Hlavní navigace

Jak bezpečně platit na internetu: Platební portály Moneybookers, PayPal a PaySec

3. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Máte obavy svěřit obchodníkovi své údaje o platební kartě? Existují řešení, jak bezpečně zaplatit.

V minulém díle jsme se zaměřili na platbu z účtu, platbu kartou a platbu pomocí SMS. Teď si probereme další dva typy plateb.

Platba v hotovosti na pobočce eshopu

Pokud chcete skloubit výhodu nákupu na internetu a možnost vidět zboží ještě před platbou, je tu alternativa v podobě platby v hotovosti přímo na pobočce eshopu. Přestože tato možnost vypadá jako samozřejmost, eshopy ji běžně nenabízejí. Mají k tomu dva důvody:

  • Zboží musí držet na pobočce.
  • Náklady na zpracování hotovosti.

Domněnka, že platba v hotovosti je „zadarmo“, je totiž mylná. Akceptace hotovostních transakcí má své vyčíslitelné náklady, jen nejsou tolik vidět. Obchodník musí mít pokladnu (fakticky i účetně), dělat pravidelnou inventarizaci, kontrolovat tržbu, distribuovat peníze z a do banky. Proto se s platbou hotově setkáte zvláště u větších, zavedených eshopů, které mají své vlastní „kamenné“ pobočky nebo domluvená výdejní místa.

Platební portály

Platebních portálů jsou desítky, v České republice jsou nejzajímavější tři: britský Moneybookers/Skrill, americký PayPal a český PaySec. Výhodou platebních portálů je velmi dobrá bezpečnost při platbě. Eshopu nedáváte žádné platební údaje, nepotřebujete tedy žádné číslo karty nebo účtu, to za vás zajistí platební portál. Eshop se jen dozví, že objednávka byla zaplacena a zboží/službu lze expedovat/poskytnout. Platba je přitom velmi rychlá, prodlení je jen max. v jednotkách minut.

Moneybookers/Skrill – levný a s platební kartou pro vás

Britský platební portál Moneybookers/Skrill využívá jen několik desítek českých eshopů. Problém není zdaleka v poplatcích, ty jsou u Moneybookers rozumné. Jenže portál korunové transakce placené kartou převádí do eura, a to nemusí být každému příjemné.

Zřízením účtu u Moneybookers ale chybu neuděláte. Peníze můžete na portál poslat bankovním převodem (účet má v české UniCredit Bank), nebo pro nabití použít platební kartu. Platba za nákup zboží nebo služeb je bez poplatku, ale peníze můžete poslat i komukoli, kdo Moneybookers používá. Tam už sice poplatek je, ale je zastropován na cca 13 Kč (0,50 EUR).

Ke zřízení účtu u Moneybookers potřebujete e-mail a český bankovní účet. K účtu můžete připojit až 5 platebních karet s povolenými platbami na internet, ale pozor, už je nemůžete smazat (jen deaktivovat) a zůstanou s účtem spojené až do konce platnosti karty, kterou na Moneybookers zadáte.

Moneybookers má dva černé koně, kteří jej odlišují od konkurence.

Prvním je jeho předplacená karta MasterCard Unembossed za cca 250 Kč ročně. O její vydání můžete požádat velmi snadno, zhruba do měsíce vám přijde domů poštou a můžete si zvolit vlastní PIN. Pokud chcete alternativu přístupu k vašim penězům, potřebujete platit letenky u Ryanair nebo skrýt peníze před exekutorem a přitom nezůstat bez karty, je to dobrá volba.

Druhým je možnost převádět peníze z vašeho účtu u Moneybookers na váš libovolný účet v zahraničí. V rámci eurozóny převod asi nebudete musetřešit, protože poplatky bank za převod v eurech mohou být i nulové, ale pokud máte účet mimo eurozónu, Moneybookers je alternativou, jak dostat na/z vašeho účtu peníze třeba z Polska, Spojeného království nebo USA. Ale opakuji, z vašeho účtu, ne z cizího.

Moneybookers podléhá britské regulaci finančního dozoru Bank of England (Prudential Regulation Authority)


Autor: Dalibor Z. Chvátal

Předplacená karta k účtu Moneybookers/Skrill

PayPal – nejpoužívanější pro světové transakce, drahý pro české eshopy

Americký platební portál PayPal v České republice působí na základě přeshraniční licence lucemburské platební instituce vydávající elektronické peníze. PayPal je silným nástrojem v platbách cizinců na eshopech. V některých zemích (typicky v Číně) je někdy jedinou metodou platby. Umožňuje i akceptaci karet, ale daní za jednoduchost a celosvětové pokrytí jsou poplatky. Jako zákazník je řešit nemusíte, ale pro obchodníka nejsou zrovna malé. Proto se na českých eshopech s PayPalem setkáte jen okrajově. Nevýhodou je i jeho česká lokalizace, nejde o kompletní počeštění služby, ale jen vybraných, hlavních částí.

Ke zřízení a používání PayPalu potřebujete e-mail a český bankovní účet nebo platební kartu s povolenými platbami na internet. Peníze na PayPal buď pošlete převodem z účtu předem a tedy jej nabijete dopředu, anebo jej můžete instantně používat s připojenou platební kartou, aniž byste museli peníze na PayPalu akumulovat; PayPal si strhne z karty vždy jen konkrétní částku, kterou platíte v eshopu.

Výhodou PayPalu je pojištění: pokud s eshopem vzniknou potíže a nedodá zboží, nebo dodá odlišné zboží, můžete u PayPalu transakci reklamovat a po prošetření vám vrátí peníze. A netýká se to jen plateb kartou, ale všech plateb přes PayPal.

PayPal v Evropě podléhá lucemburské regulaci úřadu Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF).

skoleni_15_4

Proměňte svůj mobil a PayPal účet pro příjem platebních karet.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Proměňte svůj mobil a PayPal účet pro příjem platebních karet (ale ne v ČR)

PaySec – slepá cesta pro tuzemské platby

Platební portál PaySec provozuje Československá obchodní banka. Jak používat PaySec jsme popsali už před 5 lety a za tu dobu došlo jen k nepatrným změnám. Pro používání PaySec potřebujete opět český bankovní účet s tím, že účet u ČSOB nebo Era/Poštovní spořitelny je hlavně časovou výhodou při nabíjení a vybíjení peněz. Nabití PaySec kartou je zpoplatněno 2 % z částky. Od předchozích dvou platebních portálů se liší zvláště absencí provázanosti karty s účtem PaySec, takže na PaySec vždy musíte mít předem peníze pro platbu. Pro obchodníky je výhodou lepší cena služeb, než při použití zahraničních portálů. PaySec má výhodu v příjemných poplatcích a doslova vybízí k převodu mezi fyzickými osobami i obchodníky, protože jsou bez poplatku.

V současné době jde o uzavřený systém, který s blížící se konkurencí internetových a mobilních peněženek nebude mít snadnou pozici, jak si stávající zákazníky udržet a nové získat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).