Hlavní navigace

Nákupy v zahraničí? Nezapomeňte se pojistit!

22. 11. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Zadívali jste se do výlohy cestovní kanceláře a nechali se zlákat zájezdem do předvánoční Vídně? Marně sháníte dárky ve své rodné zemi a chcete jet do Polska? Měli byste pomýšlet na cestovní pojištění. Jaké máte možnosti a co je to Evropský průkaz zdravotního pojištění?

Výlohy cestovních kanceláří se plní množstvím letáků a fotografií, které nás lákají, abychom si prohlédli evropská města ve vánočním hávu, případně nakoupili to, co jsme doma nesehnali nebo nestihli. Letecké společností na nás útočí neustálým snižováním cen letenek do více či méně exotických zemí. Několika denní lyžování v Alpách je příjemnou nabídkou. A pro ty, kteří sněhu zrovna neholdují a sychravého deštivého počasí mají právě tak akorát, jsou tu ještě země, kde se rozhodně zahřejete. Teploty tam sice pomalu klesají, ale stejně tak i ceny, a tak jsou pro nás lákavou nabídkou.

Než vyrazíte do zahraničí, máte dvě možnosti – buď nezdravě riskovat, cestovní pojištění si nesjednávat a vše ponechat osudu, nebo se pojistit. Rozhodnete-li se pro první možnost, můžete skutečně ušetřit, ale to pouze tehdy, pokud vše proběhne podle vašeho plánu. Nevyplatí se podceňovat pojištění ani při krátkodobých návštěvách. Jak se říká „čert nikdy nespí“ a i jednodenní nebo víkendový pobyt by mohl skončit např. pobytem v nemocnici a pak by se vám výrazně prodražil.

Zájezd s cestovní kanceláří

Pokud se domníváte, že sepsání smlouvy v cestovní kanceláři znamená, že veškeré vyřizování spojené s cestováním máte za sebou, mohli byste na to doplatit. Informace „cestovní pojištění je v ceně“ by vás neměla uspokojit. Především se vyptejte, co je součástí cestovního pojištění, které patří k zájezdu. Mnohdy se může jednat pouze o léčebné výlohy, ovšem o úrazovém pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel nebo dokonce dalším připojištění, nemusí být ve vaší smlouvě ani řeč. Těžko vás někdo v cestovní kanceláři odmítne, pokud budete žádat o již zmíněná připojištění. Když už v kanceláři budete, můžete si sjednat připojištění přímo na místě.

Dále by vás měla zajímat výše pojistného krytí. Některé pojišťovny nemají omezeno pojistné krytí léčebných výloh, u většiny však existují limity. Ty se liší nejen mezi jednotlivými pojišťovnami, ale také u produktů každé z nich. Pokud se vám zdá limit poněkud nízký, vyplatí se připlatit. Lékařský úkon, který se na území naší republiky pohybuje řádově v tisících, se může v zahraničí počítat na desetitisíce. Překročit milionovou částku nemusí být tedy až takový problém.

Jestliže se dozvíte, že výlet, který chcete s cestovní kanceláří podniknout, žádné pojištění neobsahuje a pracovnice kanceláře vám ho ani nenabídne, můžete si ho sjednat přímo v budově pojišťovny. Nabídne vám ho také zdravotní pojišťovna, nebo možná zjistíte, že pojištění na vaší platební kartě je pro váš pobyt za hranicemi dostatečné.

Krátkodobé pojištění, které si sjednáváte sami

Pokud vaše předvánoční nákupy nebo silvestrovský večer nejsou organizovány cestovní kanceláří, ale jedete do zahraničí „na vlastní pěst“, nezbývá vám než si pojištění zařídit.

Předpokládejme, že se chystáte na dvoudenní cestu v rámci Evropské unie, již jste dosáhli plnoletosti, ale padesátiny jste ještě neslavili (pojišťovny odlišují výši sazeb podle věku). Vaší podmínkou je požadavek nejen pojištění léčebných výloh, ale také pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění a pojištění zavazadel. Potom výše pojistného a výše pojistného krytí léčebných výloh (obsahující jak lékařské ošetření, tak hospitalizaci, nutné zubní ošetření, převoz nemocného do ČR, v tom nejhorším případě převoz ostatků do ČR) se pohybuje od částek uvedených v tabulce.

Cestovní pojištění na dva dny
Pojišťovna Pojistné na 2 dny Limity plnění léčebných výloh
ALLIANZ POJIŠŤOVNA 180 Kč neomezeno
ČESKÁ PODNIKATELSKÁ POJIŠŤOVNA 108 Kč 1 250 000 Kč
ČESKÁ POJIŠŤOVNA 140 Kč 1 000 000 Kč
EVROPSKÁ CESTOVNÍ POJIŠŤOVNA 350 Kč 2 400 000 Kč *
GENERALI POJIŠŤOVNA 50 Kč 1 700 000 Kč
KOMERČNÍ POJIŠŤOVNA 42 Kč 1 000 000 Kč
KOOPERATIVA POJIŠŤOVNA 40 Kč 1 500 000 Kč
UNIQA POJIŠŤOVNA 84 Kč 1 000 000 Kč

* Do léčebných výloh není zahrnut převoz, přeložení a přeprava, repatriace tělesných ostatků – u těch jsou limity plnění neomezené.

Jak již bylo řečeno, nemusí se vyplatit vybírat pojištění pouhým pohledem na cenu. Dobré je zvažovat i výši limitů stanovených pojišťovnou. Nabídka pojišťoven je samozřejmě široká a je možné limit, který se vám zdá příliš nízký, za odpovídající příplatek, zvýšit. Nebo pokud se vám zdá pojištění příliš drahé a máte pocit, že některou ze služeb (např. pojištění zavazadel) nepotřebujete, pojištění se vám zlevní.

Na co si dát pozor při zjišťování ceny pojistného na několika denní cestu? Mnohé pojišťovny uvádějí na svých internetových stránkách či propagačních materiálech cenu na jeden den. Pouhým vynásobením této ceny počtem dní byste se však nemuseli dostat na cenu skutečnou. Někdy je stanoven minimální počet dní, na které je možné pojištění sjednat (takže např. dvoudenní cesta vás může přijít stejně draho jako třídenní), nebo existuje minimální částka, kterou musíte za pojištění zaplatit (a tak informace, že denní sazba je 20 korun, nemusí znamenat, že pokud pojištění na delší dobu nepotřebujete, zaplatíte dvacetikorunou; může být stanoveno, že minimální částka cestovního pojištění je např. 100 korun).

Co to je Evropský průkaz zdravotního pojištění?

Existují i jiné způsoby, jak si zajistit pojištění na cesty do zahraničí. Možná jste si zvykli uzavírat ho se svou zdravotní pojišťovnou, protože zdravotní pojišťovny své klienty při sjednávání cestovního pojištění většinou zvýhodňují.

Obdrželi jste od ní poštou Evropský průkaz zdravotního pojištění? Pokud ne, nemusíte se znepokojovat, do konce roku 2005 určitě průkaz obdržíte a do té doby můžete požádat o Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz. Ovšem to rozhodně neznamená, že byste měli zapomenout na cestovní pojištění. Evropský průkaz ani ve státech EU cestovní pojištění nenahrazuje! Měl by pouze zjednodušit čerpání zdravotní péče v evropských zemích.

Evropský průkaz zdravotního pojištění (nebo již zmíněné potvrzení) vám zajišťuje, že lékařské ošetření vám bude poskytnuto za stejných podmínek jako tamním pojištěncům. To ovšem neznamená, že vám bude poskytnuta bezplatná zdravotní péče způsobem, na který jste zvyklí. Může se stát, že za lékařskou péči nezaplatíte vůbec nic, ale to pouze v tom případě, že zdravotní péče je domácím poskytována zdarma. Mnohdy je poměrně vysoká spoluúčast, také repatriace zraněného zpět do vlasti není zajištěna. Z toho jednoznačně vyplývá, že je dobré mít Evropský průkaz při sobě, ale zároveň uzavřené komerční cestovní zdravotní pojištění.

Průkaz je platný na území EU a ve Švýcarsku. Pro nově přistupující země platí omezení v různých oblastech. Poskytování zdravotní péče na základě průkazu se to netýká, pouze s jednou výjimkou. Švýcarsko zatím nerozšířilo dohodu s EU o nově přistupující země, takže pro české pojištěnce v tomto státě platí stejné podmínky jako před vstupem do EU.

Cestovní pojištění a karty

Cestovní pojištění je možné získat také k platební kartě. Ovšem nemusí se vždy jednat o pojištění kompletní. Než se začnete spoléhat výhradně na svou kartu, je třeba vědět, že ne ke každé kartě v rámci cestovního pojištění dostanete také pojištění odpovědnosti za škodu či pojištění zavazadel. Také limit pojistného plnění může být příliš nízký. Většinou platí, že k drahým prestižním kartám kompletní pojištění dostanete, u jiných je potřeba si připlatit, nebo zajistit cestovní pojištění jiným způsobem.

skoleni_15_4

Pokud máte pojištění v rámci platební karty nebo jste si sjednali celoroční například ke své studentské ISIC kartě, mějte na paměti, že je stanovena maximální délka nepřetržitého pobytu v zahraničí. Při jejím překročení cestovní pojištění končí. V případě úrazu musíte tedy své pojišťovně tuto dobu pobytu dokazovat. Pokud je váš zájezd zařízen cestovní kanceláří nebo můžete použít jako důkaz letenku, bude prokazování jednodušší, než když jedete vlastním autem. Dokazovat můžete různými způsoby, přes pohyb na účtu po razítko v indexu (pokud ještě studujete), ovšem razítkem v pase nikdy nic nezkazíte. Automaticky ho na hranicích už sice nedostanete, ale na požádání ano, a prokazování délky pobytu pro vás bude jednodušší.

Než vyrazíte na hory

Máte-li v plánu zpříjemnit si víkend lyžováním v zahraničí, nezapomeňte se zeptat ve vaší pojišťovně na jednu důležitou věc: co je považováno za rizikový a co za bezrizikový sport. Na tuto otázku nemusíte mít stejný názor jako pojišťovna. Dokonce i „názor“ jednotlivých pojišťoven se liší. A tak se vám vyplatí zvážit, zda vaše aktivity budou bezrizikové, nebo bude lepší si za riziko připlatit.

Nakupujete vánoční dárky v zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).