Hlavní navigace

Do Rakouska rychle, levně a bez zbytečných výdajů

9. 6. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

V Rakousku se dá strávit prodloužený víkend i celá dovolená. Země, která má s Českem společnou historii, vám nabídne památky i alpskou přírodu. O tom, že je Rakousko lákavou zemí, svědčí i čilý turistický ruch. Některé informace byste ale měli znát, ještě než vyrazíte.

Rakousko je vnitrozemským státem s rozlohou 83 tisíc kilometrů čtverečních, což je o něco více, než má Česká republika. Rakousku má 8,2 milionů obyvatel a nejvyšším bodem země je Grossglockner s nadmořskou výškou 3798 metrů. Zhruba 60 % povrchu je tvořeno Alpami. Ty představují pro Rakousko největší devizu, na kterou láká turisty z okolních zemích. Hrubý domácí produkt země, která je od roku 1995 členem Evropské unie, činil v loňském roce na jednoho obyvatele 39 200 USD (v Česku to bylo 26 100 USD). Úředním jazykem je němčina.

Innsbruck

Innsbruck


Chystáte se v létě cestovat? Připravili jsme pro vás přílohu o cestování.

Dalniční známky i mýtné

Do Rakouska se můžete vypravit i bez cestovní kanceláře. Vzdálenost mezi Prahou a Vídní je okolo 320 kilometrů v závislosti na vámi zvolené trase. Z Brna se cesta zkracuje na polovinu. Při cestování se připravte na to, že rakouské dálnice jsou zpoplatněné. Cena za dálniční známky se odvozuje podle časového období jejich platnosti. Roční dálniční známka stojí 73,80 eur, dvouměsíční 22,20 eur. Desetidenní známku si můžete koupit za 7,70 eur. Čtěte více: Prodloužený víkend v zahraničí se může prodražit

Zvolíte-li pro cestu do Rakouska auto, připravte se na kvalitní dálnice a velmi dobrý servis pro motoristy. V případě, že máte auto na zemní plyn (CNG), budete překvapeni poměrně hustou sítí čerpacích stanic (CNG má označení Erdgas). Za to v případě LPG si nejprve zjistěte, kde se nachází, protože těchto čerpacích stanic v Rakousku moc není. Pokud stanice LPG patří soukromníkovi, je otevřena jen v pracovní dny během dne a vyžaduje se většinou platba v hotovosti.

Pozor si dejte na některé soukromé cesty, zvláště, mohou být zpoplatněné mýtem, zpravidla okolo 2 EUR za průjezd v délce cca 2 km. Mýtné se platí i na dálnici z Innsbrucku do Itálie, jeden směr jizdy stojí v době publikace článku 8 EUR a pro platbu jsou přijímány platebni karty Maestro, MasterCard, Visa a Diners Club. Na italské straně dálnice však nezaplatíte kartou Visa od mBank (ostatní karty Visa fungují).

Autogas

Místní čerpací stanice LPG v Hallwangu


Kurzovní lístek naleznete na Měšec.cz/kurzy

Na rakouských silnicích a dálnicích se také vyskytují tunely, jejichž průjezd je zpoplatněn mýtem, které se platí zvlášť. Jeho cena je závislá na délce tunelu, v průměru se však pohybuje kolem 10 eur.

Přikázané rychlosti na rakouských silnicích a dálnicích
Typ komunikace Rychlost v hodině
Město 50 km
Mimo město 100 km
Dálnice 130 km
Silnice ve státech Tyrolsko a Vorarlbersko 80 km

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Přikázané rychlosti na silnicích se podobají tuzemským zvyklostem. Oproti Česku můžete mít v krvi 0,5 promile alkoholu, aniž byste byli vystaveni riziku pokut. Povinnou výbavou vozidla je kromě lékárničky i reflexní vesta, kterou musíte mít v případě, že jste řidičem, okamžitě k dispozici při vystoupení z vozidla. Pokud ve vozidle nemáte reflexní vestu, riskujete pokutu ve výši 14 eur. Pokuty za překročení rychlosti v obci (nebo i mimo obec) nejméně o 20 kilometrů v hodině vás vyjde na 21 eur. Jízda na červenou na 36 eur. Při požití omamných látek nebo alkoholu před cestou jsou v Rakousku připraveny zvláštní tvrdé sankce.

Kromě dopravy automobilem můžete také využít zajímavých nabídek od tuzemských dopravců, například levných jízdenek Českých drah. Zpáteční jízdenka Praha – Vídeň stojí 517 korun (cesta trvá čtyři a půl hodiny). Jedinou podmínkou je, že jízdenku si musíte objednat prostřednictvím telefonu nebo internetu. Na pokladnách není možné tuto službu využít. Čtěte více: Letní cestování vlakem zlevní, vydělat na tom mají všichni

Jet do Vídně můžete i autobusem. Zpáteční jízdenka z Prahy do Vídně společnosti Student Agency stojí 780 korun, u Eurolines vás vyjde na 950 korun.

Mezi další možnosti, jak se dostat do Rakouska po vlastní ose, je letecká přeprava. Ceny zpátečních letenek pro dospělou osobu začínají na cenách od 7400 korun včetně letištních poplatků.

Vill, tirolské Alpy

Vill, tyrolské Alpy


Na co nezapomenout před cestou

Před cestou do Rakouska nemusíte podstupovat očkování proti exotickým chorobám jako při cestování do subtropických a tropických zemí. Kromě základní znalosti němčiny, přibalte do svého zavadla raději i slovník, turistický průvodce a mapy. Nezapomeňte ani na cestovní pojištění. Pokud chcete trávit dovolenou vysokohorskou turistikou, je vhodné si sjednat členství v Rakouském horském svazu (Oesterreichischer Alpenverein). Výhodou členství je kromě integrovaného cestovního pojištění i možnost uplatnění slev na horských chatách nebo lanovkách. Základní verze pojištění pro dospělého vyjde na 1660 korun. Při cestování do Rakouska vám stačí platný občanský průkaz. Než vyrazíte na výlet, nezapomeňte na mobilní telefon s aktivovaným roamingem, nejlépe pro každého účastníka. Často se v nouzových situacích stává, že se pár či skupina musí rozdělit a potom jeden přístroj nestačí. Čtěte více: Vybrat vhodné cestovní pojištění je někdy alchymií

Důležitá telefonní čísla
Název linky Číslo
Centrální tísňové volání 112
Záchranná služba 144
Policie 133
Požárníci 122
Poruchy vozidel (OAMTC a ARBO) 120 a 123

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Při výletech do rakouských hor nepřeceňujte své síly a nezapomeňte pečlivě zkontrolovat pojistné podmínky vašeho cestovního pojištění. Vysokohorská turistika je totiž tuzemskými pojišťovnami definována od nadmořské výšky 2500 metrů. Dalšími výlukami, které vyžadují připojištění, jsou adrenalinové aktivity v podobě sjíždění náročných terénů na kole, sjíždění divokých řek, paragliding, v zimě i lyžování a snowboarding, apod. Čtěte více: Nebezpečné sporty pojišťovny nemají rády

Více informací můžete získat na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Informace vhodné pro cestování najdete i na stránkách internetové encyklopedie Wikipedia.org zaměřené na Rakousko.

Specifika a tipy Rakouska

Ve spolupráci s asistenční službou Europ Assistance jsme pro vás připravili pár praktických tipů, které vycházejí z reálných zkušeností českých občanů.

Rakousko je oblíbenou destinací nejen v zimních měsících, ale i v létě vyráží mnoho českých turistů za krásami alpské přírody. Europ Assistance tam v loňském roce asistovala u 245 pojistných událostí českých klientů v rámci cestovního pojištění a řešila dalších 100 zásahů z oblasti poruch či nehod automobilů. Nejčastější kategorií diagnóz u cestovního pojištění (175) byly úrazy. Z celkového počtu zásahů byla u 44 z nich nutná hospitalizace a 25 klientů jsme repatriovali do České republiky. Celková výše nákladů v rámci poskytované asistenční služby dosáhla téměř 3,5 milionu Kč.

skoleni_15_4

Chcete-li se potulovat po horách, nepřeceňujte své síly. Máte-li sjednané cestovní pojištění, v pojistných podmínkách je třeba také zkontrolovat limit nadmořské výšky, pro který je pojistka platná. Za vysokohorskou turistiku vyžadující připojištění některé pojišťovny považují již výšky od 2500 metrů nad mořem. Dalšími častými výlukami, vyžadujícími připojištění, jsou adrenalinové aktivity jako sjíždění náročných terénů na kole, sjíždění divokých řek, paragliding, v zimě i lyžování a snowboarding, apod.

Při výletech v Rakousku nezapomeňte na mobilní telefon s aktivovaným roamingem. Nejlépe jeden telefon na 1 účastníka výletu. Často se v nouzových situacích stává, že se pár či skupina musí rozdělit, a potom je jeden telefon málo. Často se rovněž zapomíná na nabíječku k mobilnímu telefonu, přitom málokdo jede to Rakouska na výlet jen na jeden den.

Praktický příklad asistenční služby

Zkušenosti českých občanů v Rakousku

Autor: Klára Housková, Vladimír Fuchs – Europ Assistance


Během letní dovolené v Rakousku si naše klientka v důsledku špatného našlápnutí přivodila úraz dolní končetiny. Co vše může následovat za banální nehodou a jak důležité je být správně pojištěn se dočtete na následujících řádcích.

V pozdních večerních hodinách nám zavolal účastník zájezdu, který již následující den končil a lidé se chystali na návrat do České republiky. Volající informoval operátora o úrazu své kolegyně, která během cesty na toaletu špatně našlápla a upadla. Zřejmě v důsledku velmi vysoké tělesné váhy tato nehoda způsobila ženě zlomeninu holení kosti.

Spolucestující nám volal ve chvíli, kdy naše klientka byla již po lékařském ošetření v nejbližším léčebném zařízení, kde jí po několika rentgenech dali „nechodící“ sádru s instrukcí, aby v Čechách podstoupila další lékařskou kontrolu. Náš lékařský tým ihned z pražské centrály zajišťuje komunikaci s ošetřujícím lékařem na místě a určuje způsob repatriace klientky do České republiky.

Vzhledem k tomu, že zpáteční cesta autobusem v rámci zájezdu by pro klientku v tomto stavu byla zcela nevyhovující, zajišťují naši operátoři na následující ráno její převoz speciálně vybaveným sanitním vozem, který pro ni vyšleme z Čech. Ještě bylo třeba ujasnit si přesnou lokaci klientky, neboť místa téhož názvu je v Rakousku tradičně více. Také ještě v místě původního ošetření zabezpečujeme předání berlí, které pacientce nebyly při prvním ošetření poskytnuty.

Druhý den ráno je klientka převážena do České republiky se zastávkou na kontrolu zranění, kterou zajistila lékařka Europ Assistance v nemocnici v blízkosti hranic. Lékaři informují o uspokojivém stavu, který si nicméně žádá následnou operaci. Zajišťujeme tedy dopravu do spádové nemocnice klientky, kde mezitím během cesty obstarali naši lékaři její příjem a předali lékařskou dokumentaci případu.

V odpoledních hodinách celý zásah končí potvrzením si s klientkou, že již byla přijata do nemocnice a personál již o ni pečuje.

Operátory i lékaře asistenční služby však ještě čeká několik telefonátů a emailových zpráv nutných k zajištění a úhradě všech poplatků a faktur spojených s touto pojistnou událostí.

V rámci tohoto asistenčního zásahu činily náklady na repatriaci a základní spoluúčasti k čerpání péče v Rakousku 16 212 Kč. Samozřejmě byla celá částka hrazena z cestovního pojištění.

Jaký dopravní prostředek volíte pro cestu do Rakouska?

  • Automobil
    75 %
  • Vlak, autobus
    15 %
  • Letadlo
    1 %
  • Do Rakouska nejezdím
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).