Hlavní navigace

Tipy, jak zaplatit daň rychle, levně nebo pohodlně

29. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Chystáte se před odevzdáním daňového přiznání platit daň? Jak to udělat na posledních chvíli, pohodlně nebo bezplatně?

Středa 31.3. je posledním dnem, kdy můžete zaplatit daň z příjmu bez toho, aby vám hrozila pokuta ze strany finančního úřadu. Výjimku samozřejmě tvoří ti, kterým daňové přiznání zpracovává daňový poradce. Letos došlo ke změně definice tzv. dne platby, nově tedy uhradíte daň až v okamžiku, kdy se vaše prostředky připíší na účet banky příslušného finančního úřadu, ne pouhým odepsáním vašich peněz z účtu. Čtěte více: Jak na daňové přiznání (NÁVOD)

Chci zaplatit daň pohodlně

Pohodlně můžete zaplatit daň z domova bankovním převodem. Podle zákona o platebním styku, který nabyl účinnosti počátkem listopadu minulého roku, trvá převod prostředků mezi bankami jeden pracovní den. Abyste tedy svou daň uhradili včas, musíte peníze poslat přes internetové bankovnictví nejpozději jeden pracovní den před datem, kdy musí být na účtu finančního úřadu, odejít z vašeho účtu tedy musejí 30.3.2010. Ne­zapomeňte také, že banky mají pro převody určenou časovou hranici, po které už se příkaz k úhradě provede až další den. Čtěte více: Odchozí platbu pošlete včas, jinak budete čekat do druhého dne 

Dejte pozor, abyste vyplnili správně předčíslí bankovního účtu finančního úřadu, který má pro platby různých daní různá předčíslí. Podle České daňové správy (ČDS) platí pro daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání je předčíslí 721. Čísla účtů jednotlivých finančních úřadů jsou najdete na našem serveru nebo jsou také uvedena na webu ČDS. Jako variabilní symbol použijte své daňové identifikační číslo. Pokud vám nebylo přiděleno, uvádějte své rodné číslo bez lomítek a mezer. Jako konstantní symbol uveďte číslo 1148. Kód centrální banky, která vede účty finančním úřadům, je 0710. U platby by mělo být vždy uvedeno, ke které dani se vztahuje. Čtěte více: Termíny daňových přiznání mají chyták, hrozí sankce

Příkaz k úhradě můžete zadat také přes bankomat. Tuto službu umí například Česká spořitelna a ČSOB, resp. Poštovní spořitelna. Pokud jste zákazníkem společnosti GE Money Bank, můžete zadat příkaz k úhradě přes bankomat kromě debetní i z její kreditní karty a platba odejde v rámci bezúročného období.

Potrpím si na tradici

Pokud máte radši tradičnější způsoby, jak posílat peníze, nabízí se vám poštovní složenka. Aby ale peníze dorazily včas, měli byste ji na poště vyplnit nejpozději 29.3.2010. Určitě si také uchovejte ústřižek potvrzující datum a odeslání platby. Čtěte také: Jak na přehled pro ČSSZ (NÁVOD)

Budete-li posílat daň, která je nižší než 5000 Kč, zaplatíte za poštovní poukázku typu A rovných 22 Kč. U plateb do částky 50 000 Kč zaplatíte 33 Kč a za každých dalších započatých 10 000 Kč si připlatíte ještě 6 Kč.

Platba daně zadarmo

Pokud už kromě daně nechcete platit za transakci žádné další peníze, využijte daňovou složenku, která je bez poplatku. Odeslat ji můžete nejdéle dnes a najdete ji na pobočkách České pošty. Ani v tomto případě nezapomeňte pečlivě uschovat ústřižek, který potvrzuje datum a částku odeslané platby. Pamatujte ale, že se s daňovou složenkou nedá uhradit doplatek na sociálním nebo zdravotním pojištění. Čtěte také: Z domova nebo ve frontě? Tipy jak podat daňové přiznání pohodlně 

Potřebuji zaplatit rychle

Jestli patříte do skupiny těch, kteří všechno nechávají na poslední chvíli, budou se vám hodit tipy, jak uhradit daň poslední den – tedy nejpozději 31.3. S penězi můžete zajít na některou z poboček České národní banky a zaplatit daň přímo vkladem na účet finančního úřadu. Tuto možnost ale nemají ti, kteří by chtěli zamířit na centrálu v Praze. Vklad je však zpoplatněn 1 % z částky, minimálně však zaplatíte 100 Kč. Na pobočce centrální banky můžete uhradit i sociální pojištění. Zdravotní pojišťovny mají své účty u komerčních pojišťoven, které si za vklad hotovosti většinou účtují poplatky kolem 50 Kč.

Už máte daňové přiznání za rok 2010 hotové?

Protože pobočky centrální banky najdete jen v některých městech, možná budete mít blíž spíš váš finanční úřad, kde můžete daň zaplatit na podkladně (stejně tak doplatek na zdravotním a sociálním pojištění). Platba na pokladně je zdarma a u vybraných pojišťoven můžete použít také platební kartu. Čtěte více: Jak na přehled pro zdravotní pojišťovnu (NÁVOD)

skoleni_15_4

Poslední možností, jak zaplatit daň včas, je expresní bankovní převod. Platba bude na cílovém účtu během několika málo hodin, ale zaplatíte za ni poplatek od 25 do 500 Kč. Nejčastěji se ceny expresních převodů pohybují kolem 200 Kč. I v tomto případě ale platí, že přes pobočku nebo internetové bankovnictví musíte platbu poslat do hodiny, kterou si určila banka k vyřízení těchto transakcí. Často se, pro platby zadané na pobočce, tato časová hranice pohybuje kolem 10 hodin. Později ji většinou můžete zadat prostřednictvím svého internetového bankovnictví.

Přeplatky obdržíte do měsíce

Může se stát, že vám v přiznání nevyjde žádná daňová povinnost a finanční úřad vám ještě bude vracet daň. Poslat by ji měl do 30 dnů. Pokud jste odevzdali daňové přiznání pomocí datové schránky, finanční úřad by vám měl přeplatek vrátit rychleji – zhruba do půli dubna. Peníze si můžete nechat vyplatit poštovní poukázkou nebo na bankovní účet. Pokud daňové přiznání podáváte přes datovou schránku, dostanete přeplatek rychleji, zhruba v první polovině dubna.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).