Hlavní navigace

Jak a kde si přivydělat, když výplata nestačí? Tipy na brigády, o kterých jste možná nevěděli

18. 10. 2022
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Už nevíte, kde brát peníze? Máme pro vás několik praktických tipů, kde najít brigádu, která by vás mohla bavit, a nebude to přitom znamenat dělat „otročinu“. Různých pomocníků je totiž stále nedostatek, a to může být pro vás výhoda.

Ceny za zboží i služby prudce zdražily, o energiích ani nemluvě. Jestli jste v nedávné době ještě navíc refinancovali hypotéku, pak máte důvod k mnoha starostem. Jak se v téhle době postarat, aby vám nechyběly peníze na to, co nutně potřebujete, když máte práci na hlavní pracovní poměr s 8hodinovou pracovní dobou a s pevně daným platem?

Doba je zlá, o tom není sporu, a tak je nutné se k problému postavit čelem. Chce to nějaký přivýdělek, alespoň na dočasnou dobu, než pomine vysoká inflace a s ní spojené vysoké úrokové sazby a ceny.

Přinášíme vám tipy, kde se dá po přivýdělku poohlédnout. A to takovém, který bude odpovídat vašemu gustu, abyste se necítili jako na otrockých pracích.

Staňte se mystery shopperem

Mystery shopper je člověk, kterého si najme agentura, aby „potají“ prověřil chování obchodníka, respektive firmy, která nabízí své služby. Mystery shopper tedy vstupuje do děje v roli zákazníka a podle přesných pokynů vyhodnocuje, jak služba probíhala.

Agentura vás tedy může poslat do hypermarketu, kde budete sledovat chování pokladní. Například, zda vás pozdravila, zeptala se, jestli máte slevovou kartičku, zda sbíráte body a jestli vám nezapomněla nabídnout tašku. Mystery shoppeři se dále využívají v bankovnictví, u mobilních operátorů, prodejců vozidel, v restauracích a hotelech. 

Jaké zakázky dostanete, závisí na tom, co můžete nabídnout. Bude záležet na tom, zda máte například automobil, umíte s počítačem, ovládáte nějaký jazyk, záleží i na vašem věku, aby vám agentura uměla dát tu správnou „roli“. Po návštěvě sledovaného podniku pak musíte do 24 hodin odevzdat vyplněný dotazník.

Odměny:

  • Odměna u jednodušších návštěv, které nezaberou tolik času, typicky v obchodech, je většinou kolem 150–250 Kč
  • Návštěvou banky si vyděláte 200–300 Kč.
  • Za „inspekci“ v autoservisu už dostanete 1000 Kč. Předpokladem je, že máte auto, u kterého si necháte třeba vyměnit olej nebo pneumatiky, případně jinou opravu. K tomu vám firma přidá příspěvek na náklady ve výši kolem 1500 Kč. A když se uvolíte dojet do vzdálenějšího místa od vašeho bydliště, firma vám proplatí cestovné (uvedené odměny nabízí agentura Market Vision).

Při této brigádě pracujete na dohodu o provedení práce nebo na smlouvu o dílo, pokud máte živnostenský list.

Kdo ještě nabízí práci pro mystery shoppery?

Televizní nebo filmový komparz

Pokud pracujete třeba na krátký a dlouhý týden, což znamená, že máte některé dny celé volné a rádi byste je využili ke snadnému výdělku, můžete se nabídnout castingovým agenturám jako komparzista.

V praxi to znamená, že budete dělat „křoví“ při natáčení, budete jeden z davu. V lepším případě můžete dostat tzv. epizodní roli, tedy malou drobnou roličku, ve které bude pozornost upřena přímo na vás.

Odměna:

  • 900–1300 Kč za natáčecí den (10–12 hodin) v případě, že je zapotřebí větší počet komparzistů
  • 1500–5000 Kč za epizodní roli (v závislosti na situaci)
  • bývají i příplatky za oblečení (např. 200 Kč) a za přesčasy (např. 100 Kč/hod.)

Co budete potřebovat?

Agentury většinou chtějí fotografii obličeje a celé postavy plus informace o výšce a váze. Některé agentury nabízejí základní registraci zdarma, ale pokud máte zájem, aby vás agentura více propagovala jako zajímavého a talentovaného herce, už si budete muset připlatit. Za roční předplatné můžete zaplatit cca od 800 Kč do 2500 Kč (závisí na počtu vašich fotografií v balíčku či počtu videí).

Kde hledat tento přivýdělek?

Agentury často inzerují na sociálních sítích, kde se objevují ve speciálně zaměřených skupinách, např. Komparz, castingové agentury, nejen pro začínající (27,3 tis. sledujících) nebo Komparz, castingy, průzkumy (27 tis. sledujících), popřípadě Castingy ČR a SR (26,2 tis. sledujících).

Přivyděláváte si k zaměstnání? Nezapomeňte vše řádně zdanit Přečtěte si také:

Přivyděláváte si k zaměstnání? Nezapomeňte vše řádně zdanit

Pracovník inventury

Intelektuálně nenáročná práce, u které stačí, že umíte počítat. „Inventurníky“ pro obchody dodávají pracovní agentury, u kterých se zaregistrujete a pak už vám chodí nabídky práce podle místa vašeho bydliště. Agentury běžně pořádají svozy pracovníků na místo, takže vám stačí přijít na odjezdové stanoviště.

Brigáda probíhá na prodejnách a ve skladech. Inventury dost často probíhají ve večerních a nočních hodinách.

Co budete potřebovat:

  • Potravinářský průkaz. Ten vám vystaví na počkání váš lékař.

Odměna:

  • Počítá se podle počtu odpracovaných hodin. Obvykle dostanete 120 Kč, ale může být i vyšší, až 140 Kč (podle pracovního výkonu a počtu inventur, kterých se účastníte).

Brigáda probíhá na základě dohody o provedení práce, případě dohody o pracovní činnosti (tato druhá jmenovaná umožňuje přivýdělek i pro lidi, kteří jsou hlášeni na úřadu práce).

Prázdninové brigády a daně: Jak je to s odvody? Přečtěte si také:

Prázdninové brigády a daně: Jak je to s odvody?

Kde se můžete o práci inventurníka ucházet? Například u DANTEM, STORE INVENT & PARTNERS

Průzkum trhu

Pokud vám nevadí telefonování, pak se můžete zapojit do průzkumu trhu pro různé výzkumné agentury. Je to flexibilní práce, při které si sami zvolíte, kdy máte čas. Ptáte se lidí na otázky podle dodaného seznamu a jen sbíráte odpovědi. Ty předáte výzkumné agentuře.

Co budete potřebovat:

  • Dobré komunikační dovednosti.
  • Pokud možno příjemný hlas.
  • Vlastní počítač a připojení k internetu.
  • Sluchátka s mikrofonem.

Odměna:

Zde se odměny velmi různí. Některé firmy nabízejí 100 Kč/hod., ale například Sociologický ústav Akademie věd nabízí 250–270 Kč hrubého za 1 rozhovor (v závislosti na délce dotazníku).

Kam se můžete přihlásit?

Agentura STEM/MARK, FOCUS Marketing & Cosial Research, Centrum pro výzkum veřejného mínění

Roznos letáků

Brigáda ideální pro lidi, kteří se neradi s někým vybavují, ale zato rádi chodí. Firmy většinou požadují roznos letáků 2× týdně s tím, že je jedno, v kolik hodin vyrazíte na svoji obchůzku.

Odměna:

  • Velice různá, pohybuje se kolem 5000–6000 Kč měsíčně.

Co budete potřebovat:

  • Zdravé ruce a nohy.
  • Schopnost orientovat se v terénu.
  • Za špatného počasí dobré oblečení.

Pomocnice v domácnosti

Toto je práce zejména pro ženy, kterou mohou využít ve svých volných částech dne. Můžete se buď přihlásit některé z úklidových agentur, anebo zkusit štěstí samy na platformách, kde si vás zákazníci najdou sami. Sjednáte si s agenturou nebo přímo s klienty pracovní dobu, kdy máte volno, a můžete se jim věnovat.

Přečtěte si také: Sociální pojištění 2022

Co musíte umět:

  • Pečlivě uklízet.
  • Dobře si zorganizovat práci a čas.

Odměna:

  • U agentur se pohybuje v rozmezí od 110 do 170 Kč za hodinu práce.
  • Soukromě si sjednáte práci za cca 200–250 Kč/hod.
  • U agentur budete pracovat většinou na dohodu o provedení práce. Pokud si najdete klienta samostatně, pak byste měli mít živnostenský list a čekají vás s tím spojené povinnosti.

Hlídání dětí, pomoc seniorům

Na stejném principu, jako je úklid domácností, si také můžete přivydělávat hlídáním dětí, popřípadě péčí o seniory v jejich domácnostech.

Odměna:

  • Podle soukromých internetových nabídek se hodinové ceny pohybují od 170 do 350 Kč. Nižší ceny si většinou účtují mladší ženy, které mají zkušenost se seniory ze své rodiny, dražší bývají paní, které uvádějí profesionální pracovní zkušenost. Záleží však také na lokalitě.
  • U agentury dostanete za hodinu hlídání dětí cca 180–200 Kč/hod. za 1 dítě. Při hlídání 2 dětí najednou cena může být cca 230 Kč. Za pomoc seniorům bývá výdělek podobný.

Hodinový manžel

Možnost naopak spíše zase pro pány. Jestli vám jde práce od ruky a umíte doma opravit první poslední, pak není důvod nepomoct i jinde. Časem se třeba ještě zdokonalíte a nakonec možná zjistíte, že je tato práce pro vás daleko zajímavější než vaše dosavadní zaměstnání a můžete se postavit na vlastní nohy.

skoleni_15_4

Co budete potřebovat:

  • Zručnost a zkušenost.
  • Živnostenský list. Práci načerno neriskujte.

Odměna:

  • Podle internetových nabídek hodinových manželů si můžete vydělat za první hodinu práce i 1500 Kč (abyste neprodělali, pokud si vás někdo zavolá jen na přivrtání poličky a jiné drobnosti).
  • 300 500 Kč za každou další hodinu práce.

Uvažujete o tom, že si najdete práci navíc?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).