Hlavní navigace

Dobro došli! Letos možná vyrazí do Chorvatska až milion Čechů. Zmapovali jsme, kolik je to bude stát

30. 6. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Možná jste už na cestu na jih k chorvatskému pobřeží vyrazili s předstihem. Statisíce Čechů ale tato pravidelná roční výprava ještě čeká. Na Měšci jsme proto tento týden mapovali, co je v Chorvatsku čeká kvůli zdražování, o němž se v poslední době opakovaně v médiích psalo.

Letos se k Jadranskému moři podle některých odhadů vydá až milion Čechů. Pokud se tak stane, bude to rekord. Loni českých turistů bylo necelých 850 tisíc.

V posledních měsících se v různých médiích objevovaly zprávy o tom, jak se zvýšily v Chorvatsku ceny. Stejně jako Česká republika bojovalo Chorvatsko s inflací, země také přešla z tradičních kun na euro, což řada obchodníků využila k navýšení cen především za ubytování a služby.

Kolik vás stála zmrzlina nebo pivo?

Chystáte se letos do Chorvatska? Pokud ano, pošlete nám fotografii, na kolik vás vyšla porce zmrzliny, láhev piva nebo jídlo v restauraci. Budeme rádi za snímek s cenovkou nebo vyfocený účet. Ideálně, když připojíte čas a místo pořízení fotografie, a napište, zda u ní chcete uvést své jméno. Na konci srpna bychom pak z vybraných snímků vytvořili galerii, jak hodně se náš červnový test k „chorvatskému zdražování“ odchýlil od letní reality. Snímky posílejte na adresu: ctenari@mesec.cz

I chorvatský ministr financí Marko Primorac tento týden uznal, že zdražování může mít dopad na turismus, jakkoliv se to podle odhadů o počtu turistů nemusí na první dobrou zdát.

„Když slyšíte, jak tu rostou ceny, je to něco, co je v každém případě nepřijatelné, a musím se přiznat, že z toho mám určitým způsobem obavy,“ reagoval Primorac podle agentury ČTK na novinářský dotaz, co říká tomu, že kopeček zmrzliny stojí v Chorvatsku často i tři eura (71 korun).

Redakce Měšce se ještě těsně před startem turistické sezóny rozhodla zjistit, jak to se zdražováním je, a během tohoto týdne vydala sérii článků, ve kterých popsala náklady na cestu, ubytování i stravování.

Ceny pohonných hmot v Chorvatsku a okolních zemích

Cesta na jih nebude podle našeho zjištění dražší než v loňském roce. Záleží samozřejmě na tom, kudy pojedete. Pohonné hmoty jsou třeba v Rakousku, Maďarsku nebo Slovinsku dražší než v České republice. Na Slovensku jsou ale na stejné úrovni jako u nás, a v Chorvatsku jsou dokonce i nižší. A to i na dálnici. V zásadě tedy není moc velký rozdíl, zda natankujete na dálnici, ve městě, nebo na ostrově.

Doporučení na cestu tedy je, abyste natankovali v Česku nebo na Slovensku a pak až v Chorvatsku. Více v článku Autem do Chorvatska: Ceny PHM jsou u moře nižší než v Česku. Až na dvě výjimky.

Jídlo v restauraci

S jídlem to je složitější. Náš test jasně ukázal, že záleží na tom, jak se budete u moře stravovat. Pokud jste zvyklí chodit do restaurace nebo si dávat často pivo přímo u stánku na pláži, dovolená se vám citelně prodraží.

Chystáte se letos na dovolenou do Chorvatska?

Oproti loňskému roku služby zdražily asi o třicet procent, někde i více. Pro představu – například pizzu margheritu střední velikosti si v chorvatské restauraci objednáte přibližně za 270 korun. Při testu jsme si zajeli i do Slovinska a tam je stejná pizza asi o čtyřicet korun levnější. Rizoto pro jednu osobu vyjde v Chorvatsku na 500 korun, zatímco ve Slovinsku u moře na cca 280 Kč.

Řada Čechů si oblíbila třeba doner kebab. Ten u stánku „na stojáka“ stojí kolem 170 korun. Zmrzlina se oproti informacím o třech eurech za kopeček prodává podle našeho zjištění obvykle za dvě eura. Záleží ale opět na lokalitě. Další ceny jsme popsali v textu Kolik zaplatíte u moře v Chorvatsku za jídlo v restauracích a za zmrzliny.

Potraviny v obchodech

Dobrou zprávou jsou naopak výsledky našeho porovnání cen v obchodech s potravinami. Test ukázal, že při nakupování v obchodních řetězcích nijak zásadně na cenách nepoznáte, že jste na dovolené. Ceny jsme srovnávali v řetězci Lidl, protože funguje v Česku, Chorvatsku, Slovinku a Itálii.

Neliší se ani to, jestli nakupujete v supermarketech ve středozemí, nebo někde u pláže. Pro představu o cenách – například balení šesti nanuků, které se prodávají i v Česku, vás vyjde v přepočtu na 108 korun. Litr mléka (2,8 % tuku) stojí do dvaceti korun, kaiserka je za 4,50 Kč. Podrobnou tabulku najdete v textu Aktuální ceny potravin v Chorvatsku. Porovnali jsme je s okolními zeměmi.

Ubytování podražilo

A na závěr ubytování. To jsme detailně netestovali, protože je na každém, jakou úroveň si zvolí. Ze zpráv z médií je ale jasné, že zdražování se dotklo právě i ubytování. Ceny se místy oproti loňsku zvýšily o 30 procent. 

Podle některých chorvatských médií, které tento týden citovaly třeba Novinky.cz, kvůli tomu v některých letoviscích chybí turisté. Třeba v Primoštenu nedaleko Šibeniku je hostů až o polovinu méně. 

Novinky odkazují třeba na deník Slobodna Dalmacija, podle kterého vyjde týdenní pobyt v soukromém apartmánu v průměru na 1200 eur (cca 28 400 Kč). Na druhou stranu, i vy si cenu můžete porovnat třeba podle portálů booking.com nebo airbnb.cz. Opět záleží na destinaci, v méně turisticky vyhledávaných lokalitách se klidně dostanete i výrazně pod dvacet tisíc.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).