Hlavní navigace

Česko konečně patří mezi země s nejnižší daní z příjmů

25. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Sazba daně z příjmů právnických osob v Česku klesá a v roce 2010 bude 19 %. Přitom ještě v roce 1999 firmy platily 35% daň. Založit v ČR pobočku je pro západní společnosti lákavé a nízké daně jsou navíc způsobem, jak udržet firmy "doma".

Ve většině vyspělých zemí světa dochází k postupnému snižování přímých daní fyzických a právnických osob a současnému přesouvání daňové zátěže na nepřímé daně jako je DPH či spotřební daň. Nižší daně pomáhají ekonomickému rozvoji v zemi. Přehledný a jednoduchý daňový systém je pro stát výhodný.

Výnos z daně z příjmů právnických osob je důležitým finančním zdrojem pro státní rozpočty všech zemí světa. Rozdíly v konstrukci a zásadách přímých daní jsou v současné době skrytou formou státních podpor jednotlivých členských států Evropské unie. Pro nižší daně hovoří především dva argumenty:

  • podpora nových projektů a zakládání nových společností v zemi
  • a současně udržení špičkových domácích firem v zemích západní Evropy nebo přilákání zahraničního kapitálu do zemí východní Evropy

Standardní sazba daně

Tabulka uvádí standardní sazbu daně, která je příjmem státního rozpočtu. Ve většině zemí je celková daňová povinnost shodná s touto sazbou, v některých nikoliv. Například ve Švýcarsku musí jednotlivé společnosti ještě hradit místní daň, která se liší kanton od kantonu. Celková daňová povinnost se tak pohybuje těsně pod hranicí 20 %. Místní daně jsou vysoké také v Kanadě, USA a Japonsku, a to 6 až 14 %.

Základní centrální sazba daně z příjmů právnických osob v OECD (rok 2008)
Země Sazba daně (v %)
Francie 33,33
Belgie 33
Itálie 33
Nový Zéland 33
Španělsko 32,5
Austrálie 30
Japonsko 30
Velká Británie 30
Mexiko 28
Norsko 28
Švédsko 28
Finsko 26
Německo 25.0
Nizozemí 25,5
Rakousko 25
Dánsko 25
Řecko 25
Korea 25
Portugalsko 25
Lucembursko 22.0
Kanada 21.0
Česko 21
Turecko 20
Polsko 19
Slovensko 19
Island 18
Maďarsko 16
Irsko 12,5
Švýcarsko 8,5

Zdroj: OECD, Statistics, Taxation, Part II. – Taxation of Corporate and Capital Income


Evropa: Nejvyšší daň ve Španělsku, nejnižší na Kypru

V EU se sazba daně pohybuje od 35 % na Maltě a ve Španělsku až po pouhých 10 % na Kypru. Na Kypru jsou navíc od daně osvobozeny dividendy, zisk z prodeje cenných papírů a za určitých podmínek zisky z poboček v zahraničí. Je zde navíc celá řada odčitatelných položek, které snižují daňový základ a efektivní daňová zátěž společností je tak ještě podstatně nižší. Mezi odčitatelné položky patří charitativní příspěvky či výdaje na reprezentaci.

Velmi nízké daně jsou rovněž v zemích východní Evropy, které se snažily snížením daní přitáhnout zahraniční investory a nastartovat ekonomický růst. V Pobaltských zemích a na Slovensku je spolu s Irskem a Kyprem nejnižší daňové zatížení v Evropě.

Nejnižší daně? Irsko

Nízká míra zdanění se výraznou měrou podepsala na ekonomickém rozkvětu Irska v posledních dvaceti letech. Z mezinárodní studie Světové banky, IFC a Pricewaterhou­seCoopers se zaměřením na daňové systémy v 178 zemích světa vyplynulo, že v Evropě má nejlepší daňový systém právě Irsko. Standardní sazba daně z příjmů právnických osob činí 12,5 % a je po Kypru druhá nejnižší v EU. Dalším motivačním prvkem pro zahraniční investory je zvýšená sazba odpisů, a to až do výše 100 % v prvním roce pro firmy působící ve vybraných oblastech.

Výkonnost malého Irska je ve všech ekonomických ukazatelích nadprůměrná. Země se může pochlubit třetím nejvyšším hrubým domácím produktem na hlavu hned po Lucembursku a Dánsku, nízkou nezaměstnaností a inflací i vzdělaným obyvatelstvem. Státní rozpočet končí přebytkem, výše vývozu na osobu řadí Irsko po Lucembursku na druhou příčku v EU. Hodně zahraničních firem působících v Irsku se orientuje na vývoz a proto je aktivní saldo obchodní bilance v Irsku od roku 2000 vyšší než 30 miliard euro.

skoleni_15_4

Nerozhoduje jenom sazba daně

Jenom samotná sazba daně není mnohdy pro jednotlivé firmy to nejdůležitější. Stejně, ne-li více, jsou důležité další daňové úpravy, ať už je to možnost odpisů nebo uznání jednotlivých druhů nákladů. Efektivní zdanění je mnohdy úplně jiné než samotná sazba daně.

Nejúspěšnější firmy zabývající se hi-tech technologiemi se orientují především na lokality s kvalifikovanými občany a s příznivým podnikatelským prostředím - fungující infrastrukturou, legislativou a státní správou. Pro obory méně náročné na lidský kapitál jsou rozhodující především nízké mzdové náklady a právě nízké daně.

Považujete sazbu daně z příjmů právnických osob v Česku za

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).