verzi.

Při nakupování na webech v cizině budete v naprosté většině odkázáni na platbu předem, na dobírku vám zboží do České republiky nikdo asi nepošle. Na zahraničních e-shopech je nejčastější formou platby platba platební kartou. Je bezpečná a zadarmo. Když budete nakupovat od soukromých osob, můžete se setkat s požadavkem platby předem na jejich zahraniční bankovní účet. Je potřeba být obezřetný při takovémto posílání finančních prostředků, ale pokud má prodávající svoji historii v komunitě prodejců, nemusíte mít zásadní obavy. Spíše budete potřebovat řešit otázku, jak peníze do zahraničí dostat.

PayPal, bankovní převod a peníze v dopisu

Mezi nejefektivnější způsoby placení za zboží v zahraničí patří platba přes platební portál PayPal. Pro platícího je platba zadarmo a prodávající se nedozví žádné důvěrné údaje (jako např. číslo platební karty nebo číslo účtu). PayPal má však nevýhodu v podobě absence české jazykové mutace, takže si s ním poradí jen jazykově vybavení kupující.

dan_z_prijmu

Poslat peníze do zahraničí bankovním převodem problém není, ale zato se to prodraží. Poplatek za platbu v rámci Evropské unie je okolo 200 Kč. Abyste ho nemuseli své bance platit, lze peníze poslat i jinými způsoby. Nejlevější metoda je domluvit se s nějakým kamarádem, který již účet v cizině má, ať vám platbu zprostředkuje. Další možností je využít služeb některých soukromých směnáren, ale i ty se přibližují k vyšším bankovním poplatkům. Peníze lze lacino poslat doporučenou poštou nebo v cenném psaní, nevýhodou je však delší doba doručení. Ve Spojených státech amerických ještě slyší na slovo šek, takže lze platbu provést i tímto způsobem. Bankovní převod lze levněji provést i přes slovenský platební portál PayPay (jde o odlišného provozovatele než je americký PayPal).

Pokud však do zahraničí posíláte peníze častěji, vyplatí se vám pouvažovat o otevření účtu v cizině, zvláště, jsou-li vaše platby v eurech. Přitom nemusíte chodit daleko, od ledna 2009 bude v eurozóně i Slovensko, takže uvidíme, jak budou slovenské banky postupovat ve stanovení poplatků při převodu eur uvnitř eurozóny. Mohla by to být levná cesta, jak se zbavit vysokých poplatků za zahraniční platby u českých bank.

Nakupujete v zahraničních internetových obchodech?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).