Hlavní navigace

Česká spořitelna radikálně mění studentské konto

27. 3. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Studentské konto České spořitelny bylo mimořádně atraktivní – nabízelo nejvyšší prémie na trhu a navrch bonus za dobré studijní výsledky. S tím vším je konec. O co všechno studenti přijdou a co naopak získají?

Tradiční studentská konta ČS končí – dosavadní účty Sporostudent a Sporojunior od prvního dubna nahradí jednotný program Student+. Nabídka pro studenty tak bude zcela změněna a sjednocena.

Pro koho bude produkt určen?
Program Student+ budou moci využívat nejen všichni studenti prezenčního studia středních a vysokých škol (i VOŠ a postgraduálního studia), ale také studenti studující v zahraničí a cizinci studující v České republice. Kromě statutu studenta musejí zákazníci prokázat věk od 15 do 30 let. Za nezletilé přebírají zodpovědnost ručitelé (tedy nejčastěji rodiče). Účet Student+ budou moci využívat i všichni dosavadní mladí klienti (Sporojunior, Sporostudent), kterým bude umožněn přechod na nový produkt.

Nové podmínky spoření
Založení a vedení účtu bude i nadále zdarma. Zdarma bude i založení a také (což nebývá obvyklé) změna trvalého příkazu a inkasa.

Potěšitelně se zvýší úroková sazba ze současných 0,25 % na 1,6 %, čímž se konto rázem stane nejlépe úročeným na trhu. Nově bude moci klient uplatnit nárok na příspěvek v hodnotě 200 Kč po předložení dokladu o pořízení studentské karty ISIC.

Na druhou stranu však odpadne každoroční prémie ve výši 400 Kč a také studenti s červeným diplomem se mohou rozloučit s bonusem 1.000 Kč na závěr studia (ten byl ostatně nedávno u Sporostudentu snížen z původních 10.000 Kč).

Je pravděpodobné, že se tyto prémie se zavedením Studenta+ zruší i u starších účtů. Těžko říci, do jaké míry se budou měnit Sporostudent a Sporojunior a jestli bude výhodné u nich zůstat (pokud to bude vůbec umožněno), nebo přejít na nový program.

Nové podmínky úvěrů
Změny prodělá i tradiční kontokorent. V tomto ohledu nabízela ČS vždy výhodné podmínky (bylo možné půjčit si až 10.000 Kč), ale u Studenta+ by možnosti měly být ještě větší (inu, současná stále silnější orientace celého trhu na úvěry se ani zde nezapře).

Nárok na kontokorent klientovi vznikne (stejně jako dosud) ihned se založením účtu. Podmínky a výše se však nově budou lišit podle fáze studia, ve které se student nachází. Kontokorent do výše 10.000 Kč budou moci získat všcihni dospělí studenti (tam žádná změna), ale studenti od 2. ročníků VŠ a výše si budou moci půjčit dokonce až 20.000 Kč.

Od února spořitelna nabízí i speciální neúčelový úvěr pro studenty VŠ (od 3. ročníku výše) až do 80.000 Kč, který by v nabídce nového konta měl zůstat. Vyřízení a správa bude zdarma a zároveň bude umožněn odklad splátek na dobu po ukončení studia. Úročení zůstane i nadále stejné, a to 9,9 %.

Karty a přímé bankovnictví
V rámci programu Student+ bude možné získat jednu ze dvou platebních karet – buď Student+ Visa Electron nebo Student+ Maestro UK. Vzhledem k tomu, že spořitelna od dubna zavádí některé novinky i v oblasti platebních karet, budou se týkat pochopitelně i studentských účtů (např. nastavování limitů či možnost doplňkového pojištění proti zneužití). S kartami budou také spojeny slevové programy u obchodních partnerů České spořitelny.

Novinkou je i cena za telefonní a internetové bankovnictví Servis 24. Studenti jako jediní doplatili na novoroční zdražování spořitelny a cena se jim zvýšila z 10 Kč na 15 Kč (standardním klientům byla totiž vyšší cena za Servis 24 kompenzována poklesem ceny za vedení účtu). V novém programu Student+ však bude Servis 24 úplně zdarma (spořitelna tak dorovnává nabídku Komerční banky s její Expresní linkou a internetem mojebanka.cz).

Jaká je strategie spořitelny?
Z nové verze studentského konta od České spořitelny lze vyčíst jasný záměr a cíl. Česká spořitelna přechází z jakéhosi „uplácení“ studentů (což samozřejmě pro studenty není dobrá zpráva) k důrazu na provozní výhody (tento trend začal už s již zmíněným nedávným snížením prémie za červený diplom z 10.000 Kč na pouhých 1.000 Kč). Přestává tedy s pouhým pasivním vypisováním prémií a bude na studenty tlačit, aby svůj účet více využívali.

Tomu odpovídá i nová verze příspěvku (200 Kč na ISIC kartu ročně), která je účelově vázaná a nutí klienty ke kontaktu s bankou. Navíc, ten kdo nechce využívat služeb zahrnutých ve slevovém programu ISIC, prémii od ČS čerpat nebude.

Toto omezení je s největší pravděpodobností důsledkem dosavadní praxe, kdy řada studentů bezplatně vlastní několik studentských účtů najednou. Přitom k platbám a dalším operacím skutečně používá jen jeden, a to ten, kde má lepší úročení a více bezplatných (nebo levnějších) položek. Další účty má pak jenom na vyúčtování prémií či jiných výhod.

Pro banku je přitom důležité, aby student účet aktivně využíval nejen proto, aby z něj měla přímý prospěch dnes, ale aby si na zacházení s účtem navykl do té míry, že u něj zůstane i po ztracení studentských výhod. Je pravděpodobné, že na tuto praxi spořitelna kvůli nejvyšší prémii doplácela, a proto se nyní rozhodla konkurovat jiným způsobem. Studentům dává jasný signál, že nadstandardní služby se budou odrážet především až v aktivním užívání účtu. Je tedy možné, že doba, kdy mívali studenti kvůli benefitům třeba tři účty najednou, z nichž dva ležely ladem, se možná brzy stane minulostí.

Obstojí Student+?
V každém případě spořitelna ani po omezení nejviditelnějších výhod neztratí konkurenceschop­nost. Po problémech Union banky a Plzeňské banky dnes reálně připadá v úvahu už jen Komerční banka, eBanka a ČSOB (Poštovní spořitelna má jen Junior konto pro dospívající do 18 let).

Přičemž eBanka má konkurenční nevýhodu v měsíčním poplatku a stejně jako ČSOB přispívá jen na první ISIC kartu. Stejně tak zdarma jsou u těchto dvou bank jen první platební karty a další jsou zpoplatněny.

Největšími konkurenty zřejmě s největším počtem výhod tedy v nejbližší budoucnosti budou hlavně Komerční banka (roční prémie 333 Kč, po celou dobu zdarma platební karta (jako první navíc přichází s hybridní čipovo-magnetickou kartou), zdarma telefonní a internetové bankovnictví) a Česká spořitelna (dotace na ISIC kartu 200 Kč, platební karta po celou dobu zdarma, zdarma telefonní a internetové bankovnictví (proti Komerční bance se však volá na modrou, tedy placenou linku), zdarma změny trvalých příkazů a příkazů k inkasu a velice atraktivní možnosti úvěrování).

Srovnání jednotlivých studentských účtů a jejich vlastností najdete v tomto odkazu.

dan_z_prijmu

Jak se vám líbí chystané změny? Myslíte, že jsou k lepšímu, nebo horšímu? Kterou výhodu studentských kont považujete za nejdůležitější? Jak by podle vás mělo vypadat ideální studentské konto?

Oprava 28.3.2003: Byli jsme upozorněni Českou spořitelnou, že v článku původně uváděný údaj o tom, že kontokorent budou moci získat i nezletilí (potvrzený i zelenou linku ČS), neodpovídá skutečnosti. Za chybný údaj se omlouváme a již byl opraven.

Kolik máte studentských kont?

  • Žádné.
    19 %
  • Jedno.
    41 %
  • Dvě.
    16 %
  • Tři.
    9 %
  • Čtyři.
    3 %
  • Více.
    3 %
  • Nejsem student.
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).