Hlavní navigace

Ex-mluvčí Partners vydržela v MetLife pojišťovně jen týden

3. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Životnost tiskového mluvčího může být někdy velmi krátká a v tomto smyslu jde o rizikové povolání.

Původní tisková mluvčí Partners Financial Services Viola Baštýřová svoji kariéru ve finančně-poradenské společnosti během poloviny června 2015 ukončila, aby se v pondělí 22. června 2015 objevila v MetLife pojišťovně. Odchod Violy Baštýřové proběhl po vzájemné dohodě obou stran a za standardních podmínek, popsala Měšci odchod ex-mluvčí současná tisková mluvčí Partners Financial Services Tereza Píchalová po dotazu na oddělení lidských zdrojů. To je však v rozporu s informacemi serveru Měšec.cz, podle kterých Baštýřová, která do Partners přišla k 1. dubnu 2012, skončila podle §52 Zákoníku práce, bodu c), tj. z důvodu organizačních změn. Pozice tiskové mluvčí v Partners však stále existuje.

První setkání Violy Baštýřové v roli nové mluvčí MetLife pojišťovny s novináři proběhlo již za dva dny během slavnostního otevření centrály pojišťovny v pražském komplexu Quadrio

Již následující pondělí byl její e-mail nedostupný a mailserver MetLife pojišťovny hlásil její služební e-mailovou adresu jako neexistující. Společnost MetLife využila svého práva zrušit pracovní poměr ve zkušební době bez uvedení důvodů, napsala Měšci Iva Musilová, ředitelka marketingu MetLife pojišťovny na dotaz, proč po týdnu jejich tisková mluvčí končí.

Ukončení pracovněprávního vztahu role tiskového mluvčího po pouhém týdnu však nepatří mezi běžné situace a může signalizovat buď zásadní chybu pojišťovny při přijímacím řízení, anebo vyřizování si účtů z původního zaměstnání (MetLife pojišťovna je obchodním partnerem Partners Financial Services). Z pracovního pohledu je možné i závažné porušení pracovněprávních předpisů, což je však u PR profesionála takřka vyloučeno (např. pozdní příchody, opilost na pracovišti apod.). Jde však jen o spekulace, skutečné důvody ví pouze zaměstnavatel.

Že důvody svého vyhazovu nezná, potvrzuje i sama Baštýřová, více ale komentovat nechce. Za oběma společnostmi jsem už udělala tlustou čáru, nechci a nebudu se nikomu mstít, nebudu se k tomu vracet, ani to víc komentovat. Co mě nezabije, to mě posílí, a tak tuto zkušenost vnímám. Prostě si hledám nové místo, řekla krátce v telefonu redakci Měšce.

22. 6. 2015. Viola Baštýřová, tisková mluvčí MetLife pojišťovny. Fotografie pořízená během exkurze novou centrálou.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

22. 6. 2015. Viola Baštýřová, tisková mluvčí MetLife pojišťovny. Fotografie pořízená během exkurze novou centrálou.

Původní tisková zpráva o nástupu mluvčí MetLife pojišťovny

S účinností od 22. června je novou manažerkou komunikace MetLife pojišťovny Viola Baštýřová (36). Ve funkci bude mít na starost externí i interní komunikaci, oblast CSR a bude se také podílet na přípravě akcí. Viola Baštýřová má bohaté zkušenosti z oblasti public relations, zejména v segmentu finančních klientů a klientů z oblasti HR. 

MetLife je společnost s dlouhou historií, díky níž může v komunikaci nabídnout řadu zajímavých témat, studií, zkušeností, ale i aktivit. Proto se v oblasti PR mimo jiné zaměřím na větší profilování odborníků, pojistných specialistů, a také na medializaci charitativních aktivit společnosti, nastiňuje Viola Baštýřová

Viola Baštýřová do Metlife přichází ze společnosti Partners Financial Services, kde se poslední tři roky věnovala budování týmu mediálních odborníků a tváří, aktivnímu PR zaměřenému na posílení dobrého jména společnosti i finančního poradenství obecně, krizové a interní komunikaci a také vzdělávacímu projektu Den finanční gramotnosti. Předtím sedm let působila v předních českých PR agenturách Crest Communications, Stance Communications a naposledy na pozici Account Managera v Native PR. Od června  2013 do června 2014 byla též předsedkyní českého PR Klubu, profesního sdružení. V období let 2006 až 2013 působila jako dramaturgyně Mezinárodního festivalu nezávislých a amatérských divadel APOSTROF, Praha.

V roce 2002 absolvovala Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze (VOŠP), obor kulturní televizní publicistika. Viola se ve volném čase věnuje filmu, četbě beletrie, výtvarnému umění a architektuře a cestování.

Recepce MetLife pojišťovny.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Recepce MetLife pojišťovny.

(Ne)dobrovolné odchody

Takřka před třemi lety (1. července 2012) skončil na pozici tiskového mluvčího Air Bank Rostislav Kocman za, z pohledu banky, neshody prezentování banky na veřejnosti. Spouštědlem bylo vyfocení pozadí kolegyně a jeho sdílení na sociální síti.

skoleni_15_4

S novým vedením mBank si nesedla Ivana Buriánková, která v ní jako tisková mluvčí působila od 1. prosince 2010 do září 2012, kdy se změnila organizační struktura v marketingovém oddělení, což byl údajně důvod pro výpověď. Ivana Buriánková o pár měsíců později nastoupila do České pojišťovny, kde je nyní stále tiskovou mluvčí.

Po jedenácti letech odešel z Raiffeisenbank její tiskový mluvčí Tomáš Kofroň. Působil v ní od 1. dubna 2004 do 31. března 2015. Podle informací serveru Měšec.cz ani jeho odchod nebyl dobrovolný, ale další informace bývalý mluvčí odmítl sdělit s odkazem na dohodu o mlčenlivosti. Nahradil jej Tomáš Zavoral, který přišel z České pojišťovny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).