Hlavní navigace

Equa bank po 10 letech končí. Koupila ji Raiffeisenbank

7. 2. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Equa bank se sloučí s Raiffeisenbank. Dohodu o akvizici podepsala vídeňská centrála Raiffeisen s britským investorem AnaCap, který Equa bank vlastní. Klienti přejdou do Raifky.

Akvizici Equa bank ohlásila rakouská Raiffeisen Bank International (RBI) v sobotu 6. února 2021 ve večerních hodinách. RBI Group prostřednictvím Raiffeisenbank podepsala dohodu o koupi 100 % akcií Equa bank, tj. dvou subjektů:

  1. Equa bank a.s.
  2. Equa Sales and Distribution s.r.o

Equa bank patřila britské investiční společnosti AnaCap Financial Partners. Konečné schválení transakce ještě podléhá regulatorním orgánům. Navrhovaná akvizice je součástí strategie RBI rozšiřovat svou působnost na vybraných klíčových trzích.

Raiffeisenbank je zdravá, kapitálově silná a stabilní finanční instituce, která má ambice dále růst, a to jak organicky, tak prostřednictvím akvizic. Koupě Equa bank je plně v souladu s naší strategií, říká předseda představenstva a generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida a dodává: Česká republika je jedním z klíčových trhů, kde je RBI rozhodnutá dále růst. Vedení Raiffeisenbank má silnou podporu akcionářů ve všech aktivitách souvisejících s její expanzí na českém trhu.

Dnešní podpis smlouvy je pouze prvním krokem v celém procesu. Již dnes však mohu říct, že mám z této transakce velkou radost a těším se na spolupráci s novými kolegy a klienty, doplňuje Igor Vida.

Equa bank má nyní necelých 
480 000 klientů a k konci roku 2021 měla celková aktiva výši 2,8 miliardy EUR. Za stejné období vykázala Raiffeisenbank celková aktiva 15,7 miliardy EUR.

Převzetí banky je plánováno na konec 2. kvartálu 2021 v závislosti na schválení ze strany regulačních orgánů. Pokud vše dobře dopadne, Equa bank se sloučí do Raiffeisenbank.

Značka na trhu 10 let, funguje od roku 1993

Změna vlastníka Equa bank proběhne takřka po 10 letech její existence.

Licence Equa bank byla postavena na Banco Popolare, která v Česku působila od 6. 1. 1993, kdy tehdy vznikla IC Banka. Název „IC“ označoval zkratku „International Commercial Bank Group“. Většinový podíl 92,4 % IC Banky měl Tan Sri Dato’ Robert Tan Hua Choon P.S.M., D.P.M.S. z Kuala Lumpuru v Malajsii, zbytek patřil Mariánu Čalfovi, bývalému porevolučnímu československému premiérovi.

V září 2007 se jediným akcionářem IC Banky stala italská bankovní skupina Banco Popolare a banku řídil Leoš Pýtr.

skoleni_15_4

V prosinci 2009 přichází oznámení AnaCap, že Banco Popolare kupuje. Český regulátor však žádost obdržel až v únoru 2010. Tím se nástup nové Equa bank poněkud zkomplikoval. Přesně 27. června 2011 se do obchodního rejstříku zapisuje nový název: Equa bank.

Rok 2011 byl obecně na banky plodný, kromě Equa bank vznikla Air Bank a Zuno bank. Air Bank se po tříletých námluvách nejspíš sloučí s MONETA Money Bank, Zuno Bank sama z trhu odešla 21. října 2016 a její klienty získala Raiffeisenbank. Nyní totéž čeká klienty Equa bank, skončí také v Raifce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).