Hlavní navigace

Co dělat, když vám skončí dodavatel elektřiny nebo plynu?

13. 10. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Skupina Bohemia Energy krachuje. Jak se mají zachovat klienti společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie a kolik mají času na to, aby si našli nového dodavatele?

Prudký růst cen energií na burzách přináší první oběť. Skupina Bohemia Energy finančně nezvládla prudký růst cen energií na burzách a ukončí svým zákazníkům dodávky elektřiny a plynu.

Do skupiny, která obsluhuje zhruba 900 tisíc odběrných míst, patří společnost Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.

K tomuto razantnímu kroku nás přiměl přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích, kdy cena obou dodávaných komodit je nyní třikrát vyšší, než byla v loňském roce, uvádí skupina Bohemia Energy na svých webech.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček to označil jako selhání komerčního subjektu v důsledku spekulací a celoevropského růstu cen energií.

Co se bude dít teď?

Domácnosti i podnikatelé jsou při krachu dodavatele energie automaticky chráněni institutem dodavatele poslední instance.

To znamená, že v případě, že váš dodavatel končí činnost kvůli neschopnosti finančně zajistit dodávku energie, dodá vám ji jiný, pro tyto případy určený dodavatel.

Výjimku z tohoto pravidla tvoří zákazníci s větším odběrem plynu. Konkrétně jde o společnosti, jejichž spotřeba plynu za posledních 12 měsíců přesáhla 630 MWh. Ti si musí nového dodavatele zajistit bezodkladně sami.

Dodavatel poslední instance (DPI) je subjekt na trhu s elektřinou a zemním plynem, který vám v zákonem stanovených případech musí dodávat elektřinu a zemní plyn. Ceny v tomto případě stanovuje Energetický regulační úřad.

Elektřinu a plyn vám bude poskytovat do doby, než si zvolíte nového dodavatele, nejdéle však po 6 měsíců ode dne ztráty způsobilosti dodavatele.

Vy sami nemusíte krach svého dodavatele nikam hlásit. Právě krachující firma totiž musí o své situaci informovat operátora trhu (OTE) a ten pak vyrozumí dodavatele poslední instance. Ti vám následně poskytnou všechny potřebné informace.

Detailněji o situacích, které mohou nastat píšeme v článku Co dělat, když jste zákazníky Bohemia Energy? Rady a postupy

Spotřebitelé v tuto chvíli nemusejí nic dělat, nemusejí nikam volat nebo chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance se jim ozve sám během několika dní. Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů, upozornil Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu. Zároveň ale upozornil, že tentokrát se ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů, a proto je pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpoždění, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky.

Dodavatel poslední instance je povinný vás informovat:

  • o zahájení dodávek elektřiny a plynu,
  • o cenách,
  • o podmínkách dodávek.

V souvislosti s ukončením dodávkové smlouvy s krachujícím dodavatelem vám samozřejmě nehrozí žádné sankce.

Kdo je váš dodavatel poslední instance?

Dodavatel poslední instance není pro všechny shodný. Záleží, ve kterém regionu je odběrné místo. Dodavatel poslední instance se totiž určuje na základě konkrétního distribučního místa.

Elektřina

Konkrétní dodavatel poslední instance se u elektřiny odvíjí od toho, zda bydlíte v Praze a okolí, na jihu České republiky, nebo jinde.

Dodavatel poslední instance: Elektřina
Území jižní části ČR hl. m. Praha a blízké okolí zbytek ČR (střed a sever)
Dodavatel E.ON Energie, a.s. Pražská energetika, a.s. ČEZ Prodej, a.s.
Distributor EG.D, a.s. PREdistribuce, a.s. ČEZ Distribuce, a. s.
Dodavatel poslední instance podle území
Autor: Energetický regulační úřad

Dodavatel poslední instance podle území

Plyn

Podobně, ale s jiným územním dělením, je to u plynu.

Dodavatel poslední instance: Plyn
Území Jihočeský kraj hl. m. Praha a blízké okolí zbytek ČR
Dodavatel E.ON Energie, a.s. Pražská plynárenská, a.s. innogy Energie, s.r.o.
Distributor EG.D, a.s. Pražská plynárenská Distribuce, a.s. GasNet, s.r.o.
Dodavatel poslední instance podle území
Autor: Energetický regulační úřad

Dodavatel poslední instance podle území

Co je na vás?

O plynulost dodávek je tedy ze zákona postaráno. Na vás je, abyste se poohlédli po novém dodavateli elektřiny a případně i plynu. Máte na to šest měsíců ode dne zahájení dodávky v režimu dodavatele poslední instance. Od dodavatele poslední instance můžete odejít bez jakéhokoli omezení.

Po této lhůtě už půjde o režim neoprávněného odběru. V takovém případě riskujete přerušení dodávek energií, vymáhání vzniklé škody a případně i odmontování elektroměru či plynoměru.

Čím dřív přejdete k dodavateli, kterého si sami vyberete, tím lépe pro vaši peněženku. Ceníky dodavatele poslední instance mají vyšší ceny než běžné nabídky dodavatelů, upozorňuje Energetický regulační úřad (ERÚ), který na ceny dodavatelů poslední instance dohlíží.

Za kolik budete odebírat?

Cena, za kterou dodavatel poslední instance (DPI) energii dodává, není úřadem přímo regulovaná, řídí se však jeho pevnými pravidly. DPI do ní může promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují, DPI nevyjímaje. Většího zdražení se tak v rámci DPI mohou dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s (z dnešního pohledu) výhodnou cenou, upozornil Michal Kebort, mluvčí ERÚ.

DPI, stejně jako ostatní, nakupuje energii na burze a nemůže ji tedy nastavit pod úrovní nákupní ceny. Vyzval jsem jejich vedoucí představitele, aby nabídli lidem ceny skutečně odpovídající situaci, a nikoliv vyšší. Energetický regulační úřad bude jejich výpočet pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady, zdůraznil Trávníček.

Pozor na to, kam přejdete

Pokud budete od DPI odcházet spíš dřív než později, nebudete mít výběr lehký. Dodavatelé totiž v současnosti rychle mění ceníky, aby je přizpůsobili cenám na burze. Fixace za staré ceny už nenabízí a z opatrnosti omezují produktovou nabídku. Někteří dodavatelé, například Fonergy, dokonce dočasně pozastavili registraci nových klientů.

Před tím, než s nějakou firmou uzavřete smlouvu, zaměřte se kromě samotného ceníku i na nastavení smluvních pokut, dobu trvání smlouvy a případnou fixaci. Ta by se vám totiž v současnosti nemusela vyplatit. Ceny jsou vysoko, a pokud si je budete nyní fixovat na delší dobu, může se stát, že při případném poklesu cen na burzách budete po zbytek trvání smlouvy přeplácet.

Stejně tak se ale v současnosti nedají doporučit produkty, jejichž cena je navázaná na ceny na burzách, protože se tím zbavujete „polštáře“ v podobě stabilního ceníku, který za vás dokáže absorbovat cenové šoky, jež se v něm projeví pozvolněji a s odstupem času. Takové produkty jsou nyní nabízeny lidem s tím, že až burza bude klesat, budou první, kdo ušetří. To je jistě pravda, nicméně dokud burzovní ceny porostou, porostou i ceny takových produktů, mnohdy skokově. Podobně jako u fixace ani tady bychom se neměli dívat jen na aktuální cenu. Ptejme se, jestli znáte energetiku, sledujete pohyby na burze, rozumíte vzorcům, podle kterých se taková ‚plovoucí‘ cena počítá. Jestliže v kterémkoliv z bodů odpovíte ne, pak je pro vás zřejmě velkým rizikem na takovou nabídku přistoupit, uvedl pro server Měšec.cz Kebort z ERÚ.

S tím souvisí i varování spotřebitelské organizace dTest, která předpokládá, že současné situace se pokusí zneužít i tzv. energošmejdi. Zvláště obezřetní buďte v případě nabídek při podomním prodeji, případně přes telefon. Platí totiž pravidlo, že nejlepší nabídka za vámi nepřijde sama, ale je nutné si ji aktivně vyhledat, uvedla šéfka organizace dTest Eduarda Hekšová.

Užitečné kontakty na dodavatele poslední instance

Elektřina

E.ON Česká republika, s.r.o.
Telefon: 800 773 322
www.eon.cz

Pražská energetika, a.s.
Telefon: 800 550 055
www.pre.cz

ČEZ Prodej, a.s.
Telefon: 800 810 820
www.cez.cz

Plyn

E.ON Česká republika, s.r.o.
Telefon: 800 773 322
www.eon.cz

skoleni_15_4

Pražská plynárenská, a.s.
Telefon: 800 134 134
www.ppas.cz

Innogy Česká republika a.s.
Telefon: 800 113 355
www.innogy.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).