Hlavní navigace

Hypoteční boom potvrzen!

6. 8. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ještě jste nepožádali o hypotéku? Vždyť už tak učinilo tolik vašich spoluobčanů! A dostávají stále levněji stále více peněz! - Úroky jsou dole, banky se perou o klienty, co víc si přát? Třeba máte poslední možnost využít státní podpory!

Kde jsou ty doby, kdy jste hypotéku dostali za více než třináctiprocentní úrok! Člověk, který si v té době zafixoval úrokovou sazbu třeba na pět let, si teď musí zoufale rvát vlasy. Vždyť takové snížení úroků tu ještě nebylo! Naštěstí je ale podobných lidí relativně málo. Počet i objem hypotečních úvěrů totiž každým rokem roste a úroková míra klesá. A prvních klientů není v poměru k těm ostatním mnoho.

Pokud jste si zažádali o hypotéku v roce 1996, většina bank vám mohla poskytnout úvěr za průměrnou úrokovou sazbu 13,4 %. O dva roky později to už bylo bezmála o procento méně a v roce 1999 sazba poklesla na 10,3 %. Konečně za minulý rok banky vykázaly průměrnou úrokovou sazbu (v českých poměrech nevídanou) 8,8 %. Vše ale nasvědčuje tomu, že letošní rok ty předchozí ještě předčí.

První měsíce letošního roku byly poznamenány opatrným čekáním na dobře utajovaný a údajně převratný hypoteční program České spořitelny. Všechny banky ho spořitelně zazlívaly coby dumpingové podbízení a teď jí také nemohou odpustit, že se kvůli ní na první čtvrtletí výrazně zastavil pohyb na trhu s úvěry. Jakmile ale bylo vše zveřejněno, začaly se dít nevídané věci. Banky o překot snižovaly úroky nebo se alespoň snažily vzbudit zdání, že tomu tak je, a počet i objem poskytnutých úvěrů prudce vylétl vzhůru.

Optimističtěji už vypadají i předpovědi analytiků, kteří se dosud velmi obávali výrazného zpomalení v první polovině roku. Přesto to ale vypadá, že nárůst počtu hypoték nebude meziročně tak velký, jako mezi lety 1999 a 2000. Tehdy počet poskytnutých hypotečních úvěrů vzrostl z necelých šesti a půl tisíce na přibližně devět a půl tisíce. V předchozích letech se tento počet tak dramaticky nezvětšoval a mezi lety 1996 a 1997 dokonce poklesl.

Každopádně naznačený trend ukazuje, že lidé mají o hypotéky čím dál větší zájem a především, že mají čím dál větší šanci úvěr získat. Ne že by snad byly banky méně přísné při prověřování schopnosti splácet nebo že by vyžadovaly méně kvalitní zajištění. Objevují se ale nové programy splácení, kombinace hypotéky s životním pojištěním nebo stavebním spořením, úroky jsou nízko a banky vycházejí klientům vstříc poskytováním úvěru na větší část ceny nemovitosti.

Velmi markantní je nárůst hypoték se státní finanční podporou. O původní čtyřprocentní podpoře se nám sice může už jenom zdát, ale žadatelé o hypotéku musí být vděční i za současná 2 %. Zvláště když to vypadá, že by se podpora mohla i nadále snižovat, nebo dokonce vymizet úplně. Jestliže totiž průměrná úroková sazba klesne pod 6 %, stát podporu přestane vyplácet. Tato situace je ale zatím nepravděpodobná. Na druhou stranu není nemožné, že by průměrná úroková sazba klesla pod 7 %, což by znamenalo snížení podpory na 1 %.

A tak mají žadatelé o hypotéky možná poslední možnost využít té dvouprocentní a těžit z úroku, který jim díky ní může poklesnout až někam na hranici 4 %. Fakta ukazují, že se o to i poctivě snaží. Srovnáme-li údaje za letošní červen s údaji za červen 1999, uvidíme, že se počet bytů získaných se státní finanční podporou bezmála zčtyřnásobil. Ještě větší rozdíl pak objevíme při srovnání celkového objemu hypoték se státní podporou za stejná období. Ten se totiž více než zosminásobil a vyšplhal se až na 2,1 miliardy Kč za letošní červen.

skoleni_15_4

Celkový počet hypoték se státní podporou za první pololetí roku 2001 (3 862 úvěrů) je už větší než celkový údaj za rok 1999 (3 053 úvěrů) a je na nejlepší cestě překonat i údaj z loňska (4 765 úvěrů). Ještě blíže má k pokoření loňské hranice celkový objem hypoték se státní podporou poskytnutý od začátku roku. Do konce června to totiž činilo 5,4 miliardy Kč, zatímco za minulý rok bylo celkově poskytnuto 5,6 miliardy Kč.

Hypotéky dnes zkrátka frčí a zatím to vypadá, že by se mohly i vyplácet. Je ale nutné dodat, že ani dnes na jejich splácení nedosáhne každý a že i dnes se na nich člověk může zruinovat. Je třeba vše pečlivě rozvážit, přichystat, promyslet. Ale to je přece zapotřebí u každé finanční investice.

Máte sjednaný hypoteční úvěr?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).