Hlavní navigace

Důchod v hotovosti už ne. Co musíte zařídit, aby vám chodil na bankovní účet?

11. 5. 2023
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Chcete se vyhnout frontám na poště a uvažujete o tom, že si necháte napříště důchod posílat na bankovní účet? Prozradíme vám, jaká jsou pravidla a jak máte postupovat krok za krokem.

Česká pošta, která v roce 2023 bojuje o holé přežití a hledá úspory, kde se dá, zvýší důchodcům poplatek za osobní vyzvedávání důchodu na svých pobočkách. Místo původních 29 Kč budou důchodci od září 2023 platit 35 Kč. Tato částka jim bude odečtena na přepážce při výplatě důchodu.

Pošta potřebuje zabít hned dvě mouchy jednou ranou: zvýšit si o něco příjem, zároveň odklonit fronty penzistů od přepážek a tím dát prostor svým zaměstnancům pro vyřizování jiné agendy. Zvýšení poplatku o 6 Kč se bude týkat jen mladší generace současných penzistů, kteří pobírají důchod teprve od 1. ledna 2010. Od tohoto data totiž byla výplata důchodů na pobočkách České pošty zpoplatněna. U mladších důchodců se předpokládá určitá digitální vyspělost, tedy že už během svého pracovního života byli zvyklí používat bankovní účet, nebo si ho dokážou zařídit.

Důchod není totéž co mzda nebo plat

Pokud váháte, zda si vlastní účet pro výplatu důchodu zřídit, nebo ne, je nutné vzít v potaz zásadní věc: Na rozdíl od výplaty mzdy nebo platu, které si můžete nechat poslat na libovolný bankovní účet, ať už patří manželce, tetičce nebo kamarádovi, se zasílání důchodů řídí mnohem přísnějšími pravidly.

Když si chcete nechat posílat peníze od zaměstnavatele na bankovní účet, který není váš, stačí zaměstnavateli podepsat dohodu o zasílání mzdy nebo platu na bankovní účet (podle § 143 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb). Zaměstnavatel nebude kontrolovat, zda je uvedený bankovní účet skutečně váš, a nebude se ptát, jestli máte svůj vlastní účet nebo komu uvedené číslo účtu patří.

Udělejte si pořádek v podkladech pro důchod. Můžete přijít o statisíce ještě během produktivního života Přečtěte si také:

Udělejte si pořádek v podkladech pro důchod. Můžete přijít o statisíce ještě během produktivního života

Na čí účty může přicházet váš důchod?

Výplata důchodů se však řídí zákonem o důchodovém pojištění, který říká, ke komu je možné posílat váš důchod (§ 64 zákona o důchodovém pojištění).

Důchod tedy může přijít výhradně:

  • na váš účet,
  • na účet manžela/ky (coby zákonného zástupce),
  • opatrovníkovi (pouze v případě duševní poruchy příjemce důchodu) – což může být člen rodiny, který žil se seniorem alespoň 3 roky v jedné domácnosti před tím, než požádal o opatrovnictví. O samotném vzniku opatrovnictví rozhoduje soud.
  • Zvláštnímu příjemci – občan určený rozhodnutím obecního úřadu, v odůvodněných případech může být zvláštním příjemcem ustanovena právnická osoba (například domov pro seniory)

Z uvedeného vyplývá, že pokud jste duševně zdrávi a žijete doma, pak může důchod přijít pouze na váš nebo manželův (manželčin) bankovní účet. Je tedy vyloučeno, abyste si nechali poslat důchod na účty svých dětí, sourozenců nebo partnerů, a na rozdíl od manželů není možné poslat důchod ani na účet registrovaného partnera nebo partnerky.

Pokud se obáváte, že v budoucnu například závažně onemocníte a nebudete schopni svůj účet ani kontrolovat, nebo si dokonce vybrat peníze z bankomatu, pak je tu jedno řešení: můžete kohokoli ze svých příbuzných učinit disponentem svého bankovního účtu a tím mu zřídit i jeho vlastní platební kartu. K tomu je nutné, abyste oba přišli do banky a dispoziční právo sjednali.

Chystané novinky, které se mají dotknout starších lidí, prošly změnou Přečtěte si také:

Chystané novinky, které se mají dotknout starších lidí, prošly změnou

Výplata důchodu na váš účet

V případě, že se rozhodnete nechat si posílat důchod na vlastní bankovní účet a ještě ho nemáte zřízený, musíte vyplnit formulář Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu.

Pokud nemáte možnost stáhnout si formulář z internetu, získáte ho také na okresních správách sociálního zabezpečení (v Praze na územních pracovištích Pražské správy sociálního zabezpečení, v Brně na Městské správě sociálního zabezpečení).

Vyplněnou žádost musíte donést do banky, kde vám potvrdí, že jste opravdu majitel uvedeného účtu a také že podmínky pro vedení tohoto účtu jsou stanoveny tak, že z něj mohou být zúčtovány a případně České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) vráceny splátky důchodu, které by vám přišly ještě po vaší smrti. Pro tyto účely mají všechny retailové banky domluvena s ČSSZ pravidla pro poukaz výplat důchodů na účty. Pokud příjemce důchodu zemře a ČSSZ ještě poté pošle důchod na účet, požádá banku, aby vyplacenou částku zase poslala zpět.

Vyplněnou a bankou potvrzenou žádost poté doručíte na pobočku ČSSZ, případně ji zašlete poštou nebo datovou schránkou.

Na chráněný účet exekutor nedosáhne. Jak jej založíte a jak bude fungovat? Přečtěte si také:

Na chráněný účet exekutor nedosáhne. Jak jej založíte a jak bude fungovat?

Výplata důchodu na účet manžela/ky

Pokud se rozhodnete, aby váš důchod chodil na bankovní účet manžela či manželky, musíte se do akce zapojit oba dva.

  • Nejprve musíte vyplnit České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice, kterou musíte vy i váš/vaše manžel/manželka podepsat.
  • Poté dojdete společně do banky, na jejíž účet bude důchod zasílán. Manžel/ka vám musí zřídit disponentská práva ke svému účtu, abyste si ho mohli kdykoli vybrat i bez jeho/její přítomnosti. Banka vám na formulář od ČSSZ potvrdí, že jsou uvedené údaje týkající se bankovního účtu správné a že máte právo disponovat s penězi na účtu.
  • Vyplněný formulář poté doručíte na pobočku ČSSZ (případně vám banka může nabídnout, že vyplněnou žádost odešle za vás).

Jak postupovat, když chcete změnit číslo účtu?

V takovém případě opět použijete jeden ze dvou výše uvedených formulářů:

  • Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu, nebo
  • žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice.

Postup pro podání žádosti bude stejný. Poté, co některou z uvedených žádostí podáte, výplata důchodu na bankovní účet začne probíhat od druhého výplatního měsíce po datu doručení žádosti.

dan_z_prijmu

U každé změny způsobu výplaty platí, že je provedena co nejdříve po doručení žádosti, zpravidla od druhého výplatního měsíce po datu doručení žádosti i přesto, že zákon poskytuje ČSSZ na provedení změny lhůtu ještě delší, nejpozději od třetího výplatního měsíce po datu jejího doručení, uvádí ČSSZ na svých webových stránkách.

Pozor ale, starý účet zrušte až poté, co vám začne důchod přicházet na nový účet. Pokud starý účet zrušíte dříve, než ČSSZ změnu provede, důchod vám nepřijde včas.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).