Hlavní navigace

RM Systém lehčí o tři pětiny akcií

3. 8. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Akcionáři plačte! Začátkem příštího roku ztratí tisíce drobných akcionářů možnost prodat své akcie na veřejných kapitálových trzích. Z trhů zmizí stovky akcií, což pro drobné akcionáře bude znamenat snížení hodnoty jejich majetku.

Důvodem vyřazení akcií z trhu je novela zákona o cenných papírech, která vstoupí v platnost začátkem příštího roku. Tato novela stanovuje podmínky, které jsou závazné pro přijetí cenných papírů obchodování na kapitálových trzích. Z RM-Systému podle posledních prověrek zmizí 745 emisí z celkového počtu 1 179. Zbylých 434 emisí se na trhu bude dále obchodovat.

Podmínku, kterou vyřazené akcie nejčastěji nesplňují, je minimální tržní hodnota všech obchodovaných akcií. Tržní hodnota musí totiž dosáhnout výše jednoho miliónu eur, což v korunách představuje částku zhruba 34 miliónů korun.

Emise musí být rovněž likvidní, což znamená, že lze bez problémů nakupovat či prodávat. To má zaručit podmínka, že nejméně čtvrtina akcií je ve vlastnictví široké veřejnosti, tzn. že alespoň čtvrtina akcií společnosti musí být ve vlastnictvím drobných akcionářů. Cenný papír musí zároveň být investičním cenným papírem, což nesplňují podílové listy otevřených podílových fondů, které podle zákona nejsou investičními cennými papíry.

Mimoburzovní trh bude každý měsíc kontrolovat plnění těchto podmínek. To znamená, že se seznamy mohou měnit. „Další prověrka bude koncem července,“ říká provozní náměstek RMS Jaroslav Sirek. Většina emisí bude vyloučena dva dny před Štědrým dnem.

Kromě RMS přikročí ke stejnému kroku i Pražská burza, zde se bude pravděpodobně jednat o mnohem méně akcií. „Emise jsou ve správním řízení,“ uvedla mluvčí Pražské burzy Anna Kovaříková. Dokud správní řízení neskončí, neoznámí burza počet ani jména emisí, kterým hrozí vyřazení z trhu.

Vyřazením akcií se drobným akcionářům sníží šance na jejich prodej. Budou je moci prodat jen prostřednictvím Střediska cenných papírů, když najdou konkrétního kupce nebo dostanou nabídku. Mohou se rovněž pokusit prostřednictvím obchodníka s cennými papíry udat akcie mimo trh. Další možnost je oslovit přímo emitenta, zda by akcie neodkoupil. Ten však žádosti vyhovět nemusí.

Právě tato změna se nejvíce dotkne drobných vlastníků akcií, kteří vlastní akcie ještě z kupónové privatizace. Pro výše jmenované osoby je nejvyšší čas, aby se začali zajímat, co se stane s jejich majetkem. Pokud si majitelé akcií nejsou jisti, co skutečně vlastní, měli by jejich první kroky směřovat na přepážky Střediska cenných papírů. Zde si nechat udělat výpis ze svého učtu a zjistit akcie, které vlastní.

skoleni_15_4

Samozřejmě si drobní akcionáři musí dát pozor na různé makléřské firmy, které mohou využít jejich neinformovanosti a pokusit se od nich odkoupit atraktivní tituly pod skutečnou cenou. Zda se akcie obchodují na veřejných trzích, může akcionář nalézt v novinách, na pobočkách RM-Systému, u některého z obchodníků s cennými papíry či prostřednictvím internetu.

Pokud bude novela zákona o cenných papírech správně fungovat, měla by podpořit vyšší alokaci kapitálu burzou a RMS. To se dá předpokládat, protože pravděpodobně dojde ke zkvalitnění cenných papírů obchodovaných na těchto dvou trzích. Je však potřebná dostatečná informovanost o vyřazených titulech, aby nedošlo ke zbytečným újmám na majetku jednotlivých občanů, kteří získali akcie nejčastěji privatizační cestou. Státní úředníci by tak mohli narušit důvěru občana v tento způsob cesty k tržní společnosti.

Jste akcionářem - majitelem akcií?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).