Hlavní navigace

Desetník: Návrat a legalizace švarcsystému

16. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mezi návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) pro podporu českého hospodářství a ekonomiky patří i dočasné oficiální povolení dělat „zaměstnání“ na živnostenský list. Nejde o žádnou novinku, švarcsystém se tiše toleruje již léta. Není totiž nevýhodný, je-li dobře nastaven.

DESETNÍK 153/2009 (2. 1. 2009 – 15. 2. 2009)

Zaměstnanec na „živnosťák“

Takzvaný švarcsystém označuje situaci, kdy pracovník vykonává běžnou pozici, kterou může vykonávat jako zaměstnanec, ale formálně vystupuje jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Tento způsob „zaměstnávání“ však od 1. října 2004 zakazuje Zákon o zaměstnanosti. V jeho výklad se doslova uvádí, že právnická nebo fyzická osoba je povinna zajišťovat plnění běžných úkolů vyplývajících z předmětu její činnosti svými zaměstnanci, které k tomu účelu zaměstnává v pracovněprávních vztazích. Základním smyslem tohoto ustanovení je zabezpečit fyzickým osobám právo na zaměstnání v pracovněprávních vztazích. Zaměstnanci mají totiž výrazně lepší právní postavení a sociální jistoty, než když jsou pracovníci v roli podnikatelů. Pokud Úřad práce, který je oprávněn dělat kontroly, zaměstnavateli prokáže, že provozuje švarcsystém, může mu uložit pokutu ve výši 2 miliony Kč. Čtěte více: Černé týdny pro drobné podnikatele.

To by se mohlo podle vládní rady NERV změnit, i když ne na stálo. Pokud budou lidé nuceni odcházet ze standardního zaměstnání, pak podpora čehokoliv, co není princip – zůstanu doma na podpoře a uvidím, jak to dopadne – je dobrá, cituje ČT 24 premiéra Mirka Topolánka. Švarcsystém je velmi efektivní a účinný systém, jak zlepšit zaměstnanost v situacích, kdy je ekonomika v problémech a kdy zaměstnavatelé mají také problémy, přidává se další člen ekonomické rady Pavel Kohout. Legalizace švarcsystému by měla být jen dočasná, a to maximálně do roku 2012 (pokud vůbec bude schválena).

(Ne)výhodný pro všechny

Švarcsystém je tiše tolerován již léta. Jak je to možné, když je zakázaný, přesně popisuje přísloví: kde není žalobce, není soudce. Dobře nastavený švarcsystém je totiž oboustranně výhodný. Zaměstnavatel ušetří výraznou položku při odvodu sociálního a zdravotního pojištění, nemusí ani finančně řešit nemocenskou. Dobře nastavené ústní dohody přitom počítají i s řádnou placenou dovolenou („zaměstnanec“ vystaví fakturu, jako by skutečně svoji práci odvedl, ale přitom je na dovolené). Ani pro „zaměstnance“, který svoji práci fakturuje, místo aby pobíral mzdu, není švarcsystém nevýhodný. Zaměstnavatel mu zpravidla vyplatí více, než by si vydělal jako zaměstnanec. I po odečtu povinných odvodů podporovaných možností výhodných daňových paušálů zůstane v peněžence pracovníka většinou o pár tisícikorun navíc, než kdyby byl řádným zaměstnancem. Náhrada mzdy v nemoci je řešitelná zvlášť sjednaným komerčním pojištěním, takže jedinou nejistotou je riziko nezaplacení faktury a okamžité ukončení spolupráce („výpověď“ na hodinu). Jenže podle business serveru Podnikatel.cz švarcsystém paradoxně využívají také sami politici. Běžnou praxí je totiž zaměstnávání poslaneckých a senátorských asistentů na živnostenský list. Čtěte více: Návrat švarcsystému, ukázky české vychytralosti, asi nehrozí.

dan_z_prijmu

Má-li švarcystém kvalitně fungovat, je potřeba dobře stanovit pravidla hry tak, aby byl výhodný oboustranně a ne jen pro zaměstnavatele. V opačném případě se pracovník stává rukojmím závislým na libovůli plátce „mzdy“, a to je jeden z důvodů, proč je stále nelegální. Podle posledních zpráv se však legalizace švarcsystému nepodaří a spíše dojde ke snížení sociálního pojištění.

Jak vyděláváte peníze?


Levně k moři jedině na sever a na východ

Letošní dovolená v zahraničí se s velkou pravděpodobností výrazně prodraží, alespoň pokud jde o státy, kde je měnou euro nebo americký dolar. Dopad zpomalení světového hospodářství, zejména eurozóny, bude na českou, polskou i maďarskou ekonomiku značný, čehož si jsou investoři vědomi. Výprodeje těchto měn se proto zdá neberou konce. Nepomáhá jim samozřejmě ani uvolňování měnové politiky v těchto zemích, když se investoři zbavují nízko úročených měn, píše pro server Měšec.cz analytička Lucie Vitamvásová. Středo a východoevropské měny tak stále ještě nejsou na svém dně a jejich další propad lze očekávat. Na zhoršující se kurzy už reagují ceny pohonných hmot. Přestože cena ropy je nyní velmi nízko, okolo 34 dolarů za barel, oslabující koruna ceny pohonných hmot žene nahoru. Vyšší ceny očekávají i cestovní kanceláře, které naprostou většinu zahraniční dovolené přepočítávají přes eura, resp. americké dolary. Letošní dovolená u moře bude znamenat citelný zásah do peněženky běžného Čecha. Moře chtiví občané však mají levnou alternativu: Baltské moře a Černé moře. Měny států sousedících s těmito moři totiž oslabují rychleji než čeká koruna. Čtěte více: Měny východní Evropy stále hledají své dno.

Jaké moře je vaše nejoblíbenější?

Jakou plánujete letošní dovolenou?

  • Tuzemskou.
    15 %
  • Zahraniční.
    24 %
  • Tuzemskou i zahraniční.
    13 %
  • Žádnou.
    31 %
  • Co je to "dovolená"? :-)
    17 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).