Hlavní navigace

Názor k článku Elektronická dálniční známka 2024: kolik vás bude stát a jak funguje? od anonym - Vaše zmínka o mobilních operátorech je znova zcela...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2020 20:33

    bez přezdívky

    Vaše zmínka o mobilních operátorech je znova zcela mimo mísu. Ano, mobilní operátoři sbírají informace o tom, které telefonní číslo bylo v nějakou dobu připojeno na nějakou BTS. V případě, že tel. číslo patří k nějaké předplacence (SIM s tarifem) tak o majiteli neví vůbec nic. To jsou čísla bez smlouvy. Samozřejmě, pokud máte tel. s paušálem, tak se vaše data dají dohledat, ale v tom případě už je třeba nějaké administrativy, aby operátor taková data vydal. A ne, k takovým datům vážně nemá přístup jen tak někdo.
    Co se týče o SPZ a o to, kdo sedí za volantem, tak ano, přesně to tvrdím. Provozovatel tak detailní data neshromažďuje, protože od toho máme nastavené nějaké zákony. A proč jím věřím, protože nežiji v totalitním státě, kde si zákony ohýbá jediný člověk tak, jak se mu zlíbí. To, že to příští volební období nemůže být jinak, je ošetřeno právě tím, co vy tak zlehčujete. Ono vážně není, a doufám nikdy nebude, tak jednoduchá získat dostatečnou většinu na to, aby ty vznikl sledovací systém ve stylu Číny.
    Pokud tu nějaká kritika tohoto systému je, je to pro mě známkou, že stále ještě máme svobodu slova a lidé jako vy mohou vyjádřit své obavy a starosti nad tím, jak to může dopadnou. Pokud ne, tak bych se začal obávat o to, kde to žiji.
    Co se týče občanské aktivity, která dle vás vytvořila systém pro dálniční známky, tak tady vidím vaší kompletní neznalost. Tato aktivita vytvořila jediné, eshop na prodej známek a databázi, která vede seznam SPZ. Nic víc, nic méně. A to je ten problém, stát měl trochu větší požadavky. A ne, nebylo to na sledování obyvatel, ale naopak, aby mohl určit které SPZ se sledovat nesmí (např. vládní vozy, vozy BIS, apod.). Což dává smysl, bylo by docela riskantní, kdyby soukromý subjekt, který spravuje systém dálničních známek mohl sledovat pohyb tajné služby. A ano, možná řeknete, že jsem naivní, ale věřím tomu, co nám bylo sděleno ve sdělovacích prostředcích. A proč? Protože žiji v demokratickém státě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).