Hlavní navigace

eBanka a papír

19. 2. 2002
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

eBanka je skutečně elektronická banka. Co se týče tradičních služeb, není na tom nejlépe. Dokázala to při rozesílání ročních výpisů z účtu, které se bance příliš nevyvedlo - nebo jen měla smůlu?

Zákon ukládá bankám zaslat každý rok zůstatek účtu v papírové podobě na adresu majitele účtu. eBanka se od svého vzniku (jako Expandia banka) zaměřuje na „moderní“ komunikační kanály, k nimž poštovní služby se svou mnohasetletou tradicí nepatří. Není se proto čemu divit, že s nimi má eBanka potíže.

Představte si, že vám přijde roční výpis z banky, na kterém máte zkontrolovat váš zůstatek. A ejhle – v obálce naleznete výpisy dva. Přesně to se stalo Jiřímu Lahvičkovi. Kromě tohoto faux pas (čti fó pa) bylo v bance reklamováno dalších sedmnáct či osmnáct výpisů (přesný počet závisí na tom, zda banka započítala naše oznámení či nikoli).

Při rozesílání 316 038 zásilek se může zdát počet reklamací jako zanedbatelný – vždyť představuje necelých 0,006 %. U eBanky beztak většina klientů využívá již zmíněné „moderní“ formy komunikace a papírový výpis vidí spíš jako zákonnou zbytečnost. Co kdyby se ale jednalo o váš roční zůstatek, který by se dostal do nepovolaných rukou? Jistě nemáte co skrývat, ale výpis obsahuje celou řadu soukromých (a zneužitelných) informací.

Pokusili jsme se spojit s panem Jiřím K. a sdělit mu, jak jeho banka nakládá s informacemi. Také nás zajímalo, co našel ve své obálce, když obálka se sousedním výpisem (dle čísel) obsahovala ten jeho. To se nám bohužel nepodařilo – dle informací z České pošty zemřel. Banka se tedy zřejmě může se svou pohledávkou (jak si můžete na výpisu všimnout, pan K. bance dlužil přes tisíc korun) rozloučit.

dan_z_prijmu

Vina za chybné rozeslání ale nepadá celá na banku. Rozesílání výpisů zajištuje smluvená firma, jejíž název eBanka z bezpečnostních důvodů nesdělila.

Špatně zaslaný výpis se pravděpodobně najde v každé bance. Při tak velkém objemu korespondence se nelze ani divit. eBanka měla možná jen smůlu, že se příjemce cizího výpisu obrátil na Měšec.

Měl eBanka jen smůlu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).