Hlavní navigace

Daňové přiznání na poslední chvíli: Elektronicky bez e-podpisu

30. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zítra je poslední den pro odevzdání daňového přiznání. Přečtěte si, jak ho rychle zpracovat a podat. Elektronicky to lze zvládnout bez datové schránky i e-podpisu.

Konec března je tu. Daňové přiznání musí být nejpozději během zítřejšího dne doručeno (či odesláno) na příslušný finanční úřad. Stejně tak musí být do zítřka daň z příjmů i uhrazena. Více: Tipy, jak zaplatit daň rychle, levně nebo pohodlně

Jestliže vám něco kolem daně z příjmů není jasné, můžete se odpověď pokusit najít v naší daňové poradně. Do konce března je otevřena vašim dotazům. Máte tak poslední šanci zeptat se daňové specialistky, a to nejen na nejasnosti spojené s daní z příjmů, ale také na problematiku zdravotního a sociálního pojištění. Vstupte do daňové poradny

Interaktivní formulář pomůže i zkontroluje

Vyplnit daňové přiznání vyžaduje buď vlastní zkušenosti nebo zkušeného rádce. Nemusí jím být daňový poradce nebo ostřílenější příbuzný. Poradit a provést vás vyplněním daňového přiznání zvládnou také interaktivní formuláře. Ty si na našem serveru můžete bezplatně stáhnout.

Tyto typy formulářů mají u jednotlivých polí přednastavené vzorce, takže provádějí dílčí výpočty za vás. Také hlídají správnost zadaných údajů. Nedovolí vám například uložit soubor, pokud zadáte špatně rodné číslo. Jejich další výhodou jsou navázané funkcionality. Mezi ty nejvyužitelněj­ší patří:

  • provázání daňového přiznání s přehledy pro správu sociálního zabezpečení a pro zdravotní pojišťovnu (platí pro pojišťovny VZP, OZP, ZPMV),
  • možnost kontroly vyplnění formuláře přes odeslání na server ministerstva financí a okamžitá zpětná vazba,
  • možnost odeslání daňového přiznání přes datovou schránku jedním kliknutím.
DP_prevod

Elektronicky bez datové schránky i e-podpisu

Stejně šikovné jsou i formuláře ministerstva financí skrývající se pod zkratkou EPO. Ty můžete vyplnit přes Daňový portál České daňové správy.

Navíc oproti našemu interaktivnímu formuláři umožňují podání přiznání elektronicky, bez nutnosti mít zřízenou datovou schránku či elektronický podpis. A to je místo, kde spousta lidí žije v omylu. Myslí si, že bez elektronického podpisu či datové schránky to nejde. I proto elektronické podání využívá stále pouze nepočetná menšina poplatníků daně, což dokazují statistiky finančních úřadů. V současné chvíli tuto alternativu k listinnému podání využívá cca 3–4 % daňových poplatníků, uvádí například tisková mluvčí Finančního ředitelství v Českých Budějovicích Jaroslava Musilová.

Bez nutnosti ověření elektronickým podpisem podáte přiznání přes Daňový portál tak, že si po jeho odeslání vytisknete tzv. e-tiskopis, který vlastnoručně podepíšete a do pěti kalendářních dnů doručíte na příslušný finanční úřad. E-tiskopis není ničím jiným než shrnutím nejdůležitějších údajů z daňového přiznání.

Termín je za dveřmi, vpusťte ho do nich bez obav

Začněme tím, co jsme právě popsali. Který termín je rozhodující při posílání EPO formuláře bez potvrzení elektronickým podpisem – elektronické podání nebo doručení podepsaného e-tiskopisu na finanční úřad? Přesně v souladu s logikou snažící se o co největší zvýhodnění elektronických podání je rozhodující termín elektronického podání. Do středeční půlnoci tak můžete vyplnit a odeslat EPO formulář bez elektronického podpisu a e-tiskopis pak odeslat poštou nebo osobně doručit na finanční úřad nejpozději během příštího pondělí.

Pokud máte zřízen elektronický podpis, tak tímto způsobem podepsaný EPO formulář odešlete nejpozději do zítřejší půlnoci a máte kompletně po starostech.

Majitelé datových schránek  to mají stejně jednoduché. Po vyplnění interaktivního formuláře zvolí možnost „Podat daňové přiznání přes datovou schránku“. Vyskočí jim okno tázající se na přihlašovací jméno a heslo k jejich datové schránce. Po jejich zadání bude daňové přiznání automaticky odesláno na zvolený finanční úřad. Stihnout to je třeba rovněž do středeční půlnoci.

Jestliže dáte přednost klasické papírové podobě daňového přiznání, pak ho můžete odevzdat buď osobně na finančním úřadě nebo poslat poštou.

Rozhodnete-li se využít služeb České pošty, pak na vašem psaní musí být razítko s březnovým datem. Zde se na rozdíl od termínu plateb nic nezměnilo. Neplatí tedy, že by za datum podání bylo bráno datum doručení.

U placení daně je to nově tak, že za den platby je považován datum připsání peněz na účet příjemce a nikoli odeslání peněz, jak tomu bylo ještě před rokem. Více o placení daně na poslední chvíli: Tipy, jak zaplatit daň rychle, levně nebo pohodlně

Osobnímu doručení na finanční úřad zase nahrává prodloužená otevírací doba jejich podatelen. Až do konce března jsou vám k dispozici do 18 hodin. A front a návalů se podle Jaroslavy Musilové bát nemusíte: Finanční úřady v současné chvíli zvládají vše bez komplikací a nápor daňových poplatníků odbavují zcela plynule. Byly posíleny podatelny a k tvoření front na finančních úřadech v Jihočeském kraji v zásadě nikde nedochází. Předpokládá se, že i v nastávajících dnech budou daňoví poplatníci na všech finančních úřadech v Jihočeském kraji odbaveni průběžně, maximálně do deseti minut.

skoleni_15_4

Když to přece jen nestihnete

Pokud již nyní víte, že nestihnete přiznání včas odevzdat, můžete si zažádat o odklad. Musí jít o odůvodněné případy. O prodloužení lhůty lze žádat jen do jejího vypršení. Zvláštní formulář pro tuto žádost není, lze ji formulovat jednoduše. Důležité je uvést důvody, vysvětluje Jaroslava Musilová. Vzhledem k pozdnímu termínu doporučujeme žádost nejprve konzultovat telefonicky. Lhůtu vám finanční úřad může prodloužit až o 3 měsíce. V případě, že máte příjmy ze zahraničí, až do konce října. Za žádost zaplatíte správní poplatek ve výši 300 Kč.

Nestihnete-li daňové přiznání podat včas, pak vám může správce daně vyměřenou daň z příjmů zvýšit až o 10 %.

Podáváte daňová přiznání online?

  • Ano
    41 %
  • Ne
    59 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).