Hlavní navigace

Desetník: Zastaví volby reformy veřejných financí?

21. 6. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Volby do Evropského parlamentu skončily fiaskem vládní koalice a již začaly padat hlavy. Vláda sice zřejmě nepadne, padnou ale reformy veřejných financí a ta nejdůležitější - důchodová? Vládu ocenili voliči, pojišťovny jejich makléři. Nejlíp dopadla Kooperativa.

DESETNÍK 37/2004 (7. 6. 2004 – 20. 6. 2004)

Zastaví volby reformy veřejných financí?

Sotva jsme vstoupili do Evropy, už se ozývají první neduhy. Zatímco dosud jsme procházeli politickým cyklem každé čtyři roky, volby do Evropského parlamentu ho zrychlí dvojnásobně. Vláda sociální demokracie a spol. navzdory touze po obsazení bruselských křesel rozpoutala nepopulární reformy a narazila.

Současné vládní reformy jsou kritizované ze všech stran – pro jedny jsou málo výdajově zaměřené, pro někoho málo liberální, pro jiného příliš razantní. Ale narozdíl od předchozích vlád – alespoň jsou. „Úspěch“ v evropských volbách to ale může snadno změnit.

Útok na evropská parlamentní křesla vládní koalice byl rozprášen díky probíhající reformě. Na tom není většího sporu. Zda tomu bylo proto, že je špatná, nebo proto, že byla špatně vysvětlena voličům, je otázka, která baví lidi napříč státem od vědeckých konferencí po poslední hospodský stůl s gulášem za 19% DPH.

Padly první hlavy a možná budou další. Stranická pléna vládní koalice se obávají propadáku i u dalších voleb, které nás čekají za dva roky… dá-li 101 koaličních a nezávislých poslanců. Otázkou je, zda s hlavami nepadnou i reformy, které více či méně, ale přeci, vláda nastartovala. Podle hlasů, které se ozývají ze strany ČSSD, je to více než pravděpodobné. Zdá se, že se dalších reformních kroků dočkáme až s další (snad již příští) vládou.


Nejsme tak dobří, jak bychom chtěli

České snahy o dotahování Evropské unie, tedy ekonomické výkonnosti jejích předkvětnových patnácti členů, se zatím míjejí účinkem. Hrubý domácí produkt sice vzrostl o 3,1 %, tedy více než v EU15, ale silně zaostává za ostatními evropskými nováčky. Inflace se drží očekávání – roste. V květnu dosáhla meziročního nárůstu o 2,7 %, což je nejvyšší hodnota od dubna 2002. Nezaměs­tnanost sice klesá, ale nijak převratně. Navíc je to hlavně díky sezónním pracím. V květnu poklesla na 9,9 % při 520 442 osobách registrovaných na úřadech práce.

Za hlavní důvod neuspokojivých výsledků ekonomiky, tedy méně uspokojivých než v sousedních zemích, je dáváno nejčastěji zaostávání reforem veřejných financí. Pěkná perspektiva, přihlédneme-li k pravděpodobnému přerušení reforem s ohledem na volební preference vládních stran.

Ne vše je tak černé, jak by se mohlo na první pohled z výše napsaných řádků zdát. Ve čtvrtek vláda vydala první euroobligace – a ušetří tím oproti české emisi dluhopisů na pokrytí státního dluhu až 150 mil. Kč ročně. Vyjednané podmínky jsou lepší, než Ministerstvo financí očekávalo. A to se bude hodit – ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach chce dalších 30 mld. Kč, s nimiž rozpočet pro příští rok nepočítá.


Bohatých přibývá

Zatímco stát je na tom ekonomicky bídně (rozuměj: „Hůře, než by mohl být“), jedinci, zvláště ti vybraní, jsou na tom lépe a lépe. Minulý týden zveřejněná studie Capgemini a Merrill Lynch vypovídá o růstu počtu „dolarových milionářů“. Jen v České republice nás – promiňte, jich – přibylo 12 %, což je po Španělsku nejvíce v celé Evropě. „Horních deset tisíc“ se tak zvýšilo na tisíc jedenáct.

Chcete-li se stát také bohatými, můžete vyzkoušet jejich investiční strategii. Průměrnou strukturu portfolia vám ukáže následující tabulka, potřebný milión dolarů si musíte opatřit sami.

Struktura finančního majetku velmi bohatých jednotlivců
Produkt 2002 2003
Investice s pevným výnosem 30% 25%
Hotovost a vklady 25% 10%
Cenné papíry 20% 35%
Nemovitosti 15% 17%
Alternativní investice 10% 13%

Zdroj: 2004 World Wealth Report
Poznámka: Mezi alternativní investice patří především investice do zajištěných fondů, nákup cizích měn, umění apod.


Kooperativa porazila Českou pojišťovnu

V minulém týdnu vyhlásila Komora pojišťovacích makléřů výsledky ankety „Pojišťovna roku 2003“. Zatímco ročníku 2002 dominovala Česká pojišťovna a Kooperativa jí zdatně sekundovala, letos si pozice vyměnily.

Vedoucí pozice České pojišťovny a Kooperativy v anketě Pojišťovna roku se stává již tradicí. V ročníku 2001 zvítězila Kooperativa následovaná letošní dvojkou, stejně jako o rok dříve (v roce 2000). Od roku 2000 je tedy Kooperativa úspěšnější, když zvítězila třikrát oproti jednomu vítězství České pojišťovny.

Další výsledky letošního ročníku Pojišťovny roku ukazují následující tabulky.

Pojišťovna roku – hlavní kategorie
Počet bodů
1. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 328
2. Česká pojišťovna a.s. 269
3. Generali Pojišťovna a.s. 194
4. Allianz pojišťovna, a.s. 127
5. Pojišťovna České spořitelny, a.s. 85
Další kategorie
Životní a úrazové pojištění
1. Česká pojišťovna a.s. 331
2. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 258
3. Generali Pojišťovna a.s. 137
4. Pojišťovna České spořitelny, a.s. 124
5. Allianz pojišťovna, a.s. 110
Občanská pojištění
1. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 438
2. Česká pojišťovna a.s. 330
3. Generali Pojišťovna a.s. 179
4. Allianz pojišťovna, a.s. 119
5. Pojišťovna České spořitelny, a.s. 62
Pojištění motorových vozidel
1. Česká pojišťovna a.s. 378
2. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 308
3. Allianz pojišťovna, a.s. 196
4. Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. 134
5. Generali Pojišťovna a.s. 122
Pojištění průmyslu a podnikatelů
1. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 352
2. Česká pojišťovna a.s. 293
3. Generali Pojišťovna a.s. 247
4. Allianz pojišťovna, a.s. 130
5. ČSOB Pojišťovna a.s., člen holdingu ČSOB 96
Spolupráce s makléři
1. Kooperativa, pojišťovna, a.s. 310
2. Česká pojišťovna a.s. 287
3. Generali Pojišťovna a.s. 202
4. Allianz pojišťovna, a.s. 121
5. Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. 96
Specializovaný pojistitel
1. D.A.S. pojišťovna právní ochrany, a.s. 213
2. Evropská Cestovní Pojišťovna, a.s. 122
3. Euler Hermes Čescob, úvěrová pojišťovna, a.s. 77
4. Česká pojišťovna ZDRAVÍ a.s. 67
5. Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s. 62

Penzijní fondy připisují výnosy

Penzijní fondy začaly zveřejňovat připisované výnosy na účty svých klientů. Zatím nejsou zdaleka kompletní, ale již dnes pomohou určit, v jakých relacích se budou pohybovat.

skoleni_15_4

První se mohli radovat účastníci Penzijního fondu České pojišťovny, který připsal 3,1 %. Jako druhý se o výnosy podělil Penzijní fond České spořitelny, a jeho klienti mohli být poněkud zklamaní. Oproti PF ČP přidělila téměř o půl procentního bodu méně – „jen“ 2,64 %. Poslední se zatím přihlásil Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond. A ukázal se zatím jako nejštědřejší – připsal rovná 3,4 %.

Kompletní přehled vám přineseme pravděpodobně již tento týden.

Zastaví vláda reformu veřejných financí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).