Hlavní navigace

Desetník: Jste krásná? Nechte se pojistit!

2. 6. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Jak vypadá český sen o nejlevnějším nakupování? A kdy se máme připravit na zdražování? Který operátor na léto zlevnil volání z Chorvatska? A kdy si můžete prohlédnout centrální banku zevnitř?

DESETNÍK 11/2003 (19.5.2003–1.6.2003)

Uplynulých deset pracovních dnů bylo docela bohatých na vzrušující události. Všechno sice v závěru minulého týdne přebila demise armádního ministra, neškodí však poohlédnout se i za dalšími momenty, jejichž důsledky brzy pocítíme na vlastní kůži.

Reforma a zase reforma
Tím nejdůležitějším ve světě financí zřejmě po celý rok zůstane připravovaná reforma veřejných výdajů. Doplatil na ni už ministr Tvrdík, a jestli jeho chlapsky oprávněný postoj zaujmou i ostatní ministři, mohl by za chvíli ve vládě zůstat premiér sám. Proti chystaným změnám se bouří odboráři organizovaní lokálně (protest v Ostravě) nebo profesně (lékaři, učitelé), což však nemění nic na tom, že reforma být musí a nejspíše i bude. Kdyby nebyla, bylo by to později mnohem horší.

Třeba takové, jako je to teď na Slovensku, kde začínají z nezáviděníhodné startovací pozice. Tamní razantní reformu, která není jen seberealizací liberálních ministrů, ale hlavně obyčejnou znouzectností, jsme zmiňovali už v minulém Desetníku, nicméně konkrétní obrysy získala až v posledních dnech. Slovenská vláda se dohodla na sjednocení daní z příjmu jak fyzických, tak právnických osob na 19 % a na stejné výši se má ustálit i DPH (nižší sazba je dnes 14 % a vyšší 20 %). Změny musí odsouhlasit parlament a měly by začít platit od ledna příštího roku.

Jde o tvrdé zjednodušení celého daňového systému, které podle slov slovenského ministra financí nejvíce zatíží bezdětné středněpříjmové skupiny. Ti nejbohatší budou mít daně jasně nižší a nejchudší zase nejvíce vytěží z navýšení nezdanitelných částek – Slováci totiž budou platit daň jen z toho, co přesáhne 84 tisíc korun ročně.

Odborníci začínají o Slovensku mluvit jako o daňovém ráji (naposledy Pavel Kohout v sobotních LN) a vynášet do nebe odvážnou vládu. Méně nadšení možná budou ti, kteří v onom ráji musí žít – už od včerejška se na Slovensku platí za návštěvu lékaře nebo zubaře 20 Sk, stejná částka za recept, 50 Sk za den strávený v nemocnici a 2 Sk za každý kilometr ujetý sanitkou.

U nás zatím dojde jen ke změně DPH u vybraných služeb tím, že se přesunou ze zvýhodněné sazby 5 % do základní 22 %. Jde o sjednocení metodiky se systémem EU, ovšem k navýšení daně nedojde až se vstupem do Unie, ale proti původnímu plánu se čtyřměsíčním předstihem – už 1.1.2004. Vláda tak o něco vylepší stav rozpočtu.

U některých služeb má jít o čisté zdražení 17 % (např. u realitních kanceláří), jiné služby by mohly kvůli tvrdé konkurenci zůstat na stejné cenové úrovni (snad telefonování nebo internet). Bohužel lze očekávat, že zvýšení DPH u služeb pomůže udržet i tradici pravidelného zdražování bankovních služeb. 



Český sen se rozplynul
V poslední květnový den mělo dojít k otevření „hypermarketu pro lepší život“ s poetickým názvem Český sen. Nakonec se z toho vyklubala habaďůra studentů FAMU, kteří točí dokumentární film o tom, jak jsme náchylní věřit reklamám a podléhat jejich manipulaci.

Na lep se v den otevření obchodu chytilo několik stovek zákazníků, kteří si na základě masivní kampaně přijeli koupit chleba za 9,30 Kč, kilo hovězího za 73 Kč nebo třeba dva litry minerálky za 2,60 Kč. „Chacha, to jsme je doběhli, pitomce,“ tláskají se teď jistě mladí filmaři, kteří na tenhle hokus pokus dostali milionovou půjčku od Státního fondu pro rozvoj kinematografie a natočí o něm celovečerní dokumentární film.

Podle filmových odborníků se prý jedná o „talentované“ studenty. Na to, aby někdo proinvestoval takové peníze kvůli zjištění, že se pár důchodců, kteří musejí převracet každou korunu, nechá nalákat na extrémně levné ceny, talent opravdu postrádat nemůže. Dělá se to o to snadněji, že s takovými zdroji se jistě nemusejí zajímat, jaké jsou v obchodech ceny. Budiž jim přáno, škoda jen, že všichni televizní koncesionáři na tohle přispěli „v řádu statisíců“ z peněz veřejnoprávní televize.



Přitom definovat spotřebitelské chování lze mnohem snadněji z pravidelných statistických údajů, jen se přitom neužije tolik legrace, že. Například statistická data potvrzují trend úvěrového boomu – za loňský rok si čeští spotřebitelé od bank půjčili více než 177 mld. Kč, což je o 30 % více než o rok dříve. Vklady u bank přitom stagnují, v loňském roce bylo u bank uloženo 838,8 mld. Kč. 



Finanční novinky
Česká spořitelna opět snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů a do své nabídky zařadila i možnost desetileté fixace úrokové sazby. 



Zvyšování daní se nevyhne ani domácímu zvířectvu – pejskaři budou mít zvýšený limit pro poplatek za psa. Obce budou moci od Nového roku podle svého uvážení nastavit tento poplatek až do výše 1.500 Kč (dnes je hranice 1.000 Kč). Nově by za poplatek neměl být zodpovědný majitel psa, ale jeho držitel – v současné době totiž venčící člověk může prohlásit, že mu pes nepatří, a pak je téměř nemožné provádět kontrolu. 



Dolar stále padá, euro sílí. Odborníci předpovídají, že dolar spadne ještě níž a padat bude až do příštího roku. To ovšem říkali i vloni o euru a nestalo se tak. Odborníkům není radno věřit. 



GE Capital Bank za dva týdny vyplatila už polovinu klientů zkrachovalé Union banky, na kterou byl před pár dny vyhlášen konkurz. Výplata klientů Plzeňské banky (o licenci přišla 23.5.) má na pobočkách GE CB začít v sobotu 7. června 2003. 



Od včerejška se z Prahy do Brna (opačným směrem to platí také) dostanete vlakem za 140 Kč a to bez rozdílu kategorie vlaku. Jízdenku si můžete koupit jenom přímo ve vlaku, a to bez příplatku. Takto zvýhodněná je zatím jedna trasa, ale pokud se opatření osvědčí, může prý na podzim dojít ke zvýhodnění dalších vybraných tratí. 



Telekomunikační novinky
Už bylo řečeno, že ceny za telekomunikační služby by mohly zdražit kvůli zvýšení DPH. Stále silnější konkurence by však zvyšování cen mohla zabránit. Český Telecom má začít pronajímat koncové linky ostatním operátorům, takže plná liberalizace by mohla dorazit až do domácností a zlevnit provoz pevných linek.

Provozovatelé pevných linek zároveň bojují za snížení propojovacího poplatku při volání do mobilních sítí, takže je možné, že k poklesu cen dojde i v tomto směru.

Český Telecom zavedl nové tarify, Oskar zavedl posílání SMS na pevné linky, T-Mobile zase na letní sezónu přichystal zvýhodněné volání i posílání esemesek z Chorvatska a Eurotel od dneška zavádí novou SMS bránu, takže kromě současné bezplatné brány sponzorované reklamou bude možné posílat placené SMS bez reklamy. Počet SMS odeslaných z internetu poté, co dva operátoři své brány omezili, klesl o polovinu (u T-Mobilu o 71 %, u Eurotelu o 63 %). 



Zajímavosti
V sobotu 7. června bude v České národní bance den otevřených dveří. Můžete se stavit od 9.00 do 17.00 (poslední vstup v 16.00).



V minulém Desetníku jsme psali o tom, že civilní služba by neměla skončit ve stejnou dobu jako vojenská základní služba. Podle páteční MF DNES však ministr Škromach změnil názor. Takže vojna i civilka by měly končit společně, po demisi ministra obrany však zase není jisté, kdy skončí vojna. Nejžhavější novinky můžete sledovat na stránkách Konec civilky



V Británii se můžete pojistit proti ošklivosti. Aspoň jedna Britka prý platí 10 tisíc korun ročně pro případ, že by se znelíbila svému manželovi a on se s ní rozvedl kvůli tomu, že už není tak atraktivní jako dřív. Jakmile se manželovi bude zdát ošklivá, svolá pojišťovna koncilium, které rozhodne, zda dá manželovi za pravdu. Pokud ano, žena se prý ochotně rozvede a zároveň dostane vyplaceno asi pět milionů korun odškodného. 

skoleni_15_4



Uběhlo padesát let od měnové reformy v roce 1953. O jejím dopadu přinesla média podrobné informace. Z dnešního pohledu jsou nejzajímavější výpovědi pamětníků, kteří vyprávějí o tom, jak lidé přišli o celoživotní úspory nebo pojištění na důchod. Jde o informace aktuální už proto, že se uvažuje o zavedení povinného důchodového spoření – které ovšem nikomu nezaručí, že v době odchodu do důchodu na jeho účtu nějaké peníze budou (co když přijde nějaké podobná reforma?). Odkládat stranou a bezpečně spořit peníze desítky let bylo na Západě možné relativně dlouhou dobu, ale kdo zaručí, že v dnešní tektonické době podobná jistota vydrží?



Těším se na shledanou u příštího Desetníku, který by měl vyjít ve chvíli, kdy už bude jasné, jestli jsme se rozhodli vstoupit do Evropské Unie. Mějte v referendu šťastnou ruku!

Jak budete hlasovat v referendu o EU?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).