Hlavní navigace

Desetník: Půjde GE Money Bank do konkursu?

19. 3. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Uplynulých deset pracovních dní bylo vskutku rušných: GE Money Bank hrozí zahrnutí její části do konkursní podstaty zkrachovalé Agrobanky. Komerční banka vytáhla do boje s novým účtem. Klienti České spořitelny byli terčem nebezpečného útoku. Do toho jsme ještě uspořádali konferenci o investování.

DESETNÍK 102/2007 (5. 3. 2007 – 18. 3. 2007)

Půjde GE Money Bank do konkursu?

Ve středu 7. března 2007 se v médiích objevila spekulace, že by část GE Money Bank, čtvrté největší banky působící v České republice, mohla padnout pod ruku konkursnímu správci zkrachovalé Agrobanky. Informaci uvolnil p. Kellner, člen dozorčí rady Agrobanky a předseda Sdružení menšinových akcionářů Agrobanky.

GE Money Bank, respektive její část, by měla padnout do konkursu na základě posudku, který hovoří o neplatnosti kupní smlouvy mezi GE Money Bank a Agrobankou. To pochopitelně popírá tisková mluvčí GE Money Bank Eva Chaloupková.

Společnost Agrobanka Praha je samostatná společnost, která již nemá s GE Money Bank žádné společné aktivity. GE Money Bank, a.s. naprosto odmítá všechny spekulace, že by mohla být zahrnuta do konkursní podstaty týkající se majetku Agrobanky Praha. Tyto nároky jsou právně neopodstatněné, uvádí ve svém stanovisku GE Money Bank.

Osobně jsem se setkal s nejednou smlouvou připravenou právníky GE Money Bank a byť nejsem právník, je pro mne na základě této zkušenosti jen těžko představitelné, že by GE Money Bank uzavřela smlouvu, u níž by se prokázalo, že je neplatná.

O možném uvalení konkursu na GE Money Bank jsem hovořil též s nejmenovaným správcem konkursní podstaty. Ani on ho nevidí příliš reálně – naopak, nedovede si představit, že by některý správce konkursní podstaty zahrnul GE Money do likvidovaného majetku. Naopak si dovede představit kroky, které by následovaly ze strany GE… A pravděpodobně by kromě mezinárodní ostudy utrhla Česká republika za nedokonalou ochranu investic též další arbitráž.

Podle slov p. Kellnera ale přípravy na podání návrhu na konkurs Agrobanky, a.s., v likvidaci pokračují a v průběhu tohoto týdne by mohlo dojít k rozuzlení…


Najdi si svoji banku!

Finanční server Měšec.cz podporuje další iniciativu, jejímž cílem je zlepšení postavení klientů bankovních domů – dotazníkovou anketu pro podnikatelskou veřejnost „Najdi si svoji banku!“ Anketu pořádá server Bankovnipoplat­ky.com se Sdružením podnikatelů a živnostníků ČR.

Anketa je akcí na podporu zlepšení podnikatelského prostředí v ČR. Vzhledem k úrovni bankovních služeb a jejich poplatků, které banky požadují po zákaznících na území ČR, je již delší dobu vedena odborná i laická diskuse o výši těchto poplatků a oprávněnosti jejich výběru, uvádí k anketě Patrik Nacher, provozovatel serveru Bankovnipoplat­ky.com.

Podnikatelé a živnostníci mají možnost vyjádřit svůj názor na bankovní dům, jehož služby využívají, nejen formou zodpovězení anketních otázek, ale též přidáním vlastních komentářů. Výsledky ankety se budou průběžně vyhodnocovat a zveřejňovat.

Vstup do dotazníku: Najdi si svoji banku!


Klienti České spořitelny pod nebezpečným útokem

Neznámý pachatel rozeslal ve čtvrtek večer tisíce podvodných e-mailů, které se tvářily jako zprávy z České spořitelny. E-maily vyzývaly k přihlášení na stránku podobnou stránkám banky, kde měl klient zadat své údaje, které mohou sloužit k zajištění přístupu k účtu u České spořitelny.

Útok nebyl klasickým jednoduchým phishingem, jehož úspěch je závislý pouze na „ochotě“ klienta banky sdělit na útočníkově stránce své citlivé údaje, ale jednalo se o kombinaci s pharmingem, kde je napaden počítač klienta jistým druhem viru, díky němuž se může pachatel k přihlašovacím údajům dostat i jiným způsobem.

V současné době není hlášen ani jeden případ poškození klienta banky, ale již v pátek přibližně 50 klientů hlásilo bance, že jejich účet může být ohrožen.


Komerční banka proti GE?

Komerční banka se vrhá do boje s GE Money Bank – nabízí obdobný produkt: účet za paušál. Banka ho sice začala připravovat ještě na podzim minulého roku na základě zjištění přání a potřeb klientů, ale vyšla s ním více než měsíc po uvedení Active konta GE Money Bank.

Účet je jistě zajímavou alternativou pro aktivní klienty. Jeho základní verze ale vychází dráž než základní verze obdobných účtů GE Money Bank a Živnostenské banky, nicméně v obdobné službě drží prvenství mezi třemi největšími bankovními domy v Česku.

Zda se účet Komerční banky vyplatí zjistíte v článku „Komerční banka: Další banka s účty za paušál“.


Konference „Investiční příležitosti pro drobné investory“

Minulé úterý se konala historicky druhá odborná konference pořádaná finančním serverem Měšec.cz, tentokráte s tématem „Investiční příležitosti pro drobné investory“.

Na konferenci se sešla celá řada odborníků z finančních institucí, kteří diskutovali nejen k předneseným presentacím Jana Sochora, předsedy představenstva RM-Systému, Petra Koblice, generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha, Davida RozumkaČeské národní banky a Vratislava Svobody, generálního ředitele Atlantik Asset Management a v následné panelové diskusi, ale též při neformálních rozhovorech mezi jednotlivými bloky konference.

Připravili jsme pro vás výtah z nejzajímavějšího, co bylo na konferenci proneseno – vše naleznete v článku „Investiční příležitosti pro drobné investory“. K dispozici je též fotogalerie z konference.

Na konferenci byl též představen unikátní Investiční sborník 2007 – soubor analýz zahrnující jak rozbor české ekonomiky a českých akcií, tak jednotlivých sektorů z hlediska jejich perspektivy a dalších významných ekonomik – USA a BRIC zemí. Nechybí v něm ani pohled na komodity a na deriváty obchodované na pražské burze. Sborník, na němž se podílela řada významných analytiků předních finančních domů, je k dispozici k volnému stažení.

dan_z_prijmu

Ke stažení jsou též přednesené prezentace.

Děkujeme generálnímu partnerovi RM-Systému a partnerovi Atlantiku FT, bez jejichž pomoci by nebylo možno konferenci uspořádat.

Půjde GE Money Bank do konkursu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).